Danie z kuchni francuskiej Składniki kurczak 2 marchewki 4 szalotki pół pęczka estragonu 50 g masła 3 łyżki oleju 2 szklanki wytrawnego białego wina kieliszek koniaku pół szklanki śmietany sól pieprz Przygotowanie Kurczaka pokroiłem na porcje, szalotki na połówki, a marchewki w słupki. W rondlu rozgrzałem połowę masła z 2 łyżkami oleju. Zrumieniłem porcje kurczaka(...)rondla. Gorący tłuszcz wylałem. Rozgrzałem resztę masła i oleju. Włożyłem do rondla jarzyny i obsmażonego kurczaka. Wlałem koniak, rondel przykryłem i zdjąłem z ognia na 5 minut. Dodałem białe wino, do smaku sól i pieprz. Zagotowałem na dużym ogniu, zmniejszyłem płomień i dusiłem 20 minut. Posiekany estragon wsypałem do potrawy i dusiłem 10 minut. Wyjąłem kurczaka, trzymałem
R'n'G Kitchenryby i owoce morza. Zawsze jesteśmy na tak ;) Składniki 600 g dzikiego łososia pacyficznego 2 gruszki 100 g sera pleśniowego blue 1 łyżka jogurtu naturalnego 600 ml białego wina wytrawnego 50 ml syropu waniliowego sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z łososia dzielimy na porcje, usuwamy ości, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy jogurtem. Gruszki obieramy i gotujemy w winie z dodatkiem syropu waniliowego, studzimy i kroimy na plastry, układamy na rybie. Ser kroimy na plastry, układamy na gruszce. Całość zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenfileta z łososia 1 mała cebula 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 czosnek solo 200 g philadephia 150 ml śmietanki 250 ml buljong z kurczaka 150 ml białego wina wytrawnego 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 150 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 5 łyżek startego parmezanu Upiecz czosnek w całości w piekarniku lub na grillu. Obierz i zmiażdż nożem(...)Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek, philadephia, parmezan i bulion. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Opłukaj szpinak, osusz i dodaj do sosu. Gotuj sos powoli aż szpinak lekko
codojedzeniakukurydzą kosztuje o wiele więcej…Natrafiliście w sklepie na takie kurczaki? Risotto z kurkami Składniki: na 4 porcje 180 g ryżu aborio 1 biała cebula 200 ml białego wina 600 ml buljong z kurczaka 3 łyżki utartego parmezanu sól do smaku 250 g kurek 1 łyżeczka szczypiorku ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta czarnego pieprzu 3 łyżki masła 2 piersi(...)200ºC piekarnika na około 20 minut. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Wsyp ryż i smaż aż stanie się przezroczysty. Teraz wlej wino i gotuj risotto aż prawie cały alkohol wyparuje. Gotuj risotto dalej, wlewając stopniowo bulion. Pod koniec gotowania ryż powinien być miękki ale w całości. Teraz dodaj parmesan, dopraw solą
codojedzeniaduże jajka lub 5 małych 100 ml likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy 200 ml wina Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakompletny ranking moich ulubionych potraw, dań, dodatków... Na jeden z ulubionych zestawów natrafiłem w Skradinie w konobie u "Babci Anki" inni znają tą winiarnie pod nazwą "Czarnej wdowy". Do wina (rakij też) babcia podawała zawsze: pieczywo Pršut (szynka suszona) żółty ser posiekaną cebulę i oliwki Moja przygoda ze skipperowaniem w Chorwacji zbiegła się z wdrażaniem diety rozdzielnej , więc(...)lepszego zdrowia postanowiłem pójść krok dalej i wziąć przykład z greckich filozofów oraz uczonych i zastosować ich styl życia - czyli dietę wegetariańską *. Nastąpił moment w którym moja przystawka do wina skróciła się do: żółty ser posiekana cebula i oliwki Po drodze wypadł żółty ser ze względu, że najczęściej w lodówce nie posiadam, tamtejszego sera. nieraz zastępowałem go serkiem pleśniowym
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekażdy litr wody - 2 łyżki soli 4 liście laurowe 1,5 kg karkówki bez kości 5 średnich cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz 4 łyżki masła klarowanego ogórek kiszony bułki kajzerki Naszykować solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso. Karkówka powinna być cała zanurzona(...)solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie posypać papryką, pieprzem dodać ziele angielskie i cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, wlać wino i dusić wszystko około 6 minut. Wlać 1 l gorącej wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5 h do 3 h. W razie potrzeby uzupełniać wodę
O kuchni z uczuciembrązowym ryżem i salsą z pomidorów. Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg malinowych pomidorów ząbek czosnku cebula 1 litr bulionu 250 ml różowego wina sól, pieprz 1/2 cukinii oliwa z oliwek do smażenia świeża bazylia i natka pietruszki dodatki: natka pietruszki, brązowy ryż, drobno posiekany pomidor malinowy pozbawiony(...)skórki i kroję. W dużym garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej czosnek oraz cebulę. Dodaję posiekaną niedbale cukinię oraz pomidory. Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym
Mango Papajakruche i soczyste. Jeśli chcecie marynować w sposób tradycyjny to najlepiej zostawić na noc. SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu środkowego MARYNATA: 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron
Kuchnia Beatytemacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól, pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić(...)paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać do warzyw, doprawić ewentualnie do smaku i zalać rybę. Zapiekać przez 20 min w piekarniku. Można
Pieguskowa Kuchniacytuję za autorką Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 100 g ziemniaków 500 g dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić w małą kostkę. Cebulę(...)czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, sok z pomarańczy i bulion, gotować zupę przez 30 minut a następnie zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dekorować wg uznania kleksem z kwaśnej śmietany
Pieguskowa Kuchniatakich przystanek, jak i letnich wypadów doskonale będzie się komponować wino Mionetto Prosecco produkowane przez HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. z o.o. Jest to włoskie delikatne wino musujące z regionu Treviso. Mionetto jest wytwarzane z białej odmiany winogron glera z wyczuwanalną nutą miodu, dojrzałego jabłka oraz białej brzoskwini. Idealnie chłodzi i orzeźwia w skwarne dni zostawiając delikatny
Kolizje Smakówpapryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę(...)drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, ziele angielskie i całość podsmażamy. Kiedy mięso będzie podsmażone i „odda” trochę wody, dolewamy do niego wino i ½ szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość dusimy jeszcze około 2 godziny
Kuchnia Bon Appetitcytryny do smaku, podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Smak zupy można uczynić bardziej autentycznym przez dodatek białego wytrawnego wina. Po krótkim przesmażeniu pomidorów należy dodać 75 ml wina i gotować tak długo, aż większość płynu odparuje. Następnie należy dodać pozostałe składniki i kontynuować gotowanie według wskazówek powyżej (wówczas pomijamy sok z cytryny dodawany na końcu). Chcąc skrócić
Even Better Foodryżu Arborio 1/2 pęczka świeżego rozmarynu skórka otarta z 1 cytryny sól i pieprz 200 gram zielonej fasolki szparagowej 1 pęczek natki pietruszki lampka białego wina litr warzywnego lub drobiowego bulionu Na oliwie z oliwek i maśle podsmażam udka kurczaka na brązowy kolor. Dodaję rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno(...)siekam i smażę razem z kurczakiem. Dodaję ryż, smażę chwilę i wlewam wino. Alkohol redukuję, wlewam bulion, dodaję skórkę otartą z cytryny i przykrywam patelnię pokrywą a zawartość gotuję 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową i gotuję całość 10-15 minut bez pokrywy. Na koniec doprawiam danie solą i pieprzem i dodaję posiekaną natkę
Mango Papaja