wino - 10075 przepisów (strona:236/672)

PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 210

paelli – 200 g * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka * oliwa – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu, by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Filety oczyszczamy(...)minut. Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, d okładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym

Ostra na Słodko
Sjomans biff - wołowina po marynarsku. 147

odciskanych ogórków - pressgurka .  Składniki:       1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego wina 2 łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa 1 liść laurowy  3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)przełożyć do garnka. Na tej samej patelni udusić do miękkości cebulę (pokrojoną w piórka i posoloną) i również przełożyć do garnka. Znów na tą samą patelnię wlać piwo oraz wino i gotować około 3 minut na dużym ogniu. Płyn przelać do garnka. Powinien przykrywać mięso. Dodać konfiturę, kostkę/bulionetkę i przyprawy. W wypadku wolnowara ustawić

zadanie-gotowanie
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 196

spotkają pozostaje zagadką;) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka tymianku 1 liść laurowy oliwa 700 g ziemniaków 20 g masła 100 ml śmietanki 30% 100 g startego sera cheddar(...)warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić - nie może być płynna

zadanie-gotowanie
Zupa z czerwonej cebuli. 183

idealnie pasują do tego dania. Koniecznie musi być posypana startym żółtym serem i podana z grzankami. Składniki: 500 g czerwonej cebuli - 2,50 zł 100 ml białego lub czerwonego wina wytrawnego - 2 zł 1/2 l bulionu 1 łyżka powideł śliwkowych - 0,20 zł 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz tymianek - 0,10 zł rozmaryn - 0,10 zł gałka muszkatołowa(...)łyżki startego sera (u mnie cheddar) - 1,50 zł oliwa Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć ok. 20 minut na oliwie. Dodać wino i dusić przez 5 minut. Dodać bulion, powidła, ocet, przyprawy i gotować przez 30 minut. Podawać gorącą z grzankami, wierzch posypując startym serem

zadanie-gotowanie
Paszteciki z kapustą i grzybami. 211

Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę(...)obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kapustę, posiekane grzyby oraz posiekaną żurawinę, starte jabłko, wlać wodę, w której moczyły się grzyby, wino. Całość dusić na małym ogniu ok. godziny. W razie konieczności dolać trochę wody. Doprawić do smaku. Wystudzić. Ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta. Ok. 3-4 cm od brzegu nałożyć pasek nadzienia

zadanie-gotowanie
Łopatka duszona z winem 205

Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta tymianku, bazylia, oregano łyżka oleju kokosowego 50 ml białego wytrawnego wina szklanka wody Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć

Gaździnka warzy
Pieczona perliczka w szalotkach i winie z fioletowymi ziemniakami 156

szalotek 4-5 ząbków czosnku po 1 łyżeczce: majeranku, soli, wędzonej papryki, suszonej natki pietruszki, pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflą) 1 szklanka białego, półsłodkiego wina 8-10 fioletowych ziemniaków 1 cytryna 1 limonka Dobę przed pieczeniem należy zamarynować perliczkę we wszystkich przyprawach, oliwie, czosnku i szalotkach. Tak przygotowaną perliczkę odstawiamy na dobę do lodówki(...)pokrojoną na ćwiartki cytryną oraz limonką i przekładamy perliczkę wraz z szalotkami i całą marynatą do naczynia żaroodpornego. Nogi perliczki związujemy sznurkiem. Wlewamy na dno naczynia wino. Formę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Perliczkę pieczemy przez 45 minut. W tym czasie ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut

Mango Papaja
Bigos à la staropolski. 226

żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu pieprz młotkowany Przygotowanie: Na noc w osobnych miseczkach moczymy śliwki i grzyby suszone. Namoczone grzyby gotujemy(...)moczyły się śliwki, oraz wodę w której gotowały się grzyby. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dolać czerwonego wina. Mieszamy i dusimy, aż bigos nabierze smaku i aromatu, oraz uzyska dosyć ciemny kolor. Przez dwa kolejne dni ponownie bigos podgrzewamy, po trzech dniach jest najsmaczniejszy. Przechowujemy bigos

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na… – Montone al forno, Wielkanoc po włosku 328

najlepiej antrykot), 700 ml wina, 50 ml octu, 70 g boczku, 3 cebule, 3 marchewki 700 ml passaty pomidorowej, czosnek, rozmaryn, pietruszka, sól, pieprz. Mięso zalewamy marynatą z wina i octu. Kładziemy do lodówki na całą noc. Pokrojony w plasterki boczek smażymy, dodajemy na patelnię posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę i zioła. Zalewamy passatą i całością obtaczamy baraninę. Doprawiamy

Bon Ton Italia
Kulejba chrzanowa 166

kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 5 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo śmietanka 18% natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Boczek wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy(...)średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler i czosnek. Smażymy około 20 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy majerankiem, wlewamy wino i przesmażamy aż płyn odparuje. 2. Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone warzywa przekładamy do wywaru, dodajemy chrzan i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyławiamy

My Culinary Art
Zielona soczewica z boczkiem i marchewką 195

pokrojone w talarki 1/2 pora przekrojonego w poprzek i pokrojonego w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 duzej papryczki chilli drobno posiekanej 1-2 ząbki czosnku 100 ml wina 1/2- 3/4 szklanki wody 1-2 łyzki masał pieprz do smaku Do garnka wrzucamy naszą soczewice i zalewamy wodą (proporcje 1:2). Gotujemy a od momentu gdy woda zacznie(...)dodajemy marchewkę smażymy 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i smażymy do momentu aż cebula nam się zeszkli. Dodajemy papryczkę chilli i czosnek, smaży całość jeszcze chwilę i dolewamy wino, smażymy dalej około 1 min i dorzucamy na patelnię soczewice chwilę ja razem podsmażamy i dolewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy 10-15 min. Jeśli woda nam znacząco wyparuje dolewamy

Piekielna Kuchnia Pati
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 175

mąka do oprószenia, tłuszcz do smażenia (smalec lub gęsi), sos: 2 cebule, 2 -3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100 ml bulionu (u mnie gęsi), 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki musztardy francuskiej, sos Worcester (Monatowa dodaje do sou przyprawę Maggiego, ja pomijam. Natomiast deglasuję patelnię po usmażeniu kotletów i płyn dodaję do sosu.) Kotlety roztłuc, lekko oprószyć(...)mąką. Cebule posiekać, zrumienić na maśle. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kotlety. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Zlać tłuszcz z patelni, na patelnię wlać wino i dokładnie zebrać cały smak z jej dna. Zrumienioną cebulę oprószyć mąką i mieszać. Mąka powinna się zrumienić. Rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać sos z deglasowania patelni i gotować mieszając

królestwo garów
Szynka pod pierzynką z musztardy z piekarnika 225

łyżki majeranku 1,5- 2 łyżki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czerwonej papryki 1/2 pęczka posiekanej pietruszki 1/2 -3/4 szklanki wody 1/2- 3/4 szklanki białego wina 3 szarlotki olej Szynkę trzymam już standardowo w zalewie z tego przepisu  tylko zamiast papryczki chilli dałam 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i tak moja szyneczka sobie czekała(...)dlatego wydłużyłam czas pieczenie). Po tym czasie podlewamy odrobiną wody tak żeby 0,5-1 cm był na dnie. Pieczemy kolejne 15 min następnie dolewamy równomiernie 1/2 szklanki białego wina, wrzucamy nasze szarlotki pokrojone w piórka i pieczemy kolejne 15 min. Odstawiamy na 5-10 min żeby mięso odpoczęło i dopiero kroimy. A o to gotowe danie

Piekielna Kuchnia Pati
Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzolą suszonymi pomidorami i kaparami 286

Więc po zmieszaniu i wpałaszowaniu całego talerza przez niego usłyszałam lepsze niż w restauracji jak jadłem więc chyba wyszło oki :) Składniki 350-400 g polędwiczki wieprzowej 100 ml białego wina 100 g gorgonzoli 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski 400 g śmietany 18% 1-2 łyżki kaparów 200 g pieczarek pokrojonych w paski 1/2 pęczka pietruszki posiekanej opcjonalnie(...)wrzucamy pieczarki i lekko podsmażamy. Jak już zaczną się robić miękkie dodajemy papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty. Po tym czasie dolewamy wina i smażymy żeby płyn nam się zredukował o połowę. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola mieszamy dokładnie i dodajemy śmietany. Całość gotujemy często mieszając by ser się rozpuścił. Jak ser się

Piekielna Kuchnia Pati