myślą, że może ktoś jeszcze szuka przepisu na babkę. A ta jest warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują rodzynki moczone w winie. Wybaczcie brzydkie zdjęcia ale byłam zmuszona kroić jeszcze ciepłą, zresztą na ciepło smakowała cudownie ze szklanką zimnego mleka. *przepis z książki "Słodki świat Kasi" z moimi małymi(...)żółtku. Rodzynki zanurzyć na moment w winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo mi odpowiada... To takie danie, po którym odpinamy guzik w spodniach i zalegamy na kanapie na przynajmniej godzinę. Dlatego postanowiłam zrobić sos serowy, z duszonym w winie porem. Muszę przyznać, że ten sos jest tak pyszny, że wykorzystam go do innych dań. Składniki: (na naczynie i wymiarach 30cm na 23cm) 9 płatów makaronu do lasagne 1 kg mrożonego(...)oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach dodać wino i masło, sól i pieprz, i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut. Gdy por wchłonie wino zasypać go mąką i dokładnie wymieszać, by każdy kawałek był pokryty mąką. Zalewamy całość mlekiem i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ognień i dodajemy ser. Dokładnie łączymy składniki i chwilkę
Smakuj życie!obgotowane grzybki. Posypujemy całość solą, pieprzem oraz vegetą i dusimy całość około 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie przez 5 min podsmażamy delikatnie. Wlewamy 60 ml naszego wina i trzymamy całość do czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania(...)poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy obgotowane grzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. Po duszeniu i 5 minutowym obsmażeniu dodajemy wino. Gdy wino odparuje dodajemy naszą śmietankę. Podczas dodawania śmietanki cały czas mieszamy, aby nie uległa zważeniu. Trzymamy około 10 min na ogniu, mieszamy i doprawiamy. Sos gotowy smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarneprzepiscie na risotto z suszonymi grzybami , do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne) 500-700ml bulionu warzywnego 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki 250g ryżu arborio 150g sera gorgonzola szczypta tymianku 3 ziarna kardamonu(...)tarce o dużych oczkach. Gruszkę wraz z sokiem dodać do przesmażonej cebuli, skropić ją sokiem z połowy cytryny. Doprawić pieprzem i papryką, dodać tymianek i kardamon. Następnie wlać połowę wina, dokładnie wymieszać i poczekać aż gruszki puszczą sok. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę wina i smażyć na niewielkim ogniu
Codzienne Gotowanieprzepis na risotto z dynią. Danie to kocham. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. To co ? Skusicie się ?! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje(...)momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.W między czasie – w drugim garnku – rozgrzej 1 – 2 łyżki masła
Moja pasja smakuwieprzowe w sosie pieczarkowym – Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz pół łyżeczki czosnku granulowanego 80g szynki Prosciutto olej rzepakowy do smażenia 250g pieczarek 2 cebule 80 ml białego wina wytrawnego 330g śmietany gęstej do zup i sosów (18%) 180-200g makaronu Pappardelle Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Wykonanie: Polędwiczki oczyszczamy z błonek, doprawiamy delikatnie solą(...)patelnię, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Gdy już lekko się podsmażą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką
Kulinarne Przebojejałowca 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 duża cebula, obrana i pokrojona w pióra 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ulubionego czerwonego wina wytrawnego 400 ml wody 230 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 30% sól morska i świeżo mielony(...)dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut . Duszenie: Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny , mieszając od czasu do czasu. Po dwóch godzinach
Moja Delicjatemperaturze pokojowej do przypieczenia : 125 g masła, w temperaturze pokojowej 30 ml białego wytrawnego wina 2 -3 gałązki tymianku Na sos (opcjonalnie) 20 ml białego wytrawnego wina 250 ml (1 szklanka) bulionu z kurczaka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 gałązka estragonu 1 gałązka pietruszki dodatkowo termometr do mięsa przygotowanie kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować solankę : sól rozpuścić(...)kurczaka na kratce. sos: W czasie gdy kurczak się studzi, możemy przygotować sos. Blaszkę w której zebrały się soki z pieczenia umieścić na palniku na średnim ogniu. Dodać wino, zagotować i zeskrobać z dna wszystkie smaki. Przelać na patelnię, dodać bulion i gotować na średnim ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i uzyska postać gęstego sosu. Przed
Stare Garyciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam świetny pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Soczysty kurczak w sosie ze świeżych śliwek z dodatkiem powideł i czerwonego wina z pewnością sprawdzi się na każdym stole. Robi się go bardzo szybko, więc jest idealny na obiad „po pracy”. Podałam to danie z makaronem ryżowym, gdyż jest on najbardziej neutralny w smaku i najszybszy(...)kęsa 2 cebule, posiekane w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę 150 – 200 g śliwek, przekrojonych na połówki 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka bulionu drobiowego cukier, sól i pieprz Przygotowanie: Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmażaj przez chwilę do wytopienia się z niego tłuszczu
karmelowyciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie to Risotto z dynią. Polecam! SKŁADNIKI: * dynia ok. 200 g * ryż do risotto – 150 g * cebula – 1 szt * białe wino – 125 ml * bulion warzywny – ok. 700 ml * masło – 3 łyżki * świeża pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu
Ostra na Słodkoczerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 2 garście żurawiny*, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki masła pigwa, 1 łyżka cukru, 150 ml białego półwytrawnego wina, Comber z jelenia oczyścić z błon, natrzeć garścią soli i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano(...)żurawinę, mieszając smażyć. Dodać masło i smażyć aż żurawina będzie miękka. Pigwę obrać, pokroić w cząstki, wyjąć gniazda nasienne. W garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, dodać pigwę, wlać wino, gotować aż pigwa będzie miękka. Comber pokroić w plastry, układać na talerzu z żurawiną i pigwą. Podałam ze szpinakiem . *jeżeli nie mamy świeżej lub mrożonej żurawiny można użyć żurawiny
królestwo garówprzepiórki, 6 fig, sól, kilka listków rozmarynu, 6-8 cienkich plasterków boczku wędzonego* 300 ml wina białego półsłodkiego 2 łyżki zimnego masła Wino wlać do garnka i gotować aż zostanie około 80 ml. Figi umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół. Rozmaryn posiekać. Wymieszać figi z rozmarynem i małą szczyptą soli. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek(...)przepiórek (ułożyć go obok), polać ptaki połową wina i piec dalej 25-30 minut. Figi, które piekły się obok przepiórek, przetrzeć przez sito, dodać do nich resztę wina i sos z pieczenia, z którego należy zdjąć tłuszcz. Zagotować, dodać masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Przepiórki podałam z marynowanymi figami i prażonymi orzechami laskowymi. zastawa
królestwo garówJakiś czas temu zostałam zaproszona na warsztaty o dumnej nazwie „O makaronach i winach”. W związku z tym, że moja wiedza na temat doboru win do potraw była praktycznie zerowa, a warsztaty odbywały się w sobotę z radością przyjęłam to zaproszenie:) Spodziewając się intensywnej degustacji, postanowiłam wybrać się do restauracji Superiore komunikacją miejską, i bardzo dobrze(...)czekała już spora grupka mniej lub bardziej znanych mi blogerów, a po chwili zaproszono nas do usadowienia się przy wielkim stole z dużą ilością apetycznych przystawek. Wykład na temat win i ich łączenia z włoskimi potrawami wygłosił sam współwłaściciel restauracji Pan Krzysztof Celmer, a w imieniu Malmy wypowiadała się Pani Anna Moryto. Wykład był bardzo ciekawy i obfitował
karmelowy