z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:35/703)

Pieczarki po liguryjsku 124

Wtorek to dobry dzień, żeby sprawić sobie małą przyjemność i połechtać podniebienie :) Lekka, prosta i bardzo smaczna przystawka, jaką są pieczarki po liguryjsku to świetny pomysł na kolację, lekki lunch lub ciepłą przekąskę, a także niecodzienny dodatek do grilla. Soczyste grzyby wypełnione po brzegi aromatycznym farszem na bazie bułki tartej i mnóstwa ziół roznoszą swój zapach w kuchennych przestworzach, wypełniając(...)najciemniejsze zakamarki. Po kręgosłupie przechodzi maleńki dreszczyk ekscytacji, bo już wiadomo, że za kilka chwil na talerzu wylądują te pachnące wspaniałości :) Najlepiej w tym daniu sprawdzą się pieczarki Portobello, które w swoich obszernych kapeluszach pomieszczą naprawdę dużo przepysznego farszu. Jeśli jednak nie uda Wam się takich znaleźć, zwykłe pieczarki o jak największych kapeluszach też wspaniale się sprawdzą. Do niektórych można

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Karkówka z pieczarkami i pęczakiem 287

Karkówka z pieczarkami i pęczakiem to niewymagający od nas zbyt dużych nakładów pracy pomysł na obiad. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać podczas uroczystego obiadu, albo wspólnego niedzielnego posiłku. Pieczona karkówka to bardzo soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Każdy przygotowuje je według swojego uznania, doprawiając przyprawami, które lubi najbardziej. Z tego właśnie powodu, poniżej znajdziecie inspirację na przygotowanie karkówki(...)nią. Zdrowym dodatkiem do obiadu będzie pęczak – sposób gotowania znajdziecie TUTAJ Pieczona karkówka – składniki 1,5 kg karkówki sól pieprz cebula majeranek ręka do pieczenia Duszone pieczarki – składniki 0,5 kg pieczarek sól pieprz cebula łyżka masła Pieczona karkówka – przepis Karkówkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Cebulę kroimy w plasterki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z pieczarek 164

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy

Cooking Monster
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i mozzarellą 253

Dzisiaj kuszę przekąską. Mam dla Was pieczarki faszerowane kaszę jaglaną i mozzarellą. Farsz ma aromat podsmażonej cebulki, czosnku i oregano.  Składniki: 500 g średnich pieczarek (u mnie było ich 15) 50 g kaszy jaglanej duża cebula (ja użyłam czerwonej) kilka łyżek oliwy do smażenia 3 ząbki czosnku łyżka siekanej świeżej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka oregano około(...)mozzarelli sól pieprz Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wyłamujemy z nich korzonki.  Grzyby solimy, pieprzymy (głównie środki) i do każdej  pieczarki wlewamy pół łyżeczki oliwy. Ogonki pieczarek drobno kroimy. Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Po tym czasie przepłukujemy ją dokładnie zimną wodą. Przepłukaną kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie

Smak mojego domu
Krem z pieczarek 207

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy

Cooking Monster
Bułeczki z pieczarkami 215

tydzień minął pod znakiem pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z pieczarkami .  W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach(...)jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;)  We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem

Codzienne Gotowanie
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 175

Wielkimi krokami nadchodzi Światowy Dzień Pieczarek - 23 kwietnia ju ż blisko ! Jak wieść gminna niesie, genezą pieczarki był ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając w powozie przez las do dworu, dostrzegła przy drodze dorodne grzyby. Natychmiast kazała zatrzymać konie i zebrać przyuważony plon. Grzyby zostały jeszcze tego samego dnia przyrządzone na kolację. Efekt tego taki, że domownicy ciężko(...)powoli kiełkować pytanie – jak wyhodować jadalne grzyby w kontrolowanych warunkach i nie zdawać się na te dziko rosnące, nie zawsze korzystne dla zdrowego brzucha? Wersalscy ogrodnicy starali się uprawiać pieczarkę na wolnym powietrzu. Niestety bez powodzenia.   Tu historia pieczarki napotyka nagle kompletny zwrot akcji. Niejaki Chambry, chłop z miejscowości Passy (jesteśmy nadal we Francji, roku pańskiego 1811) odkrył pewnego

Grunt to przepis!
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 338

Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam  na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków (1 kg po obraniu) 500 g mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany(...)następnie kroimy je w ok. 5 mm plasterki. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min. Sos. W misce

Pyza i Surówka
Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi 125

zakonczenie pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspolnie postanowilysmy przygotowac pieczarki faszerowane. Ja zdecydowalam sie nafaszerowac je platkami owsianymi, poczatkowo nie bylam pewna efektu, ale ten farsz okazal sie przyslowiowym strzalem w dziesiatke! Pieczarki sa fantastyczne, aromatyczne, miesiste i sycace. A do tego zdrowe i idealnie nadaja sie dla tych ktorzy nie przepadaja za miesem. Wszystkim goraco polecam wyprobowac tak nadziewane pieczarki(...)fanami platkow owsianych - w tym farszu w ogole ich nie czuc, a dzieki pomidorom i szczypcie pieprzu kajenskiego farsz jest niezwykle ciekawy w smaku - kwaskowo - pikantny! Wraz ze mna pieczarki faszerowaly: Malwina , Mirabelka , Siaska , Mops ,   Pela  i Shinju .  Skladniki : 4 wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2-3 garscie

Codzienne Gotowanie
Zupa z kurczaka z pieczarkami 211

oczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy, że jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia(...)pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście

Kulinarna Pokusa
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 282

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami... Kwadraciki makaronu łazanki. Otulone wiórkami kiszonej kapusty. Z dodatkiem pieczarek i cebuli. Pyszne, bezmięsne i tanie danie. Polecam! Składniki: 500 g makaronu łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć(...)jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może wymienić wodę 2 lub 3 razy. Ja nie wymieniam. Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę

Gospodyni Miejska
Grzanki z pieczarkami 162

znów nie mój przepis, a dzieło P. Ja w tym miałam udział taki, że posiekałam cebulę, pokroiłam pieczarki i jadłam. Tak niewiele składników, a efekt na prawdę smaczny. Zazwyczaj taki farsz wykorzystujemy do nadziewania bułek, ale tym razem wykorzystaliśmy chleb. Ostry smak pieczarek idealnie komponuje się ze smakiem chleba. Ojjj, ale się zajadałam Składniki: - 1/2 kg pieczarek, - 1 duża cebula(...)oregano, ostra papryka; - plasterki żółtego sera; - olej rzepakowy - czosnek - kromki chleba; Wykonanie: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy i wrzucamy umyte pokrojone pieczarki. Dodajemy sporą szczyptę oregano i dusimy do momentu aż pieczarki będą miękkie. Cebulę siekamy, na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy cebulę. Dodajemy pół łyżeczki ostrej papryki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną wrzucamy cebulę do pieczarek

dom-agi.pl
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 171

wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię pieczarki i to pod każdą postacią. Smażone, pieczone, gotowane, grillowane, w sosie, pasztecie… i nie tylko. Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką należą do moich ulubionych.     Składniki:  - 13 dużych pieczarek (portobello)- 220g mielonych migdałów- ok. 40g pistacji- 2 pory- 2 jajka- sól- olej arachidowy Pieczarki dokładnie oczyszczamy przy użyciu pędzelka. Łyżeczką wydrążamy(...)uprażone przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Kroimy korzonki, pozostawione skórki z kapeluszy oraz pory. Na rozgrzany olej dodajemy pory – podsmażamy, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Solimy i smażymy do odparowania wody. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190° C. Na kratkę z piekarnika kładziemy folię i układamy pieczarki (na wszelki wypadek, pod kratkę warto postawić blaszkę

mojewypiekiinietylko
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 202

mają dodatkowo wyciętą dziurkę wewnątrz (pierścienie). Dzięki takiemu złożeniu, po upieczeniu można nadziewać powstałe „kominki” różnymi rodzajami farszu, na słono i na słodko. Vol-au-vent  z pieczarkami brunatnymi.     Składniki na 10 sztuk:   - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- 1 jajkoDodatkowo:- 750g brunatnych pieczarek- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- ok. 60ml wina Marsala- 200ml słodkiej śmietanki(...)pieprz czarny- 1 łyżeczka masła- masło klarowane (do smażenia)  Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dokładnie oczyszczone pieczarki kroimy na ćwiartki, a większe na ósemki, dodajemy do cebuli. Po chwili solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek, gdy odparuje

mojewypiekiinietylko
Brukselka z pieczarkami i czosnkiem 100

miała wspólnego z brukselką. Może poza tym, że brukselkę można uwielbiać, albo nienawidzić. Tak samo jak Adasia. No nic, ten, no… Przejdźmy do przepisu. Bo musicie wiedzieć, że brukselka, pieczarki i czosnek naprawdę idealnie do siebie pasują. Stanowią perfekcyjny duet. A nawet tercet. PRZEPIS NA BRUKSELKĘ Z PIECZARKAMI I CZOSNKIEM Brukselka z pieczarkami i czosnkiem – składniki: 500 g brukselki(...)pieczarek pół czerwonej papryki (około 130 g) średniej wielkości cebula (około 100 g) 8-10 ząbków czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, oregano, natka pietruszki Brukselka z pieczarkami i czosnkiem – wykonanie: Dobrze by było żeby pieczarki były jak najmniejsze. Jeśli są małe, to w całości smażymy je na oleju, na patelni. Przyda się jakaś naprawdę duża patelnia. Jeśli są duże

Marder&Marder Manufacture
Szybkie zapiekanki a’la pizza 329

Prosty przepis na szybkie domowe zapiekanki a’la pizza z pieczarkami i mozzarellą. To pyszne zapiekanki na bułce paryskiej, które przygotujesz w nie więcej niż 20 minut. Tylko proste składniki: sery, szynka, pieczarki, pomidory oraz aromatyczny sos czosnkowo – pomidorowy do posmarowania bułek. Zapiekanka na bułce paryskiej z pieczarkami to skuteczny pomysł na szybką domową przekąskę. Jak zrobić domowe(...)zapiekanki? Szybkie zapiekanki z bułek wykonasz rozpoczynając od nagrzania piekarnika. W między czasie przygotujesz szybki sos, pokroisz pieczarki, szynkę i pomidory oraz zetrzesz ser. Bułkę paryską przekroisz na trzy tej samej grubości części, nałożysz sos i kolejno ułożysz składniki. Teraz zapiekanki na bułce a’la pizza lądują na kilka minut w piekarniku. Pod koniec wystarczy tylko posypać serem

Kuchnia Na Wypasie
Sylwestrowe przekąski 185

znaleźć się też propozycje na zimno, takie, po które z przyjemnością można sięgnąć w każdej chwili. Polecam więc nadziewane muszle makaronowe, mini tosty z łososiem, krakersy z cheddarem, panierowane pieczarki, tostowe ruloniki czy mini kanapki z bagietki. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko Sałatki: Warstwowa sałatka tuńczykowa Sałatka z tortellini i kurczakiem Sałatka z tortellini i ananasem Sałatka(...)pieczarkami, kurczakiem, serem, jajkiem i kukurydzą Sałatka Szynkowa siostry Anastazji Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem Sałatka Gyros Sałatka brokułowa z boczkiem Sałatka brokułowa z fetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król imprezy” Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą Sałatka z orzo, porem i kukurydzą Sałatka z selerem konserwowym, jabłkiem, szynką i ananasem Sałatka ziemniaczana z porem

Smaki Na Talerzu
Duszone pieczarki z musztardą 1087

Macie może ochotę na chrupiące pieczarki? Wyglądają trochę jak podgrzybki, a smakują zaskakująco dzięki dodatkowi musztardy francuskiej. Do tego dania należy użyć jak najmniejszych pieczarek, wtedy i lepiej wyglądają, i bardziej chrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego(...)świątecznego. A Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka musztardy francuskiej – 2 łyżki sosu sojowego – 1/2 szklanki śmietanki – 1 łyżeczka mąki pszennej – natka pietruszki – 1 mała cebulka – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Pieczarki umyć

To co kocham
Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami 168

Zauważyliście, że lubię pieczarki? Zamieściłam wiele przepisów na potrawy, do których wykorzystałam właśnie pieczarki.   Dzisiejsza zupa jest już piątą zupą z pieczarkami, jaką pokazałam na blogu. Każda z nich jest smaczna, jednak każda jest inna. Dzisiaj mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam(...)innych moich zup pieczarkowych   Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki zielonego koperku     Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam w paski i wstawiłam do gotowania

Kuchnia u Krysi
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 548

Polecam krokiety z pieczarkami i żółtym serem to jeden z naszych smaków z dzieciństwa. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Gotowe krokieciki pyszne i soczyste Składniki :     Na naleśnik i: 2 czubate szklanki mąki 3 szklanki mleka szczypta so l i 2 jajka olej   Farsz(...)pieczarek 2 średni ej wiel kości cebule 1 czubata ły żecz ka masła klarowanego Vegetta, s ó l i pieprz 30 dag sera żółtego     Przygotowanie:         Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 2680

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – idealnie nadają się na przekąskę, a nawet jako pyszny obiad :) Niestety nie są one wdzięcznym modelem do zdjęć, ale mam nadzieję, że mimo wszystko się na nie skusicie :) Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Składniki: 10 bardzo dużych pieczarek 3 małe cebulki 200g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 2 ząbki czosnku papryka słodka(...)czerwona w proszku pieprz, sól ser żółty olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Wykonanie: Pieczarki pozbawić trzonków. Następnie trzonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kapelusze odstawić na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklij cebulę. Następnie dodać starte trzonki pieczarek i podsmażyć. Kolejno dodać mięso mielone, pieprz, sól

Kulinarne Przeboje
Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami 229

Znakomita Pita z Brązowej Mąki do tego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku i cebulki są rewelacyjne. Całość wzbogacone smakami chrupiącego kurczaka, warzyw i sosu słodko kwaśnego. Rewelacja. Polecam  Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami  Składniki: na 4 Porcje: 4 Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek(...)Dowolny sos ja polecam słodko kwaśny 1 łyżka masła 1 cebula przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól, czosnek granulownany 1 ząbek czosnku  Sposób Przygotowania: Na początku bardzo aromatyczne brązowe pieczarki- ja robiłam je pierwszy raz. Pieczarki myjemy ale nie obieramy ze skórki! Pieczarki kroimy w grubsze plastry i pół plastry Cebulkę kroimy w plastry  Czosnek kroimy w kostkę

Gotowanie Patki
Sałatka w pieczarkach + film 152

Sałatka w pieczarkach będzie efektowną przekąską na zimno w sam raz na domowe imprezy. Wystarczy pokroić wszystkie składniki sałatki, przełożyć je do podpieczonych kapeluszy pieczarek i gotowe, spróbujcie sami. składniki na 8 pieczarek 8 najlepiej dużych pieczarek 4 pomidory koktajlowe 1/2 szklanki czarnych oliwek ok 3 łyżki masła 1 czerwona cebula 100 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek(...)gałązka natki pietruszki czarny mielony pieprz  sól przepis Nóżki pieczarek odcinamy, drobno kroimy i obsmażamy na odrobinie rozgrzanego masła a następnie zdejmujemy z ognia. Kapelusze pieczarek przekładamy do formy do pieczenia i do każdej pieczarki wkładamy trochę masła. Pieczarki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 15 minut. Czerwoną cebulę drobno siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części

Smakowite Dania
Kotlety grzybowe świąteczne z szybkowaru 199

dodałam świeżych ziół, które według mnie delikatnie wzbogacają aromat potrawy, nic jej nie ujmując. Jeśli wolisz smak czysto grzybowy, po prostu je pomiń. Kotlety grzybowe ozdobione smażoną pieczarką i sosem grzybowym. Gotowane suszone grzyby Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 (3 kotlecików na porcję) JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI(...)Kotlety grzybowe Składniki 40 g suszonych grzybów (ja użyłam borowiki szlachetne), ugotuj według przepisu Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze , z dodatkiem soli i pieprzu w ziarnach 9 pieczarek, obierz i pokrój każdą na 8 części 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 1 - 2 bułki (ja użyłam ciabatty), namocz w wodzie i dobrze odciśnij 1 ząbek czosnku

Szybko Szybkowar
Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań 91

Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań. Dziś przedstawiam Wam rewelacyjny przepis na danie, które w zasadzie może stanowić samodzielny posiłek, ale także można je wykorzystać jako bazę do innych dań. Na końcu wpisu przedstawię Wam moje propozycje łączenia pieczarek po portugalsku z innymi produktami, tak aby było przepysznie A teraz zapraszam Was serdecznie do prostego i naprawdę pysznego(...)przepisu. Pamiętajcie, że na końcu czeka na Was także zestawienie wartości odżywczych tego dania Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań – składniki (2 porcje): 300g pieczarek, 1 por, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 8 pomidorków koktajlowych, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka masła klarowanego, około 1/4 szklanki wody. Sposób

Natka Pietruszki
Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus 186

Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus to danie z cyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam(...)emailowe pytania o przepis, że niby ta papryka jest taka apetyczna, do tego dietetyczna a farsz musi być smaczny, było wielu chętnych aby ją przygotować. Przepis jna paprykę faszerowaną pieczarkami i kuskus jest szybki i łatwy, do tego danie jest bardzo smaczne. Oczywiście farsz możecie zrobić i doprawić po swojemu, ale to zestawienie smakowe, które ja proponuję na 100 % będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z pomidorami i pieczarkami 215

może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule(...)pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab z pieczarkami i cebulą 66352

Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką(...)słodką i odkładamy na 30 minut. Cebulę kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na grube plasterki. Po 30 minutach kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy i podsmażamy, aż będzie złota i lekko zmięknie. Jeśli zajdzie potrzeba, można do cebuli

Smak mojego domu
Jak uprawiać pieczarki w domu? 156

możliwości uprawy pieczarek w domu słyszałam już kilka lat temu, ale jakoś zawsze był coś. Po moich sukcesach w ogrodzie zawzięłam się, kupiłam na allegro i uprawiam. Obawiałam się przede wszystkim zapachu grzybów, no wiecie, oczyma wyobraźni widziałam wszędzie grzyby i „latające” w powietrzu rodniki, nic takiego nie ma miejsca, tj. nie czuć grzybów, a jak coś fruwa(...)koszt z wysyłką), producent obiecuje zbiory z jednego takiego kartonu 7-10 razy po 2/3 kg, czyli minimum 14 kg, a więc przyjmując niższe wartości 1 kg pieczarek z domowej uprawy kosztuje maksymalnie 1,80 zł, podczas gdy w sklepie 9-10 zł. Ja zebrałam za pierwszym razem około 700 g, ale chyba było im zbyt zimno. Zrobię aktualizację

greenscarf
Paszteciki z pieczarkami 181

Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.  Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek(...)reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 194

Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.  Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.  Farsz: 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 200 g szynki zrazowej wędzonej Hańderek 250 g sera żółtego łyżeczka domowej warzywnej kostki rosołowej II z tego przepisu ---> Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz(...)łyżka oleju kokosowego Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.  Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki. Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około

MamaOskarka
Pieczarki faszerowane cukinią, kaszą, serem i .... (wegetariańskie pieczarki) 186

Pieczarki faszerowane mięsem chyba już każdy zna, a może macie ochotę zaskoczyć domowników i przygotować pieczarki w wersji wegetariańskiej? Takie pieczarki możemy potraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia(...)gęstego sosu pomidorowego (ja użyłam gotowca do steków) 1-2 jajka 150 g żółtego sera do farszu + 50 g do posypania 1 cebula pęczek natki pietruszki Wykonanie: Z pieczarek usuwamy ogonki, następnie kapelusze lekko solimy. Cukinię bez gniazd nasiennych  oraz trzonki pieczarek trzemy na tarce o grubych oczkach.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po czym na maśle podsmażamy

IMPRESJA SMAKU
Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami 203

Niedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie przyszedł do głowy bardzo szybko. Dziś przy piątku zapraszam na wegańskie faszerowane pieczarki :) U mnie farsz składa się z zaledwie kilku składników. Jednym z nich są twardsze części szparagów, z których można zrobić zupę(...)można też użyć do faszerowania. Składniki (dla 2-3 osób): 7 dużych pieczarek pół szklanki kaszy jaglanej kilka twardszych końcówek szparagów (lub szparagi) ok. 3-4 łyżeczek pasty tahini sól pieprz Pieczarki oczyścić. Odłamać z nich ogonki. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do kaszy dolać szklankę i ćwierć wody. Doprowadzić do wrzenia. Trzonki pieczarek

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą 230

Uwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście(...)pomidorową nutą najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego. Osobiście też często podaję je z zielonym akcentem, np. natki pietruszki. Składniki: (na 15-16 małych pieczarek) 15-16 małych pieczarek 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki ketchupu (u mnie ketchup Extra Kielecki łagodny ) 1 małe jajko sól i pieprz

Słodkie okruszki
Pieczarki – obierać czy myć? 47939

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki to jedne z naszych ulubionych grzybów, które na szczęście dostępne są przez cały rok. By zachowały swoje walory należy je odpowiednio przygotować do obróbki. Na co należy zwrócić uwagę możecie przeczytać poniżej. Niektórzy pieczarki myją, inni obierają. Która z metod jest lepsza? Jeśli pieczarki nie są jakoś intensywnie zabrudzone, to lepiej je obrać niż umyć. Podczas(...)będą chłonąć ją jak gąbka, przez co mogą stracić swój smak. Ewentualnie możemy je krótko przepłukać wodą i pozostawić do odcedzenia na sitku. Zdecydowanie lepszą metodą jest jednak oczyszczanie pieczarek , np. za pomocą pędzelka. Trudniejszych zabrudzeń możemy się pozbyć, używając małego nożyka. Wtedy to nożykiem zdejmujemy skórkę z kapelusza, a a kawałki trzonków odkrawamy. Blaszki spod kapelusza możemy w łatwy

Kulinarne Przeboje
Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem 2545

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pysznego i soczystego kurczaka! Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek (ok. 330g) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 plasterki sera 1 mała cebula (ok. 50g) 6 pieczarek (ok. 100g) kilka wykałaczek(...)spięcia kieszonek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych kości. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miseczki, dodać oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie otoczyć piersi w marynacie i odstawić, by mięso nieco przeszło przyprawami. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać

Kulinarne Przeboje
Klopsy w sosie pieczarkowym 240

Klopsy w sosie pieczarkowym... Aromatyczne, miękkie pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula(...)wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym); 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 3 ziarna pieprzu; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę

Gospodyni Miejska
FASZEROWANE PIECZARKI 190

Wiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości  zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są nisko kaloryczne.  Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. A poza(...)niedrogie i ogólnodostępne. Polecam dziś w takim razie tą smaczną przekąskę z pieczarkami w roli głównej. Składniki: 8-10 pieczarek 2 jajka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku łyżka bułki tartej natka pietruszki sól,pieprz Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki, odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam. Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam. Ugotowałam jaja, drobno posiekałam

potrawyregionalne
Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 219

weekendowe popołudnia – czemu nie? Zwłaszcza że dość oryginalny efekt końcowy tyleż dobrze smakuje, co i wygląda, więc jest zdecydowanie warty włożonego wysiłku i poświęconego czasu. Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 2015-09-04 20:30:54 Włoska frittata w wersji z cebulą, czosnkiem i parmezanem wewnątrz, z wierzchu zaś finezyjnie przyozdobiona złocistymi pieczarkami, grillowaną papryką i marynowanymi sercami karczochów(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 6 dużych (L) jajek 1/2 średniej czerwonej papryki (125g) lub 100g gotowej grillowanej papryki ze słoika 100g pieczarek 75g serc karczochów marynowanych w oleju 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki parmezanu 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy 2 łyżki

Kulinarna Pokusa
Bliny ziemniaczane z pieczarkami 181

Połączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku(...)czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Składniki na „sos”: - 500g pieczarek brunatnych - 3 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - masło (najlepiej sklarowane) - świeżo mielony pieprz kolorowy - różowa sól himalajska Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy na plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę

mojewypiekiinietylko
Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis 160

Gulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich  z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasz z papryką i pieczarkami  Składniki(...)łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 papryka 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki  Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się lekko zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso pokrojenie w kostkę

Pyza i Surówka
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 184

musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi, do czego na pewno kiedyś wrócimy na blogu. Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 2015-03-09 13:13:44 Jedna z propozycji jak pożytecznie wykorzystać mięso i warzywa pozostałe z rosołu. Tym razem w postaci znanych i lubianych krokietów, które możemy podać(...)czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku 226

Dzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy tym świetnie chłoną aromaty wszelkich dodatków. Uważa się je za produkt wyszukany, prawdziwy przysmak. Niektórzy uważają, że ich smak przypomina mięso, dlatego poleca się je wegetarianom. Portobello można przygotować na wiele sposób - np. ugrillować(...)opanierować i usmażyć jak schabowego. Ich duże, sięgające 12 cm. średnicy kapelusze aż się proszą, aby wykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki z pieczarkami 6031

dziecko daje popalić. Jak dobrze, gdy wiesz, że jest ktoś, kto o ciebie dba, i jest ktoś o kogo można dbać. O mnie dba P. przygotował chrupiące bułki z pieczarkami i serem. Ja uwielbiam, gdy P. gotuje, lubię na niego patrzeć, smakować, wszystko wtedy ma jakby… więcej smaku. Polecam, bo są pyszne Składniki: - 1 kg pieczarek; - 5 dużych bułek(...)cebule; - 10 dag startego żółtego sera; - papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano, Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy pod przykryciem do miękkości, lekko dolewając wodą i przyprawiając oregano. Cebule siekamy, podsmażamy na drugiej patelni przyprawiając paprykami. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy do nich cebulę i jeszcze chwilę razem dusimy. Z bułek odkrawamy końcówkę, wydrążamy

dom-agi.pl
Ziemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem 682

Ziemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem... Plasterki złocistych ziemniaków. Kosteczki cebuli i plastry pieczarek. Całość mocno oprószona przyprawą do ziemniaków. I posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny dodatek do obiadu! Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 200 g pieczarek; 1/2 łyżki przyprawy do ziemniaków; 1/2 pęczka szczypiorku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, obgotwać w lekko(...)posolonej wodzie, tak aby były półtwarde. Odcedzić. Pokroić w plastry. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, delikatnie posolić i chwilę podsmażać. Następnie dodać pieczarki, wymieszać i podsmażać, aż cała woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodać plastry ziemniaków, posypać przyprawą

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa 188

Pieczarki brunatne różnią się od białych nie tylko kolorem. Znacznie ważniejszą cechą, która je różni jest smak i zapach. To właśnie dlatego potrawy z nich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala(...)tylko.     Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki

mojewypiekiinietylko