wołowina - 6514 przepisów (strona:8/435)

Duszona wołowina 141

Duszona wołowina smakuje wspaniale i warto poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem. Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty(...)rozbratel wołowy. Przygotowując duszoną wołowinę, musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić, aby na małej mocy palnika mięso powoli się dusiło. Po ugotowaniu najlepiej odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się cały proces, wtedy mięso będzie miękkie. Całkowity czas duszenia zależy od rodzaju użytej wołowiny i może wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut. Ilość porcji: 5 Czas

Kuchcik gotuje
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 212

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 252

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Wołowina Hoisin 125

takim wypadku jesteśmy zdani na internety, bary orientalne i samozwańczych ekspertów od wszystkiego. Jeżdżenie po świecie też nie zawsze daje efekty, ale o tym kiedy indziej. Naszło mnie na wołowinę hoisin. Hoisin to taki sos, który jest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie(...)domu trwa szybko i na drugi dzień możemy tworzyć. Najpierw chciałam zrobić kurczaka w sosie hoisin, ale zostałam wyśmiana, że kurczaki to wszyscy i mam się opanować i zrobić wołowinę. Khan kazał kupić dobry kawał na pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany

ladykitchen
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 187

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)   Składniki(...)wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej) ok. 130 ml rumu opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów Wykonanie: Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę

Pociąg Do Kuchni
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 171

spędzić "przy garnkach". Zapomnieliśmy co to znaczy długie, powolne gotowanie czy pieczenie, które potrafi w smaczny sposób pokazać nam piękno dania, uwydatnić zalety i charakterystyczne, mocne jego strony. Dobra wołowina potrzebuje czasu, potrzebuje miłości i cierpliwości. Dużo cierpliwości. Tym daniem robię ukłon w stronę kuchni slow food, która ceni takie właśnie przygotowanie dań. Myślę, że jest to świetny slow-fast(...)food na każde przyjęcie w gronie bliskich. Z pewnością danie warte uwagi i do wypróbowania chociaż raz. Ekstrawaganckie połączenie czekolady i wołowiny wprawia liczne grono w zawrót głowy. Dla mnie, po tym występie, z pewnością trafne połączenie. Wiele przepisów przestudiowałam wcześniej zanim zdecydowałam się wrzucić kostkę i uznałam, że decyzja jest trafiona. Strzał w dziesiątkę! Czekolada nie dominuje, nadaje

Mango Papaja
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 126

niej dwie szynki wołowe. Cecina - szynka wołowa suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie.  Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto. Secreto to tylna część łopatki (pacha) świni iberyjskiej(...)nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki jeżyn i przypraw. Taniny choć wyraźne to ładnie wtopione i zaokrąglone. Następnie przyszedł czas na steki z antrykotu, ze starzonej wołowiny baskijskiej . Mięso sezonowane jest około 2 tygodni. Polega ono na skruszeniu mięsa odpowiednio długo w określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego aromatu, koloru i konsystencji. Oczywiste

królestwo garów
Sałatka z wołowiną i sosem musztardowym 120

Sałatka z wołowiną i sosem musztardowym to szybka propozycja na zdrowy lunch. Sałatkę przygotujemy w kilka chwil, ale … no właśnie musimy mieć przygotowaną wcześniej gotowaną wołowinę. Najprościej jest ją ugotować np. dzień wcześniej, przygotowując przy okazji domowy rosół . Sos musztardowy , delikatnie ostry, ale zarazem słodki podbije smak całości. Składniki 200g gotowanej wołowiny garść dowolnego miksu sałat Składniki(...)musztardowy 2 łyżki musztardy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz Dodatkowo orzechy włoskie Sałatka z sosem musztardowym Sałatka z wołowiną i sosem musztardowym – przepis Wołowina po ugotowaniu powinna 12 godzin poleżeć w lodówce, następnie kroimy ją w kostkę. Do miseczki wkładamy miks sałat, dodajemy pokrojone mięso. Składniki sosu musztardowego mieszamy w miseczce, a następnie polewamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gulasz węgierski 87

zupę trzeba naprawdę długo gotować, tylko wtedy wołowina stanie się miękka, rozpływająca w ostach a zupa się przyjemnie zagęści. To zatem przepis na leniwy dzień, wtedy kiedy możesz sobie pozwolić aby podejść co 30 minut do garnka, zamieszać w nim lub dodać kolejne składniki. Zupa podziękuje Ci swoim smakiem i aromatem. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa(...)łyżki oleju 1,4 l gorącej wody natka pietruszki do podania Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno posiekaj, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Wołowinę umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż wołowinę. Najlepiej robić to na dużej patelni, dbając o to aby wołowina miała przestrzeń i smażyła się

nietylkopasta.pl
Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad 115

Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad Uwielbiam orientalne smaki na talerzu i ten przepis właśnie taki jest. Wołowina po chińsku.   Ostatnio będąc na zakupach, zauważyłam piękny rostbef w plastrach, pomyślałam będą steki ! Moje ulubione :) Przyjechałam do domu, a rodzina strzeliła focha ; ) .. nikt nie chciał. Nie, to nie przerobię tą wołowinę na pyszne na danie(...)pudełka. I tak powstało to danie, inspirowane daniem które dawno, dawno temu jadłam w jednej z chińskich restauracji w Krakowie. Uwielbiam smak wołowiny, taką lekko ostrą, pyszną. Wołowina po chińsku 20 dkg rostbefu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru – starty na tarce czerwona papryka żółta papryka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego pół

Kuchnia na wzgórzu
Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad 142

Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad Uwielbiam orientalne smaki na talerzu i ten przepis właśnie taki jest. Wołowina po chińsku.   Ostatnio będąc na zakupach, zauważyłam piękny rostbef w plastrach, pomyślałam będą steki ! Moje ulubione :) Przyjechałam do domu, a rodzina strzeliła focha ; ) .. nikt nie chciał. Nie, to nie przerobię tą wołowinę na pyszne na danie(...)pudełka. I tak powstało to danie, inspirowane daniem które dawno, dawno temu jadłam w jednej z chińskich restauracji w Krakowie. Uwielbiam smak wołowiny, taką lekko ostrą, pyszną. Wołowina po chińsku 20 dkg rostbefu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru – starty na tarce czerwona papryka żółta papryka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego pół

Kuchnia na wzgórzu
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 146

przypadnie Wam do gustu.  Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka 1 młody seler z nacią 1 pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sol, pieprz + oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE makaronu w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy zmieloną wołowinę i obsmażamy. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, selera drobno siekamy, bakłażana kroimy w słupki. Warzywa

kulinarnyJa
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 130

przypadnie Wam do gustu.  Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka 1 młody seler z nacią 1 pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sol, pieprz + oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE makaronu w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy zmieloną wołowinę i obsmażamy. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, selera drobno siekamy, bakłażana kroimy w słupki. Warzywa

kulinarnyJa
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 244

Bonjour! W to piękne poniedziałkowe popołudnie przenosimy się do Burgundii - regionu w środkowej Francji. To właśnie stamtąd wywodzi się danie, które prezentujemy w dzisiejszym poście: boeuf bourguignon , czyli wołowina po burgundzku. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się win pochodzących z winnic tego samego regionu (od Dijon, aż po Lyon). My niestety nie znaleźliśmy w sklepie żadnego burgundzkiego wina, ale przynajmniej(...)zakupiliśmy wino pochodzące z Francji :) W naszej wersji gulaszu z wołowiny pojawia się tymianek i rozmaryn, natomiast rodowici francuscy kucharze używają bouquet garni - czyli pęczka zieleniny składającego się ze świeżego tymianku, pietruszki i liścia laurowego. Prawda jest taka, że ilu kucharzy, tyle wariacji na temat boeuf bourguignon. Nie sądzimy, aby nasza była tą jedyną i słuszną. Natomiast możemy Was zapewnić

W kuchni Katie
Przepis na Włoską wołowinę z makaronem muszelki 53

Przedstawiamy przepis na klasyczną włoską wołowinę z makaronem muszelkowym, idealny na rodzinny obiad lub komfortowy posiłek w ciągu tygodnia. To danie łączy w sobie smakowitą i chudą wołowinę z bogatym sosem marinara, świeżymi warzywami letnimi i aromatycznymi przyprawami. Dodatek czerwonego wina lub bulionu wołowego nadaje głębię smaku, a całość stanowi doskonałe połączenie włoskiej klasyki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Proste(...)szybkie i niezwykle smaczne – to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Print Przepis na Włoską wołowinę z makaronem muszelki Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi makaron, włochy, wołowina Czas przygotowania 45 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 1,5 szklanki nieugotowanego makaronu muszelkowego 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej

ale Pysznie