wino - 10075 przepisów (strona:76/672)

Sos z owoców leśnych 158

tego butelka czerwonego wina... i demi glas (tak przy okazji – warto poświęcić czas, aby przygotować demi glace a nie korzystać z kostek sklepowych). 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, opakowanie mieszanki leśnych owoców mrożonych (około 600 g)* demi glas, 3 łyżki masła, miód (wedle własnego smaku), Wino wlać do garnka i gotować, aż zostanie 100 ml. Zamrożone owoce(...)wrzucić do garnka i postawić na niewielkim ogniu (nie dolewać wody). Dusić aż trochę zmiękną. Przetrzeć przez sito. Wlać do przetartych owoców wino, dodać demi glace i gotować, aż sos się zagęści. Doprawić do smaku miodem, ewentualnie cukrem. Następnie dodać zimne masło. Wmieszać w sos. Zestawić z ognia. Na zdjęciu z polędwiczką z dzika panierowaną *oczywiście w sezonie mogą

królestwo garów
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 112

Mimo długiego przepisu, przygotowanie wołowiny w czerwonym winie zajmuje około 30 minut + czas pieczenia. Danie jest cudowne w smaku, rozpływa się w ustach i na nowo pozwala odkryć smak wołowiny. Julia Child to moja mentorka w gotowaniu i dla mnie będzie wiecznie żywa, dzięki temu, że nadal jej programy można zobaczyć na youtubie. Składniki: 0,60 kg wołowiny (ładnego(...)łączymy składniki. Dodajemy zaprawę do miski z sosem, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Sos wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy przygotowane pieczarki i całość zagotowujemy. Wołowina w czerwonym winie jest gotowa. Smakuje po prostu bosko.   Biały talerz Arv możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online to zapraszam do sklepu Amicus na allegro . Część oferty jest dostępna

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili 165

chili Sałatka w pięknej kompozycji Składniki : 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku ½ opakowania mix sałat ½ opakowania rukoli 3 łyżki oliwy extra vergin 1 papryczka chili 50 ml białego wina (wytrawne) Sól morska oraz pieprz 2 łyżki masła klarowanego 500 g pomidorków koktajlowych Sos: 5 łyżki oliwy extra vergin 2 łyż soku z cytryny Normal 0 21 false false(...)plasterków chili, wyciskamy czosnek, solimy oraz pieprzymy. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania. Po zamarynowaniu całość smażymy około 10 min na masełku klarowany. Następnie wlewamy 50 ml wina na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając czekamy, aż wino odparuje. Między czasie myjemy sałatę, rukolę oraz pomidorki. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy we ćwiartki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi 156

porcje): 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 350 g ryżu do risotto (np. Arborio) 100 ml białego wytrawnego wina 800 ml ciepłego wywaru warzywnego (postaw go na małym ogniu na palniku, aby był cały czas ciepły) 25 g masła 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia) sól do smaku(...)cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu dobrze wymieszają się z warzywami i zaczną być szkliste (ok. 3-4 minuty). Na patelnię wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje.  Teraz zacznij dodawać bulion. Najpierw wlej na patelnię 1 chochelkę, wymieszaj z ryżem i gotuj, aż płyn prawie całkiem się wchłonie. Teraz możesz wlać

Chilli Czosnek i Oliwa
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 237

łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę(...)minut . Wsypać tymianek, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu. Zwiększyć ogień i wlać wino Porto Tawny. Zredukować o połowę, odparowując tym samym alkohol (przez 1 minutę ). Następnie wlać czerwone wino i również zredukować całość o połowę. Wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 40-45 minut , zbierając ewentualne szumowiny (sos ma lekko pyrkać) . Sos odcedzić

Moja Delicja
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 194

Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)Przepis zmodyfikowałam również o pomidory w puszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku

Trzeci talerz
Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa 163

innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego(...)estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól miksujemy w blenderze

MyCookBook.pl
Kurczak po prowansalsku na puszce piwa 100

innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego(...)estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól miksujemy w blenderze

MyCookBook.pl
Karkówka w sosie winno grzybowym 125

karkówki w plastrach (u mnie 5 grubych plastrów) 1-2 garści suszonych grzybów kilka kapeluszy mrożonych podgrzybków ok 8 szt 750 ml wody 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule  2 ząbki czosnku 1 ziołowa kostka rosołowa (opcjonalnie) 1 wołowa kostka rosołowa mąka  olej sól, pieprz Karkówkę jeśli mamy w kawałku kroimy na dość grube plastry około(...)karkówkę wyjmujemy na talerz. Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy drobno pokrojony czosnek wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy wino po minucie jak już wino trochę odparuje przekładamy na patelnię z powrotem naszą karkówkę, dolewamy 0,5 litra wody i dokładamy sparzone suszone grzyby łącznie z wodą z parzenia. Dodajemy kostki rosołowe (ja dodałam

Piekielna Kuchnia Pati
Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu 174

Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia(...)łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 puszki po 400 g krojonych pomidorów 2 liście laurowe szczypta startej gałki muszkatołowej 500 g upieczonego mięsa z kaczki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki

karmelowy
omułek z kukurydzą 184

smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz. mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii 1 szklanka wytrawnego białego wina sól i biały pieprz do smaku cukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy oraz bazylię i blendujemy na jednolity(...)grillowana  do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę razem z wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym chili ,następnie dodajemy omułki oraz wino i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Podajemy na talerzu razem z musami . Podajemy tylko otwarte omułki , zamknięte są nie jadalne. Smacznego

na gazie
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 105

ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą(...)winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi kaczki świeżo mielona sól i pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego

Mango Papaja
Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie 177

Policzki wieprzowe duszone (tutaj w pomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat. Składniki: ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk) 2-3 marchewki(...)odłożone policzki. Dorzucić kilka gałązek tymianku albo majeranku. Ustawić mały ogień i dusić pod przykryciem ok. 45 minut, aż policzki będą miękkie. Post Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 174

mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym(...)pokrojone w ósemki 4 marchewki, obrane i pokrojone w grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj

karmelowy
ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem 130

duży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła 1/3 szklanki rodzynek 200 ml wytrawnego czerwonego wina(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli  kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy do garnka, dodajemy sok wiśniowy,  przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze

KuchcikoweLove