z rurkami - 1000 przepisów (strona:57/67)

Oponki serowe. 195

sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka wykroić małym kieliszkiem lub rurką małą dziurkę . Smażyć na gorącym tłuszczu, do momentu wypłynięcia i zarumienienia się ciasta. Następnie obrócić na drugą stronę.   Gdy trochę przestygną oprószyć lekko cukrem pudrem. Podawać ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Świniobicie 134

stało. Oprawiający świnię w rowie, tuż przy ruchliwej szosie, wieśniacy  poczęstowali mnie tym, co uważali za najlepsze. Z leżącej martwej świni wycieli kawałek ogolonej skóry, posolili, zwinęli w rurkę (jak tą z kremem) i przekonując, że jest to bardzo dobre, zajadali ochoczo, zachęcając mnie bym robił to samo. Wszystko odbywało się według od setek lat ustalonego porządku, w zgodzie

Jadło i czytadło
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 322

części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia

Kto ugości moich gości?
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 167

Wszystkie składniki połączyć, przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia. 9.Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na długie paski o szerokości 10-15 cm. Na środku ułożyć farsz. Zwinąć w rurkę i pokroić na paszteciki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. 10.Piec w temp. 190 st. C do zrumienienia

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka śródziemnomorska 1889

pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory z zalewy łyżeczka siekanego koperku płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron gotuję al'dente i każdą rurkę dzielę ukośnie na 3 na tzw. krótkie penne. Oliwki przecinam na pół, cebulę w ćwierć plastry, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone w kostkę. Wszystko mieszam dodając

Mechanik w kuchni
"Drink studentki polonistyki" 262

cytrynowa) 150 ml białego Kubusia (banan-jabłko-brzoskwinia) 100 ml soku pomarańczowego 2-3 kostki lodu Soki mocno schłodzić, wymieszać z wódką, dodać lód. Podawać w wysokiej szklance z rurką i plasterkiem pomarańczy. Brzeg szklanki można zamoczyć w wodzie, a następnie zanurzyć w cukrze

Czerwień i błękit
Mandarynkowy drink czyli Tangerinarosca 131

cukier w kawałki mandarynek, aż puszczą sok. Następnie wrzucamy kostki lodu i zalewamy wódką. Na samym końcu dodajemy kilkanaście kropel cytryny.Mały szczegół ale ważny - te drinki pijemy przez rurkę

Smaki Brazylii
Pina Colada po brazylijsku 139

oraz kostki lodu. Potrząsamy.Bierzemy 2 wysokie szklanki lub kieliszki i na ich dno wlewamy syrop truskawkowy (na grubość 1 cm). Następnie wlewamy zawartość z shakera.Drinki należy pić przez rurkę, zanurzając ją na dnie w syropie i wyciągając do góry (aby zebrać również trochę alkoholu i mleka).Przepyszne

Smaki Brazylii
Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii 170

świeżej bazylii i posypujemy czarnym sezamem. Smacznego :)Czanieckie Makarony posiadają w swojej ofercie :tradycyjny asortyment : krajanka makarony tłoczone: ryż, gwiazdka, literki, tarte, kolanko z falbanką, świderek, muszelka, muszelka morska , rurka ukośna makarony walcowane: łazanka, kokardka, kokardka mała, gniazdko 1, gniazdko 2, tasiemka walcowana, nitka walcowana, niteczka walcowana Do produkcji makaronu używa się kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. Czanieckie Makarony

Moniki Smakołyki
Sok truskawkowy 206

zrobiłam dżem.Składniki:5 kg truskawekcukierSposób wykonania:1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na dżem.4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 75 dag cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej

Kuchnia domowa Ani
Sok z czarnej porzeczki 204

cukru (lub wedle smaku)Sposób przygotowania:1. Umyte porzeczki umieszczamy w koszyku od sokownika.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę.4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 2 kg cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików

Kuchnia domowa Ani
Sok z czerwonej porzeczki 208

uznaniaSposób wykonania:1. Umyte i oberwane z gałązek porzeczki umieszczamy w koszu sokownika.2. Całość gotujemy, pamiętając o tym, aby co jakiś czas uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Sok odprowadzamy rurką do garnka. Nie wyrzucamy owoców! Przydadzą się do zrobienia dżemu.4. Sok podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Zagotowujemy, ściągamy pianę i sok przelewamy do buteleczek lub słoików. Mocno zakręcamy. Można zapasteryzować

Kuchnia domowa Ani
Lodowy shake truskawkowy z żelkami 151

Rewelacyjna propozycja dla dzieci- mleczny napój z dodatkiem lodów, wzbogacony ulubionymi przez wszystkie dzieciaczki żelkami :)Zimny, słodki, kremowy i gęsty (ale z łatwością się go 'ciągnie' przez rurkę) z małymi kawałeczkami żelków- które ciekawie wzbogacają strukturę napoju.Ja proponuję shake'a truskawkowego i, w tym wypadku, z dodatkiem czerwonych żelków- ale Wy możecie pobawić się i kolorami i smakami, bo obojętnie

Kraina Miodem Płynąca
Kiełbasa wiejska wędzona 185

słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią rurkę. Efekt końcowy na zdjęciuSMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Makaron penne z sosem pomidorowym w wersji wege. 438

Makaronu jeszcze nie zdarzyło mi się robić według konkretnego przepisu. Zawsze jest to totalny spontan, przez co nigdy nie wychodzi dwa razy taki sam. Tym razem

Z butelką mleczka w tle