Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 194grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku rozmaryn sól i pieprz szklanka śmietany 30% 1 lampka białego wina 2 łyżki masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego(...)następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut do zgęstnienia. Porcję schabu podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Risotto z maślakami 212dostałam maślaki. To wielka radość. Maślaki połączyłam z risottem. 300 gram ryżu arborio cebula biała ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy 700 ml bulionu 150 ml białego wina wytrawnego niteczki szafranu Przygotować bulion z niteczkami szafranu. W kostkę pokroić cebulę.Czosnek posiekać. Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż(...)smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Na drugiej patelni: Maślaki obrać ze śluzowatej skórki. Pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju . Dodać maślaki i dusić dodając odrobinę masła . Pos ol ić i dodać pieprz . Dusić ok 5 minut. Wyłożyć risotto, dodać grzyby i posypać natką
AZgotuj!
MULE PO PROWANSLSKU Z MAKARONEM SPAGETTI 189muli (małży) 150 g makaronu spagetti 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka białego wina 2 małe cebulki szalotki 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka chili/ można użyć świeżą papryczkę chili 1 łyżeczka cukru 1/3 pęczka natki pietruszki sól pieprz Mule myjemy i odrywamy bisiory. Przekładamy na sitko i dokładnie osuszamy. Makaron gotujemy(...)wodzie al dente. Dokładnie odsączamy. Cebulkę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy oliwę z oliwek aby zeszklić cebulkę oraz czosnek. Po kilku minutach wlewamy wino. Dodajemy pomidory, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Zdejmujemy z ognia. Do szerokiego garnka wlewamy
KuchcikoweLove
Żeberka z czerwoną kapustą 172Składniki 5 łyżek sosu sojowego 100 g miodu 4 łyżki sosu worcestershite pieprz szczypta tymianku półtora kg żeberek wieprzowych pół główki czerwonej kapusty 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego półtora litra soku z jabłek sól 100 g rodzynek Przygotowanie Marynata : sos sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire(...)pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina. Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet, sok z jabłek, sól i pieprz
R'n'G Kitchen
Żeberka z czerwoną kapustą 172Składniki 5 łyżek sosu sojowego 100 g miodu 4 łyżki sosu worcestershite pieprz szczypta tymianku półtora kg żeberek wieprzowych pół główki czerwonej kapusty 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego półtora litra soku z jabłek sól 100 g rodzynek Przygotowanie Marynata : sos sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire(...)pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina. Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet, sok z jabłek, sól i pieprz
R'n'G Kitchen
Pierś kurczaka w konfiturze figowej z kaszą bulgur z awokado, miętą i cytryną 235kurczaka 1-2 łyżki oleju do smażenia szczypta soli i pieprzu przyprawy: rozmaryn, wędzona papryka 2-3 łyżki konfitury figowej 1/2 cebuli lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu Kasza bulgur z awokado 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 awokado garść świeżej mięty 1 cytryna szczypta soli i pieprzu(...)oraz pieprzem. Na oliwie z oliwek smażę mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Cebulę siekam i smażę razem z mięsem do delikatnego zarumienienia. Dodaję konfiturę oraz lampkę wina. Duszę całość kilka minut. Wlewam bulion i gotuję składniki jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Kaszę gotuję w szklance wody do miękkości. Na koniec
Mango Papaja
Ciecierzyca duszona z warzywami 199włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy) -łyżka oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku -1 łyżka mąki pszennej -450ml bulionu -85ml wytrawnego białego wina -1 liść laurowy -1 łyżeczka zmielonej kolendry -1/2 łyżeczki papryki -sól i pieprz Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę(...)cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając. Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć z mąką. Wlać bulion, wino, dorzucić liść laurowy, kolendrę (można zastąpić gałką muszkatołową - dobrze komponuje się ze szpinakiem) i paprykę. Dusić pod przykrywką ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Zielona Kuchnia
Tort Raffaello 617płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik nie jest konieczny(...)skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę
Ciastkozercy
DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 209łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (zamiast parmezanu) 3 gałązki jarmużu, bardzo drobno porwane/posiekane 200g mrożonego groszku 1 marchewka łyżka oliwy ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 50ml białego wina (opcjonalnie) Marchew, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Do garnka (z grubym dnem) wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Dodać ryż i podsmażyć ciągle mieszając(...)ryż stanie się szklisty. Jeśli jest używane – teraz wlać wino i poczekać aż odparuje, lub od razu przejść do dolania chochelki bulionu. Zagotować, mieszać od czasu do czasu i gdy ryż wchłonie płyn, wlewać kolejną porcję. Nie wlewać całego bulionu od razu, bo zamiast risotta zrobi się zupa! Pod koniec (kiedy ryż będzie prawie ugotowany, taki al dente
Dietolog
Słodki omlet z karmelizowaną na winie figą i śliwką 193szklanki cukru pudru szczypta soli 8-10 śliwek 1 kg fig + kilka sztuk do dekoracji 2 łyżki masła 1 lampka czerwonego wina(...)rozmaryn jogurt naturalny do podania Połowę kilograma fig kroję w plastry. Śliwki kroję w kostkę. Połowę smażę na łyżce masła z rozmarynem a następnie duszę w winie, które redukuję do minimum. Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem. Na patelni rozpuszczam masło i wlewam mieszankę jajeczną. Układam figi w plastrach i wrzucam śliwki. Przykrywam składniki pokrywą
Mango Papaja
Polędwica w sosie jeżynowym 204mnie taki prezent. 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej rzepakowy sos: 30 dkg jeżyn 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka sosu balsamico 1/4 szklanki wina czerwonego sól, pieprz Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję, osuszam i kroję na pół. Posypuję solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i odstawiam na godzinę do lodówki. Do garnuszka przekładam umyte(...)jeżyny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko i przelewam z powrotem sok do garnka, dodaję wino, sos balsamico i redukuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem. Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Jak się zarumienią smaruję je sosem jeżynowym
wesoła kuchnia
Gotujemy wywar rybny w szybkowarze 296obierz i pokrój w małą kostkę 1/2 korzenia selera, obierz i pokrój w małą kostkę 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 200 ml białego wina Sauvignon Blanc 1 grubszy plaster cytryny, okrój dookoła skórkę sól czarny pieprz 2 i 1/2 l zimnej wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Naturalne(...)średniej mocy palnika ok. 3 min dodaj pozostałe warzywa, całość podsmażaj jeszcze parę minut do warzyw dodaj kawałki ryby i całość chwilę podsmażaj co jakiś czas mieszając dolej wino całość zamieszaj od czasu do czasu i poczekaj, aż alkohol ulotni się całkowicie i nie będzie w ogóle czuć jego zapachu dolej zimną wodę i całość zagotuj gdy zaczną
Szybko Szybkowar
KIEŁBASKI Z SOCZEWICĄ 209każda) 400g brązowej soczewicy, opłukanej i odcedzonej 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 średniej wielkości marchew, pokrojona w kostkę 1 duży ząbek czosnku 100ml białego wytrawnego wina 3 liście laurowe sól morska świeżo mielony czarny pieprz garść posiekanych liści natki pietruszki 2 łyżki oliwy Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchew oraz(...)nadmiar tłuszczu). Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i kiełbaski (wyciągnięte z wody). Smażyć przez 5 minut, przewracając, aby zezłociły się z wszystkich stron. Wlać wino i szybko zagotować, aby uwolnić smaki. Zmniejszyć ogień i gotować jakieś 8-10 minut, aż kiełbaski dobrze się ugotują. Kiełbaski (razem z sokami z patelni) przełożyć na patelnię
Dietolog
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 201mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan(...)ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Mozzarellę
Be Fit Be Strong
Risotto dyniowe z mascarpone 185ryżu arborio 70 dag pokrojonej dyni 1 duży por 1 cebula 4 ząbki czosnku 7 dag masła 1 litr rosołu lub domowego bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 1 czubata łyżka sera mascarpone Sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Umyty por z zieloną częścią pokroić w krążki, obrany czosnek i cebulę w kostkę(...)typu wok rozgrzać masło, dodać cebulę z czosnkiem oraz por, zeszklić na wolnym ogniu tak aby nic się nie przyrumieniło, wsypać suchy ryż, smażyć 5 minut mieszając, wlać wino, dusić do odparowania, dodać pokrojoną w kostkę dynię, podlać chochlą gorącego bulionu, dusić pod przykryciem, w trakcie doprawić solą oraz pieprzem, kiedy bulion wsiąknie w potrawę, dolać znów
Wanilia i Kardamon