z rurkami - 1000 przepisów (strona:55/67)

drożdżowe rożki 494

jeżeli chcemy aby rożki były mniejsze to dzielimy na 8 części. Każdą część rolujemy na cienkie (ok. 70 cm długie) wałeczki. Owijamy ciasno każdy na stożku* lub natłuszczonej metalowej rurce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 15-20 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdy rozkłóconym jajkiem i posypujemy nasionkami. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Cannelloni z mięsem i pomidorami 137

się zagęścić, ma być dość rzadki. Makaron cannelloni gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Gotowy makaron delikatnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Każdą rurkę cannelloni kroimy na trzy kawałki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym dziurką ku górze. Danie najlepiej jest przygotować w kilku małych naczyniach żaroodpornych, w których podamy je na stół i z których będziemy

Smak mojego domu
Piernikowe uszka z żurawiną 134

uszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (robimy niewielkie odstępy) i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja do każdej "dziurki" uszka włożyłam szklaną rurkę po aromatach do ciast - po to, aby podczas pieczenia ciasto nie opadło i nie straciło kształtu uszka. Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego na Durszlaku przez firmę Amica: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Kolorowy Przepisownik
Strucla z makiem 138

dzielę na dwie części i każde osobno wałkuję w prostokąt na wielkość foremki ( keksówka). Na rozwałkowany prostokąt daję mak z puszki i rozprowadzam na cieście, i zwijam ciasno w rurkę. Formę można wysmarować tłuszczem a ja piekę w papierze do pieczenia. Zwinięte ciasto wkładam do formy w papierze i zostawiam do wyrośnięcia jeszcze raz. Gdy ciasta w foremce przybędzie drugi

Tanio smacznie i prosto
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 196

bardzo efektowne, a jednocześnie proste do przygotowania. Takich ciastek nie trzeba nawet dekorować dodatkowo. Kolorowa i słodka szybka w środku nadaje prostemu ciastku niesamowitego uroku. Wystarczy przed upieczeniem najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa.  Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki świąteczne-bardzo prosty przepis 218

miski i zagnieść-ja robię w robocie elektrycznym, wszystko wrzucam mieszam i gotowe,masa jest świetna do rozwałkowania,(dobra rada -zróbcie dziurkę na sznureczek jeszcze przed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. na lukier białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dosypujemy partiami cukier puder,na końcu dodajemy

Swojskie jedzonko
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 135

jajko 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od  Skworcu 0,5 szklanki śmietany 30% 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia 1 opakowanie makaronu żytniego rurka od  Fabijańscy Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jako, doprawiamy  do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obsmażamy  na rozgrzanym oleju na rumiany

Bajeczna Kuchnia
Pierniczki świąteczne. Orkiszowo - żytnie z otrębami. Wersja dietetyczna, błyskawiczna. Najsmaczniejsze. 306

używam) rozsypujemy odrobinę mąki i wałkujemy pierwszą część ciasta na placek grubości ok 2 -3 mm. Foremkami wykrawamy ulubione kształty.Jeśli pierniczki mają być przeznaczone do powieszenie na choinkę rurką do napoi można wyciąć dziurki. Układamy na blaszkach zostawiając odstępy między pierniczkami, podczas pieczenia ładnie wyrastają.. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszki na środkowy poziom i pieczemy ok. 8 minut

Naturalna Kuchnia
Kopytka 258

ziemniaki można przygotować dzień wcześniej ) 2. Ziemniaki zmielić, wbić jajko i dodać mąkę. (masa nie może być klejąca ) 3.Przygotowane ziemniaki podzielić na kilka części. Z każdej z nich zrobić rurkę i pokroić. 4. Ugotować

A Ty Smakuj Mnie
Zacznij pozytywny dzień z yerba mate! 118

zmielone listki i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Prawdopodobnie została odkryta przez Indian z plemiona Guarani.  Przygotowanie yerba mate Do przyrządzenia naparu oprócz samej yerba mate potrzebujemy również rurkę z filtrem, tzw.  bombillę oraz naczynko, tzw. matero lub mate . B ombilla jest niezbędnym elementem w rytuale picie herbaty yerba mate. Filtruje ona napar, aby fusy nie przedostawały się

Bike By Life
Domowe wino z fioletowych winogron 135

wino musi mieć miejsce do pracowania, inaczej będzie wypychać owoce do góry). Wlewamy matkę drożdżową i ostudzony syrop cukrowy (1 kg cukru + 1,5 lody). Na balonie umieszczamy rurkę z wodą. Po tygodniu wlewamy kolejny syrop cukrowy (takie same proporcje co wcześniej) i tak jeszcze dwa razy co tydzień. Wino za każdym razem po wlaniu syropu cukrowego będzie pracować. Jeśli

Aga w kuchni
Owocowy koktajl z kaszy jaglanej 113

łyżka miodu malinowego 200-300 ml mleka PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj 1 min/ obr. 4 do 8 :), aż do uzyskania gładkiej konsystencji możliwej do wypicia zwłaszcza przez rurkę :) Spożywaj na świeżo

ClauditteMissCooking
Yerba mate - próbowaliście? 160

naszej szerokości geograficznej, dlatego postanowiłam wam go nieco przybliżyć. Yerba mate czyli wysuszone oraz zmielone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego.  Yerba mate pije się przez specjalną rurkę z sitkiem na końcu czyli bombillę. Poniżej zamieściłam zdjęcie naczynia do picia Yerba mate. Mate często mylona jest z herbatą, ale jest pozyskiwana z całkowicie innej rośliny, jak wcześniej wspomniałam

IMPRESJA SMAKU
Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 217

internetowy lub ze zdrową żywnością będzie idealnym początkiem podróży po smakach Ameryki Południowej.  Zaparzoną herbatę pije się z naczyń wykonanych z owoców tykwy lub bambusa przez bombillę - metalową rurkę z sitkiem, które oddziela fusy od pitego napoju. Umieszcza się ją dopiero po wypełnieniu  naczynia  yerba matą w 2/3 objętości  ale jeszcze przed zalaniem wodą. Nigdy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek a'la tort. 176

upieczeniu placek przekroić na pół.  Jedną część posmarować dżemem truskawkowym. Przełożyć drugim. Podgrzać wszystkie składniki na polewę. Polać torcik. Białą czekoladę podgrzać, rozpuścić. Z papieru wykonać kornet ( rurkę do dekoracji). Napełnić czekoladą  - wykonać napis lub inną dekorację. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy