spód: 125 g płatków kukurydzianych 60 g masła 50 g miodu masa serowa: 600 g serka kremowego 6 listków żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g cukru pudru dodatkowo: 400 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki porzeczkowej 500 ml wrzątku Masło z miodem rozpuścić. Dodać do płatków, wymieszać. Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewęgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijać z cukrem a następnie dodać roztopione masło i dalej ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę, mleko. Ciasto dobrze
królestwo garówprzypadku gdy masa jest zbyt rzadka dodać mąkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki nakładając je za pomocą dużej łyżki. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną , jogurtem lub ulubionym sosem. placki ziemniaczane z cukinią
O kuchni z uczuciembarszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMalinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze
Słodka Stronajajka gotujemy na twardo 10 minut pod koniec gotowania dodajemy majeranek oraz świeżo zmielony pieprz, a ugotowaną kiełbasę kroimy w plastry 1-1,5cm można na koniec dodać nieco śmietany i mąki, ale zdrowiej będzie w wersji niezabielanej i niezagęszczanej dodatkowo barszcz możemy podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem na twardo oraz łyżką wcześniej podsmażonej cebuli z boczkiem
zobacz ich smakchwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego
Stare Garypowodu alergii naszego starszego dziecka bardzo rzadko używam do gotowania mleka, jogurtów, śmietany, sera. Dlatego też często sięgamy po mleko roślinne. Mleko owsiane jest ostatnio naszym ulubionym mlekiem. Dzieci lubią je pić zaraz po przygotowaniu, poza tym mleko owsiane świetnie nadaje się do ciast, deserów, nawet kawy - choć nie pieni się jak zwykłe mleko. Najlepsze jest oczywiście domowej roboty
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki na ciasto francuskie: składniki na ciasto podstawowe: 250 ml kwaśnej śmietany 350 g mąki 1 jajko wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. składniki na ciasto maślane: 250 g schłodzonego masła 100 g mąki wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Wszystko siekamy i zagniatamy. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy w kształcie kwadratu. Na środek dajemy rozwałkowane ciasto maślane i zwijamy boki
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka proszku do pieczenia, 125g zimnego niesolonego masła. Ponadto: 620g już obranych i z usuniętym środkiem jabłek, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka jogurtu greckiego ( można zastąpić śmietaną 18%), 1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), budyń śmietankowy z cukrem, 500ml mleka. Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto
W kuchni u Monikimiski pokruszyć drożdże , dodać 3 łyżki cukru , cukier waniliowy i 1/2 szklanki mleka wymieszać .Dodać kilka łyżek mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić
Sama słodycz i szczypta chilikoniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki wody mieszamy z kilkoma łyżkami mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna Kontrrewolucyaorzeźwiający wypiek. Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 300 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej
Słodka Stronatemp. 160st. do suchego patyczka.Przez pierwsze 25minut nie otwieramy piekarnika ,bo może opaść.. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.Biszkopt jest pulchny ,wilgotny.U mnie przekładany z bitą śmietana i malinami.:) przepis
w mojej kuchniofiarodawcy 10 % Czekamy zatem cierpliwie, bo przecież zawsze ktoś wygrywa :) Taki deser możemy podać go w formie babeczek, ale równie efektownie wyglądać będzie w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie
Proste Potrawy