wino - 10075 przepisów (strona:201/672)

Bogracz drobiowy na białym winie 162

Kolejny mój przepis na smaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 białe cebule 1 kg pomidorów 3 czerwone papryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić(...)kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, wrzucić mięso i zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić do smaku, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą i ugotować potrawę do miękkości i w razie potrzeby doprawić do smaku i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym 185

namoczenia kajzerek 2 średnie szalotki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml półsłodkiego czerwonego wina 50 g suszonej żurawiny 1-2 łyżki oleju do smażenia mąka pszenna do oprószenia klopsików Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno  1 szalotkę posiekać drobno(...)wysmażyć, bo będą suche. Obsmażone przekładać do garnka. Kiedy wszystkie klopsiki będą obsmażone, na patelnię włożyć posiekaną drugą szalotkę i podsmażyć ją przez moment. Powinna tylko się zeszklić. Wlać wino, zagotować - przelać do garnka z klopsikami. Na patelnię wlać około pół szklanki wody, zagotować. (W ten sposób wyciągniemy resztę smaku, który pozostał na patelni. Fachowo nazywa się to deglasacja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne krewetki na puree z kalafiora 197

– spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej

nietylkopasta.pl
Karp w sosie słodko-kwaśnym 164

Karp na chiński sposób Składniki 1 kg karpia 200 g imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 90 g mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej olej Sos : 2 paryki chili 2 dymki 2 ząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty(...)imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką

R'n'G Kitchen
Kaszotto pomidorowe 206

być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym. Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. kaszy pęczak 500 ml gorącego bulionu duża cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml wina wytrawnego puszka krojonych pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pierz, chilli natka pietruszki lub świeża bazylia oliwa Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i zeszklić(...)oliwie w głębokiej patelni. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać kaszę pęczak, zamieszać i smażyć około minutę. Dodać wino i nadal smażyć, aż odparuje. Gdy już się zredukuje wlać bulion, zamieszać i przykryć. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały bulion. Wlać pomidory, ponownie gotować kilka minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli

wyzwania kuchenne
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 189

pomidorowego 250 ml czerwonego wina 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Garść czarnych oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano Kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina * nie bójcie się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę

Słodki Kompromis
Makaron z krewetkami na białym winie 201

pozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu. Do tego posiada 10-letnią gwarancję! Składniki: krewetki (świeże lub mrożone) – dowolna ilość masło 82% oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku białe wino (około 100 ml) 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jeśli przygotowujesz świeże krewetki – obierz je z pancerzy zostawiając ogonki, następnie natnij delikatnie(...)oliwą i masłem (około 2 łyżek stołowych). Podsmaż krewetki wraz z czosnkiem maksymalnie 4-5 minut, w połowie smażenia przewróć je na drugą stronę. Zalej je następnie białym winem i odczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj jeszcze jedną łyżkę stołową masła, skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską. Dodaj

Garniec Magalie
Risotto z krewetkami i szpinakiem 266

risotto bardzo pasuje kieliszek białego, schłodzonego wina!     Składniki: 200 g ryżu do risotto 200 g krewetek 200 g szpinaku baby 1 mała cebula 100 ml białego wina 5-6 suszonych pomidorów 1-2 świeże pomidory (opcjonalnie) Czytaj dalej... Artykuł Risotto z krewetkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 178

karkówki 1 litr bulionu ( jeżeli nie masz, użyj wody) nieduża główka kapusty włoskiej (około 400-500 gramów) 1 marchew 2 cebule 4 ziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle: 500 g maślanki (lub jogurtu) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 700 g maki pszennej 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego(...)patelnię włożyć obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki oraz posiekaną w plasterki cebulę. Dodać szczyptę soli. Warzywa zrumienić, po czym dodać poszatkowaną kapustę oraz startą na tarce marchew. Dolać wina i gotować tak 10 minut, by je odparować. Dodać liść laurowy, łyżkę sosu sojowego, bulion i zagotować. Dołożyć wcześniej wyjęte mięso. Dusić pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wołowina z warzywami 173

antrykot najlepiej z kością 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki 100 g mąki pszennej 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj(...)samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.   Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj wszystko 1-2 minuty. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso.   Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek

kuron.com.pl
Warzywny wywar w 10 minut... 168

gałazki selera 1 zabek czosnku 1 łyżka oliwy, lub oleju 1 lub 2 listki laurowe gałazka tymianku i/lub kilka łodyżek pietruszki, bez listków kilka ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białego wina, opcjonalnie Zetrzyj cebule, marchewki, selera i czosnek na tarce o dużych oczkach - albo posiekaj wszystko, jeśli wolisz, ale warzywa musza być bardzo drobne. Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku(...)wrzuć wszystkie składniki. Smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez około 5 minut, lub do czasu, aż warzywa lekko zmiękna (chodzi tu głównie o złagodzenie smaku surowej cebuli). Dodaj wino, jeśli używasz, a następnie 1.75 litra wrzacej wody z czajnika. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, lekko tylko bulgoczace, bez przykrycia. Jeśli warzywa były starte bulion będzie gotowy

Lejdi of the house
Sos gruszkowy 126

Idealnie pasuje do kaczki Składniki 250 g gruszek 2 cebule pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka natki pietruszki kawałek cynamonu goździk liść laurowy 4 łyżki masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie Gruszki obrałem, pozbawiłem z gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem(...)łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples 185

nasiennych i pokrojonych w ćwiartki 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 1 główka czosnku, ząbki obrane w całości sól, pieprz 3 gałązki rozmarynu 1/2 szklanki cydru lub białego wina Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania. W naczyniu do zapiekania umieść jabłka, cebulę, czosnek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem

karmelowy
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 144

pierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – 2 garści świeżych liści szpinaku (najlepsze będą małe listki baby) – 6 łyżek śmietany 18% – 50 ml białego wina – 10-12 oliwek bez pestek (zielone lub czarne, obydwa rodzaje będą pyszne) – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron(...)dodaj kurczaka, podsmaż około 5-6 minut aż się usmaży i lekko zezłości, wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu

nietylkopasta.pl
Królik w musztardzie i winie 139

kluseczkami francuskimi - idealnie do siebie pasują. Składniki: 1/2 tuszki królika  - poporcjowanego 1 średnia cebula ok 100 g boczku wędzonego musztarda kremska lub sarepska 250 ml białego półwytrawnego wina odrobina mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz, tymianek masło, olej rzepakowy śmietanka 30% - 3 łyżki Porcje mięsa oprószyć solą i pieprzem i nasmarować 2 łyżkami musztardy. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)patelni odsączając tłuszcz. Na patelnię wrzucić porcje królika i podsmażyć całość lekko. Mięso oprószyć odrobiną mąką i podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją. Następnie dodać wino, szczyptę suszonego tymianku i całość dusić przez ok. 40 minut - do miękkości mięsa.  Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je z patelni. Na patelnię dodać 3 łyżki śmietany, ewentualnie

Ze smakiem bez glutenu