cebula, 500 g kurek, 60 g wątróbki drobiowej, 2 łyżki bułki tartej, 2 żółtka, 1 białko, 50 ml białego wina, gałązka rozmarynu, 110 g masła, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, Perliczkę umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Polecam wyluzować. Faszerowany, luzowany drób dużo łatwiej jeść niż taki z kośćmi. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)przybrania. Resztę pokroić niezbyt drobno. 50 g masła zmiksować z tymiankiem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na 50 g masła, dodać kurki, rozmaryn i smażyć aż płyn odparuje. Wlać wino, zamieszać, dusić aż płyn odparuje. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wątróbką i z żółtkami a następnie z kurkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić perliczkę
królestwo garówdelikatnych w smaku owoców morza. Przygotowanie tego dania nie zabiera zbyt wiele czasu, a jest idealne na romantyczną kolację we dwoje. Do owoców morza doskonale będzie pasowało półwytrawne białe wino . Zobaczcie dlaczego warto jeść owoce morza Przepis na mule Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wszystkie otwarte(...)wyrzucamy, bo zapewne są zepsute i stare. W garnku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę i czosnek . Jak już nam się cebula zeszkli dodajemy małże , zalewamy białym winem, przykrywamy garnek i całość dusimy do momentu aż mule się otworzą. Podczas gotowania 2-3 razy wstrząśnijmy garnkiem, aby przemieszać małże . Całość wykładamy do miseczki i polewamy sosem, w którym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jada się pieczywo w Grecji, czyli z oliwą z oliwek i octem balsamicznym- polecam ten prawdziwy z Modemy z certyfikatem, jest najlepszy. Idealne na babskie pogaduchy przy kieliszku wina, pełnia szczęścia. Grahamki robi się błyskawicznie więc sprawdź listę składników. SKŁADNIKI na 2 sztuki grahamek wielkości półbagietki: - 1 opakowanie drożdży instant - 210g mąki graham pełnoziarnistej - 50 g mąki pszennej - mąka(...)stopni C, przez 30 do 35 minut. Bagietki studzimy na kratce. Lekko ciepłe podajemy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Można też podać kawałek sera, oliwki bądź wino
SMYKWKUCHNIjest trudno mnie oczarować. Wystarczy przygotować idealne risotto i podać je z lampką mojego ulubionego trunku, czyli Prosecco. Natomiast połączenie musującego wina z ryżem już w pierwszych etapach przygotowania dania już w ogóle może gwarantować tylko sukces. Delikatne, smażone na maśle kwiaty cukinii i sezonowy bób to idealne dodatki do tego dania. Koniecznie przygotujcie to danie jeszcze dziś, gdyż(...)obranego bobu szczypta soli i pieprzu Na łyżce masła i oliwy z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po minucie dodaję ryż i całość smażę kolejną minutę. Wlewam wino i redukuję płyn o połowę. Wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Porcjami wlewam bulion postępując tak samo
Mango Papajamięsa 800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory) 180-200g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano liść laurowy 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni lub w garnku rozgrzać 3 łyżki(...)oleju i wsypać cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i smażyć do zezłocenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i smażyć razem. Kiedy mięso będzie gotowe dodać wino. Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać liść laurowy i smażyć mieszając do momentu aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego
kuchnia doskipewno Wam się spodoba. Zamiast Madery, można użyć Porto. Składniki 500 g podudzi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oleju 50 ml Madery 50 ml wytrawnego czerwonego wina 150 g krojonych pomidorów z puszki sok z 1/2 pomarańczy 250 g młodych ziemniaków 200 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki zielonych oliwek Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz. Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki. Podajemy
R'n'G Kitchengrecku w winie, klasyczny przepis greckiej kuchni. Tak podane mięso ośmiornicy jest delikatne i kremowe, do tego ulubiony makaron i obiad gotowy, polecam. Ośmiornica po grecku w winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieokazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku(...)piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu
My Chcemy Jeśćlistę składników i zróbcie sobie małą włoską ucztę ;-) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu (użyj jak najlepszej jakości) - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 2- 3 ząbki czosnku - chlust białego wina - chlust cydru - różowy pieprz ewentualnie świeże chili opcjonalnie: gotowe danie możesz posypać parmezanem Makaron gotujemy w osolonej wodzie, all dente - czyli na ząb. W rondlu, bądź na patelni(...)rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek i od razu dodaj opłukany groszek zielony. Podsmażaj kilka minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość
SMYKWKUCHNIdressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać(...)łyżki oliwy i kładziemy filety szałwią do dołu. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na tę samą patelnię wlewamy wino, miód i gotujemy na większym ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnykońcu się doczekałam :D Dziś przepis na regionalny deser ślądki- tzw szpajza. Składniki: 3 łyżeczki żelatyny 5 jajek 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ kg mrożonych malin świeża mięta do ozdoby Wykonanie: Żelatynę wymieszać w zimnej wodzie. W międzyczasie utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i sokiem z ½ cytryny. Podgrzać(...)wino, połączyć z żelatyną i masą z żółtek. Wstawić do lodówki i gdy masa zacznie gęstnieć dodać sztywno ubitą pianę z białek. Maliny zagotować z resztą cukru ( kilka malin odłożyć do dekoracji), przetrzeć i wymieszać widelcem z deserem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniaskóry i pestek 30 dag melona sól,pieprz dobre czerwone wino lub ocet winny- łyżka sok z cytryny- 2 łyżki Wykonanie: Arbuza i melona blendujemy. Dodajemy wino lub ocet, sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Gotowe dekorujemy kawałkami melona i listkami świeżej miety lub melisy Jeśli jeszcze nie posiadacie blendera, przy pomocy którego możecie przygotować taki
Z Majeczką w kuchnijako dodatek do mięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina 500 ml bulionu sól, pieprz Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut(...)patelnię wlać wino i poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku pieprzem i solą
Dobra karmaporcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej Szynkę umyć, osuszyć i pokroić(...)słodkiej) w proszku. Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem i podlać białym winem. Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem
Di gotujetylko żółta, zewnętrzna część) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (można dać więcej) 125 g ryżu do risotto np. arborio lub carnaroli 500 ml gorącego bulionu 1/3 szklanki białego wina 1 płaska łyżeczka kurkumy 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła (40 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DORSZ : Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu. Filety(...)grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dorzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy do zeszklenia przez około 2 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dolewamy wino i odparowujemy. Stopniowo po około 1/3 szklanki wlewamy gorący bulion, co chwilę mieszając i przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno
cool and minty