Katalonii.Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny - dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.Tak(...)szynki Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto) 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina posiekana natka pietruszki do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bób ugotuj "al dente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób
Chilli Czosnek i Oliwaprodukt otrzymywany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Gdy wczoraj kupiłam 6 litrów jagód, od razu zdecydowałam, że z części przygotuję pyszną frużelinę z dodatkiem białego wina. Część zamrożę, a z części przygotuję wypieki. Rano nawet wykorzystałam ich trochę na naleśniki z jagodami. Mam też zamówienie na pyszne jagodzianki. Niedawno zamieściłam przepis na frużelinę truskawkowo-arbuzową, której(...)litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Ja użyłam lekkiego półwytrawnego wina austriackiego. Odstawiamy garnek z zawartością na kilka godzin, do momentu aż jagody puszczą sok. Doprowadzamy zawartość do wrzenia, delikatnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPana Jerzego Pasikowskiego dań z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron(...)wygrałyśmy przygotowując 3 dania: Indyka w raju- pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina. Zdrowe burgery- mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwie z oliwek- czosnku i dodatku czarnych oliwek. Hmmmm mniamii..... Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym na czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE(...)osób: - 200g łososia - 5 łyżek marynaty tajskiej - 1 łyżka sosu sojowego - chili Łososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy. SOS POMIDOROWY NA CZERWONYM WINIE: - lampka wytrawnego czerwonego wina - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 1/2 młodej cebulki - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz kolorowy zmielony - świeża natka pietruszki W rondelku
SMYKWKUCHNIprzesyceni, że nikomu nie chciało się jechać na zakupy i lodówka zaczęła świecić pustkami. Znalazłam w niej dzisiaj tylko resztkę sera grana padano, niedopite po jakiejś kolacji białe wino i 2 samotne szalotki. Na szczęście w kuchennej szafce było jeszcze pół woreczka ryżu arborio i szafran , który kupiłam kiedyś przy okazji zakupów internetowych i zupełnie o nim zapomniałam. Powstało(...)Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: ryż 5 zł szafran 3 zł ser 3,5 zł szalotki 1 zł bulion 2,4 zł czosnek 0,3 zł oliwa 0,5 zł wino - gratis, bo zostało z kolacji i było prezentem :D Koszt całego dania: 15,70 zł Porcja
Obiad za dychęzrobiłam pierwszy raz. Ale jest to smaczne danie i w miarę szybko można go zrobić. Mam w planach zrobić również z innymi dodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Celebro oraz świeże, pachnące leśne grzybki. Składniki: 200 g ryżu do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso 500 ml bulionu drobiowego 150 ml białego półwytrawnego wina(...)masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone
Ala piecze i gotujewyśmienite w smaku, sos holenderski jest lekki jak piórko mimo, że wyglądem przypomina ciężki majonez, przygotowuje się go na bazie żółtek, masła, a doprawia solą, białym pieprzem i wytrawnym winem, ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi(...)łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotowujemy sos holenderski. składniki na sos holenderski: 100 g masła 4 żółtka 1 łyżka białego wina Chardonnay sól i biały pieprz do smaku Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, uważając aby go nie przypalić. Żółtka jajek wbijamy do misy robota, ubijamy je z solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami. Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości, która idealnie równoważy słodycz skorupiak ó w i makaronu, jest odpowiednio aromatyczne, tak że potrawa nie przytłumia jego smaku, jest gęste i świetnie “otula” podniebienie, więc dobrze spłukuje(...)osoby: 320 g makaronu ( u mnie Linguine) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 koktajlowych pomidorków 600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) łyżka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina ½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki natka pietruszki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną
Mia Cucina Sofieta200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 850ml domowego bulionu drobiowego, 50ml białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200g ryżu długoziarnistego Halina, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 3 liście laurowe, tymianek, rozmaryn. Przygotowanie(...)Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem
Z miłości do słodkościplasterku, ani stopionego, więc nie ma grzanek z żółtym serem. Wersja nieco uboższa odwykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniejsmaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami) ok. 1 l bulionu (może być z 3 kostek rozołowych(...)podsmażam na maśle z olejem, aż cebula stanie się miękka i złota. Do cebuli wlewam wino, dodaję posiekany czosnek i duszę na wolnym ogniu do momentu, aż wino prawie całkowicie się zredukuje. Zalewam całość bulionem, dodaję lubczyk, tymianek, trochę pieprzu. Gotuję około godziny. Podaję na gorąco ze świeżym pieczywem. Wersja typowa: dodatkiem są grzanki serowe
W kuchni Karmel-itkimargaryny dodałam masło. Zrezygnowałam z kremu cytrynowego, natomiast wykorzystałam wanilię, świeże maliny i miętę. Babeczki jeszcze przed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam(...)mleka 350 g mąki pszennej 20 g cukru trzcinowego laska wanilii 4 jajka 120 g masła skórka starta z całej pomarańczy 50 g czereśni bez pestek namocznych w winie poncz: 300 ml wody 200 g cukru trzcinowego 300 ml białego wina wytrawnego dodatkowo: 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskiwiniowego maliny mięta Do miski przesiewamy mąke i robimy
Mienta blogobstawiała w naszym przypadku opcję pierwszą. Risotto alla milanese 1,5 l bulionu drobiowego 60g masła 1 posiekana cebula 500g ryżu na risotto 150 ml białego wytrawnego wina 16 nitek szafranu (lub 1/2 łyżeczki mielonego szafranu) sól świeżo mielony czarny pieprz 100g parmezanu Bulion zagotować (najlepszy jest oczywiście rosołek z prawdziwej kury) i zostawić na malutkim ogniu, żeby cały(...)chwilę, żeby ser się rozpuścił. Ryż podany w ten sposób najlepiej pasuje do osso bucco, czyli steków z giczy cielęcej lub kurczaka cacciatore, duszonego z grzybami, pomidorami i winem, na którego przepis umieszczę następnym razem. PS. Taka ilość risotta wystarczyła nam na cztery obiady jako dodatek do mięsa. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoidealna propozycja na przystawkę podczas przyjęcia w ogrodzie jak i na lunch w upalny dzień. Może pojawić się również w wersji “dla dorosłych” z dodatkiem czerwonego wina. Składniki (dla dwóch osób): 1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego) 1/2 kostki sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych(...)dorosłych: Ok 50 – 100ml czerwonego wina (użyłam Plavac Mali, Colnago, 2015) przelewamy do atomizera (małe atomizery można kupić np. w Rossmannie). Pokrojonego arbuza wymieszanego z ziołami skrapiamy winem i odstawiamy na ok. pół godziny. Wylewamy nadmiar soku. Reszta przepisu pozostaje niezmienna. Bon appetit
Kate's Kitchen