wino - 10075 przepisów (strona:240/672)

Risotto z grzybami leśnymi 214

szklanka ryżu Risotto - 150 g grzybów leśnych - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - parmezan - pieprz - natka pietruszki - kieliszek białego wytrawnego wina - oliwa Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy(...)około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol. W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy

Kulinarne życie
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 231

ogniu. Bo ma być szybko, jak to w bistro ;) Składniki: 2 ćwiartki kurczaka z rosołu 3 średnie ziemniaki 3 marchewki z rosołu 8-10 pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina  sok z  ½ cytryny  2 ząbki czosnku   2 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% tymianek (świeży lub suszony) sól, pieprz do smaku  oraz arkusz(...)kawałki (mogą być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy

bistro mama
Kurczak na dziko 151

polędwicy) 200 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca 3-4 kulki pieprzu czarnego 1 liść laurowy 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanego lubczyku sól oliwa od smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kurczaka myjemy i osuszamy. Skrapiamy go sokiem z cytryny i nacieramy zmielonym jałowcem (od zewnątrz(...)Powstały sos przecieramy przez sito.  W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojone w kostkę pieczarki i wędlinę. Wlewamy przetarty sos i szklankę wina. Mieszamy, podgrzewamy i wkładamy do sosu kawałki kurczaka. Dusimy około 15 minut aż kurczak będzie miękki.  Kurczaka podajemy z podsmażonymi na patelni ziemniaczkami i posypujemy posiekana natką pietruszki

Marder&Marder Manufacture
Tagliatelle z dynią, boczkiem i winem w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową 158

Składniki (2 porcje): makaron tagliatelle 100 g dyni ( u mnie – hokkaido) 100 g boczku 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 100 ml śmietany kremówki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa ser grana padano Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój zetrzyj na tarce(...)mało – dodaj łyżeczkę oleju roślinnego). Dynię smaż przez kilka minut aż zmięknie i się zarumieni. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką. Gdy będzie gotowa – dodaj boczek i wino, smaż około 1 minuty. Następnie wlej śmietanę kremówkę i w razie potrzeby – dopraw ponownie. Smaż 2 – 3 minuty, dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze

Moja pasja smaku
Indycze podudzia w miodzie i winie 129

podudzia indycze 3 łyżki miodu 3/4 szkl wina sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta curry szczypta hyzopu 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 łyżka śmietany 22% Podudzia umyć. W garnku wymieszać wino, miód i przyprawy, włożyć podudzia i obrócić kilka razy by całe były w marynacie. Odstawić na ok godzinę. Wstawić

Gotowanie jest łatwe
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 293

niej usłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna i soczysta kaczka, natarta solą, pieprzem i tymiankiem, pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z jabłkami(...)soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonymi na ćwiartki 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka białego wina wytrawnego sok z 1 pomarańczy 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń

karmelowy
Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką 122

grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory. Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak. SKŁADNIKI: 0,75l wina czerwonego (półwytrawne lub półsłodkie wg gustu) 100ml wiśniówki (opcjonalnie żubrówki) laska cynamonu ½ laski wanilii kilka goździków kawałek kory cynamonu 1-2 anyże gwieździste 2 plasterki pomarańczy + do serwowania PRZYGOTOWANIE(...)Wino, wiśniówkę i przyprawy włożyć do garnka, podgrzewać na umiarkowanym ogniu do około 70-80 stopni. Nie zagotowywać gdyż utracimy z napoju aromat jak i procenty. Gotować na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plasterkami świeżej pomarańczy

Pyry na Gaz
Paplanina: Liebster Blog 167

Lubię usiąść na piasku i wpatrywać się w fale rozbijające się o brzeg z cichym szumem. Ogarnia mnie wtedy wewnętrzny spokój, a troski zmywa słona woda. 11. Lampka dobrego wina, szklaneczka whisky, a może piwo z gęsto pianką? Jaki jest Twój ulubiony trunek? Nie piję dużo, najczęściej jest to czerwone wino, choć wolę białe i różowe. Przepadam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Małże z czosnkiem i natką pietruszki 100

Potrzebne składniki:  2 kg świeżych małży 6 ząbków czosnku pokrojonego w kostkę 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 2 ćwiartki limonki 1 szklanka białego wina 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Muszle dokładnie myjemy i oczyszczamy.  Do rondla z grubym dnem dodajemy małże przykrywamy i bez dodatku wody gotujemy,   co chwila(...)mieszając , ponieważ w trakcie gotowania wypuszczają wodę morską . Po ok. 15 minutach odlewamy połowę morskiej wody (nazbierało się jej ok 1/3 garnka) i dodajemy szklankę wody i szklankę białego win a . Całość g otujemy przez 40 min co jakiś czas mieszając. Po 40 min Małże powoli zaczynają  się otwierać. Dodajemy oliwę posiekany czosnek z pietruszką i dusimy

Łycha smaków
Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem 115

każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram tartego parmezanu szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek(...)kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem

Mango Papaja
Grzaniec z białego wina czyli szybki sposób na rozgrzanie w mroźne dni 260

jest aromatyczny, pachnący grzaniec! Lubicie? Jak tak to świetna wiadomość! Mam dla Was idealny przepis na grzańca w wersji, którą polubicie jeszcze bardziej niż tradycyjne czerwone grzańce. Polecam białe wino, z nutą cytrusów i sokiem jabłkowym. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Grzaniec z białego wina czyli szybki sposób na rozgrzanie w mroźne dni 260

jest aromatyczny, pachnący grzaniec! Lubicie? Jak tak to świetna wiadomość! Mam dla Was idealny przepis na grzańca w wersji, którą polubicie jeszcze bardziej niż tradycyjne czerwone grzańce. Polecam białe wino, z nutą cytrusów i sokiem jabłkowym. Czytaj więcej

Ana Mari's world
polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 213

Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek  40 dkg ziemniaków 1 łyżka jogurtu 1 żółtko 1 jajko bułka tarta  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy(...)ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę  i żółtko formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem  mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Luźna Kuchnia
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 216

użyłam ser capresi, ale można wykorzystać również ser z wiaderka, niesłodzony) * czekolada mleczna- 300 g * kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone wino- 200  ml (w mocniejszej wersji: rum lub wódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata(...)suszone śliwki- 150 g * kakao- 1 lekko czubata łyżka * laska wanilii- 1 szt. * żelatyna- 2 łyżeczki + 2 łyżki wody *  tradycyjna polewa czekoladowa Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić na noc, aż śliwki wchłoną cały płyn. Kilka śliwek pozostawić w całości do ozdobienia, a resztę posiekać. Twaróg 2-krotnie zmielić w maszynce bądź dokładnie zmiksować w blenderze (ja zawsze

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 180

podałam z czerwoną kapustą. Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy) • 2 szklanki wody • 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu lub innego słodu (u mnie syrop z daktyli) • sól • czarny pieprz • 3 łyczki mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej Przygotowanie(...)dodać cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solę, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dolać wino.  Na  patelnie wrzucić 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki zrobić zasmażkę. Dodać do kapusty. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem

Kubki smaku