Lubię ostro przyprawione jedzenie, dlatego raczej nie stronię od kuchni meksykańskiej. Dzisiaj na obiad jest u mnie wołowina po meksykańsku - danie nie dość, że pyszne, to jeszcze mega proste i szybkie w przygotowaniu. Niemal same plusy, czego chcieć więcej? 😁 Żeby było jeszcze szybciej tym razem sięgnęłam po gotową przyprawę do kuchni meksykańskiej - oczywiście można samemu przyprawić ulubionymi przyprawami(...)można też wtedy łatwiej regulować ostrość dania. Ale od czasu do czasu dobra przyprawa meksykańska nie jest zła 😉 Wołowina po meksykańsku - przepis na 4 porcje Do przygotowania wołowiny będziesz potrzebować: 500g mielonej wołowiny, cebulę, 2 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, przyprawę do kuchni meksykańskiej, kilka gałązek zielonej kolendry, łyżkę oleju, pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek
Z notatnika dietetykatramwajów, otworzyli restaurację na ST. Claude Avenue w latach dwudziestych XX wieku. W roku 1929 wybuchł strajk tramwajarzy, bracia postanowili wesprzeć strajkujących i wymyślili niedrogie kanapki z mięsem pieczonej wołowiny, ociekające sosem podanej we francuskiej bagietce. Podawali je z tyłu swojej restauracji, pewnego dnia jeden z pracowników krzyknął, że „nadchodzi kolejny biedny chłopiec” i tak nazwa przylgnęła(...)kanapki, stając się w ostateczności Po-Boyem. Istnieje wiele wersji tej kanapki, z wołowiną, wieprzowiną, jak i z owocami morza. Zapraszam na moją wersję, kanapki biednego chłopca. 👥 – 2-4 ⏰ – 90 minut 🥩 – 👍 Składniki 450 g wołowiny w kostkach 1 puszka kukurydzy 1 papryka chili Pomidor Sałata lodowa Kilka łyżek majonezu Kilka łyżek musztardy 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
RafalCookChoć Polska jest uznanym producentem wołowiny, Polacy wciąż niewiele jej zjadają. Szacuje się, że statystyczny Polak je rocznie jedynie 5 kilogramów tego mięsa, co jest bardzo niewielką ilością w porównaniu np. do diety przeciętnego Argentyńczyka, którego jadłospis zawiera aż 100 kilogramów wołowiny w ciągu roku. Jest to spowodowane m.in. tym, że mięso wołowe dostępne na rynku posiada różną jakość(...)często bywa twarde po ugotowaniu. Ważne jest też umiejętne dobranie rodzaju wołowiny do dania, które zamierzamy przyrządzić. Dania z wołowiny mogą być naprawdę pyszne, o ile wybierzemy mięso wysokiej jakości, czyli np. to dostępne w naszym sklepie poranapola, a następnie poddamy je prawidłowej obróbce. Artykuł Wołowina – jakie mięso do jakiego dania pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniWyjątkowo smaczne danie, z wołowiną w roli głównej, w towarzystwie groszku. Wołowina bardzo aromatyczna, soczysta wyjątkowo smaczna. Zielony groszek to doskonały dodatek, który dopełnia całości:) Kieliszek czerwonego wina podany do dania, również będzie świetnym dodatkiem np. podczas uroczystego obiadu. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki 400 g wołowiny bez kości 1 marchewka 1 cebula 1 … Czytaj dalej Wołowina z groszkiem(...)Artykuł Wołowina z groszkiem pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąWołowina w sosie musztardowym to bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie na obiad. Czas jego przygotowania zależy od rodzaju użytego mięsa wołowego. Aromatyczny i bardzo sycący posiłek. Do przygotowania tego dania świetnie nadaje się niezbyt tłusty kark wołowy lub pręga wołowa. Czasem kupuję gotowe mięso gulaszowe, ale w nim często są kawałki mięsa z różnych części i zdarza się(...)trafiają się takie, które trzeba długo gotować. Przygotowując wołowinę w sosie musztardowym, najwięcej czasu zajmuje właśnie samo jej duszenie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 90 - 120 minut Składniki na wołowinę w sosie musztardowym: 1,2 kg mięsa wołowego (może być gulaszowe) 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku papryka czerwona 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
Gotuj w domuDanie, które powstało trochę z przypadku. Kupiłam wołowinę ( zrazy rozbite w sklepie) a nie miałam na nią pomysłu. W domu zalegała jedna czerwona papryka. Pilnować wołowiny nie miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso wyszło bardzo smaczne. Pierwszego dnia jedliśmy z kluskami francuskimi, drugiego wołu poszarpałam i dodałam czerwoną fasolę. Powstał farsz do naleśników. Reszta została(...)zamrożona i czeka na swój czas ;) składniki ok 1 kg wołowiny zrazowej 1 cebula pokrojona w kostkę 1 świeża czerwona lub zielona papryka puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1–2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty paprykowej łagodnej szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina sól świeżo zmielony czarny
Stare Garytylko zjadłam go po raz pierwszy zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu. Tak powstał mój shoyu ramen, czyli odmiana, której bazą jest rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam aż 6h, ale każda sekunda jest tego warta! Zapraszam na mój ramen - z boczkiem, nóżkami wieprzowymi, wołowiną i kurczakiem - na bogato! Ramen(...)oraz sos sojowy powinny zapewnić odpowiednią ilość soli i smaku. Z garnka wyjmijcie także pieczarki oraz grzyby shitake i mięso, możecie użyć ich jako dodatku do ramenu. Wolno gotowana wołowina i boczek: mięso pozostałe z wywaru 1 duży ząbek czosnku 2 cebulki dymki 2-3 łyżki sosu sojowego olej sezamowy Mięso, które wygotowałam w bulionie pożytkuję także jako dodatek
Cooking Monsterpropozycje jakie znajdziecie w większości krajów, do których się udajecie. Jest łatwo dostępne, tanie i nafaszerowane smakiem. Jedzą je turyści i miejscowi. Wczoraj miałam okazję posmakować wietnamskich rarytasów - suszonej wołowiny, suszonego, opiekanego nad ogniem kalmara czy dobrze przyprawionych wędlin idealnych jako przekąski do piwa. Ale w Stacji Street Food znajdziecie przede wszystkim zupy i kanapki - perełki po brzegi wypełnione orientalnymi(...)które znajdziecie w karcie mają tutaj także swoje wegańskie odpowiedniki. To naprawdę ważne dla miłośników roślinnej kuchni. 👉 Pho Bo, czyli tradycyjna wietnamska zupa w stylu północnym z makaronem ryżowym, wołowiną i ziołami 👉 Pho Bo Sot Vang, czyli zupa Pho z wołowiną duszoną w sosie winnym i wietnamskimi przyprawami, podawana z makaronem ryżowym i ziołami Ta zupa to aromatyczny azjatycki bulion
Cooking Monstergrillowy w pełni. Dostarczam zatem kolejny sprawdzony w 100% przepis na idealny Stek z grilla, pachnący tymiankiem i młodym czosnkiem. Z tym wpisem, wołowina na bank częściej zagości na Waszych rusztach. Okres dominacji Odkąd grillowanie zrobiło się w Polsce popularne, najchętniej przygotowujemy wieprzowinę: karkówka, kiełbasy, boczek. Stosunkowo niedawno dołączył(...)drób: pierś, udziki czy pałki. Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych produktów, nieśmiało próbuje przełamać wołowina, najczęściej w postaci steka. Mięso trudne w obróbce Od lat w Polsce pokutuje przekonanie, że wołowina to mięso trudne w obróbce
kuron.com.plŁata wołowa duszona w musztardzie to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Duszona z warzywami i musztardą wołowina jest mięciutka i pełna smaku. Łata wołowa jest stosunkowo tanim i często pomijanym rodzajem wołowiny, gdyż nie wiemy jak ją przygotować, aby nie była twarda i łykowata. Ten rodzaj mięsa potrzebuje akurat dość długiej obróbki cieplnej, wtedy dopiero uwalnia cały(...)ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku masło klarowane do smażenia 300 ml białego wina wytrawnego 1/2 szklanki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować duszoną łatę wołową? Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodać listek i ziele angielskie, zalać gorącą wodą tak, aby mięso było
Kuchcik gotujeSkładniki: 700 g wołowiny pieczeniowo-zrazowej, bez kości (u mnie z udźca); 1 średnia czerwona cebula; 4 ząbki czosnku; 1 - 3 świeże papryczki chili (u mnie jalapeno); 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1/2 kartonika przecieru pomidorowego (tj. 250 g, waga całego - 500 g); 1 łyżeczka chili w proszku; 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (każda puszka(...)zalewy i opłukać zimną wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany w garnku/dużym rondlu olej (2 łyżki) wrzucić pokrojoną wołowinę i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty, aż mięso się zarumieni. Następnie do garnka/rondla z mięsem dodać posiekaną, czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Gospodyni MiejskaPiekielny gulasz rozgrzewający z fasolą, wołowiną, papryką ostrą i serem śródziemnomorskim z chilli oraz grzankami. Sycące i pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera dodają pikanterii potrawy. Idealny talerz na zimowe chłody. 40 dkg wołowiny 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli natka pietruszki 100 g sera z chili olej rzepakowy(...)pieprz czarny, pieprz czerwony sól 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 bułka 1 papryczka chili mała Wołowinę kroję na małe kawałki i obtaczam w mące. Na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję wołowinę i dalej smażę, dodaję chili pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu
wesoła kuchniaWołowina w sosie z pomarańczy i pierników z dodatkiem śliwek suszonych. Pachnie świętami już podczas jej przygotowania. Zastanawiacie się czy takie połączenie jest dobre. Zapewniam że zasmakuje wam. Święta kojarzą się z piernikiem i pomarańczami, a można je wykorzystać nie tylko w wersji deserowej. 70 dkg wołowiny 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy(...)czerwonego półwytrawnego 1 gwiazdka anyżu 400 ml bulionu warzywnego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz musztarda 1 garść śliwek suszonych olej rzepakowy 80 g pierników natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry nieduże i rozbijam z dwóch stron. Posypuje solą, pieprzem, smaruję musztardą i odstawiam na godzinę do lodówki.Wołowinę przesmażam na oleju z dwóch stron aż się zrumieni
wesoła kuchniaWołowina z pieczarkami i komosą Dzisiejszy post z dedykacją dla tych, którzy lubią mięso. Soczysta wołowina, podana z pieczarkami w maślanym sosie z komosą ryżową. Danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga od Nas żadnych szczególnych uzdolnień. Najważniejsze to aby kupić ładny kawałek mięsa, pamiętajcie, że mięso wołowe powinno mieć delikatne przerosty tłuszczu(...)rostbefu wołowego - 500 g pieczarek - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 3 -4 łyżki masła - gałązka rozmarynu - komosa ryżowa - sól i pieprz Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie tłuczkiem rozbijamy. Nastawiamy dwie patelnie na ogień, na jednej rozpuszczamy masło, dodajemy szalotkę posiekaną i czosnek, delikatnie przesmażamy, jak będą szkliste dodajemy pieczarki i całość podsmażamy przez
SMYKWKUCHNIKolejny weekend, więc pora na kolejne śniadanie w amerykańskim stylu. Tym razem padło na Philly Cheesesteak, czyli kalifornijską kanapkę pełną grillowanej wołowiny, papryki, cebuli i sera. Przyznam, że bardziej przypadła do gustu narzeczonemu niż jej poprzedniczka Sloppy Joe. Składniki (2 porcje) -1 bagietka lub 2 mniejsze "półbagietki" -300 g chudej wołowiny -1 mała cebula -1 podłużna papryka (czerwona lub zielona(...)przez praskę. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Zmniejszyć moc palnika i smażyć kilka minut cały czas mieszając by się całość zeszkliła, ale nie przypaliła. Wołowinę umyć, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę i czosnek przesunąć na brzeg patelni, dodać wołowinę. Całość smażyć ok 10-15 minut (do miękkości mięsa) cały
Zielona Kuchnia