wołowina - 6415 przepisów (strona:22/428)

Beef Stroganow, boeuf Strogonow 46

nazwiska hrabiego Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa, dla którego to francuski szef kuchni Antonin Carême, pod koniec XIX wieku, przygotował to danie. Stroganow wówczas był już starszym i schorowanym (bezzębnym) miłośnikiem wołowiny. Beef Stroganow to kawałki dobrej jakości mięsa wołowego (polędwica, pierwsza krzyżowa) smażonego na maśle z cebulą, w sosie śmietanowym. Do sosu dodawano, w rożnych wersjach, przecier pomidorowy. Maria Ochorowicz - Monatowa(...)jeszcze bez cebuli, cebula została dodana troszkę później, w polskim wydaniu książki Heleny Mołochowiec  Wielka Ilustrowana Książka Kucharska  z 1929 roku cebula się pojawiła. Ja dodałam cebulę. Wołowina po strogonowsku, z musztardą . Dwie godziny przed gotowaniem wołowinę pokroić na cienkie paski (kroimy w poprzek włókien). Mięso oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Łyżkę masła wymieszać

królestwo garów
Shish kebab z grilla 62

kebap , czyli mieso oiekane na pionowym ruszczie, lecz w krajach bliskiego wschodu jest to obiekane na grillu mięso ze szpikulca. Podstawą przygotowania shish kebaba to mielone mięso (cielęcina lub wołowina), cebula i pietruszka. Dodając klika prostych przypraw można wyczarować cuda. Ten kebab świetnie nadaje się na urozmaicenie dań podawanych z grilla obok klasycznej kiełbaski i karkówki. Przygotowanie jest bardzo proste(...)wraz z sosem czosnkowym z niesamowitym aromatem prażonego sezamu wzbudzi zachwyt wszystkich mięsożerców. Print Shish kebab z grilla Course Danie główne, Grill Cuisine Arabska Keyword grill, kebab, łatwe, proste, wołowina Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 8 sztuk Calories 246 kcal Ingredients 600 g mięsa mielonego z wołowiny 1 łyżeczka przyprawy gyros

PanGotuje
Gulasz wołowy zabielany 58

Gulasz wołowy zabielany  Dzisiejszy gulasz wołowy zabielany to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. Gulasz wołowy zabielany , czyli gulasz z wołowiny ze śmietaną , jest banalnie prosty w przygotowaniu, potrzebujecie tylko mięsa, cebuli i czosnku, wody lub bulionu, przypraw i śmietany - moim zdaniem gulasz wychodzi najlepszy(...)wołowy  to pyszne i sycące danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:) TUTAJ zajdziecie więcej przepisów na gulasz :) Gulasz wołowy zabielany, składniki: 500 g wołowiny na gulasz, ok. 3 szklanek bulionu wołowego lub wody, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, czubata łyżeczka musztardy (lub do smaku), przyprawy do smaku

Lekcje w kuchni
Gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami 55

Gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami Wołowinę umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem czarnym mielonym i obtoczyć w mące pszennej. Do garnka o nieprzywierającym dnie lub głęboką patelnię wlać 1 łyżkę rozgrzać i w dwóch partiach dodać mięso na patelnię. Smażyć na dosyć mocnym ogniu z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Zdjąć mięso z patelni i odstawić(...)chwilę podsmażać. Następnie do garnka wlać wino, zagotować. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier, ostry sos, tymianek, bazylię, pieprz czarny mielony i wymieszać. Do garnka delikatnie włożyć podsmażoną wołowinę, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i na delikatnym ogniu gotować 90 min. na delikatnym ogniu. Następnie do gulaszu dodać marchewkę pokrojoną w plasterki lub półplasterki w zależności od grubości i dusić

ememe kitchen
Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 98

poczuć smak tradycyjnych roladek nie trzeba wcale kroić, tłuc, zawijać smażyć …. Wystarczy mieć dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 4 średnie ogórki kiszone 2 duże marchewki 300 g surowego wędzonego boczku sól, pieprz, musztarda Przygotowanie: Wołowinę i boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki(...)wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek wrzucamy do garnka, w którym będziemy robić gulasz i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka (najpierw kroimy cebulę wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na paski) Kiedy boczek lekko się wytopi wrzucamy do garnka cebulę. Kiedy się zeszkli (zrobi się przezroczysta) dodajemy pokrojoną wołowinę. Wszystko razem mieszamy

Kulinarna Patilogia
Sałatka Big Mac – (Sałatka Cheeseburger) 68

push({}); Sałatka Big Mac – (Sałatka Cheeseburger) Przepis na kanapkę Big Mac w formie sałatki czyli wszystkie składniki tej kanapki skomponowane w postaci hamburgerowej sałatki. Sałatka Big Mac   Składniki: Wołowina 250g (antrykot lub rostbef) Sałata lodowa jedna mała główka (około 300g) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ogórki kiszone (120g) 150g pomidorków koktajlowych 100g sera żółtego 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki(...)łyżki majonezu (100g) 2 łyżki ketchupu (40g) dwie łyżeczki musztardy stołowej (20g) 2 łyżeczki octu winnego 1 ogórek kiszony (40g) ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sałatka Big Mac Przygotowanie: Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa z założonym sitkiem z małymi oczkami, po czym na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, do oliwy dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Księga-Smaku
Rolada wołowa ze szpinakiem i fetą 56

Rolada wołowa ze szpinakiem i fetą Wołowinę wyjąć z lodówki 30 min. przed przygotowywaniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak, nieco soli i pieprzu czarnego i podsmażyć. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym. Miękkie masło umieścić w miseczce, dodać, natkę pietruszki, czosnek granulowany, sól(...)mieszankę ziół włoskich, musztardę dijon i wszystko ze sobą wymieszać aż do połączenia składników. Plaster wołowiny umyć, dokładnie osuszyć, a następnie rozbić na grubość ok. 1 cm. Na plastrze mięsa rozłożyć podsmażony szpinak zachowując pewien odstęp od brzegów, kawałki papryki pokroić w cienkie słupki i rozłożyć na szpinaku. Na koniec posypać pokruszonym serem feta. Mięso zwinąć w rulon, obydwa brzegi

ememe kitchen
Zupa meksykańska na wołowinie. Robiliśmy wiele razy, ale z tego przepisu wychodzi najlepsza 75

Zupę meksykańską robiliśmy wiele razy, wypróbowując wiele różnych przepisów. W końcu udało nam się stworzyć ten jedyny, z którego wychodzi wyjątkowo pyszna. Przepis na zupę meksykańską Składniki: 500 gramów wołowiny gulaszowej – może być pręga, rostbef czy łopatka, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 większa marchewka, 1 papryka papryka czerwona, 2 puszki pomidorów w zalewie, 1 puszka fasoli czerwonej(...)łyżka papryki w proszku, papryka ostra według smaku (zupa powinna być pikantna), łyżeczka mielonego kuminu, natka pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić zupę meksykańską? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć wołowinę pokrojoną w niezbyt dużą kostkę oraz posiekaną cebulę , smaż do zrumienienia, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Wsyp oba rodzaje papryki w proszku oraz kumin, wymieszaj, aby przyprawy połączyły się

Kulinarna Polska
Rosół. Najpopularniejsza polska zupa. 59

gorąco. Podstawowa zupa rozgrzewającą w Polsce, to rosół. Jest to rodzaj zupy niezagęszczonej będącej wywarem mięsno-warzywnym, do którego dodawane są także przyprawy. Rosół najczęściej sporządzany jest z wołowiny, kurczaka, baraniny lub wieprzowiny. Rosół nie należy do szybko gotowanych potraw, gdyż ugotowanie mięsa wymaga czasu. Dobrze ugotowany esencjonalny wywar może stanowić także bazę do przygotowania innych zup lub barszczu. Zupę(...)skórki będzie prawie o połowę mniej kaloryczny, niż rosół z kurczaka ugotowany ze skórką, bo ten w 100 gramach będzie miał już około 85 kalorii. Natomiast niezagęszczony rosół z wołowiny w 100 gramach posiada około 100 kalorii, a w rosole z wieprzowiny w 100 gramach jest ponad 90 kalorii. Wybór mięsa na rosół zależy od nas samych, gdyż decyduje

ProstePesto.pl
Jednogarnkowy gulasz z wołowiną, papryką i kuskusem perłowym 68

takiego połączenia, to zachęcam – wejdzie na stałe do niejednego repertuaru. Gulasz warto przygotować dzień przed podaniem – dopiero schłodzony i ponownie odgrzany nabiera ostatecznego smaku. Jednogarnkowy gulasz z wołowiną, papryką i kuskusem perłowym: 800 g wołowiny gulaszowej (np: udziec, karkówka, łopatka) 1 duża lub 2 mniejsze cebule 2 średnie marchewki 2 duże papryki (u mnie czerowne) 6-8 dużych(...)tyle, aby zalać mięso) 400-500 g pomidorów krojonych z puszki czy kartonu (lub passaty) 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju 1 łyżeczka tymianku sól świeżo mielony pieprz Wołowinę kroimy w dużą kostkę ok. 3×3 cm. Posypujemy przyprawami (ok. 1 – 1,5 łyżeczki każdej): wędzoną papryką, czosnkiem niedźwiedzim, czosnkiem granulowanym (lub wyciskamy 3-4 ząbki) oraz

Poezja smaku
Keto gulasz z dynią (Paleo, LowCarb) 58

się w nim mięso. Oczywiście można zrobić to danie w wersji warzywnej, jednak wtedy nazwa gulasz byłaby niezbyt adekwatna… Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to zwyczajowo jest to albo wołowina albo wieprzowina . Można kupić od razu tzw. mięso na gulasz wołowe lub wieprzowe. A jeśli chcecie sami zadecydować o wielkości kawałków, to proponuję łopatkę lub karkówkę. Jeśli używacie tylko drobiu(...)postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 Print Gulasz z dynią Nadeszła jesień, pora więc na pyszny i rozgrzewający keto gulasz z dynią. W wersji warzywnej, z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem. Course Danie główne Cuisine Bałkańska, Europejska Diet Low-Carb, Gluten Free Keyword gulasz, mięso, sos, warzywa Prep Time 10 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour

Modern Cave Girl
Pulled Jackfruit – chlebowiec à la szarpana wołowina 82

odróżnienia od mięsa, a w zależności od tego jak przygotujesz marynatę, będzie smakowicie pikantny lub lekko słonawy. Smak dobrze zamarynowanego, smażonego chlebowca, jest inspirowany amerykańskim klasykiem – szarpaną wieprzowiną lub wołowiną. Pulled Jackfruit możesz przygotować zarówno na patelni jak i w piekarniku. Ale uwaga – żeby chlebowiec miał dobry smak, trzeba go najpierw obficie przepłukać, a potem pozostawić na noc w marynacie(...)owoce można przechowywać ponad miesiąc, dlatego są niezwykle wygodnym prowiantem na długą drogę. Ich miąższ jest nie tylko smaczny, lecz także bardzo pożywny. Pulled Jackfruit – chlebowiec à la szarpana wołowina. A przecież Korona Brytyjska właśnie pilnie poszukiwała nowych źródeł żywności, by wykarmić niewolników pracujących na plantacjach trzciny cukrowej. Sir Joseph Banks, ówczesny doradca ogrodu botanicznego Kew Gardens koło Londynu , towarzyszył

smakowitehistorie.com
Shalgam sałatka plus Beshbarmak 64

jednej z olimpiad, zawodnicy z tego kraju musieli prosić komitet olimpijski, by pozwolono im przywieźć to mięso, żeby mogli utrzymać swoją dietę. Oczywiście jeśli zrobisz Beshbarmak z wołowiną i podasz z sałatką Shalgam, możesz się zajadać kazachskim daniem. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 20 minut ➕ 240 minut dla wołowiny 🇰🇿 – Kazachstan(...)jakości z Domu Oliwnego – 7-9 łyżek Ocet winny biały – 2-3 łyżki Cukier – 1 łyżka Pieprz cayenne – do smaku Sól – do smaku Beshbarmak Wołowina na gulasz – 500 g w kostkach Cebula – 2-3 sztuki pokrojone w talarki Liście laurowe – 3-5 sztuk Pieprz w ziarnach – 1 łyżka Makaron lasagne

RafalCook
Gòi Bò Sałatka 53

Gòi Bò Gòi Bò Tái Me to pełna nazwa tej sałatki, pierwszej z mojej Kolejnej Podróży kulinarnej po Sałatkach Świata.  Delikatna wołowina podsmażona i gotowana w Tamaryndowcu z chrupiąca szalotką i chipsami krewetkowymi. Znajdziesz tutaj mieszankę smaków słodkich, kwaśnych i słonych, idealnych do kufla zimnego, pysznego piwa.  Gòi Bò Tái Me to uliczne jedzenie. Chociaż musisz wiedzieć(...)Gòi Bò, czeka, by je zrobić Po pierwsze wlej wodę, jakieś 500 ml do rondla i wrzuć tamaryndowiec, gotuj, aż blok się rozwali. Potrwa to kilka minut. W międzyczasie wołowinę pokrój na cienkie paski. Rozgrzej woka, wlej oliwę z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego i obsmaż kawałki mięsa przez krótką chwilę. Po drugie przelej zawartość rondla przez sitko

RafalCook
Pašticada z Chorwacji 74

cielęciny w sosie pomidorowym jest bardzo popularne na Korfu. Włochy Wenecka Pastissada de caval to starożytny gulasz z koniny pochodzący ze średniowiecza, który obecnie można zjeść teraz z wołowiny, czyli, Pastissada de manzo. Francja Daube Provençale, to natomiast tradycyjny gulasz wołowy z południa Francji, który może być dalekim kuzynem Pašticady.  Jak widzisz ciężko określić skąd pochodzi Pašticada, ale historycy(...)Porto i wytrawne czerwone.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 200 minut ➕ 48 godzin 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 700-800 g wołowiny okrągłej 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego 200 g wędzonego boczku pokrojonego w paski 500 ml czerwonego octu winnego 0/5 szklanki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego 1 szklanka bulionu

RafalCook