100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.Do sosu można dodać drobno pokrojony
Gospodyni MiejskaDwie warstwy sprężystego makaronu penne.A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą.Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym.I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem.Pychota!Składniki:400 g makaronu rurki (surowego);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g);2 ząbki czosnku;3 łyżki oleju;2 łyżeczki
Gospodyni MiejskaMakaron z cukinią i szynką...Sprężyste rurki makaronu.Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.Oprószone drobno startym parmezanem.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka);200 g cukinii (waga przed obraniem);1,5 czubatej łyżki masła;200 g śmietanki o zwartości tłuszczu
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula
Gospodyni MiejskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam. Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki:1 brokuł30 dkg makaronu rurki lub świderki1 nieduża papryka czerwona1/2 puszki kukurydzyok 20 dkg wędliny np. szynka1 mała cebulaok 1 szkl śmietany 18 %25 dkg sera żółtegosólpieprzbazylia, zioła prowansalskieWykonanie:Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodąRozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię też zapas cukru waniliowego, ale takiego z dodatkiem wanilii a nie sztucznymi aromatami.Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas do wielu wypieków np. do Korzennych rurek z kremem czy Pijanego snickersaJak zrobić domowy cukier waniliowy ? Zobaczcie sami jakie to proste ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacytuję: „to język jest, krowa to ma w środku”. Pokochałam ją z miejsca. Gdyby strzyknęła ślina spomiędzy zębów i roztarła to butem, leciałabym po pierścionek. Przez twarz sierotki w rurkach przemknęła panika. No tak, modne policzki poszły się huśtać. Pozycja towarzyska zaczęła się chwiać na cieniutkich nóżkach w skarpetkach w motyle. Co robić? Pan odszukał pozostałości po gonadach
ladykitchenpozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu.*Zamiennie można użyć makaronu penne albo rurki.**Ja używam sera zamojskiego natomiast oryginalnie w przepisie jest parmezan.Smacznego
Złote przepisymięsem mielonym, zostawiając ok 1/3 ilości. Całość posypujemy delikatnie serem. Na mięso pionowo układamy ugotowany makaron. Pomagałam sobie przechylając tortownicę. Każdy rząd makaronu posypujemy delikatnie startym serem, aby rurki się ze sobą kleiły. Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego . Zalewamy wszystko sosem, u mnie mój ulubiony pomidorowo - paprykowy. Tak przygotowane danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Malinowe PocałunkiKolejna odsłona kultowego ciasta. Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami. Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy, kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki. Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą
Malinowe Pocałunkiczasu do czasu należy zrobić przerwę i przemieszać je łyżką, by lepiej się mieliły. Gotowy deser przekładamy do naczynia. możemy przyozdobić np. bitą śmietaną, polewą owocową lub czekoladową, rurkami waflowymi, herbatnikami, owocami o innymi składnikami. Moja wersja poniżej
Taste Of My Daypieczenia ( średnica 22 cm ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki . Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju
Kulinarny karnet Christopheraboku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Te serowe rurki są pysznie chrupiące .Są smaczną przekąską
Kulinarny karnet Christopheralitra wywaru z kurczaka 2 szk kurczaka ugotowanego i pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 2 szk makaronu rurek, ugotowanego 1 szk startego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były
Apetyczna babeczka