mleka kokosowego 2 szklanki bulionu szczypta szafranu 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili szczypta soli i pieprzu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 lampka białego wina prażone pestki dyni W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa(...)poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło z dodatkiem uprażonych pestek dyni. Smacznego, Klaudia! Gotuj nowości z #OlejWielkopolski i #olejkonwenanse! http://www.olejkonwenanse.pl
Mango Papajaprzeciśnięte przez praskę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę 100 ml bulionu drobiowego 100 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki(...)włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut, wlej wino i gotuj, aż odparuje jego połowa. Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut
karmelowysalami oraz chudy boczek-i tak wyczarujemy cudo. SKŁADNIKI: 1 cebula ok. 120 g wędzonego boczku Kilka plasterków salami 4-5 plastrów szynki długodojrzewajacej papryczka chili ok.1/4 szkl. czerwonego wina 2 szkl. passaty pomidorowej Łyżka koncentratu pomidorowego Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty sos -doprawiamy pieprzem, ew. solą. Spaghetti gotujemy al dente- przekładamy, prosto z garnka do sosu. ew, dolewamy troszkę wody z gotowania makaronu.Gorący makaron wraz
Kopystką po garachkolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu – pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina – po dodaniu buraków, koloru różowego wina – po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa. Składniki
Zasmakuj KuchniZasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż. Mięso posól i popieprz(...)patelni rozgrzej pozostały kaczy tłuszcz i przysmaż na nim posiekaną cebulę. Kolejno dodaj ugotowaną kapustę, listki laurowe i ziele angielskie. Smaż wszystko przez kilka minut i wlej białe wino. Odczekaj, aż znaczna część płynu odparuje. Następnie dodaj konfiturę z truskawek oraz ocet. Kontynuuj smażenie, aż kapusta stanie się szklista. Pod sam koniec na osobnej patelni wytop tłuszcz ze słoniny
Food Squareniewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 1000g) 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy(...)dużym ogniu. Drobno pokrojoną cebulkę (i jeśli jest używany czosnek przeciśnięty przez praskę) podsmażyć na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Kiedy będą miały złoty kolor, wlać wino i poczekać, aż odparuje. Kiedy płyn wyparuje z garnka dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać bulion. Może być także zwykła woda, jeśli akurat nie dysponujecie żadnym wywarem (wtedy trzeba
Dietologżech wypucowoł do czysta cały talyrz, to żech jeszcze sie wziōn 14 za wytōnkiwanie 15 resztkōw ze patelni. Co potrza? 500 g krewetkōw 1 banan 1 keliszek wina 100-150 ml śmiytōnki ździebko 16 curry ździebko chili 1 cebula 1 zōmbek czosku 1 łeżka masła klarowanego 3 łeżki oliwy trocha pokrajanyj 17 natki pietruszki Na maśle klarowanym i oliwie
Chop w kuchniminut, pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając dokładnie zawartość rondla. Cebula powinna być bardzo miękka, aksamitna na języku, zacznie być przeźroczysta. Do cebuli dolewamy ocet z czerwonego wina, ocet balsamiczny (najlepszy jaki zdobędziecie!) i wsypujemy brązowy cukier. Muscovado nad zwykłym cukrem trzcinowym ma w tej konfiturze ogromną zaletę w postaci koloru i delikatnego miodowo-karmelowego posmaku – jeśli robiliście(...)duże ząbki czosnku (25g) 100g cukru trzcinowego z melasą (Dark Muscovado) 100ml octu balsamicznego (używam octu z Modeny Mazzetti l’Originale I.G.P.) 2 łyżki octu z czerwonego wina 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 niepełna łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe gałązka świeżego rozmarynu
Karo in the Kitchenłodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub listki oderwane z gałązek świeżego) 4 szklanki gorącej wody kieliszek czerwonego wina wytrawnego 250 g zielonej soczewicy namoczonej przez pół godziny w zimnej wodzie sól, pieprz do smaku na grzanki: 6 kromek wiejskiego chleba, ząbek czosnku natka pietruszki do posypania zupy Przygotowanie(...)minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj posiekane grzyby i smaż razem jeszcze 3 minuty. Do garnka wlej wywar z grzybów, 4 szklanki gorącej wody, kieliszek czerwonego wina i dorzuć zieloną soczewicę. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wymieszaj, zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka. W międzyczasie przygotuj grzanki
Chilli Czosnek i Oliwaroztopić. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe
Kuchnia Pokoleńpołączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się. Składniki 6 plastrów szynki prosciutto kostka zimnego masła 12 listków świeżej szałwii 6 filetów pstrąga 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina sok z jednej cytryny Przygotowanie Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę(...)się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchenszklanki kleistego ryżu np. arborio (z innym nie wyjdzie) Szczypta szafranu 3 szklanki rosołu 4 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula(...)dzień wcześniej wieczorem. W garnku rozgrzewamy olej z bazylią dodajemy posiekaną drobno w kostkę cebulę, szklimy, po chwili wsypujemy suchy ryż, podsmażamy z cebulką aż stanie się przezroczysty, wlewamy wino, smażymy do odparowania, gdy ryż pochłonie płyn, dodajemy parę nitek szafranu, wlewamy szklankę gorącego rosołu i gotując mieszamy, aż ryż pochłonie cały płyn, wtedy dolewamy kolejne porcje rosołu , cały
Wanilia i Kardamondanie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy(...)stron, po czym ponownie włożyć do piekarnika (układając piersi skórą do góry). Odmrożone wiśnie przełożyć wraz z sokiem na patelnię. Dodać cukier trzcinowy, gwiazdkę anyżu i wlać wino. Całość gotować do momentu, aż płyn się zredukuje i powstanie nam gęsty sos. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć
Passions hobbies lifewołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki oregano sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dałam 1/2 i było ostre) 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki startego sera (u mnie mozzarella) Beszamel: 4 łyżki(...)drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. 3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy 15-20 minut, aż część płynu odparuje. Solimy. 4. W rondelku przygotowujemy beszamel. Rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę
kruche babeczkiplastrów szynki – 2 łyżki kaparów – 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia – 15 pomidorków koktajlowych – 150 ml śmietany 18% – 100 ml białego wina lub wody – świeżo mielony pieprz, sól – parmezan do podania Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie obierz i pokrój w cienkie plasterki czosnek, szynkę pokrój(...)paski, pomidorki przekrój na pół. Na patelnię wlej oliwę i krótko podsmaż czosnek, a następnie dodaj szynkę. Duś dosłownie 2 minuty i dodaje na patelnię śmietanę, oraz wino. Podgrzewaj kolejne 3-4 minuty po czym dorzuć do sosu przekrojone na pół pomidorki, kapary, a po 1-2 minutach ugotowany makaron. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj i przełóż
nietylkopasta.pl