wino - 10075 przepisów (strona:75/672)

Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 213

Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)Przepis zmodyfikowałam również o pomidory w puszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku

Trzeci talerz
Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa 194

innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego(...)estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól miksujemy w blenderze

MyCookBook.pl
Kurczak po prowansalsku na puszce piwa 126

innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego(...)estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól miksujemy w blenderze

MyCookBook.pl
Karkówka w sosie winno grzybowym 156

karkówki w plastrach (u mnie 5 grubych plastrów) 1-2 garści suszonych grzybów kilka kapeluszy mrożonych podgrzybków ok 8 szt 750 ml wody 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule  2 ząbki czosnku 1 ziołowa kostka rosołowa (opcjonalnie) 1 wołowa kostka rosołowa mąka  olej sól, pieprz Karkówkę jeśli mamy w kawałku kroimy na dość grube plastry około(...)karkówkę wyjmujemy na talerz. Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy drobno pokrojony czosnek wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy wino po minucie jak już wino trochę odparuje przekładamy na patelnię z powrotem naszą karkówkę, dolewamy 0,5 litra wody i dokładamy sparzone suszone grzyby łącznie z wodą z parzenia. Dodajemy kostki rosołowe (ja dodałam

Piekielna Kuchnia Pati
Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu 207

Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia(...)łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 puszki po 400 g krojonych pomidorów 2 liście laurowe szczypta startej gałki muszkatołowej 500 g upieczonego mięsa z kaczki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki

karmelowy
omułek z kukurydzą 211

smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz. mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii 1 szklanka wytrawnego białego wina sól i biały pieprz do smaku cukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy oraz bazylię i blendujemy na jednolity(...)grillowana  do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę razem z wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym chili ,następnie dodajemy omułki oraz wino i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Podajemy na talerzu razem z musami . Podajemy tylko otwarte omułki , zamknięte są nie jadalne. Smacznego

na gazie
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 139

ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą(...)winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi kaczki świeżo mielona sól i pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego

Mango Papaja
Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie 208

Policzki wieprzowe duszone (tutaj w pomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat. Składniki: ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk) 2-3 marchewki(...)odłożone policzki. Dorzucić kilka gałązek tymianku albo majeranku. Ustawić mały ogień i dusić pod przykryciem ok. 45 minut, aż policzki będą miękkie. Post Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 201

mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym(...)pokrojone w ósemki 4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj

karmelowy
ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem 157

duży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła 1/3 szklanki rodzynek 200 ml wytrawnego czerwonego wina(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli  kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy do garnka, dodajemy sok wiśniowy,  przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze

KuchcikoweLove
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 238

szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, każdą(...)solą i pieprzem. 4. W między czasie przygotowujemy kaszę. Kaszę przepłukujemy dużą ilością wody. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulkę i smażymy kilka minut. Wlewamy wino i odparowujemy połowę. Wrzucamy kaszę, mieszamy i zalewamy 3 szklankami wody, doprawiamy solą. Gotujemy około 15-18 minut, aż kasza wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając

My Culinary Art
Cukinia smażona w serze pleśniowym 204

pleśniowy to jeden z moich ulubionych. Nie każdemu smakuje, niektórym nawet śmierdzi. Jednak świetnie komponuje się z wieloma produktami i smakami. Doskonale pasuje do owoców, wina i wyrazistych warzyw. W postaci "singla" nie każdemu posmakuje, ale może w jakimś połączeniu tak? :) Natomiast cukinia.. Jak dla mnie jest warzywem nijakim. Wodnista, smakująca trochę jak woda, ale do pogryzienia(...)Smażony smakuje całkowicie inaczej niż wyjęty prosto z lodówki. Ma głęboki, wyrazisty smak - dlatego w połączeniu z cukinią komponuje się idealnie.  Do tego wino idealnie pasujące wino -  B&G  Chardonnay Reserve (zapraszam do wzięcia udziału w konkursie !)  o którym wspominałam w przepisie na "Sałatkę z winem" Składniki: 10-15 cienkich plastrów cukinii

Czarnawisienka
Wołowina w winnym sosie 124

duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego szpinaku wrzucam do miski z zimną wodą, mieszam i odstawiam na kilka minut - jak widać(...)poniżej nawet w takim szpinaku zapakowanym w supermarkecie jest sporo piasku. Wyciągam szpinak na sitko aby wysechł. Dalej przygotowuję przyprawy do mięsa. Sos będzie ciemny, na bazie czerwonego wytrawnego wina więc wybrane przeze mnie przyprawy powinny wzbogacić i ożywić cały smak. Do moździerza wrzucam przyprawy i rozgniatam je, po czym wcieram w każdy kawałek mięsa. Warto pamiętać, że przypadku

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem 147

ziemniaki - ok. 100 g koziego sera - po 4 szt. liścia laurowego i ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku - gałązkę tymianku i rozmarynu - czubatą łyżkę mąki - natkę pietruszki - lampkę białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła - sol, biały pieprz Kupując tzw. podwójną pierś z kurczaka jest taka część, która łączy obie piersi. Po oddzieleniu filetów od siebie, postanowiłem użyć tą część korpusu(...)oddały swój smak do tego, co nazwę później sosem. Po ok. 15 minutach wsypałem mąkę i krótko podsmażyłem. Kolejnym krokiem było dodanie (zanim mąka zbrązowiała) zimnego wina oraz tymianku i rozmarynu. Po dokładnym rozprowadzeniu wina na patelni powstał zaczątek sosu (gdyby był zbyt gęsty można dolać kolejną porcję wina albo rosół). Minęło kolejne 5 minut duszenia

Right Behind The Kitchen
Makaron z pulpecikami i brukselką- z 'jednej patelni' 186

brukselka- 200 g * makaron- 100 g * pomidory koktajlowe- około 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 800 ml (lub gorąca woda+3 łyżki suszonej włoszczyzny) * wino białe półsłodkie- 150 ml * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz, papryka słodka- do smaku * masło- 20 g * koper- do posypania Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, wymyć, wystającego głąba odciąć(...)lekko podsmażyć. Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia,  wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem. 5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę. Posypać koperkiem. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć

Kraina Miodem Płynąca

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję