wołowina - 6514 przepisów (strona:22/435)

Mielona wołowina w sosie musztardowym z pieczarkami 67

Mielona wołowina w całkiem innym wydaniu, mniej oczywistym niż sos pomidorowy, sos boloński czy chili con carne. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu... Mielone mięso wołowe w aromatycznym sosie musztardowym z pieczarkami i cebulą. Sos powstał na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem ketchupu oraz dużą ilością pieczarek .  Musztarda nadaje dość intensywnego smaku(...)dodatek ketchupu oraz śmietanki - lekkiej nuty słodyczy, tak dla przełamania tej ostrości. Sos wychodzi genialny, bardzo kremowy, gęsty, o bogatym smaku, który podkręca jeszcze charakterystyczny smak wołowiny. Podana w ten sposób mielona wołowina zyskuje całkiem nową odsłonę. Danie świetnie komponuje się z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Składniki: 500 g mielonej wołowiny  500 g pieczarek  2 cebule

Kuchnia MagdaLeny
Grecka Musaka 41

całej rodziny! Zapraszamy na przepis! Grecka Musaka Składniki: Baza: średniej wielkości bakłażan: 8 szt. oliwa z oliwek/olej do smażenia Mięso mielone i sos pomidorowy: mięso mielone jagnięcina lub wołowina: 500 – 600 g cebula: 2 szt. czerwone wino: 100 ml dojrzałe duże, czerwone pomidory: 3 szt. (opcjonalnie pomidory w puszce: 1 op.) czosnek: 1 – 2 ząbki cukier brązowy(...)nóż, tarka oraz duży klasyczny ręcznik i ręczniki papierowe. Całkowity czas przygotowania zajmie ok. 2 – 2,5 godziny. Tradycyjna Musaka korzysta z mięsa jagnięcego, ale zamiennie możesz użyć wołowiny lub mieszanki wołowiny z wieprzowiną. Mięso polecamy kupić w kawałku i zlecić zmielenie od razu w sklepie, a jeśli nie ma takiej możliwości, zrobić to w domu. Unikaj

Kuchnia Na Wypasie
Burger jak smażyć ? 55

CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Mięsa Wybór odpowiedniego mięsa to kluczowy krok w tworzeniu doskonałego burgera. W zależności od preferencji smakowych oraz pożądanego stopnia soczystości, możesz sięgnąć po różne rodzaje mięsa. Wołowina jest popularnym wyborem, ze względu na swoją charakterystyczną teksturę i smak. Jeśli preferujesz delikatniejszy smak, wybierz mięso drobiowe lub indycze. Dla wegetarian i wegan dostępne są również alternatywy roślinne, takie(...)grzybów. Przygotowanie Mięsa Przygotowanie mięsa ma ogromny wpływ na ostateczny smak i teksturę burgera. Wybierając mięso, pamiętaj o odpowiedniej zawartości tłuszczu, która wpływa na soczystość dania. W przypadku wołowiny, często stosuje się mięso z zawartością tłuszczu w granicach 15-20%. Przy formowaniu kotletów burgerowych, postaraj się nie przetwarzać mięsa zbyt intensywnie, aby uniknąć utraty naturalnej soczystości. Delikatne uformowanie burgera pomoże

Podstawy Gotowania
Pastel de Choclo chilijska zapiekanka 61

Pastel de Choclo to tradycyjna chilijska potrawa, którą od wielu lat cieszą się zarówno miejscowi, jak i turyści. Kucharz przygotowuje pikantny placek z nadzieniem z mielonej wołowiny, cebuli, czosnku i przypraw. Następnie nakłada warstwę purée kukurydzianego na wierzch i piecze aż do uzyskania złotego koloru. Skąd jednak wzięła się ta pyszna potrawa i jaka jest jej historia❓ Historia Pastel(...)południowego Chile, znana z przyrządzania dania o nazwie – pastel de pino. Pastel de Choclo Które było podobne do Pastel de Choclo, ale przyrządzane z nadzieniem z mielonej wołowiny, cebuli, bulionu i achiote . Kiedy Hiszpanie przybyli do Chile w XVI wieku, przywieźli ze sobą składniki, takie jak wołowina, cebula, czosnek i przyprawy. Które oczywiście następnie zostały włączone do przepisu

RafalCook
Znane imiona na talerzu - Beef Stroganoff... 48

zdjęcie ] Po polsku (nieco błędnie): 'Strogonow', albo 'Boeuf Stroganow', czyli rosyjskie danie z podsmażanych kawałków wołowiny w sosie musztardowo-śnietanowym (z kwaśnej śmietany). Danie powstało w połowie XIX wieku w Rosji i stało się popularne na całym świecie, ze znaczącymi zmianami oryginału. Wiele wariantów zawiera grzyby. Danie zostało nazwane dla jednego z członków wpływowej, rosyjskiej rodziny Stroganowów (francuska pisownia 'Stroganoff(...)edycji z 1871 roku klasycznej, rosyjskiej książki kucharskiej Eleny Molokhovet ' Podarunek dla młodych gospodyń domowych '( klik ) pojawił się po raz pierwszy przepis na ' Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju' , czyli 'wołowinę à la Stroganov z musztardą'. Ta wersja zawiera mięso pokrojone w kostkę (nie w paski) zamarynowane na sucho w soli i zielu angielskim, a następnie podsmażone na maśle

Lejdi of the house
Wołowina po burgundzku przepis tradycyjny 52

Wołowina pokrojona na kawałki a następnie duszona w czerwonym winie z boczkiem, pieczarkami, cebulką perłową. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU SKŁADNIKI 1,5 kilograma wołowiny (jak dla mnie najlepsza jest plecówka); 220 gramów surowego, wędzonego boczku; 500 gramów małych pieczarek; 15 sztuk małych cebulek perłowych lub małe szalotki; 1 marchewka; 1 duża cebula; 7 ząbków czosnku; 1,5 szklanki... Artykuł Wołowina

Kuchnia Tomka
Bò Kho 62

gulasz wołowy. Kuchnia Wietnamska u Rafalcook Gulasz ten mój drogi czytelniku możesz spożywać samodzielnie lub w towarzystwie chrupiącej bagietki, makaronu, lub oczywiście ryżu. Podstawowe składniki Bò Kho to oczywiście wołowina pokrojona w kostkę, marchewka, trawa cytrynowa, cynamon, czosnek, chili, szalotka, pieprz, zioła i wszystko to jest wolno gotowane w bulionie. Oczywiście gulasz może zawierać też inne warzywa, bo danie(...)choć dla nas może się wydawać to dziwne mój drogi czytelniku, to danie jest spożywane na śniadanie. Na zakończenie, zapraszam Cię do Wietnamu na wołowy gulasz, Bò Kho. Składniki Wołowina gulaszowa 500 gram Marchewka 3-5 sztuki Cebula 1-2 sztuki Szalotka 3-5 sztuk Szczypirek 1-3 łodygi Czosnek 3-5 ząbki Imbir 5 cm Trawa cytrynowa

RafalCook
Wołowina z grzybami – „stroganow” ze świeżymi grzybami 52

nazwiska hrabiego Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa, dla którego to francuski szef kuchni Antonin Carême, pod koniec XIX wieku, przygotował to danie. Stroganow wówczas był już starszym i schorowanym (bezzębnym) miłośnikiem wołowiny. Beef Stroganow to kawałki dobrej jakości mięsa wołowego (polędwica, pierwsza krzyżowa) smażonego na maśle z cebulą, w sosie śmietanowym. Do sosu dodawano, w rożnych wersjach, przecier pomidorowy. Maria Ochorowicz - Monatowa(...)przepisie polędwica ”a la Strogonow” poleca dodać , sardele, słoninę i sos Cabul. W książkach innych autorów dodawano śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku... Proponuję wariację na temat stroganowa - wołowinę z leśnymi grzybami . Najlepsze będą świeże grzyby, ale mogą być mrożone. Grzyby oczyścić, umyć – ale nie moczyć w wodzie godzinami, pokroić niezbyt drobno. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Wołowinę pokroić

królestwo garów
Beef Stroganow, boeuf Strogonow 49

nazwiska hrabiego Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa, dla którego to francuski szef kuchni Antonin Carême, pod koniec XIX wieku, przygotował to danie. Stroganow wówczas był już starszym i schorowanym (bezzębnym) miłośnikiem wołowiny. Beef Stroganow to kawałki dobrej jakości mięsa wołowego (polędwica, pierwsza krzyżowa) smażonego na maśle z cebulą, w sosie śmietanowym. Do sosu dodawano, w rożnych wersjach, przecier pomidorowy. Maria Ochorowicz - Monatowa(...)jeszcze bez cebuli, cebula została dodana troszkę później, w polskim wydaniu książki Heleny Mołochowiec  Wielka Ilustrowana Książka Kucharska  z 1929 roku cebula się pojawiła. Ja dodałam cebulę. Wołowina po strogonowsku, z musztardą . Dwie godziny przed gotowaniem wołowinę pokroić na cienkie paski (kroimy w poprzek włókien). Mięso oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Łyżkę masła wymieszać

królestwo garów
Shish kebab z grilla 66

kebap , czyli mieso oiekane na pionowym ruszczie, lecz w krajach bliskiego wschodu jest to obiekane na grillu mięso ze szpikulca. Podstawą przygotowania shish kebaba to mielone mięso (cielęcina lub wołowina), cebula i pietruszka. Dodając klika prostych przypraw można wyczarować cuda. Ten kebab świetnie nadaje się na urozmaicenie dań podawanych z grilla obok klasycznej kiełbaski i karkówki. Przygotowanie jest bardzo proste(...)wraz z sosem czosnkowym z niesamowitym aromatem prażonego sezamu wzbudzi zachwyt wszystkich mięsożerców. Print Shish kebab z grilla Course Danie główne, Grill Cuisine Arabska Keyword grill, kebab, łatwe, proste, wołowina Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 8 sztuk Calories 246 kcal Ingredients 600 g mięsa mielonego z wołowiny 1 łyżeczka przyprawy gyros

PanGotuje
Gulasz wołowy zabielany 62

Gulasz wołowy zabielany  Dzisiejszy gulasz wołowy zabielany to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. Gulasz wołowy zabielany , czyli gulasz z wołowiny ze śmietaną , jest banalnie prosty w przygotowaniu, potrzebujecie tylko mięsa, cebuli i czosnku, wody lub bulionu, przypraw i śmietany - moim zdaniem gulasz wychodzi najlepszy(...)wołowy  to pyszne i sycące danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:) TUTAJ zajdziecie więcej przepisów na gulasz :) Gulasz wołowy zabielany, składniki: 500 g wołowiny na gulasz, ok. 3 szklanek bulionu wołowego lub wody, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, czubata łyżeczka musztardy (lub do smaku), przyprawy do smaku

Lekcje w kuchni
Gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami 60

Gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami Wołowinę umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem czarnym mielonym i obtoczyć w mące pszennej. Do garnka o nieprzywierającym dnie lub głęboką patelnię wlać 1 łyżkę rozgrzać i w dwóch partiach dodać mięso na patelnię. Smażyć na dosyć mocnym ogniu z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Zdjąć mięso z patelni i odstawić(...)chwilę podsmażać. Następnie do garnka wlać wino, zagotować. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier, ostry sos, tymianek, bazylię, pieprz czarny mielony i wymieszać. Do garnka delikatnie włożyć podsmażoną wołowinę, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i na delikatnym ogniu gotować 90 min. na delikatnym ogniu. Następnie do gulaszu dodać marchewkę pokrojoną w plasterki lub półplasterki w zależności od grubości i dusić

ememe kitchen
Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 104

poczuć smak tradycyjnych roladek nie trzeba wcale kroić, tłuc, zawijać smażyć …. Wystarczy mieć dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 4 średnie ogórki kiszone 2 duże marchewki 300 g surowego wędzonego boczku sól, pieprz, musztarda Przygotowanie: Wołowinę i boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki(...)wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek lekko się wytopi wrzucamy do garnka cebulę. Kiedy się zeszkli (zrobi się przezroczysta) dodajemy pokrojoną wołowinę. Wszystko razem mieszamy

Kulinarna Patilogia
Sałatka Big Mac – (Sałatka Cheeseburger) 74

push({}); Sałatka Big Mac – (Sałatka Cheeseburger) Przepis na kanapkę Big Mac w formie sałatki czyli wszystkie składniki tej kanapki skomponowane w postaci hamburgerowej sałatki. Sałatka Big Mac   Składniki: Wołowina 250g (antrykot lub rostbef) Sałata lodowa jedna mała główka (około 300g) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ogórki kiszone (120g) 150g pomidorków koktajlowych 100g sera żółtego 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki(...)łyżki majonezu (100g) 2 łyżki ketchupu (40g) dwie łyżeczki musztardy stołowej (20g) 2 łyżeczki octu winnego 1 ogórek kiszony (40g) ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sałatka Big Mac Przygotowanie: Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa z założonym sitkiem z małymi oczkami, po czym na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, do oliwy dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Księga-Smaku
Rolada wołowa ze szpinakiem i fetą 60

Rolada wołowa ze szpinakiem i fetą Wołowinę wyjąć z lodówki 30 min. przed przygotowywaniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak, nieco soli i pieprzu czarnego i podsmażyć. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym. Miękkie masło umieścić w miseczce, dodać, natkę pietruszki, czosnek granulowany, sól(...)mieszankę ziół włoskich, musztardę dijon i wszystko ze sobą wymieszać aż do połączenia składników. Plaster wołowiny umyć, dokładnie osuszyć, a następnie rozbić na grubość ok. 1 cm. Na plastrze mięsa rozłożyć podsmażony szpinak zachowując pewien odstęp od brzegów, kawałki papryki pokroić w cienkie słupki i rozłożyć na szpinaku. Na koniec posypać pokruszonym serem feta. Mięso zwinąć w rulon, obydwa brzegi

ememe kitchen

Proponowane wyszukiwania