Kebab z mielonej wołowiny to kolejna propozycja dania kuchni perskiej . Wszelkiego rodzaju grillowane mięsa są w tej kuchni niezwykle popularne. Takie domowe, aromatyczne kebaby można z powodzeniem przygotować na letnią imprezę przy grillu. Kebaby z mięsa mielonego z pewnością wszystkim przypadną do gustu podane z lekką i orzeźwiającą surówką. Polecam! Perski kebab z mielonej wołowiny Składniki: 1 większa cebula(...)ząbki czosnku 500g mielonej wołowiny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżka sumaku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok z limonki Jak zrobić kebab z mielonej wołowiny? Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki, po czym dokładnie zmiksować na gładką masę. Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dodać sól, pieprz, sumak i proszek
Codzienne Gotowanieczystym sumieniem stwierdzam że to najpyszniejsze burgery jakie jedliśmy. Chrupiąca bułka, soczysta wołowina, rozpływający się ser tostowy i własnej roboty sos hamburgerowy. W środku znajdziesz także plastry pomidora, ogórka kiszonego i krążki czerwonej cebuli. Całość tworzy najsmaczniejszy fast food, jaki możesz sobie wymarzyć. Mimo że to forma posiłku uznawana powszechnie za niezdrową, te burgery zdecydowanie zaliczyłabym do zdrowszych i wartościowych(...)posiłków. Wszystkie składniki są starannie wyselekcjonowane, dobrej jakości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Swojskie burgery z wołowiną 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Fast Food Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Smażenie 10 min. Kalorie 210 kcal Domowe chrupiące burgery z kotletami wołowymi i sosem hamburgerowym z cebulką i korniszonem. Zdrowsza wersja fast fooda. (adsbygoogle
ProstePesto.plSalpicón de Res sałatka z Meksyku i Gwatemalii Salpicon de Res to prosta i orzeźwiająca sałatka z rozszarpanej wołowiny 😉 Jest bardzo popularna w Meksyku i Gwatemali, ale także innych krajach Ameryki Łacińskiej. Sama nazwa, Salpicón, oznacza danie składające się z jednego lub więcej składników pokrojonych w kostkę i polanych dresingiem. Salpicón de Res ma wiele odmian w zależności(...)kraju. Sałatki Salpicón mogą być przyrządzone z kraba, tuńczyka, czy też wieprzowiny. Jednak najbardziej popularna jest wołowina, szczególnie w Gwatemali i Meksyku. Sałatka Salpicón de Res podana z Tortillą może być świetnym daniem lub przystawką na każdą okazję. I świetnym daniem w restauracji czy też pubie 😉. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego
RafalCookmogę doczekać się mojej, ale nie tylko mojej, bo to przede wszystkim pomysł mojego syna Alexa. Podróży kulinarnej, do niezwykłego miejsca…. 👥 – 2-4 ⏰ – 60 minut ➕wołowinę 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa 500 ml octu winnego czerwonego 1 kg białej świeżej kapusty pokrojonej w kawałki 3 cebule pokrojone w piórka(...)Oliwnego 300 g Gnocchi 25 g masła Płatki chili Sałata dowolna Jeśli mamy już składniki, kapusta z mięsem, czyka, by ją zrobić Tak jak pisałem wyżej, krok z marynowaniem wołowiny można pominąć, tylko po co, skoro jest pyszna. Więc jeśli się zdecydujesz na ocet, włóż kostki wołowiny do pojemnika, wlej ocet, dolej wody w razie potrzeby, przykryj folią spożywczą
RafalCookPrzepis na gulasz wołowy Tradycyjny gulasz wołowy nihari. Przepis na gulasz wołowy nihari odrobinę się różni, od polskiego tradycyjnego gulaszu z wołowiny, ale podstawy są takie same. Dobry gulasz wołowy to rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos gulaszowy. Tak smaczny, że zanika do ostatniej kropelki. Nawet do zdjęcia gulaszu nie udało mi się uratować zbyt wiele sosu. Tradycyjny(...)restauracjach na całym świecie. Więcej informacji i ciekawostek na temat gulaszu nihari znajdziesz na końcu artykułu, a teraz zapraszam cię po przepis na gulasz wołowy. To najlepszy gulasz z wołowiny, jaki kiedykolwiek zrobiłam, więc nie bój się dodawać przypraw, to dzięki nim tak wspaniale smakuje i dodaje sił. Prosty gulasz wołowy nihari, oryginalny przepis. Gulasz wołowy składniki i przyprawy
Cztery FajeryPowiem Wam od razu na wstępie, że robiłam dwie dobroci z ta wołowiną: kanapki i tortille. I tak w sumie, chyba druga opcja wyszła lepiej. W kanapkach zabrakło mi czegoś chrupiącego (ale o tym w innym poście). W tortilli uzyskałam smak kompletny, który oczywiście możecie jeszcze udoskonalać po swojemu. Ja połączyłam wołowinę z rukolą, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i sosem(...)Patrzę na zdjęcie poniżej, przypomniałam sobie TEN smak i już czuję się głodna. Tak, to się udało. Z pozdrowieniami dla mojej prześladowczyni. Składniki: 4 placki tortilli 2 szklanki szarpanej wołowiny 2 garści rukoli 1 czerwona cebula 6-8 suszonych pomidorów z zalewy mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Jogurt mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem, solimy, pieprzymy i mieszamy
KardamonovyGulasz Wołowy, czyli nasz dzisiejszy bohater, czyli Pot au Feu, jak wskazuje nazwa, garnek w ogniu, jest narodowym daniem Francji. Pot au Feu z aromatycznymi ziołami, warzywami korzeniowymi i wołowiną, zawiera w sobie wszystko, co najlepsze w kulturze galijskiej. Gulasz, choć mogłoby się wydawać, że to tylko zwykle jedzenie, na przestrzeni lat, w swojej historii, był symbolem nierówności społecznych(...)atrakcję. Od XVII wieku Gulasz Wołowy zaczął się zmieniać, choć warzywa korzenne pozostały te same, to dobór mięsa miał odzwierciedlać bardziej szlachetne i królewskie podniebienia. Zaczęto używać lepszych kawałków wołowiny, kurczaka i cielęciny, ale dalej Gulasz Wołowy był uznawany za chłopskie jadło. W XVIII wieku, kiedy we Francji powstała nowa klasa średnia, którą mogła sobie pozwolić na mięso, i Gulasz
RafalCookWołowina po kantońsku z Rzodkiewką. Czym jest Kuchnia Kantońska ❓. Kuchnia kantońska ma długą historię, a jej początki sięgają 2000 lat temu, we wczesnej dynastii Han. Już wtedy szefowie kuchni mieli dużą wiedzę w przyrządzaniu różnych potraw przy użyciu określonych metod gotowania. Po przeniesieniu stolicy z północy na południe w południowej dynastii Song, 1127 – 1279 n.e, wielu szefów kuchni zebrało(...)Guangdong emigrowali do Ameryki Północnej, gdzie otwierali i prowadzili wiele restauracji z kuchnią kantońską i dzięki temu kuchnia kantońska stała się najpopularniejszym chińskim jedzeniem na całym świecie. Zapraszam na wołowinę po kantońsku. 👥 – 4 ⏰ – 120 – 150 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 450 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa ✅ 3-5 łyżek oleju roślinnego ✅ 5-7 cm imbiru pokrojonego
RafalCookTatar (albo inaczej: befsztyk tatarski) – surowe mięso i surowe żółtko, czyli w sam raz posiłek dla jaskiniowca – czy rzeczywiście? Według angielskiej Wikipedii tatar jako danie z surowej wołowiny i żółtka ma zaledwie stuletnią historię. Ogniem posługiwał się już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy(...)opanowania ognia od tysiącleci wciąż część mięsa jadamy na surowo. Dokładnie to samo zresztą robią także żyjące współcześnie prymitywne plemiona. Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150 g na osobę żółtko sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu
PaleoSMAKciało i dbać o jego potrzeby. Wewnętrzna harmonia i dobre jedzenie to najlepsze suplementy podnoszący odporność. Dziś do grona jesienny gości w mojej kuchni zaprosiłam czerwoną paprykę, faszerowaną mieloną wołowiną i prażonym bakłażanem. Składniki : +/- 7 czerwonych podłużnych papryk do mięsa: 400g mielonej wołowiny pół białej cebuli 4 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości octu jabłkowego sól, pieprz, majeranek do bakłażana(...)oleju wrzucamy posiekaną cebulę i dusimy ją, aż zmięknie. Do cebuli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podduszamy razem przez chwilę. Zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię wołowinę przyprawioną octem jabłkowym, solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania.Ważne by mięso często mieszając dusić, a nie smażyć, tak by nie odparować całego soku z wołowiny. W między czasie bakłażan
Spektrum Smakusłodkie. Chrupkości i słodyczy dodaje też pokrojona w zapałki marchewka. Są jeszcze dwa kluczowe składniki tego dania: 1. mięso – musi być dobrej jakości, bardzo cienko pokrojone. Niekonieczna jest wołowina, możesz użyć np. indyka. 2. sos – emulsja o zrównoważonym smaku, dodawana na koniec, wyostrzająca smak, pokrywająca całość połyskliwą powłoką. Jeszcze słowo o kapusie. Jest to warzywo zwarte i dość(...)daniu. Jeśli chcesz, żeby kawałki kapusty były zupełnie miękkie musisz podsmażyć je dłużej. Jeśli lubisz potrawy al dente wówczas 10 minut na ostrzejszym ogniu spokojnie wystarczy. Składniki: 250 g wołowiny: polędwicy, rostbefu, antrykotu 1/2 opakowania makaronu ryżowego 2-centymetrowy plaster kapusty białej odkrojony z główki 1 marchewka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sos 3 łyżki sosu sojowego
Niedzielny kucharzPamiętacie amerykańską kanapkę Sloppy Joe ? Dziś zapraszam na jej drugą wersję - z wołowiną chili, mac'n'cheese, mozarellą i sosem do pizzy. Bardzo sycąca, pełna sera i sosów, ale warto spróbować. Składniki (4 porcje) -4 szerokie półbagietki lub ciabaty -100 g tartej mozarelli sos pomidorowy -1 puszka pomidorów -pół cebuli -2 ząbki czosnku -1 łyżka oliwy z oliwek(...)łyżeczka oregano -sól, pieprz wołowina chili -400 g mielonej wołowiny -1/2 zielonej papryki -1/2 cebuli -2 ząbki czosnku -300 ml passaty pomidorowej -2-3 marynowane chili (najlepiej wędzone) -1 łyżeczka kuminu -1 łyżeczka wędzonej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz makaron z serem -200 g makaronu małe kolanka
Zielona KuchniaJeśli lubicie potrawy z wołowiny w stylu orientalnym, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Mięso wychodzi bardzo smaczne i dość delikatne. Taka wołowina najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą kuskus. Polecam Składniki: – 500g wołowiny dobrej jakości – 1 cebula – 1 papryka czerwona – 2 pomarańcze – skórka otarta z 1 pomarańczy – 1 pęczek szczypiorku – 1 łyżeczka(...)wyłożyć do sosu mięso i warzywa, dodać szczypiorek i oczyszczoną i wyfiletowaną pomarańczę, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Wołowina z papryką i pomarańczą Processed with MOLDIV Artykuł Wołowina z papryką i pomarańczą pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminegarnka o grubym dnie. Zupa gulaszowa nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, prosto się ją przygotowuje, jedynie trzeba mieć na uwadze to, że potrzebuje ponad dwóch godzin duszenia, ponieważ wołowina musi zmięknąć. Do bogracza zazwyczaj dodaje się kluseczki, my skorzystaliśmy ze szpecli , które co tydzień w niedzielę przygotowuje moja Mama. Składniki na bogracz 800 g wołowiny 3 duże pomidory 1 duża(...)litr rosołu wołowego (ewentualnie 2 kostki wołowe) czubek noża ostrej papryki chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia drobne kluseczki lub zacierka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małą kostkę, następnie partiami obsmażać na bardzo rozgrzanym oleju, żeby zamknąć włókna. Przełożyć do żeliwnego garnka, wlać litr wołowego wywaru, dosypać słodką paprykę. Przykryć przykrywką
niecodziennikparyStir – fry z wołowiną i warzywami w sosie teriyaki podane ryżem . Danie z krótko podsmażanych cieniutkich plasterków wołowiny w pysznym sosie z warzywami. Szybkie i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 osoby Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna(...)SKŁADNIKI: 300g wołowiny 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek szczypiorku 1 czosnek 1 plasterek korzenia imbiru ⅓ łyżeczki chili 100ml wody 2 łyżeczki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 8 łyżek marynaty teriyaki 1 łyżka cukru 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej olej sezamowy do smażenia olej ryżowy do smażenia 200 g ryżu jaśminowego 1. Wołowinę kroimy w cienkie
karolgotuje