wino - 10075 przepisów (strona:68/672)

Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 343

 Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege Danie, które za każdym razem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Smaczne, wartosciowe, pożywne i, co najważniejsze, proste i szybkie

Wino Francja Kuchnia
12-13 stycznia – Wino i historia – Warszawa 171

razem podejdziemy do sprawy wina naukowo i zaprosimy Was na konferencję, podczas której specjaliści wypowiedzą się na temat historii wina w Polsce. Artykuł 12-13 stycznia – Wino i historia – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bigos mojej mamy 471

gara i dusisz, i dusisz, i dusisz, i podlewasz winem, i dusisz, i dusisz. I podobno najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu(...)wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól

W kuchni Katie
Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado 160

Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado Ostatnia propozycja w starym roku, szybka, smaczna i zdrowa przystawka do szampana. Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego roku, pełnego miłości, pokoju

Wino Francja Kuchnia
Gruszki w karmelu nadziewane orzechami 142

wariacja na temat gruszek Piękna Helena.   Składniki na 6 porcji: 6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy syrop: 500 ml białego wina pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok 100 g cukru   nadzienie: 200 g posiekanych orzechów włoskich 50 ml miodu 40 ml krupniku szczypta cynamonu(...)wody 100 g cukru   Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?   Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy

Ugotowane pozamiatane
18-28 stycznia – Warsztat wiedzy o winie – poziom podstawowy – Warszawa 154

Szczepy, rodzaje, kolory, nuty, smaki – świat win jest przebogaty. Warto rozpocząć swoją teoretyczną przygodę z winem od tego przystępnego kursu dla początkujących. Artykuł 18-28 stycznia – Warsztat wiedzy o winie – poziom podstawowy – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydzą na domowym majonezie 198

Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydz ą na domowym majonezie Pomysł na krewetki w święta? Nic prostszego!  Niewielka ilość składników i jest smaczna sałatka

Wino Francja Kuchnia
Carpaccio z łososia 234

Carpaccio z łososia   Prezentowałam na swoim blogu carpaccio z wędzonego łososia, dziś chcę pokazać inną odsłonę tej wspaniałej ryby, a mianowicie w formie marynowanej. Bardzo

Wino Francja Kuchnia
Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie 160

Kruchy i delikatny kurczak pieczony w całości. Wino i miód to połączenie idealne. Kurczak jest delikatnie słodkawy(...)każdym kęsie czuć nuty wina! 1 duży kurczak (około 1,5 kg) Przyprawa do mięsa 6 ząbków czosnku Liść lubczyku 100 g pieczarek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki miodu Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka odstawiamy do lodówki na cała noc. Po tym czasie mięso przekładamy

VioletoweKucharzenie
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 161

śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej(...)Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 161

śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej(...)Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat

wesoła kuchnia
Lekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami,awokado oraz anchois 214

Lekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert,  suszonymi pomidorami, awokado oraz anchois Syta, pełna witamin i bardzo kolorowa sałatka propozycją na smaczny

Wino Francja Kuchnia
Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie 211

Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula(...)borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz na ostro w winie 133

Coś w sam raz na Dzień Taty. Mięso, wino, ostre... Mmmm. Składniki na gulasz na ostro w winie (4 porcje): mięso z łopatki wieprzowej około 500 g duża cebula 3 ząbki czosnku duża papryka duża marchewka puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól liść laurowy 2 ziela(...)paski i później połówki. Marchewkę pokroić w plasterki. Po kilku minutach wrzucić na patelnię paprykę i marchewkę. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać przecier, pomidory, wlać bulion warzywny i wino. Przyprawić. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i dusić kolejne 15 - 20 minut. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba

Karola gotuje
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries 206

płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, do lekkiego(...)smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi

karmelowy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję