Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik(...)Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły... A Wy, z czym i jakie rurki najbardziej lubicie? (około 15 sztuk
Di gotujelanguage:EN-US;} Po raz pierwszy biorę udział w wydarzeniu wspólnego wypiekania Rurki lub ptysie, eklerki Nie mogłam się zdecydować co wybrać. Już jakiś czas temu kupiłam metalowe rurki do wypieku ale jakoś wciąż je omijałam. Teraz jest najlepsza pora aby je wreszcie wypróbować Moje rurki mają 9cm i wyszło ok.40szt. Składniki: 1 kostka masła 250g(...)ciasto do wałkowania. Najlepiej pociąć na kilka kawałków i cienko rozwałkować po czym pociąć nożem lub radełkiem na około 2 cm paski. Paski nawijać na posmarowane wcześniej masłem rurki od cieńszego końca do grubszego następnie obtoczyć z jednej strony cukrem wysypanym na talerzyku. I tak przygotowane rurki cukrem do góry układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
W garach u Gosipączków, nudaaaa. Moja propozycja to kruche rurki z delikatnym kremem kokosowym. Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas w mieście taka budka koło kościoła, gdzie sprzedawano właśnie rurki z kremem, sprzedawała tam młoda babka i za każdym razem pytała się „rurka do ręki czy zapakować”, i zawsze gdy kupującym(...)był facet to twarz mu się rozpromieniała… Cóż niezależnie od tego czy jesteś babką czy facetem, Twoja twarz też się rozpromieni, gdy wgryziesz się w taka rurkę, gwarantuję. ciasto kruche na rurki: przepis znajdziecie tu Składniki na krem do 10 rurek (moje mają długość 10 cm): 100 g suchego ryżu ugotowanego na mleku roślinnym (nic się
greenscarfciężko jest ją wyczyścić - dokładnie tą rurkę , a jest to naprawdę proste idziemy do papierniczego i kupujemy wyciory do czyszczenia fajek - przydatne w wielu pracach plastycznych . Wycior moczymy w wodzie / wodzie z płynem do naczyń i wsuwamy jednym końcem a wyciągamy drugim czynność powtarzamy Możemy wyczyścić też rurki po wcześniejszym rozłączeniu . Później wszystko dokładnie płuczemy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęcałość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na farsz 2. Nafaszerować rurki 3. Rurki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować sosem i posypać serem Pobierz wersję do druku: Pobierz Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym(...)Artykuł Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmakaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm. Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy rurki(...)mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy mielone orzechy i masę kukułkę. Mieszamy, w razie konieczności można ją dosłodzić ale nie ma takiej potrzeby. Rurki napełniamy kremem szprycą, układamy na talerz i podajemy. Nadmiar rurek przechowujemy w pojemniku w lodówce. Spożywamy do 3-4 dni. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolinastrojowy klimat! I to nic, że do Walentynek jeszcze miesiąc! Ja swoje serce już podarowałam :) A teraz pokrótce etapy wykonania: Na początek szablon - dwa druty różnej długości włożyłam w rurki. Małe serce zrobione jest z dwóch długich rurek, a duże z trzech. Zostawiłam kawałek drucika, by zrobić oczko na koniec - do ewentualnego zawieszenia serca na sznurku(...) do oplatania. Mają stanowić pierwszą warstwę oplotu i nadawać, jak i też pilnować kształtu. Po pierwszej rundce dookoła szablonu obiema rurkami, jedną podklejam i kontynuuję oplatanie jedną rurką, aż do uzyskania odpowiedniej ilości przeplotów i serce będzie gotowe. Podkleiłam ostatnią rurkę i zaniosłam do malowania. Malowałam farbą w spreju, biały połysk. Kilka warstw farby i serce pomalowane! Gotowe
dobra gospodyni dom wesołym czyniForemkę układamy tak, by z jednej strony jej kawałek wystawał, dzięki czemu od razu po upieczeniu ciasto zsuniemy z foremki. Drugi koniec zaś możemy delikatnie ścisnąć i „zamknąć” rurkę. Gotowe rurki układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają złoty kolor. Upieczone rurki na ciepło ściągamy z foremek(...)odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone rurki nadziewamy kremem, wkładamy do lodówki. Nad kąpielą wodą, w rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Płynną czekoladą smarujemy rurki (używałam pędzelka), odstawiamy na kratkę do zastygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę
Gotowanie i blogowaniedługości 9 cm: 0,5 kg mąki pszennej 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek 200 g śmietany 18% cukier waniliowy około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek) Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny do lodówki przykrywając folią. Odrywać mniejsze kawałki i wałkować w prostokątny kształt o grubości około(...)Wykrawać długie paski, które następnie nawijać na wysmarowane masłem foremki do rurek. Nawijać zaczynając od węższej części rurki. Obtoczyć w cukrze. Ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Przygotować bitą śmietanę. Ubić śmietanę z cukrem: 500 g śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Wystudzone rurki zdjąć
Bullioprzykrywamy, dusimy .... Dodajemy reszte marchewki, kropimy oliwa z oliwek, przykrywamy , dusimy .... Dodajemy lyzke dobrej smietany, mieszamy i dusimy jeszcze troszke pod przykryciem do uzyskania jednolitej masy , ktora napelnimy nasze rurki Odstawiamy nasze nadzienie do ostudzenia gdyz na samym koncu dodamy ser typu ricotta okolo 3 lyzek lub ser twarogowy wiejski Przekladamy szpinak z marchewka do szklanej misy(...)dodajemy twarog.Urabiamy najlepiej reka ... I przygotowujemy rurki do nadziewania. Ja poszlam na latwizne, do nadziewania rurek uzylam szprycy-strzykawy dekoratora .... Dno naszego naczynia smarujemy maslem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rurki ukladamy w szklanym naczyniu TERMISIL Classic 2. 4 L Posypujemy nasze surowe rurki tartym serem zoltym w dowolnej ilosci jak lubimy, moze
Z Kuchni Do Kuchnirozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy w rurki. Rurki układamy spojeniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczeni blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C około 20-25 minut. Po upieczeniu ciastka obficie posypujemy(...)cukrem pudrem. Artykuł Rurki z konfiturą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaklamerką. Gotowy szkielet gwiazdki! Pierwsza rurka idzie pomiędzy dwie części gwiazdki, tak, jak na zdjęciu poniżej. Sklejamy klejem i spinamy klamerką. Gdy klej wyschnie, zaczynamy oplatanie gwiazdki. Oplatanie gwiazdki jest fajną zabawą, odpręża i relaksuje :) W krótkim czasie można naprawdę sporo gwiazdek zrobić, o ile ma się już skręcone rurki :) Oczywiście oplatamy(...)końca, aż gwiazdka będzie miała pożądaną ilość warstw i przeplotów. Gotowe gwiazdki w stanie "surowym". Ostatnią rurkę wciskamy pomiędzy przeploty i sklejamy klejem. Jeśli jest taka potrzeba i możliwość, to spinamy klamerkę. Jeśli nie, to staramy się w ciasne miejsce wcisnąć końcówkę rurki i wystarczy :) Teraz tylko pomalować i gotowe! Można do gwiazdek dorobić sznureczki i powiesić
dobra gospodyni dom wesołym czyniRurki z kremem to również mój smak z dzieciństwa. Pamiętam jak z koleżankami po szkole chodziłyśmy na rurki z kremem. Tylko w jednym sklepiku były najlepsze. Trzeba było postać w długiej kolejce, żeby potem rozkoszować się smakiem. Do dzisiaj wspominam ich smak i chyba zawsze będą mi się kojarzyły ze szkołą średnią. I wiecie, że kiedy zajechałam ostatnio(...)foremek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz cukrem, a następnie dodać serek i wymieszać krem do połączenia się składników. Każdą rurkę nabić kremem. Ja robiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Można również za pomocą szprycy. rurki z kremem
O kuchni z uczuciemWiem, że wielu z Was przygotowuje podobne rurki i jak macie sprawdzony przepis to nie chcecie szukać innego. Jednak zachęcam Was do spróbowania samego ciasta na rurki. Ten przepis mam od mojej cioci, u której od pokoleń kręci się sękacze i mają tajne receptury na przeróżne ciasta. Niestety na większość fajnych przepisów jeszcze nie udało mi się(...)dorwać tych receptur. Na pewno i na te rurki też by mi się nie udało, ale ciocia przygotowywała te pyszności na wesele i przez to że mogłam jej pomóc to udało się. Ciasto w smaku przypomina chrupiące ciasto francuskie jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie
Niezły MłynekRurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek ..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa.. Ciasto: 50 dkg mąki 25 dkg masła 25 dkg kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę, masło, śmietanę oraz sól razem dokładnie wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut do lodówki.Następnie(...)paski. Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].O btoczyć jedną stronę rurki w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać kremem. Krem : 1,5 szklanki mleka 50 g masła 2 płaskie
Moje domowe kucharzenieZrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko i na wytrawnie..ale o tym w następnych postach..Możliwości wykorzystania takich rurek jest wiele.. 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach
Moje domowe kucharzeniePierwszy raz upiekłam takie rurki. Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :) Rurki z kremem truskawkowym Płat ciasta francuskiego 1 szklanka musu z truskawek 250 g serka mascarpone 50 g masła(...)cukier puder truskawki do dekoracji Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki do rurek wysmarowane małem. Upiecz wg wskazań na opakowaniu ciasta. Serek maskarpomne zmiksuj z 5 dag miekkiego masła. Do kremu dodawaj nie przerywając mieszania porcjami zmiksowane truskawki. Napełnij kremem rurki. Udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem
Gotuj Sam!część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy na rurki wysmarowane masłem od szerszej strony. Rurki obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie(...)czasie podgrzewamy ja w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dosypujemy kakao oraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia. Gotowym kremem napełniamy rurki za pomocą szprycy cukierniczej. Rurki trzymamy w lodówce. Z podanych składników wyszło mi około 25 rurek
VioletoweKucharzenieminut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Paski ciasta nawijać na foremki do rurek zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto na siebie nachodziło. Nawinięte na rurki ciasto ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem(...)posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekranika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę
Monia miesza i gotujezamrażarce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20 pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Rurki owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-18 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl(...)masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim rurki. Rurki podałam z kawą SUBTIL , którą możecie zakupić na stronie www.przyjacielekawy.pl/ , jest to sklep internetowy doskonały dla smakoszy kawy ;) Kawa Subtil zachwyca swoim łagodnym smakiem i delikatnością, polecam
słodki bratekPyszne rurki w kolejnej wersji z delikatną pastą szynkową, której jesteśmy fanami. Rurki wyszły świetnie i praktycznie od razu zostały zjedzone. Nie było na co czekać. ;-) Ich przygotowanie jest banalne, wystarczą tylko odpowiednie foremki do rurek. Rurki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka(...)ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz + kiełki do dekoracji 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. Zdejmujemy z foremek. 2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy
Szefowa kuchnizostało spożytkowane z rewelacyjnym efektem. Po za tym jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim czasem na zabawę w kuchni. Rurki mogą być nadziewane różnymi kremami wg własnych upodobań. Poniżej przedstawiam wersję z kremem czekoladowym. 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego cukier masło do wysmarowania foremek Krem czekoladowy(...)czasie dokładnie obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach. Po lekkim ostudzeniu rurki zdjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nadziać kremem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego). Krem: Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z rozpuszczoną (i ostudzoną) czekoladą. Całość połączyć
Di gotujemasła 82% * 250g dobrej, gęstej śmietany 18% * 500g mąki pszennej - u mnie Basia * szczypta soli * jajko i cukier trzcinowy do obtaczania rurek * kremówka i cukier puder do nadziania rurek Przygotowanie : Składniki ciasta szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Rozwałkować ciasto cieniutko, wykroić długie paski ciasta. Każdy pasek owinąć wokół(...)rurek - ja swoje zrobiłam sama z folii aluminiowej. Jedną stronę ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać trzcinowym cukrem. Piec na złoty kolor. Wystudzić rurki. Ubić kremówkę z cukrem pudrem, nadziewać rurki
Magiczne Życie MartyRurki zrobiłam po raz pierwszy. Mając w głowie wspomnienia z rodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki(...)widelcem, zasypać cukrem i smażyc do momentu aż masa będzie gęsta. Słodkość dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm. Pociąć go na paski o szerokości ok 2 cm. Każdą rurke szczelnie owinąć
Radość kipiąca uśmiechem.rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki(...)masło, dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodać połowę sera żółtego. Doprawić gałką muszkatołową. Gotować, aż sos zgęstnieje. Nafaszerowane rurki polać sosem. Posypać pozostałym żółtym serem. Piec 35 minut w 180 stopniach. Smacznego! * najlepiej zrobić podwójną porcję
Moja Galeria Smakutych rurkach słyszałam już kilka razy, ale dopiero teraz sama miałam okazję spróbować. Wyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem(...)smaczna, o zwartej konsystencji i co najważniejsze - nic nie wypływa w trakcie pieczenia! Jeżeli nie macie takiej pewności co do swojej marmolady, porponuję zlepić brzegi rurek. Część rurek zamiast z dżemem można zrobić np. z nutellą 4. Rurki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dość gęsto bo nie rosną w trakcie pieczenia) - mi wyszło
Kto ugości moich gości?większość postanowiłam zrobić sama. Nie przepadam za szpinakiem, ale to danie wyszło mi naprawdę dobre i po raz drugi w życiu zajadałam się szpinakiem. Składniki na dwie porcje: 16 rurek cannelloni 500 g szpinaku ( dałam mrożony) 2 czubate łyżki sera feta 6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ½ szklanki kwaśnej śmietany(...)nadziewania. Małą łyżeczką wypełniać rurki cannelloni. Na dnie naczynia ułożyć najpierw jedną warstwę rurek, przykryć je plastrami sera i ułożyć na nich drugą warstwę rurek. Całość polać sosem szpinakowym. Naczynie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco. Smacznego :-) Przepis bierze udział w zabawie
Na słodko lub wytrawnie