Makaron w sosie orzechowo-dyniowym*; z miodem i malinami *masło orzechowe, pure z dyni, cynamon, słodzik, woda/mlekoNic dodać, nic ująć.A po szkole będę piec Halloween'owe ciasto do szkoły, bo po co uczyć się na sprawdziany
More food, love and dreamskogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie.Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo
More food, love and dreamsWykorzystujecie jeszcze dynie, bo ja tak. Jest wdzięcznym warzywem zarówno na słodko jak i wytrawnie. Tym razem użyłam jej do przygotowania czekoladowych trufli z pokruszonych korzennych ciasteczek. Male słodkie co nieco idealne na jesienny wieczór. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę
Kitchens Alphabetbulionu warzywnego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 x łyżeczka oliwy pieprz/sól/papryka ostra/chilli/ łyżeczka curry/bazylia&oregano kawałek mozarelli garść orzechów lub nasion (dziś użyłam pestek dyni i słonecznika) *jeśli zupa nie będzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 jogurtu Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku (lub patelni) na łyżeczce oliwy podsmażamy
Kitchens Alphabetchili, cynamon - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia w/w składniki zmiksuj blenderem lub mikserem, smaż na patelni na minimalnej ilości tłuszczu Omlet kroimy na 4 ćwiartki i smarujemy kremem z dyni i daktyli. PRZEPIS I WYKONANIE KREMU DAKTYLOWO-DYNIOWEGO Smacznego
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 kg mąki (u mnie tortowa) 14 g suchych drożdży 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g puree z dyni Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 360 g mąki tortowej 7 g drożdży suchych 125 ml mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Masło roztopić i przestudzić. Mleko z puree delikatnie podgrzewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych pół szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 290 g powideł śliwkowych Masło roztopić i wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże wymieszać. Dodać pozostałe składniki, mleko powinno być delikatnie ciepłe. Ręcznie
kulinarnyswiatdomisuszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone drobno suszone morele i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy
Mienta blogksiążeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw. Robię go co jakiś czas, tym razem zmieniłam go lekko m.in o dodatek dyni, w każdym razie zawsze wychodzi idealnie. Proste, szybkie, jednogarnkowe, 30 minutowe danie. Dla mnie idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmniejsze cząstki - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami.SMACZNEGO!!! Warzywny obiadek malucha:Składniki:2 marchewki;1 pietruszka;mały kawałeczek selera;ziemniak;pół małej dyni;przegotowana woda;Warzywa (najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka :) ) obrane i umyte kroimy w podobnej wielkości kawałki, tak żeby mieć pewność, że równo się ugotują. Gotujemy je na parze
MiksturownikSkładniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi
sama złodyczjest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki (4 porcje): 4 średnie jabłka Nadzienie: 3-4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka
Fitsweet.megatunki są przepyszne. Dziś proponuję sałatkę na którą pomysł dostałam na grupie Grzybiarze na FB. Sałatka jest przepyszna i znika szybko. Polecam na obiad z pajdą chleba z dyni. Sałatka z gąsek zielonek, cebulki i śmietany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie