wino - 10075 przepisów (strona:229/672)

Zupa krem z brokułów z migdałami 171

bulionu z drobiu wg tego przepisu   * 25 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula (duża) 50 g płatków migdałów 150 ml białego wina sól morska pieprz 4 łyżki gęstej śmietany (brak na zdjęciu)         Wykonanie: Brokuła podzieliłam. Różyczki odkroiłam a łodyżki oczyściłam i pokroiłam w plasterki. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Łodygę selera(...)chwili dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam i smażyłam około 10 minut, żeby warzywa zmiękły i nabrały złocistego koloru.     W rondlu zagotowałam bulion. Do   warzyw na patelnię wlałam wino. Gotowałam na małym gazie.   Kiedy płyn częściowo odparował dodałam różyczki brokułów. Wymieszałam. Po chwili   warzywa zaczęły lekko brązowieć przełożyłam je więc do rondla do gorącego bulionu. Zagotowałam

Kuchnia u Krysi
Vichyssoise 150

potem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim     Składniki: 400 g ziemniaków 50 g masła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania         Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam(...)plasterki. W garnku roztopiłam masło,   wrzuciłam por i seler.   Smażyłam na małym gazie około 15 minut często mieszając, żeby się nie przypaliło.   Do garnka wlałam wino i chwilę gotowałam, żeby odparowało. Wlałam bulion. Zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i pozostawiłam na małym gazie na około 20 minut.   Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Zupę zmiksowałam

Kuchnia u Krysi
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 218

mięsa z udka kurczaka bez skóry  słoik suszonych pomidorów w zalewie  1 malutka papryczka jalapeno  szklanka ugotowanej kaszy  bulgur  50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek  2 świeże pomidory  ok 4-5 liści sałaty lodowej  sól, pieprz czarny  Sposób przygotowania:   Kaszę ugotować wg przepisu, zostawić do przestygnięcia(...)Mięso i suszone pomidory pokroić w małe części, dodać ok. 2-3 łyżek oleju z zalewy oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać

pieprzny smaczek
CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY 224

lato!   Przygotowanie 25 min Gotowanie 20 min Chłodzenie 1 godz.   Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz   Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami(...)oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym. 689

chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30%  100 ml bulionu  drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Piersi(...)dodając łyżkę oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka  (3 minuty). Dodać oczyszczone, umyte i osuszone kurki i zwiększając ogień smażyć około 10 minut. Wlać na patelnię wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części. Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Oprószyć świeżo zmielonym

zadanie-gotowanie
Kaczka z sosem malinowym i flambirowaną pomarańczą 164

Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - maliny - wino wytrawne czerwone - miód - cytryna - pomarańcz - 20ml wódki Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4 . Na średnim ogniu topimy masło i cukier, dodajemy sok z cytryny

Coś z niczego
Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 209

Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać

Coś z niczego
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 353

świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony czarny pieprz do podania: ugotowany(...)wyparzonej wrzątkiem cytryny i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy czosnek, podsmażamy ok. 10 sekund i wrzucamy krewetki. Rozkładamy je równomiernie na patelni i po chwili wlewamy wino oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minuty, po czym przekręcamy krewetki na drugą stronę i gotujemy jeszcze minutę. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia

Poezja smaku
Krewetki z patelni z czosnkiem 200

Składniki: 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger), 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, 40 g masła, 3 łyżki oliwy Extra, listki z 2 gałązek natki pietruszki, opcjonalnie 50 ml białego wina.. Jak przygotować krewetki z patelni z czosnkiem? Krewetki rozmrozić oraz, w miarę potrzeby, obrać i oczyścić, pozostawiając ogonki. Posiekać czosnek i natkę pietruszki. Na patelni podgrzać połowę masła(...)następnie wrzucić czosnek – smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć po minucie z jednej strony. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Następnie przewrócić krewetki i usmażyć z drugiej strony. Dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Roztopić i odstawić z ognia. Krewetki najlepiej smakują z kawałkami bagietki, w razie potrzeby doprawione cytryną i solą morską. Smacznego! Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 351

gulasz, pokrojonej w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie) 50 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarenko ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana(...)smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez

My Culinary Art
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 125

mięsem.    Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz     Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Omasta: 75 ml oleju z suszonych pomidorów 1 pęczek szczypiorku   Przygotowanie(...)smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie

R'n'G Kitchen
zupa krem z cukinii 192

składniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szczypty kurkumy sól, pieprz dodatkowo: orzechy włoskie natka pietruszki wykonanie: Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z z rozgrzanym(...)masłem i dusimy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i karmelizujemy. Wlewamy wino, mieszamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kurkumą. Całość miksujemy, doprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z posiekanymi orzechami lub grzankami oraz z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Quinoa z rudym rydzem i cielęciną ;) 135

jeśli tłuszcz ograniczymy do minimum to możemy je spokojnie zaliczyć do bardzo dietetycznych ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 200 gram rydzów 250 gram udźca cielęcego 3 szalotki 1/4 szklanki wina pół łyżki masła gałązka rozmarynu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Na patelni do niskotłuszczowego smażenia rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie rydze. Rydze należy wcześniej oczyścić, większe kroimy na ćwiartki(...)mięso się zetnie solimy danie, dolewamy odrobinę ciepłej wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, kontrolując w międzyczasie, czy nie trzeba dolewać wody. Po około 50 minutach, dolewamy wino, zwiększamy ogień i czekamy, aż odparuje. Mieszamy z quinoą, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy

Quinoa Raz!
Francuska zupa cebulowa z quinoą i serem gruyere 155

jest quinoa? Ona nada się do wszystkiego do zupy cebulowej również ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 700 gram cebuli 0,75 litra wywaru warzywnego pół szklanki białego wytrawnego wina kawałek sera gruyere (ilość według uznania) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki masła rozmaryn tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lub w paski, szklimy(...)się nie przypaliła, Gdy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko mieszamy i zalewamy całość gorącym wywarem, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, aż cebula zmięknie. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 - 10 minut. Na talerze nakładamy quinoę zalewamy ją zupą i posypujemy startym serem. Możemy podawać

Quinoa Raz!
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 193

marchewki, umyte i pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, umyta i pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, obrana i posiekana szczypta płatków chili 100 ml czerwonego wina 1/2 porcji TEGO sosu puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki wędzonej papryki 800 g łopatki wieprzowej, zmielonej po 1 łyżeczce nasion kopru włoskiego i kuminu 100 g chorizo 1 puszka(...)fasolki, odcedzona Do dużego garnka wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy a następnie wrzucamy koper, marchewkę, paprykę, czosnek, cebulę oraz chili. Podsmażamy ok 3 minut by zmiękły ale nie zrumieniły się. Dodajemy wino, chwilę odparowujemy a następnie dolewamy sos, pomidory z puszki i wsypujemy wędzona paprykę. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Mięso mielone mieszamy ze zmielonymi nasionami kopru i kuminu. Formujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry