wino - 10075 przepisów (strona:85/672)

Kurczak z fetą i szparagami 116

piersi z kurczaka (4 piersi) 8 zielonych szparagów 20 dkg sera feta 1 łyżeczka soli pieprz czarny 2 łyżki oleju słonecznikowego 100 ml śmietanki (30%) 150 ml białego wina wytrawnego Jak przygotować piersi z kurczaka z fetą i szparagami . Każdą z piersi rozkroić wzdłuż tak aby z jednej powstały dwie połowy. Piersi rozbić tłuczkiem do mięsa, rozłożyć na blacie(...)Kiedy gorący włożyć roladki z kurczaka. Smażyć z każdej strony na dużym ogniu, do momentu aż każda z roladek nabierze rumianego koloru. Podsmażone roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać winem oraz śmietanką. Nie przykrywać. Kurczaka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczonego kurczaka podawać z ryżem lub kaszą. Kurczak z fetą i szparagami Smacznego! O czym

mecooks
MINI PIZZE NA BIAŁYM WINIE 113

Małe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze. Idealna propozycja na kolację. P.S. W przygotowaniu(...)funkcją pary. Więcej informacji o moim nowym piekarniku można poczytać pod wcześniejszym przepisem ⇨  tutaj Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 3/4 szklanki ciepłej wody 8 g drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kula mozzarelli 9-10 pomidorków koktajlowych świeże listki oregano

Kuchnia MagdaLeny
MINI PIZZE NA BIAŁYM WINIE 113

Małe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze. Idealna propozycja na kolację. P.S. W przygotowaniu(...)funkcją pary. Więcej informacji o moim nowym piekarniku można poczytać pod wcześniejszym przepisem ⇨  tutaj Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 3/4 szklanki ciepłej wody 8 g drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kula mozzarelli 9-10 pomidorków koktajlowych świeże listki oregano

Kuchnia MagdaLeny
Mule w cydrze 160

Mule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 85

smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem(...)łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml wina białego wytrawnego 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy

Kuchnia MagdaLeny
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami 150

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z tartą marchewką, kaparami, natką pietruszki i dodatkiem białego wina to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Danie przygotowuje się szybko i nie jest skomplikowane. A efekt? Pyszny! Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 średnia marchewka(...)łyżki kaparów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % około 1 – 1,5 szklanki bulionu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek plasterek masła 2 listki laurowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż

Oryginalny smak
„Piekielne” krewetki 135

piri i pietruszkę. ( Uwaga: im więcej dodamy papryczek piri – piri, tym bardziej „piekielne” będą nasze krewetki ). Gdy krewetki delikatnie zmiękną dorzucamy do nich posiekane składniki, zalewamy winem i dusimy do momentu odparowania wina i zgęstnienia naszego sosu. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła. Składniki do bagietki: - 2 średniej wielkości bagietki - 1 łyżka masła - ser mozzarella - 1 ząbek(...)warstwą naszego masła. Całość posypujemy serem mozzarella, układamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do roztopienia się sera. Czas przygotowania : około 30 min Zobaczcie też: - karp w winie; - gdzie, co i za ile zjeść na Cyprze.    SMACZNEGO

Związek na patelni
Zupa cebulowa 152

cebulowa to pyszna propozycja na obiad. Istnieje kilka wersji przyrządzania tej zupy, np. zupa krem, z grzankami, francuska zupa cebulowa, z serkiem topionym, zupa serowo-cebulowa, zupa cebulowa bez wina, z grzankami i serem i wiele innych propozycji. Zupa ta jest prosta i bardzo(...)szybka do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 6 cebul 1 łyżka mąki 6 łyżek masła 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka wytrawnego białego wina 5 dag sera ementalera 4 kromki bułki Liść laurowy Tymianek Sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Poniedziałek: Kurczak pieczony po prowansalsku 148

. Jest to zasługa czosnku i szalotek, które karmelizują się w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze. Kurczaka trzeba piec w mocno rozgrzanym piekarniku. Nie dodawajcie do niego za dużo wina – udka nie powinny gotować się w sosie, ale piec na dobrze rozgrzanym rondlu. Przepis pochodzi z cookingnyt.com Składniki: 2 nogi z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 6 ząbków(...)czosnku 4-6 szalotek 2 łyżki ziół prowansalskich 1 cytryna 2-3 łyżki mąki 1/3 wytrawnego wermutu lub białego wina 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Udka osusz ręcznikiem. Wysyp mąkę do płaskiego naczynia, zapanieruj w niej kurczaka – strząśnij nadmiar mąki. Krok 2 Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Francuska zupa cebulowa z szampanem 175

chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer. Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy - danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej(...)Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem. Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Zapraszam na zupę cebulową w karnawałowym wydaniu. Polecam! Składniki na 2 porcje: 500 g cebuli 500 ml domowego bulionu 100 ml szampana/białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz tymianek suszony - opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Omułki , mule po belgijsku 169

kilogram tylko jedna się nie otworzyła co oznaczało ,że tylko jedna była zepsuta . Polecam Składniki na 3-4 osoby : 1 kg omułków , muli schłodzonych – świeżych 1 szklanka białego wina półwytrawnego 3 łodygi selera naciowego 1 dość duży kawałek pora 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego(...)dusimy na dość dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trwa to od zagotowania około 5- 7 minut . W trakcie można delikatnie zamieszać . Ważne uwagi : wino ma być na dnie , nie może przykrywać muszli , wszystkie muszle które się nie otworzą w trakcie gotowania , wyrzucamy gdyż są zepsute . Gorące omułki przekładamy do miseczek , obficie polewamy wywarem

Ogrodnik w podróży
Konfitura świąteczna z czerwonym winem 133

deserów, gofrów czy lodów :) Przepis jest moją własną inwencją. Jednak przy jej tworzeniu inspirowałam się niemieckimi przepisami, gdyż u naszych zachodnich sąsiadów tego typu konfitury są bardzo popularne. Możecie wino zamienić na inny alkohol, jak i owoce. Co powiecie na kombinację pomarańcza, jabłko, rum i cynamon? Brzmi nieźle? To polecam pokombinować i stworzyć własną wersję, lub zainspirować się moją(...)owoców leśnych (u mnie mieszanka malin, porzeczek, truskawek i jeżyn) 2 pomarańcze 500 g jabłek (waga po obraniu) pokrojonych w kostkę 400 g cukru 250 ml czerwonego wina półsłodkiego 1 płaska łyżeczka cynamonu 6-7 goździków 50 g suszonej żurawiny 1 żelfix 2:1 Owoce umieszczamy w garnku i dolewamy do nich sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Gotujemy

My simple kitchen
Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem 160

drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem.  Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.  Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz(...)łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo-porowy: ½ dużego pora 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła klarowanego 2 pełne łyżki mąki pszennej 700 ml mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku 15 dag startego sera

Wanilia i Kardamon
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 122

już wiem, że pieczona z masłem i panierką kapusta pekińska jest przepyszna. Że doskonale smakuje upieczona w beszamelu albo z masłem orzechowym i tahini. Świetna jest smażona z szalotką, winem, rodzynkami namoczonymi w czerwonej herbacie i kaszą bulgur. Puree z ziemniaków, kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej to moje fav. I mogłabym wymienić Wam jeszcze wiele "moich ulubionych połączeń" kapusty pekińskiej(...)miejsce.  Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska  1/4 główki białej kapusty  1 szalotka  3 suszone pomidory  2 łyżki oleju rzepakowego  lampka słodkiego czerwonego wina  1/2 średniej cukinii  rozmaryn świeży  odrobina czerwonego pieprzu  łyżka koncentratu pomidorowego  odrobina cukru, soli i pieprzu do smaku  czas, czas, czas..  Rozgrzej

Mango Papaja
Pulpeciki w sosie winno-ziołowym (Polpette con salsa al vino e erbe aromatiche) 133

Dzisiejsza wersja pulpecików jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, czerwonego wina i aromatycznych sosów oraz przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkata ł owej idealnie komponuje si ę  z pulpecikami,  tworząc niepowtarzaln ą  kompozycj ę  smaków i aromatów. Polecam serdecznie :) **** L’odierna versione delle polpette(...)czerstwego pieczywa 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l  i pieprz Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru szczypta gałki  muszkata ł owej szczypta cynamonu szczypta kuminu s ó l i pieprz  oliwa

La grande e la piccola cuoca