wino - 10075 przepisów (strona:212/672)

Kanapeczki z serem camembert i konfiturą wiśniową 165

takich przystanek, jak i letnich wypadów doskonale będzie się komponować wino Mionetto Prosecco produkowane przez HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. z o.o. Jest to włoskie delikatne wino musujące z regionu Treviso. Mionetto jest wytwarzane z białej odmiany winogron glera z wyczuwanalną nutą miodu, dojrzałego jabłka oraz białej brzoskwini. Idealnie chłodzi i orzeźwia w skwarne dni zostawiając delikatny

Kolizje Smaków
Gulasz i kuchnia węgierka 152

papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę(...)drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, ziele angielskie i całość podsmażamy. Kiedy mięso będzie podsmażone i „odda” trochę wody, dolewamy do niego wino i ½ szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość dusimy jeszcze około 2 godziny

Kuchnia Bon Appetit
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 230

cytryny do smaku, podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Smak zupy można uczynić bardziej autentycznym przez dodatek białego wytrawnego wina. Po krótkim przesmażeniu pomidorów należy dodać 75 ml wina i gotować tak długo, aż większość płynu odparuje. Następnie należy dodać pozostałe składniki i kontynuować gotowanie według wskazówek powyżej (wówczas pomijamy sok z cytryny dodawany na końcu). Chcąc skrócić

Even Better Food
Udka kurczaka z rozmarynowo- cytrynowym ryżem i fasolką szparagową 145

ryżu Arborio 1/2 pęczka świeżego rozmarynu  skórka otarta z 1 cytryny  sól i pieprz 200 gram zielonej fasolki szparagowej  1 pęczek natki pietruszki  lampka białego wina  litr warzywnego lub drobiowego bulionu  Na oliwie z oliwek i maśle podsmażam udka kurczaka na brązowy kolor. Dodaję rozmaryn, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno(...)siekam i smażę razem z kurczakiem. Dodaję ryż, smażę chwilę i wlewam wino. Alkohol redukuję, wlewam bulion, dodaję skórkę otartą z cytryny i przykrywam patelnię pokrywą a zawartość gotuję 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową i gotuję całość 10-15 minut bez pokrywy. Na koniec doprawiam danie solą i pieprzem i dodaję posiekaną natkę

Mango Papaja
Sałatka z sosem truskawki/malina 156

Składniki Mix sałat 5 pomidorów suszonych Kolorowe warzywa- pomidory, ogórki, papryka, pomidorki koktajlowe, bób itd Jabłko pokrojone na ćwiartki Oliwki Garść truskawek, malin, porzeczek 50ml oliwy z oliwek 50ml wina białego Wykonanie Sałatę mieszamy z pomidorami, warzywami, oliwkami, jabłkiem. Przygotowujemy sos: Blendujemy na gładką masę owoce, oliwę i wino. Polewamy warzywa przygotowane już na talerzu -sosem

Apetyt na Zielone
Gulasz śródziemnomorski 176

propozycją na letni obiad.    Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób 500g cukinia 1szt bakłażan 1szt suszone pomidory 15 szt czarne oliwki(...)pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy

Pyry na Gaz
Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą 133

ricotta 400 gram piersi kurczaka  1 szalotka  1 ząbek czonku  rozmaryn świeży  natka pietruszki  sólo i pieprz oliwa z oliwek  1 lampka białego wina  Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi(...)cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos. Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj

Mango Papaja
PANNA COTTA 203

Składniki: - 250ml kremówki - 250ml mleka - 3 łyżeczki żelatyny w proszku - 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 80g ksylitolu lub cukru - opcjonalnie łyżka białego rumu i łyżka białego wina (u nas pominięte) Dodatkowo: - kilka świeżych truskawek do dekoracji - listki mięty lub melisy do dekoracji - sos truskawkowy: * truskawki * ksylitol lub cukier (do smaku) Truskawki z ksylitolem lub cukrem zmiksować(...)wanilii lub ekstrakt waniliowy. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia ksylitolu (lub cukru). Doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. gdy przy brzegach garnka zacznie wrzeć, zdejmujemy rondel z palnika. Dodać rum i wino (gdy dodajemy) oraz namoczoną żelatynę i mieszać przez ok.minutę aż żelatyna się rozpuści. Mieszankę rozlać do 4-6 filiżanek (ok.100-125ml), u nas 6 małych kokilek (od kremu brulle

Smaczne Zdrowe
Kurczak z cukinią po grecku 161

kcal)    600 g filetu z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 cukinia (ok. 300 g) 2 pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz(...)plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i marchewkę i podsmażamy 5 minut. Wlewamy wino i dusimy razem 2 minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, oliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
pierś kurczaka duszona z pieczarkami 234

najlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić(...)grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać porządnie oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano, 4 do 5 minut. Wyjąć z patelni. Patelnię zdeglasować winem, chwilę odparować. Dolać oliwy, wrzucić czosnek, rozkrojone wzdłuż chili, oliwki, pomidorki, podlać bulionem. Dodać soli i pieprzu. Wrzucić pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Ponownie podlać bulionem. Na wierzchu położyć kurczaka. Zmniejszyć ogień

stajnia gołębie od kuchni
Lekki bigos z młodej kapusty 183

bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g  kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej(...)garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie. Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych

Czerwień i błękit
Ośmiornica z chimichurri na sałatce z czarną quinoą 214

ugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek 1 nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1/4 limonki kilka gałązek rozmarynu kolorowy pieprz  pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki  1 łyżka świeżych listków oregano kilka listków(...)przez praskę 1 ząbkiem czosnku, z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Ośmiornicę rozbijamy delikatnie tłuczkiem, po czym zanurzamy trzy razy we wrzątku. Następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody, nie za dużo tylko tyle, aby ośmiornica była przykryta. Gotujemy na małym ogniu, po 30 minutach dodajemy limonkę, kilka gałązek

Quinoa Raz!
Makaron pappardelle ze szparagami, bobem i winem 151

szybko się kończy! Składniki (2 porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 250 g bobu sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)Bób ugotuj al dente.* Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj wino i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi, bób i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj

Moja pasja smaku
Agrestowy kisiel dla dorosłych 174

tylko dla dorosłych mam dziś deser, gdyż jest to kisiel na bazie wina. Dla dzieci natomiast wystarczy zamienić wino na kompot i będzie znakomity deser także. Taki deser fajnie zmiękcza mięśnie hi hi, wiec na wieczór z przyjaciółmi jak najbardziej się nada. Polecam i zachęcam do wypróbowania, użyjcie swoich ulubionych owoców, ja miałam jeszcze mrożony agrest. Agrestowy kisiel

Moje Małe Czarowanie
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 185

polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru   1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami(...)oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania