 Pieczarki w zalewie octowej 241
Pieczarki w zalewie octowej 241Dzisiaj polecam przepis na pyszne pieczarki w zalewie. Pieczarki są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek, 2 jajka, 3 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, sól, Zalewa: 1,5 litra wody, 1/2 szklanki octu, 1 łyżka cukru, 2 pokrojone w piórka cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka soli, kilka ziaren pieprzu ziarnistego. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym naczyniu układam usmażone pieczarki. Pieczarki zalewam
Tradycyjna kuchnia Kasi Łazanki z Młodą Kapustą i Pieczarkami 218
Łazanki z Młodą Kapustą i Pieczarkami 218Witam serdecznie Dzisiaj zaproponuję przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Łazanki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy obecnie sezon na młodą kapustę więc warto wypróbować przepis. Dodam od siebie, że najbardziej lubię łazanki odgrzewane na patelni, wtedy najbardziej mi smakują :). Do przygotowania łazanek będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty (około 1,2 kg) 500 g makaronu(...)łazanki 500 g pieczarek przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Łazanki z młodą kapustą Przygotowanie: Umyte i osączone pieczarki kroję w grubsze półplasterki. Oczyszczoną z wierzchnich liści i umytą kapustę szatkuję, poszatkowaną przekładam do garnka. Następnie kapustę w garnku zalewam wodą tak żeby kapusta była
Uwaga Babcia Gotuje Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 471
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 471Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki: ok. 300g ciasta(...)francuskiego 500g pieczarek olej do smażenia 3 jajka 250ml śmietany kremówki pęczek koperku mały pęczek szczypiorku pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym
Kulinarne Przeboje Pieczarki faszerowane po bolońsku 390
Pieczarki faszerowane po bolońsku 390dzisiejszy obiad proponuję pyszne faszerowane pieczarki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Koniecznie musicie je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 8 dużych pieczarek, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 50g masła, 2 plasterki sera żółtego, olej, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę(...)Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i smażę jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. 2. Kapelusze pieczarek smaruję dookoła olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera
Tradycyjna kuchnia Kasi Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 268
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 268Składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cukinia w miarę cienka, aby miała jak najmniejsze i jak najmniej pestek w środku 1 cebula 7 chochli rosołu dobrze doprawionego 1/2 szklanki ciepłej wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany(...)rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Soczewicę opłucz na sitku i wrzuć do niesolonego wrzątku. Gotuj do miękkości ok 7 minut, od czasu
Anioszek w kuchni Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 203
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 203Uwielbiam pieczarki i mogła bym je jeść w każdej postaci , pieczone , gotowane, smażone. Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem. Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka 2 łyżki(...)bułki tartej 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek 4 łyżki oliwy 7 dużych pieczarek lub więcej mniejszych Wykonanie : Zmielone mięso mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę tartą, jajka i mleko, wyrabiamy. Następnie przyprawiamy do smaku solą(ewentualnie vegetą i pieprzem
Sama słodycz i szczypta chili Kremowa zupa z pieczarek 183
Kremowa zupa z pieczarek 183wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie, a Polska jest jednym z liderów w ich hodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki(...)pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki lub koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Posypujemy solą ziołową i odstawiamy. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka
My Chcemy Jeść Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej 326
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej 326Pieczarki w zalewie to pyszna przekąska, zakąska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki(...)wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić. Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu
Monia miesza i gotuje Pieczarki marynowane 334
Pieczarki marynowane 334lubię marynowane pieczarki;) Już dawno miałam ochotę zrobić je samodzielnie ale nie mogłam dostać małych pieczarek. Jednak jakiś czas temu się udało. Te domowe pieczarki są o niebo lepsze od tych kupnych, wprost idealne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim wiemy co tak naprawdę w nich jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam(...)bardzo;) Składniki: 1 kg pieczarek łyżka soli łyżka octu 6 plasterków marchewki łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 mała cebula ewentualnie połowa dużej 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Pieczarki obrać i wymyć. Następnie przełożyć je go garnka i zalać zimną wodą tak aby były nią przykryte, dodać łyżkę soli oraz octu
Krakowskie smaki Ani Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 282
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 282pieczarki 500 g mięso mielone 2 jajka 1 cebula łyżka masła pieprz sól przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia Bardzo często pomysły na obiad wpadają mi do głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym(...)Pyszne, aromatyczne danie które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pieczarki dobrze umyć a następnie usunąć trzony i oczyścić główki tak, aby w ich wnętrzu było więcej miejsca do napełnienia. Nóżki pieczarek posiekać w drobną kosteczkę i dodać do mięsa mielonego razem z 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kosteczkę
Świat Domowej Kuchni Pieczarki faszerowane cukinią 209
Pieczarki faszerowane cukinią 209jednak zachęcam do wypróbowania, bo pomysł zachwyci nie tylko domowników, ale i znajomych wspólnie z Wami biesiadujących. Aaa i jeszcze jeden argument przemawiający za tymi pysznymi faszerowanymi pieczarkami... Cukinia jest teraz najlepsza :) Składniki: Na 10 sztuk: 10 bardzo dużych pieczarek 1 średnia cukinia 1 filet z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka czerwona 200g sera(...)żółtego mozzarella 200g boczku wędzonego 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżej bazylii Sposób przygotowania w piekarniku: 1. Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym
Kuchnia w czekoladzie Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem 225
Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem 225Kuskus, który uprażyłam, nie tylko kolor mu zmieniłam, ale gdy wodą go zalałam to sypkie ziarenka uzyskałam. Pieczarki całe wykorzystałam, nóżki od kapeluszy poodcinałam, które również wydrążyłam i z cebulką wysmażyłam. Z kuskusem połączyłam, jajkiem skleiłam, kapelusze wypełniłam do piekarnika włożyłam. Poczekałam i pyszną przystawkę uzyskałam. Składniki: 150 g kaszki kuskus Kupiec, 7 jak największych białych pieczarek, 1 duża biała(...)Przygotowanie: Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą 2 mm powyżej powierzchni kaszki, odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy ze skórki, odcinamy nóżki i wydrążamy kapelusze za pomocą łyżeczki do arbuza (kapelusze odkładamy). Nóżki i wydrążoną część pieczarek kroimy w drobne kawałeczki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Moniki Smakołyki Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami 427
Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami 427Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki więc z tej okazji zapraszamy Was na tartę serową z kurczakiem i pieczarkami Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - 300 g pieczarek - 3 jajka - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 100g jogurtu naturalnego - 100g sera(...)masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim garnku topimy
Kuchenne Wariacje Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków 172
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków 172Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić z liśćmi buraków oprócz zupy czy tarty to mamy dla Was propozycję – gołąbki z kaszą gryczaną z pieczarkami Składniki na farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek(...)gołąbków. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę posiekaną w piórka i czekamy jak się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową kaszę i pieczarki mieszamy razem, dodajemy jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Teraz formujemy gołąbki. Na każdy liść
Kuchenne Wariacje