wino - 10075 przepisów (strona:221/672)

Pieczony camembert z orzechami 149

okrągłe sery typu camembert • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy • garść rukoli • garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy • 1/2 słoiczka żurawiny • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry. • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pleśnią do dołu. • W każdy(...)krążek wcisnąć po kilka orzechów. • Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty. • Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym

To co kocham
Sum w sosie piernikowym 147

mamy nowe danie wigilijne. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z suma • 4 pierniczki Katarzynki • 2 szalotki • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 łyżka miodu • 100 ml wina czerwonego wytrawnego • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki masła klarowanego • mąka do panierowania Wykonanie: • Na rozgrzane masło wrzucić szalotki pokrojone w drobną kostkę, posolić(...)poddusić. • Dodać pierniczki pokrojone w drobną kostkę, wino, bulion i miód. • Pogotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. • Sos przetrzeć przez sitko. • Rybę posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgzranym maśle na złoty kolor. • Podawać na ciepło z sosem piernikowym . Przepis ten pochodzi z warsztatów

To co kocham
Kaczka pieczona po polsku 224

łyżeczka majeranku • pieprz do posypania kaczki • olej do posmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę(...)samo tzn. wyjąć jabłka i zapiec całą 15 min w 200 st.C. • Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojone w paski śliwki, dodać kapustę, wino i miód. • Na koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście czerwonej

To co kocham
Pieczone jabłka z żurawiną w cieście 144

jestem ciekawa, czy spodobał się jury konkursu. Wyników jeszcze nie ma ale nam smakował. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki suszonej żurawiny Do duszenia jabłek • 3/4 szklanki białego wina • 1 cytryna • 2 łyżeczki cukru Ciasto na jabłka • 2 żółtka • 3 białka • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałowych • cukier(...)puder do posypania Wykonanie: • Jabłka obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne. • Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, dodać wino, cukier i zagotować w szerokim garnku. • Włożyć połówki jabłek i żurawinę i dusić pod przykryciem 5 minut. • Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem wanilinowym i mąką. • Białka ubić

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym 131

wędzona w proszku • sól, pieprz • 5 łyżek oleju do smażenia Sos • 200 g truskawek lub 1/2 opakowania mrożonych Hortex • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 100 ml wina czerwonego Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę i natrzeć nią polędwiczkę razem z przyprawami. • Odstawić na noc do lodówki. • Następnie obsmażyć(...)minuty z każdej strony na złoty kolor. • Z cukru rozpuścić karmel, dodać truskawki i wino. • Gotować aż płyny się zredukują do połowy. • Sos truskawkowy zmiksować. • Podawać polędwiczki pokrojone w plastry z sosem i roszponką

To co kocham
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 139

gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Konfitura z cebuli • 3 cebule czerwone • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 150 ml wina czerwonego wytrawnego • 1 łyżka octu balsamicznego • sól, pieprz Kurki • 20 dkg kurek mrożonych • 1 ząbek czosnku • 2 szalotki • 100 ml śmietany 30% • 1 łyżka masła klarowanego • natka pietruszki Wykonanie: • Wymieszać(...)zalać mięso z jelenia i odstawić do lodówki. • Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym maśle z cukrem brązowym, aż się rozpuści. • Dodać wino i zredukować do 1/3 objętości ciągle mieszając. • Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. • Kurki obgotować w osolonej wodzie. • Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane

To co kocham
Sangria czerwona tropikalna 136

bazie pomarańczy, cytryny, grejpfruta, jabłka i gruszki. z nutką cynamonu i goryczką wermutu. Lekko gazowana, lekko słodka, lekko alkoholowa. Polecam! Składniki: • 2 butelki czewonego wina słodkiego • 500 ml Fanty • 500 ml Sprite • 500 ml wermutu • 150 ml koniaku • 1 pomarańcza • 1 cytryna • 1 grejpfrut • 1 jabłko • 1 gruszka • 2 laski cynamonu • 2 gwiazdki anyżu Wykonanie: • Wymieszać(...)alkohole – wino, wermut i koniak. • Wyszorowaną pomarańczę, cytrynę i grejpfrut pokroić w półkrążki. • Jabłko i gruszkę pokroić również w półkrążki. • Owoce wymieszać z alkoholem, dodać cynamon i anyż. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. • Następnie dodać napoje gazowane, wymieszać i podawać

To co kocham
Sos żurawinowy 154

towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego • 1 szklanka dżemu żurawinowego – słoiczek szklankowy Wykonanie: • Wino gotować na wolnym ogniu, aż zredukuje swą objętość o połowę. • Dodać dżem żurawinowy

To co kocham
Konfitura z czerwonej cebuli 144

tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła • 5 łyżek cukru brązowego • 250 ml wina czerwonego wytrawne • 2 łyżki octu balsamicznego • sól, pieprz Wykonanie: • Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym maśle z cukrem brązowym, aż się rozpuści. • Dodać wino

To co kocham
Kurczak po myśliwsku 175

wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości 3 małe cebule 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli  pieprz(...)chwilę smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość, następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz

Cooking Monster
Pstrąg gotowany podany z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym 186

sosem maślanym buerre blanc Składniki – 2 porcje: Składniki – pstrągi: Pstrąg – 2 sztuki Szpinak – 2 szklanki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki - sos maślany: Ocet winny – 75 ml Białe wino wytrawne – 75 ml Szalotka – 1 sztuka Masło – 225 g Sól i pieprz Składniki - placki z cukinii: Cukinia – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Natka pietruszki – ½ pęczka Czosnek – 1 ząbek Mąka(...)pstrągi i odstawiamy z ognia na 8-9 minut. Po tym czasie pstrągi są już gotowe do wyjęcia z foli i podania. Wykonanie – sos maślany: W garnku zagotować ocet, wino i drobno posiekaną szalotkę. Sos zredukować, a następnie przecedzić przez sitko. Sos zdjąć z ognia i dodawać do niego powoli masło, cały czas mieszając. Sos doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit