wino - 10075 przepisów (strona:204/672)

Zupa krem z batata i marchewki na mleku kokosowym z chili 126

mleka kokosowego 2 szklanki bulionu  szczypta szafranu  2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili  szczypta soli i pieprzu  1 cebula  1 ząbek czosnku 1 lampka białego wina  prażone pestki dyni  W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa(...)poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło z dodatkiem uprażonych pestek dyni.  Smacznego, Klaudia! Gotuj nowości z #OlejWielkopolski i #olejkonwenanse!  http://www.olejkonwenanse.pl

Mango Papaja
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 222

przeciśnięte przez praskę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę 100 ml bulionu drobiowego 100 ml wytrawnego czerwonego wina 3 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku Składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki(...)włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut, wlej wino i gotuj, aż odparuje jego połowa. Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut

karmelowy
Spaghetti all'Amatriciana 182

salami oraz chudy boczek-i tak wyczarujemy cudo. SKŁADNIKI: 1 cebula ok. 120 g wędzonego boczku Kilka plasterków salami 4-5 plastrów szynki długodojrzewajacej papryczka chili ok.1/4 szkl. czerwonego wina 2 szkl. passaty pomidorowej Łyżka koncentratu pomidorowego Świeżo starty ser np. Parmezan Łyżka oliwy Spaghetti (choć w oryginalnym przepisie powinno być Bucatini) PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty sos -doprawiamy pieprzem, ew. solą. Spaghetti gotujemy al dente- przekładamy, prosto z garnka do sosu. ew, dolewamy troszkę wody z gotowania makaronu.Gorący makaron wraz

Kopystką po garach
Zielone puree 166

kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu – pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina – po dodaniu buraków, koloru różowego wina – po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 183

Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż. Mięso posól i popieprz(...)patelni rozgrzej pozostały kaczy tłuszcz i przysmaż na nim posiekaną cebulę. Kolejno dodaj ugotowaną kapustę, listki laurowe i ziele angielskie. Smaż wszystko przez kilka minut i wlej białe wino. Odczekaj, aż znaczna część płynu odparuje. Następnie dodaj konfiturę z truskawek oraz ocet. Kontynuuj smażenie, aż kapusta stanie się szklista. Pod sam koniec na osobnej patelni wytop tłuszcz ze słoniny

Food Square
Zupa krem z cukinii – ANGIE GOTUJE odc. 10 223

niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 1000g) 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 duże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy(...)dużym ogniu. Drobno pokrojoną cebulkę (i jeśli jest używany czosnek przeciśnięty przez praskę) podsmażyć na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Kiedy będą miały złoty kolor, wlać wino i poczekać, aż odparuje. Kiedy płyn wyparuje z garnka dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać bulion. Może być także zwykła woda, jeśli akurat nie dysponujecie żadnym wywarem (wtedy trzeba

Dietolog
Przepis na Krewetki ze bananowom zołzom (Krewetki w sosie bananowym) 187

żech wypucowoł do czysta cały talyrz, to żech jeszcze sie wziōn 14 za wytōnkiwanie 15 resztkōw ze patelni. Co potrza? 500 g krewetkōw 1 banan 1 keliszek wina 100-150 ml śmiytōnki ździebko 16 curry ździebko chili 1 cebula 1 zōmbek czosku 1 łeżka masła klarowanego 3 łeżki oliwy trocha pokrajanyj 17 natki pietruszki Na maśle klarowanym i oliwie

Chop w kuchni
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 322

minut, pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając dokładnie zawartość rondla. Cebula powinna być bardzo miękka, aksamitna na języku, zacznie być przeźroczysta. Do cebuli dolewamy ocet z czerwonego wina, ocet balsamiczny (najlepszy jaki zdobędziecie!) i wsypujemy brązowy cukier. Muscovado nad zwykłym cukrem trzcinowym ma w tej konfiturze ogromną zaletę w postaci koloru i delikatnego miodowo-karmelowego posmaku – jeśli robiliście(...)duże ząbki czosnku (25g) 100g cukru trzcinowego z melasą (Dark Muscovado) 100ml octu balsamicznego (używam octu z Modeny Mazzetti l’Originale I.G.P.) 2 łyżki octu z czerwonego wina 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 niepełna łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe gałązka świeżego rozmarynu

Karo in the Kitchen
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 160

łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub listki oderwane z gałązek świeżego) 4 szklanki gorącej wody kieliszek czerwonego wina wytrawnego 250 g zielonej soczewicy namoczonej przez pół godziny w zimnej wodzie sól, pieprz do smaku na grzanki: 6 kromek wiejskiego chleba, ząbek czosnku natka pietruszki do posypania zupy Przygotowanie(...)minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj posiekane grzyby i smaż razem jeszcze 3 minuty. Do garnka wlej wywar z grzybów, 4 szklanki gorącej wody, kieliszek czerwonego wina i dorzuć zieloną soczewicę. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wymieszaj, zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka.  W międzyczasie przygotuj grzanki

Chilli Czosnek i Oliwa
Łagodna kremowa zupa curry z łososiem i krewetkami 189

roztopić. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg otulony szynką prosciutto 184

połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się.  Składniki 6 plastrów szynki prosciutto kostka zimnego masła 12 listków świeżej szałwii 6 filetów pstrąga 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina sok z jednej cytryny     Przygotowanie   Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę(...)się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 242

szklanki kleistego ryżu np. arborio (z innym nie wyjdzie) Szczypta szafranu 3 szklanki rosołu 4 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula(...)dzień wcześniej wieczorem. W garnku rozgrzewamy olej z bazylią dodajemy posiekaną drobno w kostkę cebulę, szklimy, po chwili wsypujemy suchy ryż, podsmażamy z cebulką aż stanie się przezroczysty, wlewamy wino, smażymy do odparowania, gdy ryż pochłonie płyn, dodajemy parę nitek szafranu, wlewamy szklankę gorącego rosołu i gotując mieszamy, aż ryż pochłonie cały płyn, wtedy dolewamy kolejne porcje rosołu , cały

Wanilia i Kardamon
Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką 229

danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę.  Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy(...)stron, po czym ponownie włożyć do piekarnika (układając piersi skórą do góry). Odmrożone wiśnie przełożyć wraz z sokiem na patelnię. Dodać cukier trzcinowy, gwiazdkę anyżu i wlać wino. Całość gotować do momentu, aż płyn się zredukuje i powstanie nam gęsty sos. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.  Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć

Passions hobbies life
Musaka 153

wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki oregano sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dałam 1/2 i było ostre) 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki startego sera (u mnie mozzarella) Beszamel: 4 łyżki(...)drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. 3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy 15-20 minut, aż część płynu odparuje. Solimy.  4. W rondelku przygotowujemy beszamel. Rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę

kruche babeczki
Makaron z szynką 164

plastrów szynki – 2 łyżki kaparów – 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia – 15 pomidorków koktajlowych – 150 ml śmietany 18% – 100 ml białego wina lub wody – świeżo mielony pieprz, sól – parmezan do podania Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie obierz i pokrój w cienkie plasterki czosnek, szynkę pokrój(...)paski, pomidorki przekrój na pół. Na patelnię wlej oliwę i krótko podsmaż czosnek, a następnie dodaj szynkę. Duś dosłownie 2 minuty i dodaje na patelnię śmietanę, oraz wino. Podgrzewaj kolejne 3-4 minuty po czym dorzuć do sosu przekrojone na pół pomidorki, kapary, a po 1-2 minutach ugotowany makaron. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj i przełóż

nietylkopasta.pl