z rurkami - 1000 przepisów (strona:56/67)

Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 211

internetowy lub ze zdrową żywnością będzie idealnym początkiem podróży po smakach Ameryki Południowej.  Zaparzoną herbatę pije się z naczyń wykonanych z owoców tykwy lub bambusa przez bombillę - metalową rurkę z sitkiem, które oddziela fusy od pitego napoju. Umieszcza się ją dopiero po wypełnieniu  naczynia  yerba matą w 2/3 objętości  ale jeszcze przed zalaniem wodą. Nigdy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek a'la tort. 170

upieczeniu placek przekroić na pół.  Jedną część posmarować dżemem truskawkowym. Przełożyć drugim. Podgrzać wszystkie składniki na polewę. Polać torcik. Białą czekoladę podgrzać, rozpuścić. Z papieru wykonać kornet ( rurkę do dekoracji). Napełnić czekoladą  - wykonać napis lub inną dekorację. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Halloween Cake Pops 121

wodnej czekoladę. Czekoladę zabarwić na pomarańczowo barwnikiem spożywczym. Kiedy kulki z ciasta dobrze się schłodzą, w każdą wbić patyczek ( patyczek do lodów, specjalny patyk do cake pops lub przyciętą rurkę do napojów ). Cake pops maczać w płynnej czekoladzie i dowolnie dekorować. Przechowywać w lodówce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Lizaki ciasteczkowe 129

zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i wszystko ponownie zmiksować. Ciastem napełniać otworki w maszynce do pieczenia lizaków ciasteczkowych. Do wystygłych ciastek wbić plastikową  rurkę(końcówkę zamoczyć w lukrze z cukru pudru i soku z cytryny). Ozdabiać można według własnych upodobań. Ja ciasta obtoczyłam w białej czekoladzie i gorzkiej a mój Tymon posypywał je ozdobnymi

Amatorka kuchenna
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona 188

minut mięso. Po 10 minutach dodaje doprawioną wołowinę i mieszam teraz razem. Jelito mocze 3 godziny wcześniej w zimnej wodzie  ( wymieniam wodę co pół godziny ). Nakładam jelito na rurkę ,przymocowuje do maszynki . Wkładam mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką  popycham mięso, drugą robię kiełbaskę . Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować , wtedy nie popękają

Różowa kuchnia
Naleśniki z malinami 154

malinami przygotowujemy łącząc ze sobą składniki i na końcu dodajemy maliny, delikatnie mieszając uważamy aby nasze maliny nie rozpadły się. Naleśniki podajemy przełożone farszem, mogą być zwinięte w rurkę. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Naleśniki
Pierniczki na choinkę-proste i pyszne 146

miski i zagnieść-ja robię w robocie elektrycznym, wszystko wrzucam mieszam i gotowe,masa jest świetna do rozwałkowania,(dobra rada -zróbcie dziurkę na sznureczek jeszcze przed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. bardzo długo zostają świeże.Największą frajdę mają dzieci,moja córcia 4-letnia,najbardziej lubi zlizywać lukier

Swojskie jedzonko
Świąteczne pierniczki choinkowe 161

które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Ochłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok.5 mm i wykrawamy foremkami ozdobne kształty. Jeśli chcemy wieszać na choince, to rurką do napojów wykrawamy dziurkę w odpowiednim miejscu. Pierniczki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (ok 170st C) przez ok 8-10 minut. Lukrujemy i ozdabiamy kolorowymi posypkami- wedle uznania

Kuchnia w czekoladzie
Sok jabłkowy z sokownika 171

chcemy uzyskać ciemniejszy sok - zostawiamy gniazda nasienne. Owoce umieszczamy w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek

Życie zamknięte w smaku
Sok jabłkowo-śliwkowy z sokownika 122

kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku. Następnie umieszczamy je w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek

Życie zamknięte w smaku
Sok winogronowy-jabłkowy z sokownika 123

drobniej (jabłka) i umieszczamy w sokowniku. Następnie umieszczamy je w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek

Życie zamknięte w smaku
Wino gronowe czerwone „Mocarne” 91

przez tydzień ), Po tym czasie wino przecedzam i wlewam do balona o pojemności 35 litrów , w razie potrzeby dosładzam i pozostawiam do fermentacji beztlenowej ( po zamknięciu balona korkiem z rurką fermentacyjną ), która potrwać może nawet kilka tygodni. W tym czasie wino dojrzewa i klaruje się. Trzeba pamiętać, że do fermentacji potrzebna jest temperatura powyżej 20 st . Celsjusza – w niższej drożdże

Smaki Ewy
Ciasto nie tylko do kawy 191

coś insynuowała), zorganizowała na swoim blogu kawowe wyzwanie. Ha! Dla mnie to dopiero wyzwanie, bo kawę pijam sporadycznie. U Karoliny: kawę z pianą z jej nowego ekspresu z odpadającą rurką, przynajmniej dwie na jedno posiedzenie; u Mamuni: rozpuszczalną kawkę z mleczkiem, czasem nawet z łyżeczką cukru, choć przy moich ostatnich skłonnościach przy najbliższej wizycie raczej obejdzie się bez tego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karnawałowe szaleństwo 164

szklanki wlewamy truskawki, wkładamy gałkę lodów, wlewamy banany i na koniec kiwi. Jeśli chcecie mieć większą różnicę w kolorystyce, możecie najpierw dać kiwi, a potem banany. Pijemy przez rurkę, najlepiej dwie, bo jedną wkładamy w gałkę lodów, a drugą w napój. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Milkshake stracciatella z bezą 127

się skłaniki. Wsypujemy pokruszone bezy i mieszamy na niskich obrotach. Możemy też pomieszać to ręcznie.  Gotowy napój wlewamy do szklanek, kładziemy na niego bitą śmietanę i bezę wkładamy rurkę i gotowe. Mamy przepyszny napój. Pijemy go od razu.     SMACZNEGO

Lili w kuchni