uprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka mieszamy z łyżką gęstej śmietany. Do 4 łyżek świeżego chrzanu dodałam 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki śmietany i cukier trzcinowy do smaku. Czas przygotowania dania to około
Proste Potrawyjest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają(...)piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują). Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorypodzielić się przepisem mojej Mamy. Jesienią co sobotę piekłyśmy szarlotkę. To takie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć
Smaki Przyprawy i Koloryfaworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki. Skladniki: 4 żółtka, 2 szklanki mąki (przesianej przez sito), 5-6 łyżek kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu, olej, cukier puder. Wykonanie: do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy żółtka i śmietanę i ocet. Wykładamy
Smaki Przyprawy i Kolorywpływa dobrze na ogólną kondycję organizmu. Miseczka takiej kaszy na śniadanie daje energię na kilka godzin. Ale dziś chcę Wam zaprezentować placki z kaszy jaglanej. Podałam je z bitą śmietaną i łososiem. Ale byłyby również pyszne z bekonem i pomidorami! (Inspirowałam się Make life easier ) Na 6 placuszków: 5 łyżek kaszy jaglanej sól i pieprz 1 jajko(...)łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy 4 szklanki wody masło do smażenia Do podania: Bita śmietana wędzony łosoś koperek Prażymy kaszę przez 3 minuty i zalewamy szklanką wody. Odcedzamy i w garnku gotujemy w 3 szklankach wody przez ok 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z jajkiem, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy na maśle
Smaki Przyprawy i Kolorysolonych 3/4 szklanki roztopionego niesolonego masła 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru Masa serowa: 900 g miękkiego serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej(...)masłem i cukrem na gładką masę. Przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i piecz 10 minut. Wyjmij z piekarnika aby spód trochę przestygł. W międzyczasie zmiksuj serki z cukrem i śmietaną na gładką masę. Dodaj wanilię i jajka po jednym. Na koniec dodaj masło orzechowe i dokładnie zmiksuj. Przelej do formy na przestudzony spód i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 15 minut
Smaki Przyprawy i Koloryserową: 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 3 łyżki miodu 100 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii Dodatkowo: 200 g śmietany 18% 1 łyżka cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy lub kruszymy, mieszamy(...)umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy na ciasteczkowy spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Po tym czasie sernik szybko wyciągamy, smarujemy wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. 4. Sernik studzimy przez 30 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, a następnie wyciągamy i pozostawiamy
My Culinary ArtSkładniki: 730g obranych ziemniaków, 350g mąki pszennej, 2 jajka, 18 śliwek, 3 duże łyżki masła, bułka tarta, sól. Opcjonalnie zamiast masła i bułki tartej: śmietana, cukier. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Ze śliwek usunąć pestki(...)nasypać troszkę bułki tartej. Chwilkę podsmażyć i taką bułeczkę położyć na knedle. Takie knedle są już gotowe. Można je dodatkowo jeszcze posypać cukrem. Natomiast jeśli wolisz knedle ze śmietaną i cukrem, to pomiń etap z masłem i bułką tartą. Smacznego
W kuchni u Monikispędzenia wieczoru w miłym towarzystwie znajomych :) Spróbujcie :) Składniki: Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno(...)rozgrzaną patelnię z oliwa wykładamy czosnek i krewetki. Delikatnie je podsmażamy z każdej strony. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Dusimy ok 2-3 minuty i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego
ChilliJemypomidorów, u mnie malinowe i lima 1,2 l bulionu drobiowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do zup z lubczykiem Kociołek Smaków 3-4 łyżki śmietany 12% Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wykroić zielone zgrubienia po ogonku. Pokrojone pomidory ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Razem z pomidorami ułożyć(...)wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem
Monia miesza i gotujeczęści) i formujemy z nich kotlety wielkości bułki. Obtaczamy je, dociskając w bułce tartej i smażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks(...)mała cebula ząbek czosnku 4-5 łyżek oleju 2 liście laurowe skórka starta ze średniej cytryny kilka liści sałaty lodowej, rzymskiej lub mix sałat 4 bułki hamburgerowe 2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu 1 łyżka kaparów z zalewy
Karo in the Kitchenwywar mięsny 1,5 L · kapusta biała 60 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · papryka konserwowa 2-3 strąki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · rum 2 łyżki · sól · pieprz · cukier Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usunąć głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc. Połączyć z kapustą, z papryką konserwową(...)śmietaną, chwilę pogotować, wlać rum, doprawić do smaku
Camilla w kuchniniedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni. Żurawinę moczymy(...)spod pieczeni do oddzielnego garnka. Trzymając roladę w ciepłym miejscu przygotowujemy sos. W garnku roztapiam 50 g ,masła, dodajemy sos spod pieczeni, około 80-100 ml słodkiej śmietany. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody. Roladę dzielimy na 2-3 centymetrowe plastry i podajemy z sosem
Miód i pieprzskładniki: 500 g mąki 120 g cukru 3 żółtka 100 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 125 ml mleka 10 g amoniaku 1 szczypta soli dodatkowo: cukier do posypania wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i masło, siekamy nożem a następnie rozcieramy dłoniami. Następnie dodajemy żółta oraz śmietanę, ponownie siekamy. Na koniec dodajemy amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku, siekamy
Domowy Smak Jedzeniałyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej, przegotowanej wody Sposób przygotowania: 1. Sajgonki: Makaron wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy i wyciągamy(...)pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dusimy na małym ogniu ok 30 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy śmietanę i mieszamy do pozbycia się grudek. Dodajemy ok 50 ml wywaru z pieczarek. Mieszamy i dodajemy do sosu. 150g pieczarek siekamy w pół talarki i przekładamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Rumienimy często
Kuchnia w czekoladzie