z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:51/703)

Tartaletki na 2 sposoby: łosoś i pieczarki 141

oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa!  Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki(...)pomidorki koktajlowe - przekrojone na połówki 1-2 plastry cebuli czerwonej - pokrojona w drobną kostkę 3 plasterki niebieskiego sera pleśniowego - np. Gorgonzola, podrobiony w mniejsze kawałki W roli głównej: pieczarki Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku  1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette sól, czosnek granulowany - do smaku 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki

Grunt to przepis!
Wytrawne racuchy z pieczarkami 222

Wytrawne racuchy z pieczarkami... Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte racuchy. Przekrojone i pysznie nadziane. Pieczarkami, papryką i cebulą. Podane z sosem hamburgerowym . Pyszna odmiana - polecam! Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 250 ml ciepłej wody; 1/2 łyżeczki soli; Olej do smażenia. Nadzienie: 500 g pieczarek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki przyprawy(...)sztuk). Racuchy smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzanym

Gospodyni Miejska
Lasagne z mięsem mielonym 364

Lasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu beszamelowego. A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella. Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch!   Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek(...)startej mozzarelli; Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Kilka listków bazylii do dekoracji - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Farsz mięsny: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki

Gospodyni Miejska
Ryż z pieczarkami 144

dań. Jeśli sam ryż jest nudny polecam jego wzbogacenie według mojego przepisu! nie zawiedziecie się !!   Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Ryż z pieczarkami Nasz gotowy ryż z dodatkiem pieczarek, cebulki, kukurydzy.Smacznego! Składniki:  1 woreczek ryżu 6-7 średnich pieczarek  1 średniej wielkości cebulka   150 gram kukurydz z puszki   sól(...)oraz pieprz Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na 3-4 minuty na wrzącą wodę. Następnie rozpuszczamy czubatą łyżeczkę masła klarowanego Ghee. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną Vegety i dusimy do miękkości. Zawartość ugotowanego woreczka ryżu wrzucamy do całości i dokładnie mieszamy z pieczarkami na wolnym ogniu. Ostatnim etapem jest dodanie kukurydzy mieszamy i smacznego. Jest to świetny

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku 165

świetnie pasuje do mięs jak i warzyw. Mam wrażenie, że w każdym daniu odkrywam go na nowo, z coraz to lepszym smakiem :) Dzisiaj zapraszamy na ryż z kurczakiem i pieczarkami, a całość podane w towarzystwie szpinaku.  Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku   SKŁADNIKI: 100 g ryżu białego 1 mały filet z kurczaka 6 pieczarek 1 cebula(...)łyżka oliwy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 250 g szpinaku mrożonego sól pieprz czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w paski bądź w kostkę. Kurczaka kroimy w paseczki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy kurczaka, którego posypujemy przyprawą i podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki i całość dusimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane mięsem. 138

Pieczarki faszerowane są łatwe w przygotowaniu i przywołują smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 8-10 dużych pieczarek   0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula   10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera   1 jajko   łyżka oleju   sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy. Pozostały miąższ drobno kroimy i razem z cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden

Symfonia smakowa
Zielona zapiekanka z pieczarkami 159

Zielone brukselki i brokuły połączyłam z pieczarkami, a śmietankę, ser wymieszałam z jajkami.  W    naczyniu żaroodpornym warzywa z pieczarkami poukładałam i masą jajeczną zalałam. Wszystko podczas pieczenia w jedną całość się połączyło i pięknie z wierzchu zarumieniło. Zapiekanka jest prosta do przygotowania, więc zapraszam do jej zrobienia i smakowania.    Składniki: 500 g brukselki, 1 brokuł(...)pieczarek, 3 jajka, suszony czosnek, 100 g sera żółtego, 100 ml śmietanki 30%, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Brokuły myjemy i  dzielimy na mniejsze różyczki. Umytą brukselkę zalewamy wodą (wody tyle żeby przykryła tylko brukselkę) i gotujemy pod przykryciem. Kiedy będzie lekko ugotowana dodajemy brokuły i sól.  Nie dolewamy wody

Moniki Smakołyki
Domowe zapiekanki 197

skorzystać. Ja jako rodzic sama sobie czasem pozwolę na śmieciowe jedzenie. Nic na to nie poradzę, jestem mało asertywna jeśli chodzi o walkę z zachciankami.  Grzyby i pieczarki Grzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia , natomiast pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia , oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej. Pieczarka(...)Jest też bogata w błonnik pokarmowy (ponad 8 g/ 100 g produktu).  Jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu.  Co najciekawsze, pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości.  Cenna jest również zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3), mających pozytywny wpływ na metabolizm. Pieczarka zawiera także wachlarz składników mineralnych- fosfor, potas, żelazo, miedź czy selen

ClauditteMissCooking
Śmietankowy gulasz z kurczaka 344

Śmietankowy gulasz z kurczaka... Soczyste kawałki filetu z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek i paseczki papryki. Zatopione w delikatnym, śmietankowym sosie. Dobrze przyprawione słodką papryką. Posypane pachnącą natką pietruszki. Smaczny pomysł na obiad. Polecam!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 150 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 duża, czerwona papryka; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu(...)Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć vegetą i słodką papryką i wstawić do lodówki na 30 minut. Pieczarki i paprykę umyć i osuszyć, paprykę oczyścić z nasion i białych błon. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno

Gospodyni Miejska
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 168

miałam najmniejszego pojęcia, a które okazało się być bardzo ozdobną i niesamowicie zdrową... kapustą :) Więcej o jarmużu tutaj:  Jarmuż - Wikipedia Gołąbki miały być z kaszą gryczaną i grzybami - pieczarkami, no i bez p... się ;) czyli bez zawijania Potrzebne będą: - jarmuż  - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki  - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól  - u mnie pieczarek kilo(...)gołąbków - będą potrzebne jeszcze grzyby/pieczarki, które podsmażamy z cebulką na patelni. Jako że gołąbki będą bez zawijania, zależy nam na ścisłości farszu, tak więc tym razem cebulka i pieczarki wylądowały razem w blenderze, który posiekał je znacznie drobniej, niż normalnie kroimy do patelni i o to chodzi.  Zawartość blendera przerzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy oliwy, trochę pieprzu i soli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Łosoś à la MasterChef 284

muszę go wypróbować. Tym bardziej, że jego autorem jest znakomity  Michel Roux . My zachwyciliśmy się tym daniem, więc dziś chciałam się nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć(...)odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto

Ratunku obiad
Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 254

Pieczarki brązowe są moim odkryciem roku 2014:-). Zarówno wyglądem, jak i smakiem bardzo przypominają one grzyby leśne. Robiąc niedawno zakupy, oczarowana ich pięknym kolorem, wrzuciłam parę sztuk do koszyka. I tak powstał aromatyczny i niepowtarzalny sos pieczarkowy! Do zaromatyzowania pieczarek użyłam świeżego rozmarynu i tymianku. Sos wykończyłam zieloną pietruszką oraz Crème fraîche, która nadała mu bardzo winnego posmaku. Czerwone(...)smakowo, jak i kolorystycznie. Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 3 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 300 g brązowych pieczarek (lub zwykłych, białych), nie obieraj, opłucz i pokrój na ćwiartki 2 szalotki, obierz i drobno posiekaj 3 małe czerwone cebulki, obierz i drobno posiekaj lub 1 średnia czerwona cebula

Szybko Szybkowar
Nadziewane portobello 219

Uwielbiam grzyby! I choć mają one niewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie(...)dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello to grzyb o kilkunastocentymetrowej średnicy kapelusza, brązowym zabarwieniu i słodkawo-orzechowym smaku. Ze względu na swoje rozmiary, świetnie nadaje się do nadziewania. W taki też właśnie sposób ja przygotowuję swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód

W mojej holenderskiej kuchni
Kurczak w sosie pieczarkowym 283

Moja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie.  Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem.  Nienawidzi za to pieczarek.  Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka.  Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne".  Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście przebojów(...)nawet kluski z serem.  Za to chłopakom smakowało w całości.   Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej woda lub bulion sól, pieprz  Wykonanie: Kurczaka umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.  Cebulę pokroić w kostkę

Sto kolorów kuchni
Makaron z cukinią, pieczarkami i mięsną roladą 143

Makaron bardzo lubię i uważam, że można z niego „wyczarować” naprawdę smaczne i oryginalne dania. Jeśli przygotujecie sobie wcześniej roladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. SmacznegoSkładniki na 4 porcje:10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki,250 g mięsa wieprzowego od szynki,1 sucha pszenna kajzerka,1 jajko,2 ząbki czosnku,1 papryczka chili(...)garści świeżego szpinaku,1 biała cebula,250 g pieczarek,1 mała cukinia,oliwki czarne,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Rolada:Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i rozdrabniamy w mikserze lub mielimy (najlepiej dwa razy przepuścić przez młynek). Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę

Moniki Smakołyki