wino - 10075 przepisów (strona:203/672)

Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. 284

moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórek (pomidory z puszki) 2 cebule 2 szkl. wody 10 ziaren(...)paski. W dużym naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym wymieszać: kapustę kiszoną, grzyby, śliwki, kiełbasę, cebule, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, kminek, pomidory. Dodać wodę, której moczyły się grzyby, wino i 1 szklankę wody. Dokładnie wymieszać składniki bigosu, nakryć naczynie pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową.  Wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie

Codziennik Kuchenny
Risotto z kurczakiem 171

patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na jasny złoty kolor. Dodać czosnek posiekany drobno i ryż. Smażyć mieszając 1 minutkę. Na patelnię wlać wino i smażyć mieszając aż wino wyparuje. Wlać wywar, pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotować 5 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C, wstawić naczynie do piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Penne w sosie pomidorowym z białą kiełbasą i olejem z ostropestu 203

pomysł na szybki ,ale również bardzo aromatyczny obiad. Właściwie kilka składników i gotowe! W sam raz do lampki czerwonego wytrawnego wina, które...w tym daniu będzie nam akurat potrzebne! Składniki makaron penne butelka lub dwie,sosu pomidorowego najlepiej(...)wersji RUSTICA garść świeżej bazylii opcjonalnie kiełbasa biała dobrej jakości, soczysta i aromatyczna drobno pokrojona czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku chlust czerwonego wina olej z ostropestu olej kokosowy  do smażenia parmezan Gotujemy makaron al dente. Do dużego garnka z grubym dnem dodajemy oleju kokosowego, a na rozgrzany wrzucamy białą kiełbasę

Z Kuchni Do Kuchni
Tort z suszonych moreli 122

śliwki, to dlaczego by nie morele.... 190 g moreli suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone torebki kardamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, 200 ml białego wytrawnego wina, 50 ml cukru, 4 białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier

królestwo garów
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 160

laurowych (tak trochę galatowo...), ale niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie(...)każdej strony. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tym samym tłuszczu, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Przemieszać i lekko posolić. Do garnka wlać czerwone wino, dolać bulion (lub rosół), posolić (ja dałam ok.1/3 łyżeczki soli himalajskiej), zagotować. Do garnka przełożyć podsmażone kawałki mięsa, oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Garnek zamknąć i umieścić

Smaczne Zdrowe
Cantuccini 182

Pyszne migdałowe włoskie ciasteczka to propozycja na długie wieczory przy kubku ulubionej herbaty, kawy lub wina. Cantuccini są stosunkowo twarde dlatego ja lubię je maczać w ulubionym napoju:) Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować oryginalnych włoskich cantuccini polecam Wam ten przepis. Składniki/12-15 szt: – 250 g mąki pszennej – 150 g cukru trzcinowego – 5 g proszku(...)minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut. To wszystko włoskie cantuccini gotowe :).Można je jeść, maczając w kawie lub winie :). Artykuł Cantuccini pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
LEKSYKON BAKALII 199

charakterystyka wybranych bakali. DAKTYLE Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone(...)powstawaniu wrzodów żołądka i kolki wątrobowej. 100 g żurawiny to 308 kcal. Zastosowanie: Dodaje się do deserów i musli oraz do duszenia mięs. Gdy zmiksujemy ją z odrobiną czerwonego wina i soku z pomarańczy powstanie chuntney. Źródło: internet

Ciastka - domowe słodkości
Tort z dżemem i mango 190

szklanki mąki ziemniaczanej krem: 1 mango duże 3 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascaropne nasączenie: 1/2 szklanki wody przegotowanej 1 cytryna 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g  extra konfitury z  truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu: 100 g czekolady białej Biszkopt(...)lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie: Sok z cytryny i wino wlewam do wody przegotowanej zimnej. Galaretka truskawkowa: Konfiturę zmiksowałam blenderem, żeby rozdrobnić kawałki truskawek. Dodałam do niego żelatynę rozpuszczoną w wodzie, odstawiam aż stężeje lekko. Obręcz tortu: Czekoladę białą łamię

wesoła kuchnia
Karp w sosie po staropolsku. 185

porcji 1 i 1/2 kg karpia 1 l wody Składniki na sos : wywar z gotowania karpia 2/3 szklanki czerwonego wina 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera sok z 1 cytryny 5 dkg rodzynek 5 dkg migdałów bez skórki 5 dkg piernika 4-5 goździków 6-7 ziaren pieprzu 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka masła(...)się nie przypalił. Ostrożnie wlej do upalonego cukru 1/2 szklanki wody gotuj do uzyskania gęstego syropu. Mąkę podsmaż na rozgrzanym maśle, wlej wywar warzywno-rybny, sok z cytryny, wino,starty piernik, rodzynki, migdały i upalony cukier ( karmel ). całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Dopraw do smaku solą. Do gotowego sosu włóż dzwonka karpia, podgrzej

Przepisy i porady kulinarne
Chili con carne (bezglutenowe) 186

pomidorów lub 8-10 sparzonych pomidorów bez skórki 2 małe puszeczki przecieru pomidorowego 500 g mielonego mięsa (w tym przepisie z łopatki wieprzowej) 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml) 2-3 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia (w tym wypadku najlepsza z wytłoczyn, nie extra virgin) przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne papryka(...)soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień. 5. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy. 6. Następnie dodajemy pomidory z puszki (około

Kawa z mlekiem
Tort ze śliwek 148

dwudziestych XX wieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa, 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 50 ml cukru, 4 białka Śliwki zalać gorącą wodą i moczyć godzinę. Po tym czasie śliwki odcedzić, drobno pokroić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować

królestwo garów
Bigos z czerwonej kapusty z owocami 163

kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta(...)musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni.  Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin

AZgotuj!
GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU 389

posiekane 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Porcje mięsa kroimy na  kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce(...)zamarynowane z przyprawami mięso, oprószamy mąką. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz czosnek, chwilę smażymy. Krok 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki (wino, wodę, pomidory z puszki, koncentrat, pokrojone papryki, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki , mieszamy. Ważne aby za pomocą szpatułki oderwać od dna przywarłe mięso oraz przyprawy (w tym jest moc smaku

Moja Książka Kucharska
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty 196

miętą. Powiem Wam, że fajnie takie ziemniaczki smakują :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych kurek około 150 ml śmietany 30% 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula sos sojowy sól pieprz masło klarowane do smażenia natka pietruszki Ziemniaczki: 6 średnich ziemniaków sól pieprz suszona mięta bazylia olej lub oliwa 1. Ziemniaki obieramy i możemy podgotować(...)minut. Przekładamy na talerzyk. 3. Na patelnię dajemy kolejną łyżkę masła. Polędwiczki kroimy w 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na maśle z obu stron. Następnie dodajemy wino, jak się nam zredukuje dodajemy śmietanę. Smażymy do momentu, aż nam się zagęści, doprawiamy wtedy solą i pieprzem, oraz sosem sojowym, dodajemy też posiekaną świeżą natkę pietruszki. Podajemy

kruche babeczki
Piersi kaczki z gruszkami 148

Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką.  Składniki 800 g piersi kaczki 500 g gruszek 2 cebule pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka natki pietruszki kawałek cynamonu goździk liść laurowy 4 łyżki masła cukier 1 łyżka sól pieprz       Przygotowanie(...)stopni C. Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut. Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem

R'n'G Kitchen