wino - 10075 przepisów (strona:210/672)

Risotto z zielonymi szparagami 170

Risotto z zielonymi szparagami Składniki : 2 szalotki bananowe, lub 1 średnia biała cebula 1 szklanka ryżu do risotto (arborio) (może być odrobinę więcej) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego pęczek zielonych szparagów (250g) 20-30g parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach 3 łyżki masła oliwa do smażenia Jak zrobić risotto(...)cebulę), powinna być miękka, ale nie brązowa (soffritto). Na patelnię wsypać ryż do risotto (arborio) i dokładnie wymieszać go z cebulą, aby pokrył się tłuszczem. Do ryżu wlać białe wino, wymieszać i gotować przez chwilę, aż cały płyn zostanie wchłonięty (riso).  Przygotować szparagi - odłamać zdrewniałe końcówki, szparagi pokroić na około 2 centymetrowe kawałki.  Do ryżu stopniowo dolewać

Codzienne Gotowanie
Risotto z botwiną i cheddarem 161

risotto: 200 g ryżu do risotto 1 cebula 1 pęczek botwiny 100 g chorizo ( można pominąć ) 70 g sera cheddar ( można zastąpić innym twardym serem ) 100 ml białego wytrawnego wina około 500 ml wody sól, pieprz 1 łyżka masła oliwa do smażenia Przygotowanie risotto z botwiną: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanej(...)chorizo i smażyć 3 minuty. Wszystkie składniki zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, nie mytą, wsypać ryż. Smażyć 3-5 minut, aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino - odparować. Następnie wlewać po około 100 ml wody i gotować ryż na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje, uzupełnić wodę. Czynność powtarzać, aż ryż się ugotuje. Na samym końcu dodać

kolorowotorcikowo
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 191

porcje  - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 łyżki miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule dymki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka świeżego estragonu 1 łyżka świeżego oregano 100 g sera halloumi (u nas tarta mozzarella(...)Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :)  1 porcja - 345 kcal - 37 g białka

Moje Kuchenne Rewelacje
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 216

cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi  Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora,  1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda(...)posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.  Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak po włosku 258

parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć(...)się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową na talerz a do tłuszczyku dodać pokrojoną cebulę,oraz por, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, 3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje,  włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć.  Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 161

topinamburu  2 ziemniaki  1 łyżka oliwy z oliwek  1 cebula  ząbek czosnku  sól, pieprz litr bulionu warzywnego  1/2 szklanki mleka 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco   Dodatkowo do dekoracji: główki szparag zielonych  1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  kilka brązowych pieczarek(...)pieprz Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską

Mango Papaja
Filet z indyka z koprem włoskim, podany z pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów 166

zmielony 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła klarowanego 1 duża (500 g) bulwa kopru włoskiego 2 łyżki soku z cytryny ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli 150 ml białego wytrawnego wina 350 g pieczarek młoda cebulka kilka sztuk pomidorów suszonych w oliwie ¾ szklanki    bulionu drobiowego ½ szklanki śmietanki kremówki (30%) Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Owinęłam bawełnianą(...)plasterki. Pomidory odsączyłam z oliwy i pokroiłam w paseczki a potem jeszcze na pół. Cebulki oczyściłam i pokroiłam w grube (około 1 cm) krążki. Do rondla włożyłam koper, wlałam wino i 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Dodałam cukier i sól. Zostawiłam do gotowania. Po zagotowaniu, zmniejszyłam gaz, przykryłam rondel i na średnim ogniu gotowałam jeszcze   około

Kuchnia u Krysi
Wiosenne przepisy na kolację 224

cytryną.   4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól(...)drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą

Tradycyjna Kuchnia
Nalewka z pigwy 273

Wiosna nareszcie dopisała. To idealna pora na zorganizowanie grilla lub pikniku. Do wiosennych potraw czy deserów najlepiej pasuje ulubione wino lub nalewka. Polecam tą z pigwy. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Składniki 2 kg pigwy 1 kg cukru 750 ml wódki 250 ml spirytusu 1. Owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych(...)woń z pewnością zachęci wszelkie owady do siadania na kieliszkach lub „pływania” w nich. Firma Tarka i Miarka ma na to doskonałe rozwiązanie: kieliszek piknikowy do wina . 6. To bardzo oryginalny i funkcjonalny gadżet. Jest wykonany z plastiku co ułatwia transport a szczelna pokrywka chroni zawartość przed rozlaniem. Doskonale sprawdzi się także przy wietrznej pogodzie. Podwójne ścianki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 218

wiosenne  . Zdrowe i pożywne . Dajcie się namówić ViolaPassion Składniki: 2 osoby 2 steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki(...)gałązka pomidorów  typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy ,osuszamy. Zabieramy się za robienie marynaty Do wina dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy  właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce (jak zawsze polecam naczynie szklane zamykane ) Nie dodajemy czosnku

Viola cooks with passion
Pęczak ze szparagami i orzechami 175

orzechy, to bez nich też się nie obyło. Składniki na 2 porcje: pęczek zielonych szparagów szklanka suchego pęczaku – namoczonego lub wypłukanego na sitku i ugotowanego kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz mała czerwona cebula drobno posiekana kilka posiekanych listków mięty 6 suszonych moreli pokrojonych na plasterki 6 orzechów włoskich – wyłuskanych i podprażonych na patelni pół(...)pęczak ze szparagami Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować je 5 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Pęczak odsączyć, podgrzewając go na małym ogniu dodać wino, cebulę, pieprz, miętę i morele. Wyłożyć pęczak na talerz dzieląc go na 2 porcje. Na to wyłożyć po połowie pęczka szparagów. Udekorować orzechami i fetą. Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 215

kolendry. Podaj z cytryną. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion(...)drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą

karmelowy
Kotlety schabowe zapiekane ze szpinakiem 274

minut przed posiłkiem wstawić do piekarnika. Ziemniaki lub kasza i obiad gotowy. Polecam!  składniki 500 g schabu bez kości (ok 5 kotletów) 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 250 g szpinaku 3 ząbki czosnku ok 60 g ricotty płatki chili sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia 3 łyżki tartego parmezanu do posypania przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do głębokiej(...)osuszyć, pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać, a na patelnię wlać wino. Zagotować, zeskrobać wszystkie smaki, polać mięso. Na mięsie ułożyć szpinak, posypać wszystko parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 40 minut, aż schab będzie idealnie

Stare Gary
Penne z sosem bolońskim na sposób Josha 153

minut. Pyszną pastę z sosem bolońskim na sposób Josha.  Zapraszam Was na ekspresowy przepis. Będziemy potrzebować  200 gram mielonego mięsa wołowego 1 kieliszek dobrego czerwonego wina 1 puszka pomidorów (300g) 1 sporą papryczkę chili 1 cebulę posiekaną w kostkę   2 ząbki czosnku- drobniutko posiekane  1 świeży pomidor- pokrojony w kostkę 1/2 czerwonej papryki- pokrojonej(...)oliwie, dodać mielone mięsa i smażyć chwilkę. Dolać bulion przyprawy i dusić na nie dużym ogniu.  Po 5 minutach dodać pomidory z puszki i wino. Gotować na niewielkim ogniu aż płyn się zredukuje. Przyprawić do smaku solą, pierzem, siekaną kolendrą. Podawać z penne i włoskim twardym serem nap. parmezanem  Smacznego życzymy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk