kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy w cenie 79 zł zamiast 140 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/cosa-nostra-2-5/55391994 Także jedno wielkie WOW!!!! ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół świeżutki(...)Gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym Ten deser zachwycił natomiast mamę ( mi smakowała bardziej panna cotta ) . Delikatna gruszka ugotowana w czerwonym winie i obłędnie waniliowe lody i słodki sos tworzyły takie trio,od którego ciężko jej się było oderwać! _____________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Jesteśmy bardzo zadowolone! Absolutnie nie żałuję , że ponownie do degustacji
Ostra na SłodkoInspiracja do zrobienia tego dania był słynny francuski coq au vin czyli kurczak w winie. Ale jak to w ostatnich tygodniach w naszej kuchni bywa został uruchomiony wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się tym przepisem składniki 1 perliczka(...)oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 i 1/2 szklanki czerwonego wina gałązka pietruszki, tymianku, liść laurowy przygotowanie Wolnowar rozgrzać , zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić na cztery części. Posypać wszystkie kawałki z obu stron solą, pieprzem, mąką
Stare Garydaniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie, aż stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki i 150 ml białego wytrawnego wina. Danie podgrzewałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż zaczynał wchłaniać cały płyn, a danie robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz(...)szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem na nią pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę i w ćwierćplasterki o grubości około pół centymetra cukinię. Całość dalej podgrzewałem na wolnym ogniu, uzupełniając w razie potrzeby brak płynu bulionem. Wraz
Wyprawy kulinarneudało mi się połączyć smaki i uzyskać rozgrzewającego grzańca z nutą mandarynek. Smaki świetnie komponują się z obecną porą kiedy zaczynają pochłaniamy się w przedświąteczne przygotowania ... Grzane wino mandarynkowe SKŁADNIKI: 200 ml wina słodkiego 1 mandarynka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka przyprawy do grzańca malinowego 8-10 goździków PRZYGOTOWANIE: Mandarynkę obieramy i dzielimy na księżyce(...)rondelka wlewamy 200 ml wina, dodajemy goździki, skórkę pomarańczową oraz malinową przyprawę do grzańca - wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, następnie dodajemy mandarynkę i wszystko delikatnie podgrzewamy - pilnujemy by nie zagotować. Podajemy trunek na gorąco
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 200 ml śmietanki kremówki 150 ml mleka 100 g cukru 2/5 łyżeczki żelatyny Galaretka z wina: 200 ml czerwonego półsłodkiego wina 4 łyżki wody 5 łyżeczek cukru 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Wino wlewamy do rondelka, dodajemy wodę i cukier. Trzymać na ogniu do rozpuszczenia się cukru. W kubeczku rozpuścić żelatynę wlewając do niego ciepłe wino
Gaździnka warzyRisotto gotujemy dolewając stopniowo płyn. Pamiętajmy, iż powinien to być wyłącznie bulion czy wywar naturalny. Część tego płynu stanowi zwykle białe wino - również dobrej jakości, ponieważ to samo wino podawane jest później do posiłku. Przygotujcie także dobrej jakości oliwę i prawdziwe masło. Oliwa potrzebna jest na początku do podsmażenia cebuli /szalotek/ i ryżu, a masło na koniec(...)Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem
KUCHARNIAgulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino - 100 ml natka pietruszki olej -do smażenia ,sól,pieprz przyprawa do gulaszu - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obgotować mięso do miękkości. Cebulę pokrojoną smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie(...)pokrojone w dużo kostkę , wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy na patelnie. Jak mięso będzie rumiane dodajemy pieczarki pokrojone w cząstki, i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę. W 300ml wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu
w mojej kuchnimięsa w sklepie i prośmy by mięso zostało zmielone. Jest to gwarancja, że mięso będzie dobrej jakości), pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów, pół cukinii. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone dodajemy wstążki z cukinii. Robi się(...)który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy go al dente. Po ugotowaniu makaronu, wrzućmy go na patelnię i wymieszajmy z sosem. Polecam podawać danie z różowym winem. SMACZNEGO
Mój Smak na Życiedługości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych lub białych, opłucz i pokrój na cienkie plasterki 1 duża cebula, obierz 2 goździki 150 ml białego wina wytrawnego, najlepiej Sauvignon Blanc pół pęczka świeżych łodyg zielonej pietruszki garść świeżego tymianku (możesz zastąpić tymianek drugą połową łodyg z pęczka pietruszki) 2 listki laurowe(...)warzywa: por, marchewkę, pasternak (lub pietruszkę), seler, fenkuł, seler naciowy, małe pieczarki (brązowe lub białe), cebulę nabitą goździkami (możesz wrzucić goździki luzem), wytrawne białe wino, tymianek i łodygi pietruszki. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy już w garnku. Po ugotowaniu całość przecedź przez sitko. Gotowy, mętny wywar drobiowy przed klarowaniem (na zdjęciu
Szybko SzybkowarSpetsofaito tradycyjna potrawa kuchni greckiej, Danie przypomina w smaku popularne leczo. Jest jednak bardziej aromatyczne za sprawą dodatku czerwonego wina i większej ilości przypraw. W oryginale danie przygotowywane jest z oryginalnej greckiej kiełbasy, jednak ja dodałam swoją ulubioną wędzoną kiełbasę. Bardzo ważne aby była ona wysokiej jakości.Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem fetaSkładniki:2 kawałki wędzonej(...)minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy do wina podsmażone warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn zakrywał warzywa.Przykrywamy
Mania Gotowaniaeksperta w swojej dziedzinie. Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy(...)mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO. Sos z pieczarkamiSkładniki:15 średnich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć
W kuchni wieczoremkształcie ziarenek ryżu) - 2 pieczone filety z kurczaka - 1 świeży ogórek - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - kolorowe pomidorki koktajlowe - szczypior - sok z 1 limonki - skórka z cytryny - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - sól morska - świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe(...)nimi też dekorujemy sałatkę. Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Dodatek dobrego wina będzie, jak najbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino ? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso
mojewypiekiinietylkovent z pieczarkami brunatnymi. Składniki na 10 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - 1 jajko Dodatkowo: - 750g brunatnych pieczarek - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - ok. 60ml wina Marsala - 200ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - 1 łyżeczka masła - masło klarowane (do smażenia) Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane(...)zmielonym pieprzem. Ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Podsmażamy całość, w następnej kolejności dodając wino Marsala. Smażymy, aż wino odparuje (2-3 min), następnie wlewamy słodką śmietankę i redukujemy sos (smażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści. Z każdego arkusza ciasta
mojewypiekiinietylkolekko zesmażyć na patelni z łyżką świeżego masła. Dodać blanszowaną cukinię z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić cukinię solą.Sos beurre blanc: Wino i ocet z białego wina wlać do rondelka. Dodać posiekaną w małą kostkę cebulę(...)liść laurowy i ziele angielskie. Redukować na ogniu, aż do otrzymania połowy objętości. Śmietanę wlać do drugiego rondla i także redukować o połowę. Połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę, aż sos odpowiednio zagęści się.Chipsy: Na mandolinie pokroić ziemniaka w cienkie
Poezja smakuchyba w jakimś programie śniadaniowym w okresie Bożego Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino oraz przecier pomidorowy :)Składniki: 30 dag grzybów (u mnie świeże oraz suszone podgrzybki)2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego4 ziarna czarnego pieprzu 1 duża cebula2(...)łyżki masła szklanka wytrawnego czerwonego wina ( u mnie wino wyrobu mojego taty, mocne i półsłodkie ;) )włoszczyzna do zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy)sóljarzynka (knorr natur)natka pietruszki świeży tymianekkleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby
Bon Appetit Małgorzaty