Smaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)pieprzem. Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał
VioletoweKucharzeniekiszonego oraz posypane rozpływającą się warstwą żółtego sera, czyli taka wersja De Lux ;))) Zachęcam do wypróbowania, nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale również naprawdę dobry smak! * rurki- 10 szt. * parówki- 5 szt.* * sok pomidorowy- 500 ml * ogórki kiszone- 2 duże * ser- 250 g * czosnek- 1 ząbek * bazylia suszona- 1 łyżeczka * cukier trzcinowy- 1 łyżka * sól pieprz(...)smaku Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rurki nadziać parówkami i przełożyć do naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego olejem). Sok pomidorowy doprawić sprasowanym czosnkiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę i dodać do soku pomidorowego. Doprawionym sokiem zalać makaron. Naczynie przykryć i zapiekać przez około 40 minut, odkryć, posypać startym serem i zapiekać bez przykrycia przez
Kraina Miodem Płynącabiszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna(...)waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na puszystą pianę. Podczas ubijania białek, małymi porcjami wsypać cukier trzcinowy
Kraina Miodem Płynącanazwałam rożkami obfitości. Jak widzicie po słodkich i chrupiących rurkach Brandy Snaps (klik) , wciąż mam ochotę na "nawijanie":) . Ogromnie spodobał mi się pomysł owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę. Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą(...)około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich uformował długi cienki rulonik. Metalowe foremki do wypieku rurek z kremem wysmarować masłem. Każdy rulonik zawinąć zawinąć wokół natłuszczonej foremki. Tak uformowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia
KUCHARNIAłyżek sosu bolognese. Na to ułożyć pierwszą warstwę nadzianych mięsem rurek. Gdy ułożymy już pierwszą warstwę, na wierzch wylewamy kilka łyżek sosu bilognese i układamy kolejną warstwę z rurek. Podobnie postępujemy aż do wyczerpania wszystkich składników. Końcową warstwę rurek polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Wierzch naczynia przykryć folią do pieczenia i całość wstawić do nagrzanego
Na słodko lub wytrawniewarstwę: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera Na dekorację: około 5 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę i serek z żelatyną w czasie(...)Zmiksować wszystko razem i włożyć do lodówki. Tężejącą masę nakładać na tartę. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę tarty. Dwie rurki połamać na mniejsze i wbić na środku. Ja akurat przygotowałam taką dekorację, ale możliwości jest wiele
Passions hobbies lifeWARSTWY 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera NA DEKORACJĘ około 10 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze(...)brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto i tak ładnie się prezentuje
Passions hobbies lifeOdstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około 2cm. Z każdego paska tworzymy wałeczek. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem (olej, masło lub margaryna). Ciasto zawijamy dookoła każdej foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy(...)pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem
Czerwona Porzeczkaserek mascarpone 250 gcukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklankiponcz:3 szklanki wodysok z 1 cytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1 opakowanie cukiereczków typu lenitilkiWykonanie:Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą.Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy cukiereczkami - lentilki. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnichodziło mi o to aby się rozpuściło.Nie smarowałam brytfanny surowym masłem, bo i tak się rozpuści. Rozpuszczonym masłem opędzlowałam swoja brytfannę i po krzyku. Odstawiłam na bok. Nadziałam rurki i wlożyłam do brytfanny.Teraz zabieramy się za sos, w którym będziemy zapiekać.Uzyjemy koncentratu pomidorowego DWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz sos miał idealny smak, nie może być absolutnie(...)zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.Na rurki wlej najpierw sos czerwony. Zetrzyj po wierzchu ser grana padano. Albo parmezan. Jeśli nie masz- na pewno nic się nie stanie.Poukładaj na wierzchu sera edama Ryckiego
Z Kuchni Do KuchniCannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą pod beszamelem to rodzaj zapiekanki, do której chętnie wracam. Zresztą… uwielbiam prawie wszystko co zapiekane Składniki:15 rurek cannelloni3 łyżki startego parmezanu do posypaniaFarsz:500 g szpinaku (użyłam rozdrobniony, mrożony)250 g ricotty4 ząbki czosnku1 łyżka masła1 łyżka soku z cytryny1 łyżka startego parmezanusól, pieprzSos beszamelowy:2 łyżki masła2 łyżki maki2 szklanki mlekaszczypta(...)dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim rurki z farszem. Całość dokładnie zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175’C na około 35 minut.Smacznego
Oryginalny smakswoją historię z Włoch o Cannelloni i wtedy sobie uświadomiłem, że jest taka potrawa :) i to jednak nie ja ją wymyśliłem, ktoś wpadł na to wcześniej ;)Składniki :6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów ok. 180g mięsa mielonego6 pieczarek1/2 cebuli 3 plasterki sera light 2 łyżki koncentratu(...)położyć na talerzu i upychać od góry, można też palcem drugą stronę przytrzymywać. Zaczynałem od nadziewania łyżeczką, ale chyba każdy w końcu zaczyna to robić rękoma. Wkładamy nadziane rurki do parowaru i włączamy na 25-30 minut. W tym czasie miałem robić sos, ale spojrzałem na zegarek i mało czasu, żeby zjeść przed meczem i zdążyć do sklepu
Parowar FacetaŚWINKI W BŁOTKUSkładniki:- 3 jasne spody biszkoptowe (24cm)- 3 opakowania rurek waflowych- 500ml śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmietany- 250g serka mascarpone- 50g czekolady- 300g dżemu malinowego- 4 łyżki cukru pudru- 150g różowego lukru plastycznego- 5g klej spożywczy CMC- 20g niebieskiego maczku cukrowego- 9 kwiatuszków cukrowych- 10g zielonej posypki waflowej- 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś"- 250ml(...)drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację naszego tortu: dookoła naszego płotu z rurek od wewnętrznej części tortu wysypujemy trawę z zielonej posypki waflowej
Mentor Smakupłat ciasta francuskiego. 1/2 kg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1/2 jajka30 dag kaszanki 3 cebule 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy 3 cm. Folię Alu posmarować olejem. Płat ciasta francuskiego podzielić na pasy i owinąć na przygotowanej rurce. Posmarowane jajkiem ciasto(...)Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć dodając curry. Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć. Na talerz wyłożyć cebulę z curry, na niej postawić rurkę z ciasta francuskiego i wypełnić kaszanką. Obok ułożyć uduszone grzyby. Rada. Aby upiec rurki wykorzystałem matę silikonową. Zwinąłem ją w rulon i owinąłem folią
Kulinarny karnet ChristopheraŚwięta - Przegląd zeszłorocznych dekoracji choinkowych Odkopałam kilka fotek zeszłorocznych. Pokaże Wam co wisiało na naszej choince na Święta 2011. Makaronowe Aniołki Potrzebne: makaron rurki, kokardi, kolanka, kasza gryczna na włosy i jakaś kuleczka na głowę. Ja znalazłąm fajne drewniane kuleczki w chińskim markecie. Pistolet do klejenia a gorąco. Takie Aniołki zwykle widziałąm malowane sprayem na złoto(...)fajnie :) OZDOBY ze SŁOMY Potrzebne - słoma, klej, brystol, złota nitka, pistplet do keljenia na gorąco Słomę należy pociąć na równe kawałki, około 20 cm. Zagotować wodę w garnku, wrzucić rurki słomy i gotowac je 5 minut. Odcedzić. Przygotowac karton i klej. Słomę delikatnie rozcinać, ja robiłam to paznokciem - wzdłuż rurki. Rozprostować i przykleić do kartonu
kolorowotorcikowo