sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku. Składniki: wątróbka drobiowa 400 g pierś z kurczaka 600 g czosnek 4 ząbki wino czerwone wytrawne 1 szklanka śliwki wędzone 15 szt sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło kostka Wykonanie: Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy(...)patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wątróbki. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut. Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania. Doprawiamy solą i pieprzem.Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je. Na końcu mielimy śliwki . Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli
Różowa kuchniasosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich 1 szklanka bulionu 1/3 szklanki białego wina wytrawnego 3 łyżki musztardy francuskiej Octim 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku suszonego pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy(...)stopni na 30 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i podlewamy białym winem. Pieczemy kolejne 30 min. już bez przykrycia. Rada: Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde. Święta to magiczny czas. W przedświątecznej gorączce warto zadbać o smaki – tradycyjne, ale i nowoczesne
Kuchnia MagdaLenyWyśmienite mięsko na wyjątkowy obiad. Mogę tylko żałować, że tak późno odważyłam się na przygodę kulinarną z dzikiem. Składniki: 1,300 kg udźca z dzika 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 100-150 g słoniny (u mnie wędzona) 2 łyżki oleju 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora 2 liście laurowe 12 ziaren(...)wyciąć kość, umyć i osuszyć przyprawy utłuc w moździerzu warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki mięso natrzeć olejem, następnie wmasować przyprawy. Ułożyć w naczyniu, zalać szklanką czerwonego wina, obłożyć warzywami, pokrojonym w plasterki czosnkiem, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki lub zimne miejsce na 24-48 godzin (im starsze mięso mięso, tym dłużej). Swoje marynowałam przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest to tradycyjny bigos staropolski – ten robiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak. Dzięki dodatkowi słodkiej kapusty nie jest bardzo kwaśny, a słodko-kwaśny(...)kapusta zmniejszy swoją objętość i ściemnieje, dodajemy koncentrat pomidorowy i śliwki wraz z wodą. Dusimy kolejną godzinę. W międzyczasie próbujemy czy trzeba doprawić solą, pieprzem czy cukrem, ewentualnie zakwasić winem czy sokiem z kiszonej kapusty. Łącznie bigos powinien się gotować 3,5 – 4 godziny. Po tym czasie teoretycznie jest gotowy. Jednak swój prawdziwy smak zyska wtedy, gdy schłodzimy
Poezja smakujest już to samo ciasto. Warto go upiec tydzień przed Świętami, by leżakowanie w lodówce nadało mu lepszy smak i fakturę. Składniki (na 2 keksówki): 70 ml czerwonego, słodkiego wina 150 g rodzynków 150 g suszonej kolorowej papai lub ananasa 100 g suszonych moreli 100 g orzechów włoskich 100 g suszonych fig 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy(...)jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć i moczyć w winie przez noc. Resztę (poza skórką pomarańczową) sparzyć wrzątkiem następnego dnia i osączyć na sicie. Figi i morele pokroić w paski. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę połączyć
Weekendy w domu i ogrodziewegańską. * * * Składniki (proporcja dla 5-6 osób): 400 g ryżu arborio 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-5 pomidorów sparzonych bez skórki lub 1 puszka 1 lampka białego wytrawnego wina (ok. 140 ml) (niekoniecznie) 1 łyżka masła (w wersji wegańskiej pomijamy masło) ser typu parmezan lub grana padano (w wersji wegańskiej możemy posypać płatkami drożdżowymi) półtora litra bulionu (powinien(...)Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił. 4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy. 5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol. Alkohol również można pominąć. 6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż
Kawa z mlekiemwłoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka) pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech wino z butelki nie jest mierzone szklankami tylko "na chlusty") oliwa z oliwek i masło do smażenia sól(...)należy zabierać się od razu do rozkrojenia, ale pozostawić w piekarniku, niech odpocznie przez ok.10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć. Podawać z natka pietruszki lub bazylią. Koniecznie z winem, koniecznie! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition 300 g ryżu arborio 120 g mrożonego groszku 2 cebule 1 cukinia 500 g dyni 1 l bulionu 150 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki tartego parmezanu 3-4 łyżki orzeszków pinii kilka listków mięty 2 łyżki masła 3 łyżki oleju szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy(...)olej. Wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli wsypujemy suchy ryż i smażymy razem przez około 1 minutę. Na patelnię dokładamy cukinię oraz dynię. Wlewamy wino i smażymy chwilę (aż wino odparuje). Następnie wlewamy 1 chochlę bulionu. Dusimy na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, który uzupełniamy, dolewając kolejne porcje. Czynność tą powtarzamy niespiesznie, aż do wyczerpania prawie całego bulionu
Smaki Na Talerzutych, którzy nie mają tyle czasu. Jest też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos. Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się białego wina. Trochę trafia też do garnka z potrawą. Składniki: 100 g suszonych grzybów po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca 3 cebule obrane(...)pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania ( u mnie Wielkopolski ) Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny
Ugotowane pozamiatanemając gdzieś na zapleczu piłę łańcuchową. Chcąc mieć nadal 10 palców na obu rękach poszłam na łatwiznę i kupiłam gicz już pokrojoną. Przygotowane plastry mięsa obsmażyłam, dodałam warzywa, podlałam winem i... zapomniałam o nim na 8 godzin. Jedynie wydobywający się spod pokrywki zapach wywoływał nieco zwiększony ślinotok i głośniejsze burczenie w brzuchu. Mięso wyszło mięciutkie, rozpadające się pod widelcem, aromatyczne(...)mąka do obtoczenia olej do smażenia 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200g pomidorów koktajlowych kilka ziarenek ziela angielskiego pieprz ziołowy kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek tymianku 150ml białego wina (półwytrawnego najlepiej) 2 szklanki bulionu *zamiast giczy cielęcej można przygotować ossobuco z wołowej pręgi z kością Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w grube krążki
Obiad gotowyskładnika głównego to już tylko wasza inwencja. Pęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową 1,5 szklanki kaszy pęczak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina wytrawnego 2 szklanki wywaru z warzyw ( u mnie zalałam wrzątkiem 3 łyżki warzyw suszonych ) 60 dkg łopatki wieprzowej 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego 2 garście liści szpinaku(...)przez około 3 minuty smażyłam. Potem dodałam mięso i je smażyłam około 5 minut mieszając od czasu do czasu tak aby było całe obsmażone, dodałam kaszę i po połowie wina i wywaru. Przykryłam pokrywką zmniejszyłam gaz i dałam się wszystkiemu połączyć przez około 3 minuty. Po tym czasie dodałam kaszę, zamieszałam i przykryłam pokrywką. Co 2-3 minuty całość
Kuchnia na wzgórzuIlość: 4 porcje Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: Piersi z gęsi: – 2 piersi z gęsi – 200 g suszonych śliwek – 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina – 1 słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz – 1 łyżeczka ziaren kolendry – 1/2 łyżeczki goździków – 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej Ziemniaki: – 1 kg ziemniaków – sok z połowy cytryny(...)moździerzu ucieramy kolendrę, goździki, sól i nacieramy przyprawami piersi od strony mięsa. Przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 3. W tym czasie do rondelka wlewamy 2 szklanki wina i mocno podgrzewamy, nie gotujemy. Śliwki kroimy w paseczki i wrzucamy do podgrzanego wina. Odstawiamy na 30 min. 4. Po tym czasie dodajemy sos Łowicz uniwersalny ciemny, mieszamy
Podwójnaporcjaczeremchy okupują blaty i kawałek balkonu. Małą część tych pierwszych, najmniejszych i najładniejszych (podgrzybków znaczy) dodałam dziś do sosu, w którym kąpały się kawałki indyka. Sos na bazie białego wina z cebulą, czosnkiem i kawałkami suszonych śliwek to nie byle co! Szczególnie wtedy, kiedy inspiracją staje się współczesny Mistrz polskiej kuchni, Karol Okrasa. No i do tego wszystkiego urocze(...)ziemniaki...co tam chcecie! Indyk w sosie winnym z podgrzybkami Potrzebujesz: 1kg mięsa z udźca indyka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 300g świeżych podgrzybków 150ml białego półwytrawnego wina 1 łyżka sosu Worcester (może być maggi) 1 łyżka masła 8-10 suszonych śliwek 100ml słodkiej śmietanki 30% 200-250ml wody 2 łyżki oleju sól i pieprz Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanadomowego risotto jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i surowy ryż, a następnie do masy dolewać wywar warzywny. W tradycyjnym przepisie na risotto dodaje się do niego białe wino i starty parmezan. Odpowiadając na Wasze pytania "gdzie parmezan?!" - specjalnie pominęłam ser, ponieważ chciałam lekko "odchudzić" danie 😋 Składniki na porcję dla 4 osób: 2 duże filety z dorsza(...)warzywa lekko się zeszklą to wsypać surowy ryż. Smażyć około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie do ryżu wlać wino. Lekko wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie winę. W międzyczasie domową wegetę rozpuścić w gorącej wodzie. Do ryżu dodawać po jednej chochli warzywnego wywaru. Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie wywar to ponownie wlać jedną chochlę wywaru
Ugotowaćmorska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować(...)plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Na specjalne okazje , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kremówka , por , wino , ziemniaki
https:KKuchniaMniam