z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:44/703)

Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem 62

Przedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)tego łazanki, wiadomo. U mnie jednak ich zabrakło. Uparłam się jednak, żeby do tej potrawy niczego nie dokupować, dlatego stanęło na węgierskim dodatku. Dziś zrobiłam dodatkowo krem z pieczarek (ale wyszedł bardzo średnio na jeża, więc nie będę go publikować), a na wieczór mam w planie zrobić sos pieczarkowy do placków z kiszonej kapusty – na jutro na obiad

Kardamonovy
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 112

ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki, chudego 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 1 litr gorącego bulionu lub rosołu 50 g koncentratu pomidorowego 30 ml oleju rzepakowego PRZYPRAWY I DODATKI 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką i istrą paprykę. Całość gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie może mocno wrzeć, jedynie delikatnie bulgotać. Pieczarki opłukaj wodą, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pieczarki. Następnie przełóż je do garnka z gulaszem i dodaj koncentrat

ProstePesto.pl
Gołąbki na ostro z ryżem, kaszą i pieczarkami 166

robić gołąbki, gdzie gotowaniem ryżu  🍚 się nie przejmuję, bo w woreczkach go gotuję. 🍴 Lubię jak ryż kaszą gryczaną smakowo jest przełamany, a farsz na ostro jest doprawiany.💋 Lubię pieczarki więc farsz z ich dodatkiem przygotowałam, ale na dwa sposoby je wysmażałam. 😍 Dodałam startych i pokrojonych, wcześniej na maśle podsmażonych. Koperek i pieprz cayenne dodał smaku ciekawego w liściach włoskiej(...)idzie - proces odchudzania.👀👌💛 Więcej w Internecie poczytajcie i też na przeciwwskazania uwagę zwracajcie :) Składniki: 1 kg ryżu pełnoziarnistego Uncle Bens, 200 g kaszy gryczanej palonej, ok 1 kg świeżych pieczarek, 2-3 duże białe cebule, 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku, masło klarowane do smażenia, sól do smaku, pieprz cayenne mielony do smaku, 1 szt. dużej włoskiej kapusty, 1 łyżeczka cukru

Moniki Smakołyki
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 167

grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz) i właściwym(...)usmażeniu pieczarek, a z łatwością i identycznym efektem powielicie ten sprawdzony już przeze mnie przepis. Dla tego smaku: warto! Składniki na formę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 600 g jędrnych i świeżych pieczarek 30 g suszonych grzybów 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich

Even Better Food
Pieczarki faszerowane 379

naszym domu chyba od zawsze. Opasłe tomisko w lnianej oprawie zawierało setki, jeśli nie tysiące receptur od kanapek, aż po pieczoną gęś. Ostatnio wróciłam do tego przepisu i przygotowałam pieczarki faszerowane jako przystawkę podczas karnawałowego spotkania z bliskimi. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga wybrania w sklepie, czy na bazarku dużych, ładnych pieczarek. Nadziewane grzyby można traktować jako finger food(...)albo zaserwować do stołu - w obu przypadkach sprawdzą się znakomicie. Składniki: 16 dużych, ładnych pieczarek+3 dodatkowe 2 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cebula 30 g masła kawałek żółtego sera (u mnie radamer) sól, pieprz łyżka tartej bułki dodatkowo 2 łyżki masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić przy pomocy papierowego ręcznika - jeśli są ładne, świeże, nie trzeba

Kulinarne Inspiracje
Śledzik z pieczarką 141

Uwielbiam śledzie w każdej postaci , tym razem zapraszam na śledzika z pieczarką , smakują fantastycznie , znakomicie sprawdzą się na imprezy ze znajomymi czy na rodzinne spotkania , spróbuj tego przepisu w swojej kuchni i napisz jak smakują . Składniki  200 dag śledzia matiasa  5 pieczarek świeżych  10 pieczarek marynowanych  2 średnie cebule  1 cebula czerwona  1 łyżka(...)szklanki mleka  Wykonanie  Śledzie namaczam w mleku około 3 godzin , tak aby pozbyć się nadmiaru soli , między czasie obieram cebulę i kroję w drobną kostkę , marynowane pieczarki kroimy w ćwiartki , natomiast świeże pieczarki obieram kroję w cienkie plasterki , następnie na rozgrzana patelnie przekładam masło czosnkowe , kiedy masło się rozpuści dodaje naszą świeżą pieczarkę i przesmażam około 10 minut

Mój Smak
Sałatka z pieczarkami 204

Jeśli przejadła Wam się tradycyjna sałatka warzywna , to spróbujcie sałatki z pieczarkami. Sałatka z pieczarkami to idealny pomysł na sylwestrową przystawkę. Świetnie sprawdzi się też na każde inne spotkanie w większym gronie. Sałatka ta wymaga od nas dosłownie kilku składników i jej przygotowanie nie jest trudne… sprawdźcie sami. Sałatka z pieczarkami – składniki 0,5 kg pieczarek puszka kukurydzy(...)cebule 5 jajek olej majonez sól pieprz Sałatka z pieczarkami – przygotowanie Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w kostkę, a następnie dusimy na odrobinie oleju, aż odparuje z nich woda. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Devolay (pieczarki i cebulka) 130

Ostatnio u mnie pieczarkowo. Tym razem pyszny Devolay, który nigdy się nie nudzi. Jak wiemy może on występować w różnych postaciach: z ogórkiem, masłem, serem, pieczarkami etc. Ja wybrałam Devolaya z pieczarkami, cebulą i masłem. Składniki na Devolay (pieczarki i cebulka; 2 porcje): pojedyncza pierś z kurczaka pieczarki około 300 g duża cebula masło mąka bułka tarta jajko Pierś(...)kurczaka umyć i podzielić na kawałki, delikatnie rozbić tłuczkiem i posolić. Oczyścić pieczarki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na maśle. Wrzucić pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Lekko przestudzony farsz nakładać na przygotowane wcześniej filety. Zawijać mięso tak, aby pieczarki nie wypadały ze środka. Można wspomóc się wykałaczkami. Tak przygotowane Devolaye obtoczyć w mące, jajku

Karola gotuje
Pieczarki faszerowane 186

Danie, które dobrze sprawdza się jako przekąska na imprezy czy przystawka do obiadu. Grzyby faszeruję masą z pieczarek, cebuli, wędzonego kurczaka i cebuli i zapiekam posypane parmezanem. 350 g pieczarek (ok. 20 średniej wielkości sztuk) 50 g żółtego sera typu gouda 1 średniej wielkości cebula 30 g wędzonej piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu 3 łyżki śmietany 18% olej(...)smażenia garść drobno startego parmezanu szczypiorek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Pieczarki umyć i osuszyć. Oberwać ogonki od 3/4 pieczarek (w moim przypadku było to 15 sztuk). Ogonki drobno posiekać z pozostałymi całymi pieczarkami (u mnie z 5). Cebulę i wędzoną pierś kurczaka również drobno posiekać. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę

Bullio
Małże zapiekane w pieczarkach 139

Pieczarki z małżami można podać jako przekąskę lub jako danie główne. Trudno podać dokładne ilości składników, wszystko zależy od wielkości pieczarek jakie chcemy użyć. Mała pieczarka to jedna małża, większa 2-3, a portobello to nawet 10 lub więcej muli. pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello), małże (około 300 g), masło (2 łyżki), szalotki (2 sztuki), ząbek czosnku(...)minut). Gdy będą już otwarte, wlać wino, przykryć i zagotować. Małże wyjąć. Połowę sosu zagęścić przez gotowanie. Resztę można zamrozić i użyć, na przykład do duszenia jagnięciny.  Kapelusze pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu (blaszkami do góry). Kapelusze pieczarek wypełnić małżami, polać sosem, posypać posiekanymi liśćmi pietruszki i serem. Wstawić

królestwo garów
Pieczarki w zalewie octowej 191

Dzisiaj polecam przepis na pyszne pieczarki w zalewie. Pieczarki są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek, 2 jajka, 3 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, sól, Zalewa: 1,5 litra wody, 1/2 szklanki octu, 1 łyżka cukru, 2 pokrojone w piórka cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka soli, kilka ziaren pieprzu ziarnistego. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym naczyniu układam usmażone pieczarki. Pieczarki zalewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki z Młodą Kapustą i Pieczarkami 164

Witam serdecznie Dzisiaj zaproponuję przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Łazanki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy obecnie sezon na młodą kapustę więc warto wypróbować przepis. Dodam od siebie, że najbardziej lubię łazanki odgrzewane na patelni, wtedy najbardziej mi smakują :). Do przygotowania łazanek będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty (około 1,2 kg) 500 g makaronu(...)łazanki 500 g pieczarek przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Łazanki z młodą kapustą Przygotowanie: Umyte i osączone pieczarki kroję w grubsze półplasterki. Oczyszczoną z wierzchnich liści i umytą kapustę szatkuję, poszatkowaną przekładam do garnka. Następnie kapustę w garnku zalewam wodą tak żeby kapusta była

Uwaga Babcia Gotuje
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 405

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki: ok. 300g ciasta(...)francuskiego 500g pieczarek olej do smażenia 3 jajka 250ml śmietany kremówki pęczek koperku mały pęczek szczypiorku pieprz, sól do smaku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym

Kulinarne Przeboje
Pieczarki faszerowane po bolońsku 339

dzisiejszy obiad proponuję pyszne faszerowane pieczarki.  Są szybkie i łatwe do przygotowania. Koniecznie musicie je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 8 dużych pieczarek, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 50g masła, 2 plasterki sera żółtego, olej, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę(...)Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i smażę jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. 2. Kapelusze pieczarek smaruję dookoła olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera

Tradycyjna kuchnia Kasi
Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców 229

Pieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania :) Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym do zrobienia. Dodatkowo przepis na sos serowy z nerkowców. Składniki dla 2 osób: - 4 duże pieczarki portobello, - ok 200 g mrożonego szpinaku, - 1 małą cebula, - sól, pieprz domowy sos serowy z nerkowców: - 1/4 szklanki(...)smaku), - 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego), - 2 płaskie łyżki mąki z tapioki. Wykonanie: Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich. Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem

Co na wege obiad?
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 161

Składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cukinia w miarę cienka, aby miała jak najmniejsze i jak najmniej pestek w środku 1 cebula 7 chochli rosołu dobrze doprawionego 1/2 szklanki ciepłej wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany(...)rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Soczewicę opłucz na sitku i wrzuć do niesolonego wrzątku. Gotuj do miękkości ok 7 minut, od czasu

Anioszek w kuchni
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 144

Uwielbiam pieczarki i mogła bym je jeść w każdej postaci , pieczone , gotowane, smażone. Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem. Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam  Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka 2 łyżki(...)bułki tartej 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek 4 łyżki oliwy 7 dużych pieczarek lub więcej mniejszych Wykonanie : Zmielone mięso mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę tartą, jajka i mleko, wyrabiamy. Następnie przyprawiamy do smaku solą(ewentualnie vegetą  i pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowa zupa z pieczarek 139

wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie, a Polska jest jednym z liderów w ich hodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki(...)pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki lub koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Posypujemy solą ziołową i odstawiamy. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka

My Chcemy Jeść
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej 268

Pieczarki w zalewie to pyszna przekąska, zakąska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki(...)wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić. Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu

Monia miesza i gotuje
Pieczarki marynowane 273

lubię marynowane pieczarki;) Już dawno miałam ochotę zrobić je samodzielnie ale nie mogłam dostać małych pieczarek. Jednak jakiś czas temu się udało. Te domowe pieczarki są o niebo lepsze od tych kupnych, wprost idealne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim wiemy co tak naprawdę w nich jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam(...)bardzo;)  Składniki: 1 kg pieczarek łyżka soli  łyżka octu  6 plasterków marchewki  łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu  1 mała cebula ewentualnie połowa dużej 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu

Krakowskie smaki Ani
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 225

pieczarki  500 g mięso mielone 2  jajka  1 cebula  łyżka masła pieprz sól przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia Bardzo często pomysły na obiad wpadają mi do głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym(...)Pyszne, aromatyczne danie które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczarki dobrze umyć a następnie usunąć trzony i oczyścić główki tak, aby w ich wnętrzu było więcej miejsca do napełnienia. Nóżki pieczarek posiekać w drobną kosteczkę i dodać do mięsa mielonego razem z 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kosteczkę

Świat Domowej Kuchni
Pieczarki faszerowane cukinią 156

jednak zachęcam do wypróbowania, bo pomysł zachwyci nie tylko domowników, ale i znajomych wspólnie z Wami biesiadujących.  Aaa i jeszcze jeden argument przemawiający za tymi pysznymi faszerowanymi pieczarkami...   Cukinia jest teraz najlepsza :) Składniki: Na 10 sztuk: 10 bardzo dużych pieczarek 1 średnia cukinia 1 filet z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka czerwona 200g sera(...)żółtego mozzarella 200g boczku wędzonego 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżej bazylii Sposób przygotowania w piekarniku: 1. Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym

Kuchnia w czekoladzie
Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem 176

Kuskus, który uprażyłam, nie tylko kolor mu zmieniłam, ale gdy wodą go zalałam to sypkie ziarenka uzyskałam. Pieczarki całe wykorzystałam, nóżki od kapeluszy poodcinałam, które również wydrążyłam i z cebulką wysmażyłam. Z kuskusem połączyłam, jajkiem skleiłam, kapelusze wypełniłam do piekarnika włożyłam. Poczekałam i pyszną przystawkę uzyskałam. Składniki: 150 g kaszki kuskus Kupiec, 7 jak największych białych pieczarek, 1 duża biała(...)Przygotowanie: Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą 2 mm powyżej powierzchni kaszki, odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy ze skórki, odcinamy nóżki i wydrążamy kapelusze za pomocą łyżeczki do arbuza (kapelusze odkładamy). Nóżki i wydrążoną część pieczarek kroimy w drobne kawałeczki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

Moniki Smakołyki
Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami 370

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki więc z tej okazji zapraszamy Was na tartę serową z kurczakiem i pieczarkami Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - 300 g pieczarek - 3 jajka - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 100g jogurtu naturalnego - 100g sera(...)masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim garnku topimy

Kuchenne Wariacje
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków 127

Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić z liśćmi buraków oprócz zupy czy tarty to mamy dla Was propozycję – gołąbki z kaszą gryczaną z pieczarkami Składniki na farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek(...)gołąbków. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę posiekaną w piórka i czekamy jak się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową kaszę i pieczarki mieszamy razem, dodajemy jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Teraz formujemy gołąbki. Na każdy liść

Kuchenne Wariacje
Zupa pieczarkowa zabielana 188

Zupa pieczarkowa zabielana... Aromatyczna i pachnąca grzybami.  Z pływającymi plasterkami pieczarek. Przyprawiona czosnkiem i majerankiem. Z dodatkiem natki pietruszki. Zabielona słodką śmietanką. Podana z makaronem. Smacznego! Składniki: 700 g pieczarek; 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy); 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe(...)czosnku; 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku; 3 łyżki masła; Sól; Pieprz; 250 g makaronu. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić

Gospodyni Miejska
10 pomysłów na pieczarki 313

Pamiętam doskonale jak w Katowicach na ulicy Wawelskiej (dzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze!  Drożdżowe pierożki z kapustą(...)pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 218

Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)   Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy(...)ciężko pokroić i może się łamać. Pokrojony makaron rozsypujemy na ściereczkach i pozostawiamy by całkowicie wyschnął. Najlepiej pozostawiać go tak na cały dzień, co pewien czas go przewracając. Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w średnio grube plasterki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 5 minutach

Smakowy Raj
Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem 162

dłużej posiedzieć w kuchni, to kombinuję z daniami, ale kiedy czas mnie goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy.  Polecam makaron z pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej   nuty  smakowej .    To danie jest(...)szybkie, smaczne i kremowe.  Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego groszku, 250 g makaronu spaghetti, 1 -2   łyżki ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego,   świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieczarki, myjemy, suszymy, w razie potrzeby oczyszczamy

Moniki Smakołyki
Pieczarki faszerowane 131

Dziś zapraszamy na pieczarki faszerowane. Właściwie farsz do tych pieczarek to kwestia tylko naszego gustu i wyobraźni. Ja zrobiłam z tym co aktualnie miałam w lodówce i  wyszło bardzo smacznie. Pieczarki faszerowane SKŁADNIKI (na jedną porcję): 3 duże pieczarki   kawałek pora (ok 8 cm) 3 łyżki groszku konserwowego łyżeczka oliwy suszona zielona pietruszka pieprz sól 1 jajko(...)plasterek sera żółtego Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je (tz nóżki kroimy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojonego pora z pokrojonymi nóżkami pieczarek oraz groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie  przygotowany farsz nakładamy na kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z pieczarkami i serami 245

Makaron, pieczarki i sery...szybko, łatwo i smacznie... Pieczarki brązowe są twardsze od białych i mają w sobie mniej wody.  W smaku nie wyczuwa się większej różnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował.   Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek(...)dente. Gotujemy pod pokrywką. Jeśli makaron "wchłonie" cały bulion, a nie będzie jeszcze ugotowany, wystarczy go dolać. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio

Moniki Smakołyki
Pieczarki marynowane 121

lubię marynowane pieczarki;) Już dawno miałam ochotę zrobić je samodzielnie ale nie mogłam dostać małych pieczarek. Jednak jakiś czas temu się udało. Te domowe pieczarki są o niebo lepsze od tych kupnych, wprost idealne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim wiemy co tak naprawdę w nich jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam(...)bardzo;)  Składniki: 1 kg pieczarek łyżka soli  łyżka octu  6 plasterków marchewki  łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu  1 mała cebula ewentualnie połowa dużej 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu

Krakowskie smaki Ani
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 403

Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem... Miękkie i soczyste plastry schabu. Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos. I kawałeczki wysmażonego boczku. Pycha!   Składniki: 1 kg schabu bez kości; 500 g pieczarek; 250 g wędzonego boczku; 3 duże cebule; 500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić(...)Smażyć z obu stron, na rogrzanym na patelni oleju, bez panierki, na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Na rogrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i podsamżyć. Następnie dodać cebulę i chwilę razem podsmażać. Na końcu dodać pieczarki

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 319

esencjonalny rosół, który od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne(...)Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku

Poezja smaku
Risotto z pieczarkami i groszkiem 120

typu risotto, ale doceniłam jego prostotę i genialny smak w ostatnich latach. Warto przygotować do niego najlepsze dodatki, bulion i odrobinę białego wina i zrobić w tej wersji z pieczarkami i groszkiem lub w innej, którą znajdziecie na moim blogu. Wszystkie będą przepyszne. Zajrzyj też do innych przepisów: – risotto z krewetkami Książka Zapach Świąt(...)boczkiem –  makaron ze szpinakiem –  makaron z polędwicą –  makaron z krewetkami –  spaghetti aglio oilo –  spaghetti bolognese –  spaghetti carbonara –  spaghetti z krewetkami RISOTTO Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: –  200 g ryżu do risotto – pół cebuli lub 2 szalotki – 5-7 pieczarek – 2/3 szklanki mrożonego groszku

nietylkopasta.pl
Pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami 159

lubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :) Składniki na ciasto (na około 36 cieniutkich pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę  Skworcu ) 1 duża cebula 250 g brązowych pieczarek oliwa(...)Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. (Moja zmiękła po 15 minutach) Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli. Pieczarki szatkujemy na tarce o dużych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki. Solimy je, pieprzymy i podsmażamy. Na początku pieczarki będą  puszczać sok. Po odparowaniu wody z pieczarek, podsmażamy

Smak mojego domu
Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą 163

Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szybkie w wykonaniu , banalnie proste , niebanalne w smaku . Bardzo lubię takie potrawy , gdyż zawsze mają wzięcie i ciekawie wyglądają , no na pewno lepiej i zdrowiej niż(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zdecydowanie zadowala mnie też fakt , że od jakiegoś czasu , nie ma problemu z zakupem tego rodzaju grzybów w sklepach , do niedawna były tylko pieczarki białe , a teraz ..brązowe , portobello " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Fajnie ! Oby więcej takich , pysznych ciekawostek Składniki

Ogrodnik w podróży
Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem i serem ricotta 195

Pieczarki były dodatkiem do faszerowanej piersi kurczaka ( przepis tutaj ). Dopełniły całości Składniki: 4 pieczarki portobello (lub inne naprawdę duże) 250 g sera ricotta 2 łyżki zielonego pesto 2 garści świeżych liści szpinaku baby garść startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1/2 świeżej, ostrej czerwonej papryczki 1 szalotka ok. pół pęczka natki pietruszki  sól, pieprz do smaku 2 miski Wykonanie(...)Pieczarki i szpinak umyć, osuszyć.  Z pieczarek usunąć nóżki. Z liści szpinaku oderwać łodyżki, a liście drobno pokroić. Do miski dodać szpinak, stary ser mozzarella, drobno posiekaną szalotkę. Wymieszać. Do drugiej miski dodać ser ricotta, pesto, drobno posiekaną, ostrą papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kapelusze pieczarek najpierw nadziać mieszanką z serem ricotta, na wierzch

gutfut
Kotleciki z tofu i pieczarek 189

Kotleciki z tofu i pieczarek czyli niedzielny wege obiad Bardzo smaczne, wilgotne i maja jedną wadę – znikają w oka mgnieniu Nie musisz mieć dużej wprawy, żeby zrobić taki obiad. Trzeba uważać tylko przy smażeniu bo kotlety są delikatne i potrzebują delikatnego traktowania Propozycja podania: ⚪ Ryż na sypko ⚪ Mix sałat polany sosem winegret Kotleciki z tofu i pieczarek   Drukuj(...)Czas przygotowania 1 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 11 min   Ilość porcji: Kotleciki z tofu i pieczarek Recipe type: 2-4 Składniki 1 kostka tofu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 15 obranych pieczarek ½ cebuli białej ⅓ szklanki płatków jaglanych 1 jajko 2 ząbki czosnku sól ziołowa do smaku sól do smaku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego/ pietruszki

Apetyt na Zielone
Jajecznica z pieczarkami i serem żółtym 148

Jajecznica to bardzo oklepane i stereotypowe śniadanie, aby nadać jej nieco innego smaku, trochę ją urozmaicić i wzbogacić, polecam dodać do niej na przykład pieczarki i ser żółty – świetnie się komponuje. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 jajka 200 g pieczarek 50 g sera żółtego 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli(...)Przygotowanie: Pieczarki pokroić i poddusić na maśle przez około 10 minut. Dodać jajka, posolić i wymieszać. Na koniec posypać startym serem i chwilkę poczekać, aż ser się rozpuści. Krok po kroku: 1. Pokroić pieczarki 2. Podsmażyć pieczarki, a następnie dodać jajka i wymieszać 3. Wszystko posypać serem żółtym Pobierz wersję do druku

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z pieczarkami 137

Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 łyżka masła szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki maku Przygotowanie: Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości 5 mm) i wyciąć 10 cm paski. Następnie wyłożyć na nie farsz z pieczarek i zawinąć w rulon tak, aby cały farsz był w środku (krok 4 i 5). Każdy rulonik pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Uszka z soczewicą i pieczarkami 135

Uszka z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek Dzień dobry... Mam dla was przepis na smaczne uszka do barszczu z na prawdę smacznym farszem. Jadałam uszka z farszem z samej soczewicy lub z samych grzybów, tym razem połączyłam soczewicę z pieczarkami.  Ciasto na uszka użyłam te samo co i na pierogi. Idealne, delikatne... Przepis tutaj :  ciasto na pierogi/uszka(...)Przez jajko ciasto staje się twardsze.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki:  przepis na ciasto :  ciasto na uszka 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g pieczarek 3 cebule sól , pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna, zioła prowansalskie,  olej do smażenia   Wykonanie: 1. Przygotowujemy ciasto na uszka podane w linku powyżej. 2. 1 szklankę soczewicy dokładnie

Mój pomysł na
Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 164

Tortilla z pieczarkami i karmelizowaną cebulą to świetny, wegetariański obiad kiedy mamy ochotę na coś meksykańskiego. Grudzień to bardzo zapracowany miesiąc. Nie wiem jak dla Was, ale jak dla mnie minął bardzo pracowicie. W natłoku wszystkich spraw, które są do zrobienia przed końcem roku mam do podzielenia się z Wami wspaniałym przepisem na tortille z pieczarkami, karmelizowaną cebulą i sosem(...)zajmujemy się farszem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tortillę to kliknijcie tutaj -> klik ! Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: oliwa z oliwek 5g cebula 2 sztuki ksylitol lub cukier 1 łyżeczka wino ok. 15ml masło 1 łyżeczka

rabarbarowo
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 220

przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby go dobrze doprawić i odstawić do zamarynowania(...)przed obtoczeniem w mące, wtedy nie będzie mdły w smaku. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Karp zapiekany z pieczarkami (8 porcji) Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g małych pieczarek 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki

karmelowy
Krokiety z pieczarkami i serem 390

Krokiety z pieczarkami i serem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, jemy je kilka razy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często(...)groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek olej sól i pieprz do smaku plastry żółtego sera Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Gdy będzie złota, dodajemy umyte, suche i starte na jarzynowej tarce pieczarki, doprawiamy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami 279

Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami to pomysł na prosty obiad. Wystarczy lekko ugotować makaron, podsmażyć mięso i całość zalać sosem przygotowanym na bazie mleka oraz podsmażonych pieczarek. Makaron po upieczeniu będzie miękki i aromatyczny. Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień. Najlepiej podgrzewać ją pod przykryciem. Składniki na porcję dla 5-6 osób: około 0,5 kg wyluzowanych udek(...)kurczaka 360 g makaronu, np. kolorowe świderki (waga przed ugotowaniem!) 50 g parmezanu 300 g pieczarek 1 mała cebula 3 szklanki mleka 3-4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól, pieprz Udka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Makaron ugotować na al dente. Odcedzić. Na patelnię przełożyć masło. Gdy się rozpuści

Ugotować
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 137

wydłuża czas gotowania, a ta zupa ma być ekspresowa;) Zupę można wzbogacić, dodając marchewkę i pietruszkę. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażanych pieczarek.  Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub pieczarek, to można ją zmiksować. Zupa będzie miała przyjemną aksamitną konsystencję i nie trzeba jej zagęszczać mąką. Ta zupa(...)pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek masła sprawia, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem drugiej porcji. Składniki: 30 dkg pieczarek 10 cm kawałek pora (jasnozielona część pora) 6 szklanek bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml) 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła) 1/2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki  2 łyżki śmietany do zupy (18%) kilka gałązek

Codziennik Kuchenny
Pieczarki faszerowane bakłażanem. 172

Wszystkie drogi prowadzą do stoiska z pieczarkami? ;) Chyba rzeczywiście teoria indukcyjna wysnuta przez Maćka zaczyna chwiać się w posadach ;) Prawdą jest, że chwyciłam z półki pojemnik z pieczarkami, nie mając właściwie na nie konkretnego pomysłu. Dopiero w domu odkryłam, że mam jeszcze niezagospodarowanego bakłażana i tak wyklarowała mi się koncepcja na to danie. W farszu znalazły się też cebula, czosnek(...)chutney z papai. Do zakupu tego ostatniego przekonał mnie Maciek swoim pysznym wegańskim curry z batatów i soczewicy . Pod koniec zapiekania wierzch posypałam kawałkami fety. Składniki: 6 dużych pieczarek 1 średni bakłażan 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej kolendry sól pieprz 50 g fety 3 łyżeczki chutneya z papai oliwa Wykonanie: Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki. Bakłażana pokroić

zadanie-gotowanie
Bułki chlebowe z pieczarkami 166

Rewelacyjne bułki chlebowe z niespodzianką w środku. Na pytanie: „czym nadziane są bułeczki”, odpowiadaliście różnie: pieczarkami, kapustą, grzybami, mięsem, a nawet jagodami ; ) Są to oczywiście pieczarki, ale nie tylko... Połączyłam je z prze zdrową kaszą jaglaną i serem żółtym. Bułki smakują wyśmienicie, co potwierdziłby zapewne mój tata, który zjadł kilka sztuk naraz. Polecam zajadać na ciepło, wtedy żółty ser pyyysznie(...)Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 270 g ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 20 ml oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 650 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz 300 g sera żółtego, startego 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże

Nastoletnie Wypiekanie
Zupa krem z pieczarek 126

Zupa krem z pieczarek Wybrałem się na „spacer” do Kauflanda. Zastanawiasz się w jakim celu? No a po co, motyla noga, mógłbym tam iść? Chyba nie pozwiedzać?! Byłem oczywiście na zakupach. Kupić miałem, jak zwykle, 2 rzeczy, a w kasie 3 cyfrowa kwota do zapłacenia oraz siatki i torby wypełnione po brzegi jedzeniem – taki przepych(...)Jedną z pozycji na paragonie były pieczarki. Nie miałem w planach ich kupować (jak i większości produktów), ale jak tu nie brać, jeśli widzisz karteczkę z wielkim napisem -70%? Pierwsza myśl jaka się napatoczyła do mojej pustej głowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa pieczarkowa. Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami

Blendman
Pieczarki w pietruszkowym pesto z pikantną komosą ryżową 103

Chrupiąca pikantna quinoa w soczystych pieczarkach obtoczonych aromatycznym pesto ze świeżej pietruszki. Dzięki dodatkowi limonki pieczarki po upieczeniu nie ciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej)   duża natka(...)nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy 10 minut. Mieszamy ją z passatą i chili. Umytą natkę miksujemy pozostałymi składnikami na pesto. Pieczarki obieramy i odkrajamy nóżki. Dokładnie nacieramy pesto i układamy na blaszce do pieczenia. —>KLIK Każdą pieczarkę napełniamy komosą i całość pieczemy 25 minut aż pieczarki zmiekną. Podajemy

Mienta blog
Zupa jarzynowa z pieczarkami 151

blogach królują pączki i inne tłustoczwartkowe rarytasy. Ja postanowiłam dać trochę odpocząć mojej wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-) Zupa jarzynowa z pieczarkami   ZUPA JARZYNOWA Z PIECZARKAMI 0,5 litra rosołu 1 litr wody 1 kostka rosołowa 200 g pieczarek 2 pomidory 200 g marchwi 100 g selera 1,2 puszki zielonego(...)groszku 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego sól papryka mielona 3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane

peggiwkuchni
Polędwica wieprzowa „na zielono” 165

gdyż do jego głównych składników należą brokuł oraz brukselka. W rzeczywistości jednak i kolorów, i smaków jest więcej. Można by się zastanawiać czy nie za dużo? Polędwica, brokuł, brukselka, pieczarki, gruszka, rzodkiewka… Trochę tego jest, z drugiej jednak strony są to smaki, które łączy się ze sobą w różnych kombinacjach – choć zwykle nie w jednym daniu. Mamy więc kompozycję(...)osób nie narzekających na nadmiar czasu. Polędwica wieprzowa „na zielono” 2016-03-10 23:29:33 Kolorowa i bogata smakiem, zapiekana polędwica wieprzowa z musem brokułowym, brukselką, gruszką i pieczarkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) polędwica wieprzowa (450g) mały brokuł (350g, bez łodygi i łyka) 250g pieczarek 250g brukselki 1 gruszka kilka rzodkiewek 150ml bulionu mięsnego lub warzywnego

Kulinarna Pokusa
Pieczarki – obieracie czy myjecie? 163

Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem. Obieracie czy myjecie grzyby? Pieczarki można łatwo obrać ze skórki jeśli nie są zbyt mocno zabrudzone. Mocno zabrudzone grzyby należy opłukać na sicie i osuszyć przed ich przyrządzaniem. Pieczarki zazwyczaj(...)się jednak, że oczyszczam grzyby silikonowym pędzelkiem. Drobne grzyby rzadko kiedy obieram, więc oczyszczanie za pomocą pędzelka lub płukanie pod bierzącą wodą wydaje mi się jak najbardziej na miejscu. Pieczarki – przepisy Nadziewane kapelusze Jajka faszerowane grzybami Pieczarka faszerowana Sos pieczarkowy     The post Pieczarki – obieracie czy myjecie? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Wegańska zupa pieczarkowa krem 125

Dzisiaj w roli głównej pieczarki, z których przygotujemy pyszną, sycącą i smakowitą kremową zupę. Jak zwykle prosta i szybka w wykonaniu. Nastawiać, blendować i zajadać się!  Zupa pieczarkowa krem Przepis na 4 porcje Potrzebujemy: 200 dag pieczarek  3 średniej wielkości ziemniaki  1-1,5 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka  1 cebula 1/4 małego selera(...)kawałek pora natka pietruszki sos sojowy olej  pierz czarny i ziołowy Przygotowanie:   1. Najpierw obieramy pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Nać pietruszki siekamy.  2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, pół cebuli i nać pietruszki. Wszystko lekko podsmażamy

Bananowe Pole
Spaghetti z pieczarkami i jarmużem i "Ugotowani" 166

makaron miałam ochotę od kilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak powstało danie, którym się wczoraj opychałam ;) Składniki (na 3 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti 5 dużych pieczarek cebula 6 liści jarmużu (bez stwardniałych łodyżek) ok. 70 g sera z niebieską pleśnią płaska łyżeczka mielonego(...)kminku szczypta mielonej kolendry płaska łyżeczka ostrej papryki (wzięłam węgierską, która nie jest tak ostra jak cayenne) sól pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki oleju do smażenia Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. W garnku nastawić wodę do ugotowania makaronu. Posolić ją przed wrzuceniem spaghetti. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do pieczarek, gdy te zmiękną

Weekendy w domu i ogrodzie
Zimowa sałatka z kaczką 207

Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja nie tylko na elegancką kolację(...)pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Dodatki: - 5 średniej wielkości pieczarek - 1/4 główki sałaty lodowej - garść orzechów włoskich grubo siekanych - 15 dag sera twarogowego podwędzanego - 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta ) - 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku - 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego

kawawszklance
Zupa pieczarkowa 151

domu mama jest specjalistą w tej sferze. W jej wykonaniu są najlepsze! Pieczarkowa z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna! Gęsta , aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, pieczarek i mięsa. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie raniej ugotowanego bulionu, lub wywaru! Inne przepisy na zupy TU . Zupa pieczarkowa - przepis: Składniki: 400 g pieczarek 1 średnia cebula 3 średnie marchwie 2 ząbki czosnku(...)między czasie cebulę, marchew kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Szklimy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez ok. 5-7 min. Odstawiamy w stronę. Od pieczarek odkrawamy dół nóżki, obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a ziemniaki w większą kostkę. Kiedy kiełbasa już się ugotuje usuwamy ją z wody. Do wody po kiełbasie dodajemy

Kuchnia Łukasza
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 162

Proste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami.  Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa  (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)oliwek 2 łyżki masła posiekana zielona pietruszka Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie

Ugotować
Krem z cukinii i pieczarek 169

Warzywny, gęsty i bardzo smaczny krem cukiniowo-pieczarkowy. Polecam część usmażonych pieczarek pozostawić do dekoracji, ponieważ krem będzie lepiej wyglądać i smakować. Przed podaniem zupę-krem możecie posypać zieloną pietruszką. Składniki: 0,5 l wywaru warzywnego/rosołu 3 średniej wielkości cukinie (wagowo 0,7 kg) 250 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz olej 100 ml śmietany 30% ewentualnie(...)topionego serka Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Na dno garnka wlać olej. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Całość posolić i gdy cebula lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie cukinie umyć, obrać i pokroić w kostkę

Ugotować
Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym 144

przepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka!  Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto  2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze masło do smażenia Przygotowanie: Drobniutko posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez(...)praskę przesmażyć na maśle. W międzyczasie obrać pieczarki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się brązowa, dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, można to robić partiami, pieczarki szybko zmniejszą swoją objętość. Smażyć na niewielkim ogniu aż pieczarki puszczą sok, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku (słodką i ostrą) do smaku

Codzienne Gotowanie
Babeczki z pieczarkami i szczypiorem 146

Szał pieczarkowy trwa. Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować potrawę składająca się z 3 głównych składników, czyli tzw. 3po3. Bohaterami tego dania miały być jajka, pieczarki i dymka, ponieważ chcemy to danie dodać do akcji Mopsa - Pieczarkowy Tydzień . Razem ze mną to danie przygotowały: Mops  i Pela .  Chwilę się zastanawiałam co by tu przygotować(...)ponieważ już wcześniej robiłam frittatę z pieczarkami oraz pieczarkę zapiekaną z jajkiem , trzeba było wymyślić coś innego, a jednocześnie fajnego, smacznego i pożywnego. Mój wybór padł na babeczki/omleciki z pieczarkami i szczypiorem. Jest to fantastyczne danie, idealne na śniadanie, na przekąskę lub do zabrania do pracy. Babeczki są lekkie, dietetyczne i bezglutenowe, co obecnie jest dla nas istotne, ponieważ mój

Codzienne Gotowanie
Faszerowane pieczarki 175

wpisów. Mam jednak nadzieję, że pozostaniecie wierni tej stronie i z niecierpliwością będziecie wypatrywać nowych wpisów.  Tym czasem zapraszam na przekąskę lub też kolację prosto z piekarnika.   Pieczarki faszerowane porem składnik 6 dużych pieczarek (najlepiej takich na grilla) 2 pory - białe części 100 g wędzonego boczku 50 g sera gouda 1 kulka mozzarelli chilli w proszku sól, pieprz(...)natka pietruszki wykonanie Jeśli pieczarki mają trzonki to je wycinamy (moje nie miały)  W rondelku podsmażamy pokrojony boczek wędzony. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy do niego pokrojone pory i ewentualnie posiekane nóżki pieczarek. Podsmażamy do miękkości pora. Doprawiamy chilli w proszku oraz pierzem. W razie konieczności solą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty. Dokładnie

Przysmaki Karolki
Domowe zapiekanki z pieczarkami- najlepsze. 208

Długo szukałam przepisu na idealne zapiekanki z pieczarkami. Po intensywnych poszukiwaniach misja zakończona- idealne zapiekanki namierzone :) Sekret tkwi w proporcjach sera i pieczarek oraz doborze odpowiedniego pieczywa, które stanowi podstawę zapiekanki. Moim zdaniem najlepsza do zapiekanek jest świeża bagietka- zarówno biała jak i pełnoziarnista. Po zapieczeniu bułka jest chrupiąca po bokach i mięciutka w środku, czyli najlepsza jaka może być(...)Naprawdę polecam, gwarantuję że na jednym razie nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI ( 2 spore zapiekanki) 5-6 małych pieczarek 4-5 łyżek startego żółtego sera/ mozarelli ( tak aby sera i pieczarek było 1:1) kilka gałązek świeżego tymianku kilka łodyżek drobnego szczypiorku ketchup opcjonalnie papryczka chilii szalotka lub cebulka cukrowa 1 łyżka parmezanu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pieczarki dokładnie umyć i zetrzeć

DefinicjaSmaku
Karkówka z piekarnika 123

całkowicie ;)  Akurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:) Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka pod kołderką z pieczarek, cebuli i sera. Brzmi zachęcająco? Następnym razem dodam jeszcze nieco startego sera na wierzch, mniam :) Ja swoje mięsko podałam w towarzystwie ziemniaczków i buraczków ale możecie dodatki zastąpić tymi według(...)zgodnie z sugestią autorki zrezygnowałam ze śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej  żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla

My simple kitchen
Pyszny pasztet pieczarkowy (71 kcal) 167

Przepis na pyszny i lekki pasztet z pieczarek z dodatkiem suszonych pomidorów, idealny do pieczywa. Jego kolor może nie wygląda zachęcająco, ale jest naprawdę bardzo smaczny. 100 g pasztetu ma 71 kcal. Składniki: 800 g pieczarek 2 cebule czerstwa bułka kilka suszonych pomidorów 2 jajka łyżka oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka wiórków masła papryka ostra łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie(...)Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy w półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, następnie odciskamy i dodajemy do pieczarek. Składniki miksujemy (można również przed usmażeniem zetrzeć pieczarki na tarce, a cebulę drobno posiekać, wtedy obędzie się bez miksowania). Pomidory kroimy na drobne kawałki

e-PrzepisyKulinarne
Pieczarki brązowe z kaszanką 203

Pieczarki brązowe dosyć sporadycznie odwiedzały moją kuchnię a tym samym grilla lecz to się od teraz zmieni. Pomysł na połączenie grillowanej brązowej pieczarki i kaszanki przyznam się powstał przypadkowo ale smak który powstał zachwycił wszystkich na moim spotkaniu grillowym. Składniki : ok 15 brązowych pieczarek (średnicy ok. 5cm) 1 średnia cebula 1 kaszanka  oliwa sól, pieprz Przygotowanie : Cebulkę kroję(...)podczas smażenia łyżki wody dzięki czemu cebulka dodatkowo zmięknie. Do gotowej szklistej cebulki dodaję kaszankę bez szczewa pokrojoną w kawałki i na małym ogniu lekko podsmażam aż kaszanka zmięknie. Pieczarki - odrywam nóżkę i łyżeczką zręcznie usuwam część z blaszkami. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki grilluję, wpierw od strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracam i nadziewam kaszanką

Mechanik grilluje
Naleśniki z pieczarkami 225

Naleśniki z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki z pieczarkami smakują naprawdę dobrze, są łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić danie główne. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego(...)żółtego sera 1 łyżka masła 1 cebula natka z pietruszki sól, pieprz do smaku   Naleśniki z pieczarkami Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku

Naleśniki
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 140

Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał, jak chciał kupić jagodzianki. Na pytanie ekspedientki: - Co podać? Odpowiedział: - Poproszę 3 jagodzianki. - Z czym? Trochę zbity z tropu i rozbawiony kolega: - Z pieczarkami? Tak właśnie bułki z pieczarkami zyskały nazwę pieczarzanek ;) Doskonałe(...)łyżki mąki 20 g drożdży* Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Farsz 500g pieczarek 1 duża cebula masło klarowane do smażenia sól pieprz ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli

Pełny talerz
Jajka faszerowane pieczarkami 172

Wielkanoc zbliża się OGROMNYMI krokami, dlatego mam dla Was przepis na pyszne jajka faszerowane moimi ukochanymi pieczarkami. Grzyby zajadam codziennie, wręcz je uwielbiam. Nie mają wiele kalorii, a smakują świetnie. Surowe pieczarki to jedna z moich ulubionych przekąsek, te smażone wrzucam do kurczaka..makaronu..ryżu..i wszędzie gdzie się da.  Jajka z pieczarkami to cudowne połączenie, są bardzo smaczne(...)Możemy się nimi zajadać nie tylko na Wielkanoc - świetnie sprawować się będą także na różnych imprezach jako przegryzka. Składniki 8 połówek: 4 jajka 75g pieczarek 1 zielona cebulka Sól morska/himalajska Pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę razem z cebulką. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż pieczarki będą ciemniejsze. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą. Obieramy

Czarnawisienka
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 180

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem(...)taką Wam polecam. Mięso było naprawdę soczyste, mięciutkie. Bardzo przyjemnie je się jadło. Nic czerwonego nie wypływało ze środka, więc wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą

Moja Delicja
Makaron z pieczarkami 282

Makaron z pieczarkami , to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się(...)minuty) 500 g pieczarek sok z połowy cytryny 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym) 1/4 szklanki śmietanki 30% (60-70 ml) spora garść natki pietruszki + odrobina do dekoracji sól, pieprz

Moja Delicja
Makaron z boczkiem pieczarkami 171

Ostatnio jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Makaron z boczkiem i pieczarkami jest jednym z tych dań, które przygotowuje się błyskawicznie i smakuje na prawdę pysznie. Ogólnie dania z makaronem bardzo nam smakują, makaron w różnych postaciach jest nie tylko pyszny, ale łatwy w przygotowaniu. Dzisiejsza moja propozycja składa się z boczku, najlepiej, gdy jest surowy i wędzony. Podczas smażenia(...)uwalnia się niezwykły aromat, który unosi się w całym mieszkaniu, uwielbiam wędzone mięsa, ich smak i zapach zaspokaja całe zapotrzebowanie na sól w tej potrawie. Pieczarki, które podsmażamy z boczkiem nie stają się mdłe, ładnie przechodzą smakiem boczku, podkreślając go. Makaron z boczkiem i pieczarkami przygotowuje się stosunkowo szybko, dzięki czemu jest to idealna propozycja na obiad w trakcie zapracowanego

dom-agi.pl
Wegański obiad - RYŻ CURRY Z CUKINIĄ, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 199

odcinamy końcówki. Ok, jak zamienić 2 cukinie w obiad? Proszę bardzo :) Wegański RYŻ CURRY   w towarzystwie  CUKINIOWO-PAPRYKOWO-PIECZARKOWYM  Potrzebne będą: - 2 cukinie - pół kilo pieczarek + cebulka + oliwa + sól i pieprz - kolorowa papryka (po 1 czerwonej, żółtej i zielonej) - ryż Zaczynamy od ryżu  - wystarczy do garnka wsypać przepłukany ryż (1 miarka), zalać wodą (2 miarki), kiedy(...)dodać łyżeczkę przyprawy curry i zmniejszyć ogień do minimum, po bliżej nie określonej chwili wyłączyć całkiem i zostawić.             W międzyczasie: - obrać i pokroić pieczarki na niezbyt małe kawałki, podsmażyć na patelni z cebulką (lub bez, jak kto woli), posolić i lekko popieprzyć, - mieszając pieczarki pokroić cukinie na kawałki w sam raz do jedzenia

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Przekąski na karnawał i nie tylko 378

pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki   25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko  sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia(...)Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka

Magiczna kuchnia Darii
Drobiowe eskalopki z pieczarkami 142

Drobiowo, to wcale nie musi oznaczać, że nudno. Jest bardzo wiele sposobów na proste i apetyczne dania z kurczaka. Jednym z nich mogą być drobiowe eskalopki z pieczarkami. Eskalopki, to nic innego, jak kotleciki tylko w odpowiedni sposób przygotowane.     Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 600g)- czerwona sól hawajska- świeżo zmielony pieprz czarny- 2 łyżki jasnego oleju sezamowego(...)łyżki soku z cytryny- kilka łyżek mąki pszennej- 250g pieczarek brunatnych- 2-3 ząbki czosnku- masło klarowane do smażenia   Piersi drobiowe płuczemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Z każdej piersi wykrajamy po 3 filety. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy), następnie formujemy owalne kotleciki. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. pół godziny

mojewypiekiinietylko
Krokiety w bułce 206

Krokiety w bułce...Chrupiąca, złocista skórka.Wnętrze wypełnione pieczarkami.Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego.Inne niż tradycyjne, ale przepyszne!Składniki:4 duże, zwykłe bułki pszenne;500 g pieczarek;150 g startej mozzarelli;2 jaja;2 cebule;Sól;Pieprz;Bułka tarta;Mleko;Olej.Sposób przygotowania:Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę.Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić starte pieczarki i pokrojoną cebulę i podsmażać do miękkości. Powstałą ze smażenia pieczarek wodę odparować lub odlać.Do miski wrzucić usmażone pieczarki wraz z cebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym

Gospodyni Miejska