wołowina - 6514 przepisów (strona:5/435)

Pieczona wołowina w sosie własnym. 36

Pieczona wołowina w sosie własnym. Mięso wołowe na obiad do ziemniaków z duszoną kapustą.  Pieczona wołowina w sosie własnym. Pyszna i rozpływająca się w ustach wołowina na obiad od czasu do czasu powinna się pojawić na naszym stole. Wbrew opiniom, nie należy wybierać jasnoczerwonej wołowiny na pieczeń wołową. Dlaczego? Jest ona oczywiście bez wątpienia świeża, ale nie zdążyła skruszeć(...)potrzebujemy mięso skruszałe. Szukaj zatem ciemniejszych, ale nie zeschniętych kawałków pieczeni wołowej. Wołowina z piekarnika musi się piec około 4 godzin. Pieczona wołowina w sosie własnym. Składniki: - 800 g mięsa wołowego (np.polędwica lub rostbef) - 2 łyżki oliwy z oliwek EVO - sól i pieprz do smaku -2 cebule, pokrojone w cienkie plastry - 3- 4 ząbki posiekane  - 2 marchewki pokrojone

Z Kuchni Do Kuchni
Wołowina z Blaviken 78

Wołowina Wołowina z Blaviken, które jest fikcyjnym miastem portowym, położonym nad Wielkim Morzem w regionie zwanym Arcsea.  Geralt z Rivii często w swoich przygodach, odwiedzał Blaviken, w czasie trwania najbardziej ruchliwych targów, gdzie wielu kupców i ludzi ściągało, w celu kupowania towarów. Oczywiste jest, że musieli coś jeść a wołowina, wydaje się idealnym daniem na tego rodzaju spotkania(...)zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, rzeźnik, Alex i ja życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 220 minut, a najlepiej zrobić dzień wcześniej 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa 200 g wędzonego boczku w kostkach 100 g pasty z pomidorów 1 łyżka oleju roślinnego 5-7 szalotek obranych i przeciętych na pół 2 ząbki czosnku

RafalCook
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 251

kurczakiem (a to już nie może być przypadek!). Tak niezwykły i rzadki trunek wymaga godnej potrawy, wybraliśmy zatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina po burgundzku, inaczej „boeuf bourguignon” lub w polskiej wersji gry określana „bourgignon” – podobnie jak flamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić(...)bukietu przypraw – głównie z udziałem pietruszki, liścia laurowego, tymianku oraz innych ziół). Zostawiliśmy sporo z tradycyjnych receptur, ale jak zwykle podkręciliśmy i dostosowaliśmy kilka szczegółów. Wiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez

Nerds Kitchen
Wołowina teriyaki z marynatą z pomarańczy i ryżem hawajskim 151

Znowu weekend Trzeba się pakować, bo w poniedziałek wyjazd. Ale wcześniej podrzucam Wam ten przepis, które zmodyfikowałem na potrzeby diety paleo, (diety samuraja): Wołowina teriyaki z ryżem hawajskim. Zastanawiam się jak na szybko opisać Wam to danie, aby słowa dobrze odzwierciedliły jego smak i pasuje mi tylko jedno “ ale to mega dobre ”. Dawno nie jadłem takiej pysznej wołowiny. Cała magia(...)szybki i mega dobry. Wiem, że się trochę powtarzam, ale naprawdę mega dobry. Niespotykany, tropikalny aromat i smak, a charakteru nadają mu ananas, pomarańcza i przyprawy. Składniki: 1 kg wołowiny 1 brokuł 250 g pieczarek ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) ½ nasion kopru ½ łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki

PaleoLife
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 153

Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta

Right Behind The Kitchen
Wołowina po marynarsku 211

Wołowina po marynarsku to bardzo prosty gulasz pochodzący z krajów skandynawskich. Ma trzy główne składniki: wołowinę, cebulę i ziemniaki. Kiedyś często robiła go moja mama – teraz ja sobie o nim przypomniałam. Jego zaletą jest nie tylko mała ilość składników, ale także prostota przygotowania i to, że jest to danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny(...)więcej (oczywiście alkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości. Na drugi dzień nabierze jeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku: 800 g wołowiny (udziec

Poezja smaku
Wołowina z warzywami 91

Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 2 h Liczba porcji : 4 osoby   W mojej lodówce leżał piękny kawałek wołowiny a ja pierwszy raz od dawna miałam pustkę w głowie co z niej przygotować. Po chwili zastanowienia wpadł mi pomysł na wołowinę w warzywach. Jak już wszystko było gotowe domownicy stwierdzili, że wyszło rewelacyjne, dlatego szybko spisałam składniki i zdecydowałam(...)Przepis nie jest skomplikowany i zapewniam, że napewno będzie wam smakował. Myślę, że sposób w jaki go podałam jest dość oryginalny, ponieważ użyłam naleśników ze śniadania. Składniki 1/2 kg wołowiny (ja użyłam karku wołowego) 1 duża czerwona papryka 30 dkg. kapusty pekińskiej 1 mały bakłażan 1 średniej wielkości marchewka 3 cebule szalotki (można użyć zwykłej cebuli) 1/2 puszki pomidorów pelati

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Wołowina z brokułami 72

Prosta i szybka w przygotowaniu, smażona wołowina z brokułami. Świetne połączenie mięsa oraz warzyw o doskonałym, wyważonym smaku. To łatwe danie jest propozycją na aromatyczny obiad, który przygotujesz w kilkadziesiąt minut. Najlepszym kawałkiem mięsa do tego przepisu będzie oczywiście polędwica wołowa. Szybko się usmaży i okaże się bardzo delikatna. W tym przepisie brokuły są bardzo chrupiące, ponieważ nie gotujemy(...)miększe, pozwól im się podgotować nieco dłużej. Bardzo ważne jest, aby w przepisie na marynatę nie pominąć sody, ponieważ to ona w największym stopniu zadecyduje o odpowiednim zmiękczeniu mięsa. Wołowina stir – fry, to danie, które gorąco polecamy! Zapraszamy na przepis! Wołowina z brokułami Składniki : mięso wołowe, najlepiej polędwica: ok. 300 g brokuł: 1 szt. czosnek: 2 ząbki szalotka

Kuchnia Na Wypasie
Wołowina duszona w kapuście 104

Wołowina duszona w kapuście to pyszne i sycące, a do tego dość lekkostrawne i nietłuste danie na smaczny obiad. Prosty i mało wymagający posiłek świetnie sprawdzi się na codzienny, jak i niedzielny obiad. Wołowina jest dość słodkim mięsem i dlatego w połączeniu ze świeżą kapustą, może wydawać się zbyt delikatna i mało wyrazista w smaku. Tak jest na pewno(...)octem jabłkowym, cytryną i pieprzem, smak staje się bardziej wyrazisty, ale zrównoważony. Uważać należy jednak z ilością pieprzu, gdyż łatwo z nim przesadzić i zniknie ten lekko słodkawy smak wołowiny, a będzie wyczuwalny tylko palący smak pieprzu. Do tego dania warto użyć wołowiny delikatnie przerośniętej tłuszczem np. kark wołowy, rozbratel, łata wołowa, która po uduszeniu jest miękka i ma więcej

Kuchcik gotuje
Wołowina z ryżem i warzywami 82

Wołowina z ryżem czyli Lok Lak z Kambodży Wołowina z ryżem, czyli Lok lak lub Loc Lac – ឡុកឡាក់- jedno z bardziej charakterystycznych dań Kambodży.  Z pewnością dostaniesz to danie w większości restauracji w Kambodży, ale nie tylko. Ze względu na swój smak bez wątpienia zjesz je również w restauracjach za granicą Kambodży.  Wołowina z ryżem(...)potrawa z wpływami kuchni francuskimi i chińskimi, znana jest również w Wietnamie. Chociaż składniki jak i przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ cienkie plasterki wołowiny są marynowane, a następnie smażone w woku i podawane z sałatą i pomidorami, który nadaje świeżości, a towarzyszy im ryż i fantastyczny sos limonkowo – pieprzowy, w którym można przed jedzeniem maczać mięso. Na koniec

RafalCook
Wołowina po Japońsku czyli Gyudon Faceta w Kuchni 130

Wołowina po Japońsku, czyli Gyudon,sięga czasów Meiji, kiedy w Japonii przyjęto zachodni zwyczaj jedzenia wołowiny. Danie pochodzi z dań Gyunabe i Sukiyaki -don. Gyunabe to danie z gotowanej wołowiny, które powstało w Jokohamie po tym, jak miejski port został otwarty dla obcokrajowców. Danie składa się z wołowiny gotowanej z sosem sojowym, mirin i zieloną cebulą podawanej z makaronem soba(...)ulicznych straganach i ostatecznie było również sprzedawane w sieciowych restauracjach gyu-nabe, takich jak Iroha, w latach osiemdziesiątych XIX wieku. Sukiyaki-don to zupa podawana z cienko pokrojoną wołowiną, gotowaną na wolnym ogniu z warzywami w garnku z mieszanką sosu sojowego, mirinu i cukru. Sukiyaki-don to jedna ze starszych potraw w Japonii, a preferencje dotyczące jej przyrządzania są różne

RafalCook
Leczo z wołowiną 111

Leczo z wołowiną Leczo a właściwie Lecsó to danie węgierskie, czyli pyszny, aromatyczny sos warzywno-mięsny, w którym dominuje papryka i pomidory. To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. W okresie letnim, kiedy sezon na wspaniałe pomidory i paprykę, bardzo często je gotuję na obiad czy na kolacje. Dzisiejsze leczo przygotowałam na wołowinie, która niesamowicie podbija smak dania. To dzisiejsze(...)leczo to takie trochę danie w duchu zero waste. Kawałek wołowiny bez kości często wykorzystuję do gotowania rosołu czy zupy pomidorowej – potem idealnie nadaje się właśnie do dań jednogarnkowych bo jest już miękkie i nie trzeba marnować czasu na gotowanie wołowiny. Leczo – jak robicie? Na kiełbasie, boczku czy w wersji wege? PRZEPIS NA LECZO Z WOŁOWINĄ Składniki

Dorota Smakuje
Nowe mięso bez mięsa, którego warto spróbować! 99

Ciekawy skład, budzący zaufanie wygląd i smak, który jest radością dla podniebienia. Spróbowałem dwóch produktów firmy Goplant, opisanych w krótki i konkretny sposób. To dania „zamiast kurczaka” i „zamiast wołowiny”. ZAMIENNIK TO SŁOWO KLUCZ Dyskusję o tym, czy to dobrze, że produkt roślinny przypomina mięso, pozostawiam innym. Skupiam się tu na zaletach tego rozwiązania, bo spora część klientów właśnie(...)idealnie pasuję do osób, które szukają ciekawych sposobów na to, by pozostawić na talerzu smak, konsystencję i wygląd swoich dań, ale jednocześnie zrobić krok w stronę roślinożerności. Kurczak i wołowina to przecież też ważne hasła w mięsnym świecie. Kurczak stał się podstawowym produktem dla osób zwiększających masę oraz głównym mięsem dzieci. W USA nawet nie jest uważany za mięso

Fleksitarianizm.pl
Piątek: Shaking beef – wołowina Bo Luc Lac 170

Wołowina Bo Luc Lac to klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Wołowina Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista(...)składników nie jest ściśle określona. Podstawę stanowi wołowina dobrej jakości, reszta jest dość zróżnicowana, często zawiera ingrediencje dostępne w azjatyckich sklepach. Szukaliśmy takiego przepisu, żeby danie można było zrobić w oparciu o składniki do kupienia w zwykłym sklepie. Przepis na Bo Luc Lac wzorowany nacooking.nytimes.com Składniki: 400-500 g wołowiny (rostbef, antrykot, polędwica) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru

Niedzielny kucharz
Boeuf Stroganow 172

Składniki: 500 g wołowiny zrazowo - pieczeniowej (u mnie z udźca); 1 średnia cebula; 1 duży ząbek czosnku; 500 g pieczarek; 1 duża, czerwona papryka; 4 średnie ogórki kiszone; 4 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (tj. około 11 g); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz(...)Olej do smażenia. ZASMAŻKA: 2 łyżki oleju; 3 łyżki mąki pszennej. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Ogórki kiszone odcedzić

Gospodyni Miejska
Ragu z wołowiną 45

można w nim połączyć ze sobą wszystkie jego elementy. Bez dwóch zdań, zaraz obok risotto, ragu jest jednym w moich ulubionych dań włoskich. Podstawą ragu jest mielona bądź krojona wołowina , drobno-krojone warzywa, czerwone wino, bulion wołowy oraz sos pomidorowy. Poniższy przepis jest na ragu wołowe lecz jest to tylko jeden z wielu rodzajów ragu jakie można przygotować, ponieważ(...)głębokiego, intensywnego i fantastycznego smaku. Wołowe ragu podajemy z makaronem tagliatelle , oprószone odrobiną sera parmezan i natką pietruszki. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na włoskie ragu z wołowiną i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ragu Składniki na ragu z wołowiną. 500 g wołowiny (np. udziec wołowy) 1 łyżeczka soli

MeCooks
Kanapka z wołowiną i pikantnym sosem 185

Pyszna propozycja na obiad lub kolację , kanapka z wołowiną i pikantnym sosem. Podstawą kanapki jest dobrze przyrządzona wołowina. Może to być polędwica wołowa ale również i stek. Krucha i soczysta, mocno różowa w środku. Pieczona na ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem. Kanapka(...)wołowiną Składniki: 2 kanapki 2 bułki, u mnie pszenne grahamki 200 g upieczonej wołowiny, zobacz porady 3 liście rzymskiej sałaty kilka krążków czerwonej cebuli Sos pikantny 3 łyżki majonezu, tutaj przepis 100 ml ubitej śmietanki 1 ½ łyżeczki sambaleolek sól do smaku 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo frytki z batatów , kliknij W małej miseczce wymieszaj składniki na sos. Przekrój bułki

codojedzenia
Jakie mięso pasuje do kaszy? 36

pieczarkami, czy kurczak z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami. Kurczak jest również bogaty w białko i niskokaloryczny, co czyni go idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Wołowina Wołowina to mięso o intensywnym smaku, które świetnie komponuje się z kaszą. Jej soczystość i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że dania z wołowiną i kaszą są wyjątkowo smaczne i sycące. Możemy(...)przygotować na przykład wołowinę z kaszą jaglaną i warzywami, wołowinę z kaszą kuskus i suszonymi śliwkami, czy wołowinę z kaszą bulgur i pieczarkami. Wołowina jest również źródłem żelaza i witamin z grupy B, co przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji organizmu. Wieprzowina Wieprzowina to mięso o delikatnym smaku, które świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kaszy. Jej soczystość i miękkość

Żyję by jeść
Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s 55

sprawą burgera, który przez większość osób jest uważany za najlepszy w całym menu restauracji. Burgera Drwala można spróbować, aż w pięciu wariantach. W klasycznej wersji w jego skład wchodzi: wołowina, chrupiący ser żółty w panierce, podwójna porcja bekonu, prażona cebulka, sałata lodowa oraz aromatyczny sos z dodatkiem przypraw, a wszystko to znajduje się w pszennej bułce z posypką serową(...)prawdziwych mięsożerców powstała wersja Drwala Podwójny, który nie różni się składem od klasyka oprócz dodatkowej porcji soczystej wołowiny. Z kolei Kanapka Drwala na ostro zawiera dodatkowo papryczki jalapeño oraz ostry sos. Inny wariant tej kultowej kanapki to Drwal z żurawiną, który oprócz klasycznych składników takich jak: wołowina, ser w panierce, bekon, sałata, cebulka prażona, sos z przyprawami zawiera również delikatnie

ProstePesto.pl
Szarpana wołowina w sosie własnym 76

Chcąc podawać różnorodne gatunki mięs córce i rozszerzyć dietę na porządnie i zdrowo, ciągle powstają w mojej głowie nowe pomysły. Tym razem kolej przypadła na wołowinę. Postawiłam na szarpankę z udźca wołowego duszonego w sosie własnym. Mięso po 2-godzinnym czasie gotowania wręcz rozpada się, rozwarstwia się już przy użyciu samego widelca, jest mięciutkie i soczyste. Zjedliśmy je ze smakiem(...)wszyscy wraz z dodatkiem puree ziemniaczanego z masłem. Córka jadła wołowinę po raz pierwszy w swoim życiu, nie wiem czemu tak długo zwlekałam z tym. Zjadła z ogromnym smakiem swoją porcję, co bardzo mnie cieszy jak zawsze kiedy posiłek smakuje. Na dole w poście znajdziesz zdjęcie talerzyka obiadowego dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarpana wołowina z duszonego udźca wołowego

ProstePesto.pl
Szarpana wołowina 75

Szarpana wołowina i od razu należy się małe wyjaśnienie, to danie, jak i szarpana wieprzowina powinny być robione na grillu. Ale…bo zawsze jest jakieś, samo rzucenie mięsa na grill, nie jest grillem, przynajmniej w dosłownym znaczeniu. Prawdziwy grill to gotowanie na pośrednim ogniu, najczęściej na ogniu z drewna, naprawdę przez długi czas, nawet do 18 godzin. Powstały smak(...)tubylców, którzy na specjalnych platformach drewnianych, powolnie gotowali wieprzowinę, która była powszechną i łatwo dostępna w tych rejonach. Ja niestety nie mam platformy drewnianej, by zrobić taką wołowinę. Więc użyłem pradziadka Termomixu i powiem, że mięso wyszło delikatne i miękkie. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, szarpana wołowina i ja, życzymy Ci smacznego. A jeśli szukasz przepisu

RafalCook
Smażona wołowina na ostro po malajsku 78

Smażona wołowina po malajsku, jak większość potraw z tego rejonu, zawiera w sobie smaki kuchni chińskiej, indyjskiej oraz tajskiej. Połączenie to wynika z przecinających się w tym regionie szlaków handlowych. Daje to nam niesamowite połączenia kurkumy, aromatów oleju z prażonego sezamu, imbiru, mleczka kokosowego oraz sosu ostrygowego. Przygotowanie smażonej wołowiny jest proste i szybkie. Wynika to z tego, że tego(...)typu dania, są głównie serwowane ze streetfoodowych straganów. Takie serwowanie sprawia że nie ma czasu i miejsca na długie i skomplikowane gotowanie. Duże kawałki warzyw oraz smażonej wołowiny sprawia że łatwo się je je pałeczkami jak również zwykłymi sztućcami. Potrawę tą podaje się głównie jako danie główne wraz z ryżem. Ja często podaję z ryżem na sposób indyjski . Papryczki chilli

PanGotuje
Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s 122

sprawą burgera, który przez większość osób jest uważany za najlepszy w całym menu restauracji. Burgera Drwala można spróbować, aż w pięciu wariantach. W klasycznej wersji w jego skład wchodzi: wołowina, chrupiący ser żółty w panierce, podwójna porcja bekonu, prażona cebulka, sałata lodowa oraz aromatyczny sos z dodatkiem przypraw, a wszystko to znajduje się w pszennej bułce z posypką serową(...)prawdziwych mięsożerców powstała wersja Drwala Podwójny, który nie różni się składem od klasyka oprócz dodatkowej porcji soczystej wołowiny. Z kolei Kanapka Drwala na ostro zawiera dodatkowo papryczki jalapeño oraz ostry sos. Inny wariant tej kultowej kanapki to Drwal z żurawiną, który oprócz klasycznych składników takich jak: wołowina, ser w panierce, bekon, sałata, cebulka prażona, sos z przyprawami zawiera również delikatnie

ProstePesto.pl
Tradycyjne bitki wołowe 67

pieczarkami. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a smakuje wybornie. Dowiedz się jakie wybrać mięso wołowe na bitki. Zobacz jak zrobić bitki wołowe, aby były miękkie i delikatne. Wołowina zdecydowanie za rzadko gości na moim stole. Przegrywa cenowo z wieprzowiną oraz drobiem. Drugim i najważniejszym powodem jest także fakt, że rzadko można w sklepach kupić dobrej jakości mięso wołowe(...)pochodzące z ras mięsnych. Jeśli już trafi mi się kawałek świeżej wołowiny, to najczęściej robię właśnie tradycyjne bitki wołowe w gęstym sosie. Składniki na bitki wołowe. Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność potrawy: 190kcal w 100g. Podane składniki są na 5 – 6 porcji. 1 kg mięsa wołowego (udziec, Ligawa, Rostbratel, Rostbef, łopatka) 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 pieczarki

Ania gotuje
Wołowina duszona w winie 95

Wołowina duszona w winie to pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Mięciutkie i rozpływające się w ustach mięso wołowe, otoczone delikatnym winnym sosem. Łatwe przygotowanie, ale z nieco dłuższym czasem duszenia, aby później cieszyć się rewelacyjnym smakiem. Kiedyś obawiałam się przygotowywania mięsa wołowego, gdyż myślałam, że trudno zrobić je tak, aby było miękkie(...)zadbamy o jego jakość. No cóż, jeśli mięso będzie ze starej krowy, to nawet najlepszy kucharz nie będzie w stanie nic z nim zrobić. Jeśli chodzi o solenie wołowiny, to największe wątpliwości są podczas smażenia steków. Według mnie z dobrej jakości sezonowanej wołowiny stek wyjdzie zawsze, czy posolimy go przed smażeniem, czy też po smażeniu. Jeśli jednak mamy wątpliwości

Kuchcik gotuje
Zupa grzybowa z wołowiną 85

wydaje się optymalną opcją, to doskonale nadają się np. na zupę. Jako że na krótko przed takim obfitującym w grzybowy plon spacerem wszedłem również w posiadanie dorodnego kawałka zrazowej wołowiny, miałem dylemat: bitki w sosie grzybowym sosie czy zupa grzybowa? Tym razem wygrało to drugie. Na naszych łamach gościł już przepis na nieskomplikowaną i szybką zupę grzybową w wersji bezmięsnej(...)razem proponujemy więc coś, co zadowoli także podniebienia niepoprawnych mięsożerców Ten przepis wymaga wprawdzie w realizacji nieco więcej czasu i uwagi aniżeli wspomniani poprzednicy. Jednak użycie odpowiedniego rodzaju wołowiny oraz potraktowanie jej w sposób podobny jak podczas przygotowywania zrazów skróci gotowanie oraz sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne. Zupę można ugotować zarówno bazując na gotowym esencjonalnym bulionie (raczej

Kulinarna Pokusa
Wołowina Curry z Chinatown Faceta w Kuchni 83

Wołowina Curry. Tradycyjnie ta duszona wołowina Curry, 咖喱 牛腩, była przygotowywana z kawałka mięsa nieznanego większości mieszkańców Zachodu. Nazywa się „rough flank” lub „outside flank” w języku angielskim i wymawia się jako „ngau lam” w dialekcie kantońskim. Jest to dość twardy kawałek mięsa, z cienką skórą i dość dużą ilością ścięgien, musi być bardzo długo gotowany, by był miękki, jest(...)przysmak Chiński, choć dla ludzi Zachodu może być trudny do zjedzenia. Restauracje takie jak na przykład, „NY Noodletown” w Chinatown lub Queens, przygotowują te tradycyjne danie z kawałków wołowiny, by była bardziej przyjazna innym nacją niż tylko Chińska.Zapraszam na wołowinę Curry z jednego gara i Woka. 👥 – 4 ⏰ – 150 minut 🇨🇳 – Chiny 🇺🇸 – USA ✅ Składniki ✅ 450 g wołowiny

RafalCook
Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym z wolnowaru 132

Dzisiaj przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę. Podobno tak przyprawioną wołowinę można zjeść w Malezji. Oryginału nie znam, ale przepis wyglądał tak zachęcająco, że postanowiłam go przetestować. Warto! Sos  jest niezwykle aromatyczny  i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili.  Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną  na parze kapustą pak choi(...)Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru i uważam, że to był bardzo wygodny wybór. Polecam! Korzystałam z przepisu  ze strony  Mail Online Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym - przepis składniki

Stare Gary
Stroganow – syty i rozgrzewający 227

które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :) Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego… Poniżej znajdziecie przepis i listę składników do kupienia. Składniki 700g(...)wołowiny (aby Wasz budżet domowy za mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową) 400g pieczarek 750 ml bulionu 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Stroganow – przepis W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles 230

związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania w tygodniu po pracy, kiedy zazwyczaj(...)jestem zmęczona i jedyne o czym marzę to zakopać się pod kocem z kotami i poczytać książkę;). Makaron udon gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie mieszamy z podsmażoną wołowiną i pieczarkami i podgrzewamy w pysznym słono-słodkim sosie, czego chcieć więcej? Danie jest sycące i zdrowe, i na pewno szybsze w przygotowaniu niż czekanie na dowóz gotowców Polecam także

karmelowy
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 128

Lubię wołowinę i M. też ją lubi, chociaż, że dobry jej kawałek tani nie jest - bywa u nas stosunkowo rzadko. W Polsce przyjęło się smażyć wołowinę well done, co marnuje smak wysokiej jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki(...)pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego typu. Po pierwsze musi mieć ona temperaturę pokojową. Po drugie nie wolno solić jej przed

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania