wino - 10075 przepisów (strona:226/672)

Kurczak w cytrynie i oregano 200

udka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki 100 ml białego wina 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oleju sól, pieprz cukier najlepiej brązowy – do smaku Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Jedną cytrynę wyszorować i pokroić(...)patelni, po prostu zostawcie miękką cytrynę na niej). Patelnię ustawić na średnim ogniu. Dodać oregano, poszatkowaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, paprykę i tak podsmażać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać wino i zamieszać dokładnie. Podgrzewać ok. 2 minuty redukując płyn o połowę. Dodać bulion. Gotować ok. 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać sok z drugiej cytryny, doprawić solą

Pociąg Do Kuchni
Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka 274

drobną kostkę 1 mała czerwona papryka,bez gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/4 szklanki porto (słodkiego wina) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z puszki 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub mielonej słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki mielonego

karmelowy
Makaron z czarną truflą 134

Makaron z czarną truflą Składniki – 2 porcje: Makaron – 200g Czarna trufla – 1 sztuka Oliwa truflowa (opcjonalnie) – 1 łyżka Masło – 2 łyżki Białe wino(...)łyżki Parmezan - 1 łyżeczka Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie roztapiamy masło (z oliwą truflową) i podsmażamy na nim cienkie plastry trufli. Dodajemy białe wino i redukujemy. Ugotowany makaron mieszamy z masłem i truflami, posypujemy świeżo startą truflą i parmezanem

Kuchnia Bon Appetit
Risotto z botwinką i kozim serem 145

200g Marchewka –   1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży(...)ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Pęczotto z botwinką i kozim serem 177

Pęczak – 200g Marchewka –   1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz(...)pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
#Smaki świata - Bułgaria 226

momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona(...)kafejek z widokiem na morze. Jedyne co naprawdę mnie tam zachwyciło to szeroka i piękna plaża, której końca nie było widać! W Nessebarze mieliśmy okazję spróbować: wybornego różowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta

Cooking Monster
Soljanka 151

wołowiny chudej 100 g kiełbasy, np. wiejskiej 2 cebule 2 duże kiszone ogórki 1 ogórek konserwowy 100 g koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół kostki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 20 szt zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól pieprz     Przygotowanie   Mięso pokroiłem w wąskie paski, podsmażyłem je na oleju(...)cieniutkie paseczki. Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut. Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze

R'n'G Kitchen
Włoska zupa- minestrone 135

wycieczce do Włoch. Całkiem ciekawy, lekki przepis. Składniki (na około 4 porcje): 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 litr bulionu 1 lampka czerwonego wina 1 duży ziemniak 1 średnia cukinia (około 300 gram) garść żółtej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) garść zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 2 łyżki mrożonej kukurydzy 5-6 pomidorów malinowych(...)rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekany drobno czosnek i szalotkę. Dodaję przyprawy oraz pokrojone wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Przez 2-3 minuty smażę całość. Wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję bulion i gotuję wywar przez 10 minut. Następnie dodaję fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz kukurydzę. Całość gotuję kolejne 3-4 minuty. Do zupy

Mango Papaja
Ciasto śnieżny puch 1143

jego temat. Ale wcale się nie dziwię bo ciasto rzeczywiście jest pyszne. Ja również tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi. Składniki: ok 200 g herbatników kakaowych 500 g sera z wiaderka  2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka  5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe(...)niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.  Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Proponuję podać z lampką wina Monte Santi. Przepis z Nastoletnie Wypiekanie

Ala piecze i gotuje
Pierś perliczki / kurczaka z brzoskwiniami i jeżynami 153

piersi perliczki . 2 piersi perliczki (lub kurczaka), 2 łyżki masła, 2 brzoskwinie, 1 pełna łyżka miodu (u mnie faceliowy), sól, pieprz świeżo mielony, 1 goździk, 100 ml białego półwytrawnego wina, kilka listków rozmarynu, garść jeżyn Piersi umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i zmielonym goździkiem. Brzoskwinie obrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. W garnku z grubym dnem zagotować miód, wrzucić(...)brzoskwinie, zagotować. Piersi podsmażyć na maśle, na złoto z obu stron. Przełożyć do brzoskwiń (bez tłuszczu ze smażenia). Wlać wino, wrzucić rozmaryn. Zagotować. Przykryć, dusić do miękkości, około 10 – 15 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody. Brzoskwinie ułożyć na talerzu, na nich ułożyć piersi perliczki (kurczaka), posypać jeżynami. zastawa

królestwo garów
Sos boloński. 128

wołowe lub wieprzowe)  125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego lub czerwonego wina wytrawnego 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki (można pominąć) sól  pieprz oliwa Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Cebulę oraz łodygi selera pokroić w kostkę(...)Dodać do boczku i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać mleko

zadanie-gotowanie
Papryki faszerowane fetą 201

tradycyjnie. Polecam. składniki 8 podłużnych papryk 4 ząbki czosnku 150 g (1 szt) cebuli - drobno posiekana 100 g ryżu 15 g ( pęczek) natki pietruszki łyżka szczypioru 1 szklanka białego wina ( lub bulionu)+ 1/4 szklanki 140 g fety sól, pieprz oliwa z oliwek na sos 400 g pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy sól, pieprz przygotowanie Przygotować sos. Pomidory zmiksować blenderem(...)patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino, posolić, popieprzyć, gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszką, szczypiorem, pokruszoną fetą. Doprawić do smaku. Farszem

Stare Gary
Spaghetti alla bolognese. 147

posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów  z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji     Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni(...)pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz wieprzowy 171

500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku(...)dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy,  pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce) czosnek. I na koniec- mamy dwie możliwości... Jeśli chcemy uzyskać gęstszy

Aromatyczne Podróże
RYŻ SMAŻONY Z KALAFIOREM 225

szklista. Nie rumienimy.  Dodajemy starty na tarce kalafior i czosnek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior zmięknie. W międzyczasie możemy dolać 2-3 łyżki wody lub białego wina. Gdy woda lub wino całkowicie odparuje dodajemy ugotowany ryż, papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy 2 łyżki sosu sojowego oraz czarny pieprz. Smażymy 2 minuty. Opcjonalnie odgarniamy

cool and minty