każdym zakątku świata. Kanapki zachwycają smakiem, są pożywne i stanowią świetny posiłek na każdą porę dnia. Postawa amerykańskiej kanapki Nie da się ukryć, że podstawą dobrze zrobionej kanapki jej wołowina. To od niej zależy, czy będziemy chcieli po raz kolejny sięgnąć po daną kanapkę czy zdecydowanie z niej zrezygnujemy. Chcąc mieć gwarancję dobrze smakującej kanapki, warto podjąć się samemu(...)wołowa lub rostbef. Przed jej smażeniem, należy ją pociąć w około 1 cm plastry, dobrze jest też ją wcześniej natrzeć przyprawami, by wydobyć z niej jeszcze większą głębię smaku. Wołowina świetnie smakuje z tymiankiem, rozmarynem oraz liśćmi laurowymi. Przed samym momentem smażenia należy ją doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje smażona na maśle. Wołowina jest mięsem które można
Kuchennyviral.plHayashi – japoński gulasz wołowy w pysznym sosie podawany z ryżem Hayashi to potrawka wołowa serwowana z ryżem. Wywodzi się z tej samej tradycji co mięsne dania w stylu wołowiny po burgundzku. Jedzenie pochodzące spoza swojego kraju Japończycy nazywają yoshoku – „kuchnią Zachodu”. Klasyczny ryż z hayashi przygotowuje się od podstaw, powoli redukując sos demi-glace i bulion(...)Przygotowywany jest na bazie śliwek, marchwi, jabłek, pomidorów oraz cebuli. Jego nazwa wywodzi się od potrawy „Tonkatsu”, czyli japońskiego panierowanego w panko kotleta wieprzowego. SKŁADNIKI 900 g wołowiny, najlepiej karkówki wołowej bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju 1 cebula, obrana i pokrojona w krążki 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Tajemnice Smakuciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny. Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić(...)niego napaliłam, tak się starałam, że ostatecznie spieprzyłam zdjęcia. Serio tak na niego chuchałam i dmuchałam, że chyba przedobrzyłam. Plus jest taki, że zostało mi trochę dodatkowej porcji wołowiny, którą wytargałam z zamrażalnika do dzisiejszego przepisu. Parę lat temu próbowałam już robić gulasz wołowy z papryką. Nie wiedziałam, że wołowina będzie się tak długo gotować. Jakoś mniej więcej w połowie
KardamonovySałatka z wołowiną to posiłek dla wszystkich tych, którzy dobrze chcą się odżywiać i potrzebują uzupełnić niedobory mięsa w organizmie. Połączenie czerwonego mięsa, z delikatną sałatą z pomidorami, skropionymi oliwą z oliwek. Sprawdź przepis: Sałatka z makaronem i parmezanem Składniki na sałatkę (1 porcja) 100g wołowiny garść dowolnego miksu sałat oliwa z oliwek 5 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej papryki sól(...)pieprz odrobina oleju oregano, majeranek, tymianek – po prostu ulubione zioła do sałatek Sałatka z wołowiną – przepis Mięso na ok. 30 minut przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy mięso na patelni grillowej, posmarowanej olejem po 1 minucie z każdej strony, a następnie po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wołowinę doprawiamy solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Beef chow fun to kantońskie danie wykonane z kiełków fasoli, makaronu ryżowego ho fun, wołowiny i szczypiorku. Jedno z tradycyjnych dań w prowincji Guangdong w Chinach, ale obecnie znane i zjadane na całym świecie. Wynaleziony pod koniec chińskiej dynastii Qing. Ho fun, znany również jako Shahe fen, pochodzi z Shahe Town w Guangzhou. Często, kiedy jemy „chińczyka” w restauracji(...)tego dania, spytał „co zrobiłeś z mięsem, bo było, niesamowite”. Zapraszam na oryginalny smak Chińskiej potrawy. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ 24 godziny 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 400 g wołowiny pociętej w kostki ok. 1 cm. ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ 3-5 łyżek sosu sojowego ✅ 2-3 oleju roślinnego ✅ 400 g makaronu ryżowego (najlepszy byłby szeroki
RafalCookwykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra) – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo(...)kurkuma) – 40g masła klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką
Smaki ArmineWiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę(...)stanowi wołowina dobrej jakości, reszta jest dość zróżnicowana, często zawiera ingrediencje dostępne w azjatyckich sklepach. Szukaliśmy takiego przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis pochodzi z Timeinc.net Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
Niedzielny kucharzczasochłonne. Na przepyszne danie, które z pewnością lubi każdy. Czyli przepis na gulasz wołowy z pieczarkami! Gulasz wg. tego przepisu wychodzi po prostu idealnie przepyszny! Mięciutkie kawałeczki wołowiny po prostu topnieją w buzi, dużo warzyw i bardzo wyrazisty smak. Przepis jest na spory garnek gulaszu, więc przez kilka dni będziecie mieli obiady z głowy. Na drugi, trzeci dzień gulasz(...)głowy miałem przygotowania obiadów. Wcale mi się nie znudził, ale po tym jego jeszcze nie przygotowywałem :D Idealny gulasz wołowy z pieczarkami - przepis: 900 g wołowiny z łopatki 100 g mąki 2 średnie cebule 3 większe marchewki Puszka krojonych pomidorów (ok. 400g) 400 g pieczarek Puszka gotowanej czerwonej fasoli 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu
Kuchnia ŁukaszaZdaje sobie sprawę, że wołowina nie jest zbyt często przyrządzana w kuchni. Ostatnimi czasy staram się ograniczać drób, dlatego postanowiłam przygotować pieczeń z wołowiny w aromatycznym (cebulowo-paprykowym) sosie. Aby ułatwić sobie pracę, danie przyrządziłam w szybkowarze 😁Przygotowaną pieczeń należy przed podaniem pokroić na niezbyt grube plastry i podgrzać je w przygotowanym sosie, ponieważ dzięki temu wołowina nie będzie sucha(...)Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kawałek miękkiej wołowiny (około 1 kg) 2 małe cebule 1 duża, czerwona papryka 3 szklanki wody + 2 łyżeczki domowej wegety 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu olej do podsmażenia Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych
UgotowaćBitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu
Szybko SzybkowarJakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z brokułami(...)brokuł, podzielony na różyczki 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 350 g wołowiny (u mnie rostbef), pokrojonej w 0,5 cm plastry 2-3 łyżki sosu chili Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj rózgą wodę z mąką kukurydzianą, następnie dodaj resztę składników sosu
karmelowyWołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Niech Was nie zraża czas jego przygotowania, gdyż w sumie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Zapewniam, że tym daniem na pewno zachwycicie i wzbudzicie podziw, warto je przygotować np. na niedzielny obiad lub z okazji święta dla bliskiej osoby. Wołowina duszona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się(...)wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego
Kuchcik gotujeDziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki 200 g liści jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą
karmelowysobie równych, kruche, delikatne i jedyne w swoim rodzaju. Przygotowane z dodatkiem czerwonego wina smakują wyśmienicie i zachwycą niejedno podniebienie. Bitki upiekłam w bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1kg wołowiny (antrykot) 2 cebule 3 łyżki masła 200ml czerwonego wina 300ml wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu 1 listek laurowy 2 ziarna angielskie pęczek natki pietruszki sos 3 łyżki(...)masła 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki Wołowinę kroimy w plastry, rozbijamy cienko tłuczkiem. Patelnię mocno rozgrzewamy, na gorącą wrzucamy kawałki wołowiny i podsmażamy z obu stron. Po podsmażeniu wołowiny, na patelnię dodajemy masło i pociętą w pióra cebulę, podsmażamy na złoto. Do naczynia wkładamy wołowinę, podsmażoną cebulę, pociętą natkę pietruszki, wlewamy wodę oraz wino, przyprawiamy. Naczynie wkładamy
Gotowanie i blogowanieBitki wołowe - pyszne, klasyczne danie kuchni polskiej. Tradycyjnie plastry wołowiny powinno się delikatnie rozbić. Ja się nie narabiam, a i tak po niecałym kwadransie zajadam się kruchym, idealnie ugotowanym mięskiem. Z wywaru, w którym gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego(...)śmietany Crème fraîche 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pokrój wołowinę w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu
Szybko Szybkowardzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory(...)puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju i obsmażamy mięso. Dodajemy pokrojone warzywa, pomidory. Na koniec dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Szybkowar
Smaki EwyBoeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej z rejonu Burgundii. Ta położona w centralnej części Francji kraina słynie z produkcji czerwonych win (burgundów), które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara(...)przygotować w żeliwnym garnku, który równomiernie się nagrzewa i przekazuje ciepło potrawie z każdej strony. Jeśli takiego nie posiadacie, spróbujcie użyć zwykłego naczynia żaroodpornego - efekt też będzie zadowalający. Przygotowanie wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała
W SMAKJest to idealny posiłek dla osób, które mają mało czasu na gotowanie czy grillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej. Klasyczne Fajitas z wołowiny Składniki: ½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki ¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie(...)łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę i przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla ). Gdy patelnia się rozgrzewa
naRuszcieWołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci koloru. Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni. Inspiracją był przepis z tej strony składniki(...)wołowiny bez kości ( u mnie łopatka) 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 kubek zimnej wody 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki czosnek
Stare Garymarchew i pieczarki. Przygotowanie wymaga czasu, ale w pełni wynagradza cały trud. W garnku mieszają się wyjątkowo silne smaki, tworząc razem coś naprawdę pysznego. Przepis na Boeuf Bourguignon – wołowinę po burgundzku Składniki: 1 kg wołowiny – najlepsza będzie pręga, łopatka lub kark, 200 gramów wędzonego boczku, 3 cebule, 400 gramów pieczarek, 3 marchewki, łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego, 1,5 szklanki wytrwanego czerwonego wina, mały pęczek natki pietruszki, olej, łyżka suszonego tymianku, kilka listków laurowych, sól, pieprz. Jak zrobić wołowinę po burgundzku? Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną rozgrzanego oleju, smaż aż się wytopi i lekko zrumieni, zdejmij łyżką cedzakową, starając się pozostawić jak najwięcej tłuszczu. Teraz do garnka (ustaw duży ogień) wrzuć
Kulinarna PolskaZapraszam na mielone kotlety z wołowiny. Do mielonych z grilla potrzebne jest mięso dobrej jakości, a więc takie, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. Tłuszcz to gwarancja, że kotlety mielone z wołowiny będą miękkie i soczyste. Najlepiej więc zrobić kotlety z mielonego karczka lub antrykotu. Takie mięso ma sporo tłuszczu i jest idealne do grillowania. Bardzo lubię mielone kotlety , więc(...)już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone, koniecznie z sosem. Sos grzybowy to jeden s sosów, który przyrządzam właśnie do mielonych. Mielone kotlety z wołowiny Składniki: na 16 kotletów 1 kg mielonego z wołowiny 125 g twarożku 50 ml śmietanki 2 czubate łyżki / 30 g parmezanu, 3 jajka 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku
codojedzenia