Torcik Wielkanocny Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem. Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole . Rurki czekoladowe i posypkę waflową otrzymałam od Cukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać
Kuchnia Danusiporcje) około 190 g mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy – u mnie LAVAZZA CARMENCITA * 100 ml wody 2 łyżki cukru pudru około 10 sztuk słomki ptysiowej 3 rurki z białej czekolady 2 szczypty ciemnego kakao * średnio palona mieszanka Arabik i Robusty o intensywnym i głębokim aromacie Przygotowanie: Łyżeczkę kawy rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wody, studzimy. Do miski(...)smaku, znów chwilkę miksujemy, próbujemy. Na dno każdego wykładamy słomkę ptysiową, którą wcześniej łamiemy/lekko rozkruszamy w dłoniach. Następnie wykładamy naszą masę. Wierach każdego deseru posypujemy pokruszonymi w dłoniach rurkami z białej czekolady (zostawiają po pół rurki do dekoracji) i szczyptą ciemnego kakao. Deser wkładamy na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego
Słodkie okruszkifaszerować na wiele sposobów: farszem mięsnym lub warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni 0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków koktajlowych około(...)obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu, na dno naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć rurki,jedną obok drugiej, polać sosem, włożyć na wierzch ćwiartki pomidorów koktajlowych i posypać serem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Kuchnia Beatypomidorowy: puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 14 rurek makaronu cannelloni , ½ cukinii, 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Nadzienie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy(...)dodajemy bulion, gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz papryką. Surowe rurki napełniamy nadzieniem. Układamy w formie wysmarowanej oliwą, polewamy sosem, aby wszystkie rurki były dokładnie zasłonięte. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną od wewnątrz, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy
słodki bratekustach . Krem zależy od waszych upodobań ,u mnie zostały nadziane domowym kremem budyniowym. Przepis podpatrzyłam u Małgosi z bloga Na Piecyku – polecam bardzo!. Składniki : na około 30 rurek 2,5 szklanki mąki 125 g masła Szczypta soli 1 szklanka śmietany 18 % Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę ,ma być elastyczne(...)jasną pianę .Dodać mąki i ubić ,nadal ubijając wlać cienkim strumieniem gorące mleko i stawiając na małym ogniu mieszać do połączenia się składników.Odstawić ,aż wystygnie. Następnie napełnić masą rurki ,oprószyć je cukrem pudrem i życzę smacznego
Ladylaura.Pyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową. Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka(...)szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo ; krokant z orzecha laskowego - CUKIETERIA czekoladowe rurki pokruszone - CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet
Kuchnia Danusipojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek - makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella) dodatki: - woda do podlania - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół(...)smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem
Kuchnia co dniasmakowy, dwukolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo - adwokatowym, który swą nazwę zawdzięcza dwukolorowym rurkom czekoladowym oraz dodatkowi miodu, który pszczółki produkują. Idealny torcik na zimno na upalne dni, tylko dla dorosłych. SKŁADNIKI Spód: 120 g herbatników maślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone(...)szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia. Masa adwokatowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ajerkoniak a na końcu żelatynę, mieszamy. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową
słodki bratekświeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx. 200 g fresh spinach 150 g smoked salmon 1/2 medium red onion 200 Greek yogurt 1 egg 50 g cheddar 1 mozzarella ball (approx(...)zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz około 25 minut. Chop the onion into small pieces, wash
Martyna CooksSkładniki: galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, owoce leśne 2 szklanki/mrożone, rurki wafelkowe 25 dag, śmietana 12% 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie(...)formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie rozsypać leśne owoce mrożone, większe owoce pokroić, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na owoce, schować do lodówki rurki nadziewane masą orzechową pokruszyć i rozsypać na galaretce brzoskwiniowej galaretkę agrestową rozmieszać w 200 ml goracej wody i wystudzoną wymieszać ze śmietaną, wlać na pokruszone rurki i delikatnie
W Mojej Kuchni Lubięmasłem. Wszystkie składniki zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,3 mm i tniemy w paski o grubości 1 cm i długości ok 12 cm. Takim paskiem owijamy metalowe rurki do pieczenia wysmarowane masłem. ( jeżeli nie macie takich rurek zwińcie w rożek kartkę papieru i owińcie folia aluminiową, tak jak Ja na zdjęciu) Rurki pieczemy
Niezły Młynekkoperku sól, pieprz jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem. 3. Każdą rurkę napełniamy przygotowanym farszem, dociskając wąską stroną łyżki tak by farsz jak najbardziej ubić. Każdą rurkę dekorujemy gałązką koperku
Szefowa kuchnirzeczywistości i walczyć z chorobą, gotować, piec i cieszyć się życiem. Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach. Składniki 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania) Farsz miesny 500 g mięsa mielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula(...)ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Łyżeczką napełniać rurki makaronu. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos 1 puszka pomidorów 200 ml kwaśnej śmietany sól
O kuchni z uczuciemrazem rurki w wersji wytrawnej, jako „zagrycha(...)zupy, której głównym składnikiem jest brukselka, niby nic, a musiałam Miśka odganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł. Składniki na 4 porcje: Rurki z kremem marchewkowym 8 kruchych rurek (przepis tu ) 3 ugotowane marchewki 100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem) łyżeczka pieprzu ziołowego Zupa: pół kilograma brukselki 2 średnie marchewki
greenscarfteż ciąć proste pasy. W każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy otworki (na sznurek, by móc powiesić na choince) i poczynając od tego końca owijamy na foremce do rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy(...)warstwa. Gotowe "rurki" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu wyjmujemy rurki ze środka, a po całkowitym ostudzeniu zawiązujemy wstążki/sznurki do powieszenia na choince. Można je też dowolnie udekorować, ja z tego zrezygnowałam, bo takie mi się podobają. Przepis
Kolorowy Przepisownik