z rurkami - 1000 przepisów (strona:23/67)

Wino z dzikiej róży 165

Wrzucić dodać drożdże winne, pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Założyć rurkę fermentacyjną potrząsać butlą co jakiś czas. Trzymać w ciepłym. Po 5 dniach sprawdzić na smak , czy nie jest gorzkie. Jeśli jest dodać resztę cukru. Po miesiącu  odciągnąć wino za pomocą  przewodu rurki. Sprawdzić smak , Można dosłodzić. Dobrze jest przelać wino do mniejszego naczynia( butli(...)było w środku jak  najmniej powietrza. Zakorkować i założyć rurkę fermentacyjną. Jeszcze przez  ok 7-10 dni utrzymać balon w ciepłym miejscu.  Następnie wynieść w miejsce o temperaturze 10-15 stopni C. W tym czasie będzie cicha fermentacja i klarowanie wina. Po miesiącu znowu wino odciągamy do naczynia, zwracając uwagę, by nie ściągnąć osadu. Osad wylać, wino

W kuchennym oknie Ewy
Cannelloni meksykańskie 136

Kochani biorę udział w konkursie Dawtona jeżeli podoba się wam mój przepis na Cannelloni meksykańskie to bardzo prosiłabym o wasze głosy http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego  2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka(...)mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy przyprawę do kuchni meksykańskiej, dodajemy groszek, kukurydzę i rozdrobniony czosnek. MieszamyPrzecier pomidorowy mieszamy z keczupem dodajemy, możemy dodatkowo dodać groszek i kukurydzę.Rurki nadziewamy farszem. I pieczemy około 30- 40 min. w tem. 160st

NaKońcuJęzyka
Cannelloni w dwóch smakach 191

polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem(...)przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem go z wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy

Wyprawy kulinarne
Wafelki do lodów 208

Niedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam już wypróbowany przeze mnie przepis (http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/rurki-z-bita-smietana.html#more). Wafelki w kształcie miseczek.  Gorący wafelek nakładamy na szklankę, lekko dociskamy dłońmi i już gotowe. Po kilku sekundach wafelek jest kruchy

Salonik smaków
Lody chałwowe bez jajek i bez maszynki 168

Składniki na 2-3 porcje. Składniki:200 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżki mleka85 g chałwy kakaowej1 łyżeczka tartych orzechów laskowychDodatkowo:1 łyżeczka tartych orzechów laskowych do posypania2 rurki z krememPrzepis:Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie w osobnej miseczce rozdrabniamy chałwę na "piach(...)zamrażalniku. Po godzinie mieszamy lody i z powrotem wkładamy do zamrażalnika. Lody mrozimy ok. 6 godzin. Przed podaniem lekko rozmrażamy i wierzch posypujemy startymi orzechami laskowymi. Podajemy z rurkami z kremem

Emcia Pichci
Cannelloni z groszkiem i kukurydzą 160

groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Całość farszu pogotować ok.10 minut na małym płomieniu. Rurki cannelloni wypełnić farszem ( makaronu nie gotować ) i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Po napełnieniu wszystkich rurek pozostały farsz wylać na canneloni oraz posypać startym żółtym serem. Zapiekać

Świat Smaku
Tort w kształcie motyla 198

łyżki cukru pudru1/4 szklanki gorącej wody2 łyżeczki żelatynySkładniki na poncz:Sok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru pudruDodatkowo:400 g dżemu truskawkowego50 g wiórek kokosowych marki Kresto100 g drażetek czekoladowych2 rurki z kremem czekoladowym1 bananPrzepis na biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym(...)motyla. Całość tortu pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy według uznania - ja użyłam do tego drażetek czekoladowych. Na środek tortu kładziemy banana i wbijamy dwie rurki z kremem. Tort przed podaniem pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny

Emcia Pichci
Makaron z pesto i brokułem 256

Niedawno zaprezentowałam Wam pesto z rukoli i suszonych pomidorów więc dzisiaj obiadek z jego użyciem. Pyszny makaronik z pesto, brokułem i serem solankowym.składniki:250 g makaronu rurki, uzyłam Czaniecki1 brokuł3 łyżki pesto(...)rukoli i suszonych pomidorów200 g sera, użyłam kwasowo-podpuszczkowego dojrzewającego w solance sera Aristides (można również użyć fety)Makaron ugotować al'dente i przelać wodą, ja użyłam makaronu rurki ale może być każdy inny. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Ser pokroić w kostkę. Następnie ugotowany makaron wymieszać z pesto. Do makaronu wymieszanego

Monia miesza i gotuje
Kampania jakości produktów marki Tesco / 1 122

bonach to : Polskie jabłka Jonaprince słodkie, twarde, Avokado Hass, 3 bułki wiejskie ciemne, Sałatka Florencka, Musztarda Starofrancuska gruboziarnista, Zioła prowansalskie mieszanka, Pieprz czarny ziarnisty, Papryka słodka mielona, Kiełbaski bratwurst, Rurki waflowe z mleczną czekoladą, Migdały w czekoladzie, Black Gold herbata czarna z płatkami słonecznika i nagietka, Chrupki kukurydziane z orzeszkami arachidowymi, Smoothie sok mango i marakuja, Ziemniaki odmiana Agata(...)herbata czarna z płatkami słonecznika i nagietka, którą częstowałam gości. Druga lista to produkty które rozdałam czyli : Musztarda Starofrancuska gruboziarnista, Zioła prowansalskie mieszanka, Pieprz czarny ziarnisty, Papryka słodka mielona, Rurki waflowe z mleczną czekoladą, Migdały w czekoladzie W tym wpisie zrobię podsumowanie tych produktów, które miałam w domu i ewentualnie częstowałam gości,a w kolejnym przeczytacie wypowiedzi osób postronnych

Magiczne Życie Marty
Cannelloni nadziewane bobem i papryką z beszamelem i serem 140

kawałki pół małej papryki zielonej  pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna do smażenia, dwie do beszamelu) dwie łyżki mąki pszennej pół litra mleka sól pieprz około 10 rurek Cannelloni  100 gram startego sera Gouda cebulka  ząbek czosnku dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki bulionu/wody gałka muszkatołowa Zaczynamy od ugotowania i obrania bobu oraz ugotowania zielonej(...)bulion oraz śmietankę. Dusimy całość jeszcze przez kilka minut. Makaron cannelloni nadziewamy gotowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym (na dno naczynia wlewamy 2-3 łyżki beszamelu. Gdy wszystkie rurki będą napełnione, polewamy je pozostałym beszamelem, posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut

Mango Papaja
Szpinakowa kolacja :) Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. 330

mrożonego). Gdy zmięknie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cannelloni - zawsze kupuję taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować. Układam rurki w naczyniu żaroodpornym.Następnie przygotowujemy sos: do garnka wlewamy mleko i je podgrzewamy. Masło mieszamy dokładnie(...)mąką, tak żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodajemy masło z mąką i przyprawy i mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) )Polecam serdecznie! Jest

Miksturownik
Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek 214

dekorowania, a nawet wcześniej - zanim wpadnie mi do głowy pomysł na dekorację, przeszukuję szafki i szuflady kuchenne.Czasem wystarczą biszkopty, ciastka czy cukierki kolorowe, by stworzyć ciekawy tort. CiastkaCiastkami, rurkami, biszkoptami możecie szybko obłożyć boki tortu. Pamiętajcie jednak, że puste rurki, niczym nie wypełnione, szybko miękną i tracą swój kształt.Wybierajcie te z nadzieniem, lub obkładajcie tort nie wcześniej

kolorowotorcikowo
Rolada Malaga 153

garść rodzynek 3 łyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła kilka rurek waflowych dżem truskawkowy lub konfitura morelowa Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 15 minut. Przygotować budyń z budyniu w proszku, mleka (5 łyżek odlać) i połowy cukru. Zagotować(...)razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami. Roladę zwinąć i odstawić do lodówki. Po zastygnięciu masy wyjąć roladę i posmarować dżemem lub konfiturą

Pasja Smaku
Tort tiramisu 273

pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier puder 1 szk Do nasączenia espresso podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie:Biszkopt- białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy(...)połową ponczu,rozsmarować porcję kremu,oprószyć kakao.Przykryć drugim biszkoptem,nasączyć resztą ponczu,rozsmarować krem,oprószyć kakao.Przykryć trzecim biszkoptem.Posmarować boki i górę toru kremem. Boki toru udekorować rurkami waflowymi przekrojonymi na pół.Górę toru oprószyć kakao.Tort odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce

Ala piecze i gotuje
Cannoli z bitą śmietaną i czekoladą 215

Dzisiaj Walentynki. Z tej okazji postanowiłam przygotować rurki z kremem ale nie nasze tradycyjne tylko cannoli. Są to chrupiące, włoskie rurki z kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. Inspiracja z blogu My best food

Bernika - moj kulinarny pamietnik