z rurkami - 1000 przepisów (strona:17/67)

TORCIK AJERKONIAKOWY 153

torcik.  Bardzo odświętny, ajerkoniakowy  smak zachwycił nasze podniebienia już dawno temu.  Delikatny, piankowy, o zdecydowanym advokatowym smaku.  Pięknie prezentuje się "żonkilowa żółć" z ułożonymi dookoła rurkami.  Uczta dla oczu i  podniebienia.  Polecam gorąco wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować. Przepis nie jest moim autorskim,  znalazłam go w internecie dawno temu(...)Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę wlewamy do masy z ajerkoniakiem. Mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy małymi porcjami adwokatową masę. Mieszamy ponownie i wylewamy na nasz ciasteczkowy spód obłożony dookoła rurkami. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy naszą advokatową polewę. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, energicznie mieszając. Wlewamy ją do 150 ml ajerkoniaka i mieszamy. Polewę

Walijskie Pichcenie
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 163

oleju z masłem.  Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. 2.  Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3.  Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić(...)praskę. Dokładnie wymieszać.  Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4.  Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą pionowo. 5.  BESZAMEL: Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy zacznie skwierczeć

Kuchnia Paulettes
Waflowy torcik wielkanocny 114

Wesołego Alleluja! Witam Was świątecznie moim wielkanocnym torcikiem! Składniki: • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 4 opakowania małych wafli okrągłych • 2 opakowania rurek z kremem • cukierki-pisanki żelki, migdały w białej czekoladzie Wykonanie: • Mleko w puszce gotować przez 2 godziny. Dolewać wody, jeśli odparuje, aby cały czas puszka była pod wodą. • Wystudzoną masą przełożyć wafle, posmarować(...)wierzch i boki. • Rurki obciąć na wysokość o 1 cm wyższą niż torcik i obłożyć nimi boki torcika. Przewiązać wstążką. • Na wierzch wysypać kolorowe cukierki

To co kocham
Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem 277

pomidorowym. Wrzucamy do garnuszka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Rurki makaronu faszerujemy nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Układamy rurki makaronu, na które wylewamy resztę sosu. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Makron zapiekamy przez 30 minut przykryty folią aluminiową. Następnie ściągamy folię, posypujemy makaron parmezanem i wkładamy do piekarnika

Ania i Marcin gotują
Kawa, która łączy pokolenia 134

zbożowej Inka 200 ml mleka 2% 1 łyżeczka syropu klonowego ½ op. bitej śmietany w proszku (2 pełne łyżki) 5 kostek czekolady gorzkiej 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% ewent. 2 rurki waflowe  Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i odmierzone 3 łyżeczki kawy. Mieszamy z dodatkiem syropu klonowego i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze słodką śmietanką(...)kawy. Do drugiej części dodajemy ok. 2 łyżki śmietany w proszku oraz łyżeczkę kawy zbożowej i ubijamy. Napełniamy przygotowaną pianką już do pełna, a wierzch zdobimy pozostałą czekoladą i rurkami waflowymi

Kuchnia w czekoladzie
Rurki z kremem budyniowym 209

minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Mleczny blok z żurawinowym oczkiem i bakaliami 195

szklanki cukru kryształu100ml wody 250g mleka w proszku 100g herbatników zbożowych 20g ryżu preparowanego 20g wiórek kokosowych 50g orzechów laskowych 20g orzeszków sojowych 30g suszonej żurawiny 1 opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok.250g) Sposób przygotowania: Margarynę wraz z cukrem topimy na małym ogniu, następnie dodajemy wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy, by nie było grudek(...)pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy. Wygładzamy wierzch i układamy rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schładzamy, gotowy wyjmujemy z formy i kroimy na plastry

Kuchnia w czekoladzie
Tort z maślanym kremem orzechowym 154

gorzkiej czekolady 3 łyżki ciemnego rumu PONCZ: 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy(...)przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo jak z pierwszym. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi, wierzch obłożyć orzechowymi bezikami, połówkami orzechów i rodzynkami w czekoladzie, ewentualnie przybrać w inny sposób. Tort wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził

Kuchenne zapiski Edyty
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 161

Znacie zapewne zapiekanki z wykorzystaniem makaronu przypominającego rurki zwane  cannelloni. Moje cannelloni zrobiłam z płatów makaronu w kształcie prostokątów. Płaty posmarowałam przygotowanym farszem, polałam sosem pomidorowym i wszystko zapiekłam pod pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab(...)około 30 minut. Kiedy skórka na powierzchni  mojej zapiekanki się zarumieniła wyjęłam ją z piekarnika. Koniecznie zróbcie taką wersję cannelloni.  Nie trzeba się trudzić przy napełnianiu rurek cannelloni a smakują .... wyjątkowo. Zachęciłam Was? Zróbcie dla samych siebie, dla dzieci, dla gości.... Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również: Cannelloni ze szpinakiem, serem ricotta i orzechami Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM 160

wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 5.       Rurki cannelloni ugotować według wskazówek na opakowaniu, ostudzić(...)Napełniać mięsnym farszem, układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie stykały ze sobą i nie przywierały do boków naczynia. 7.       Polać rurki sosem beszamelowym. 8.   Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Czekoladowo bananowy shake 230

lato, to warto znaleźć chwilkę na takie słodkości Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję) 3 gałki lodów czekoladowych 2 banany (średnie) 1/2 szklanki mleka* bita śmietana 2-3 czekoladowe rurki z białej i mlecznej czekolady (u mnie od Cukieteria) Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy 2 banany, dodajemy(...)gałki lodów i dolewamy mleko (Uwaga! Jeśli chcecie uzyskać gęstego shake mleka należy dolać mniej). Szybko i krótko blendujemy. Całość przelewamy do pucharka. Na wierzch napoju wkruszamy jedną czekoladową rurkę. Następnie całość dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy ją drugą pokruszoną w rękach czekoladową rurką. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Makaronowa zapiekanka meksykańska z kurczakiem 208

Lubisz makaron, ale znudziło Ci się spaghetti bolognese lub carbonara? Nie masz pomysłu co zrobić z rurkami z ostatniego obiad? Ugotowałaś za dużo penne? Mam dla Ciebie inny(...)pomysł na jego wykorzystanie. Zapiekanka..to świetny pomysł na codzienny obiad. Jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna. Skusisz się? Będzie niezły meksyk. Składniki: 150g makaronu penne pełnoziarnistego (lub rurek, świderków, nawet do spaghetti się nada) 1 duży filet z piersi kurczaka 4 łyżki fasoli 1/2 kulki mozzarelli 1/2 papryki  Papryka słodka Sól himalajska Papryka ostra 2 ząbki

Czarnawisienka
PUCH Z CZEKOLADĄ 329

łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody 2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki 1 szklanki mleka- do śnieżek biszkopty do wyłożenia trotownicy czekoladowe wiórki- CUKIETERIA czekoladowe rurki- CUKIETERIA tulipany z masy-  CUKIETERIA Wykonanie: *Tortownicę wykładamy ciastkami.  *Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy.  *Śnieżki łączymy z szklanką zimnego mleka, ubijamy na sztywno(...)śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.  Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację

Z Majeczką w kuchni
LEKKI DESER MALINOWY 280

SKŁADNIKI : na 6 porcji 2 galaretki malinowe lub truskawkowe 600 g świeżych malin  400 ml jogurtu greckiego, naturalnego 2 cukry waniliowe kilka rurek waflowych mięta lub winogron do ozdoby(...)Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym, maliny lekko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.  Do pucharków nakładamy po 2 łyżki jogurtu i uzupełniamy deserki malinami. Dekorujemy mięta, winogronem i rurkami waflowymi. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce i serwujemy deserki schłodzone. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 174

opłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne! Składniki:  -500g szpinaku (u mnie mrożony) -250g sera ricotta  -200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek) -1 jajko  -1 ząbek czosnku  -sól i pieprz  -łyżka oleju  -60g tartego parmezanu  Sos pomidorowy:  -600g pomidorów z puszki(...)naczynia żaroodpornego nalewamy 1/3 sosu pomidorowego i rozprowadzamy po całym dnie naczynia. Następnie wlewamy połowę beszamelu, tak by był wszędzie.  Układamy cannelloni na obu sosach.  Zalewamy rurki reszta sosu, tak by pokrył każdą z nich. Następnie polewamy całość reszta beszamelu i rozprowadzamy równomiernie.  Posypujemy całość parmezanem.  Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut

Smakuj życie!

Proponowane wyszukiwania