wino - 10075 przepisów (strona:249/672)

Zupa cebulowa 164

będzie, kupiłam kilo cebuli, winko i do kuchni;) Zupa, jak każda zupa, jest bardzo prosta w przyrządzeniu. 1kg cebuli pokrojonej w półtalarki olej do przesmażenia cebuli 200ml białego wytrawnego wina 1 marchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny sos sojowy sól, pieprz kilka(...)mozzarella W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Dodać wino i smażyć aż zacznie się gotować, dodać bulion i sos sojowy, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku

Codzienne Gotowanie
Risotto z bobem i zielonym groszkiem 125

przygotowali: Dobromiła,  Panna Malwinna ,  Bartoldzik ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Maggie ,  Składniki: 100g masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 200g ryżu do risotto 100ml białego wina 800ml bulionu warzywnego 50g startego parmezanu 200g bobu 200g zielonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się(...)zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać wino, zamieszać, przesmażyć i pozwolić żeby wyparowało. Następnie stopniowo dodawać bulion małymi porcjami, dopiero gdy jedna się wchłonie, wlewać następną. Czynność tę powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Szczegółowy opis przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto, możecie znaleźć we wpisie Risotto z suszonymi grzybami . W międzyczasie ugotować bób

Codzienne Gotowanie
Kulinarne pamiątki z podróży 196

winorośli.  A skoro o winoroślach mowa, to Tunezja jest także producentem dość smacznych win. I choć sami Tunezyjczycy, jako muzułmanie nie piją alkoholu, to wytwarzają poza winami także inne napitki, do najciekawszych należy likier z fig i nalewka z daktyli. Oba napoje są słodkie, figowy ma bardzo intensywny, wręcz mdlący zapach i smak, jednak napój daktylowy

Codzienne Gotowanie
Konfitura z czerwonej cebuli 157

wędlin, kanapek czy zwyczajnych krakersów. Konfitura z cebuli to fantastyczne połączenie słodkich i kwaskowych smaków, a cebula wprost rozpływa się w ustach.  Składniki : 400g czerwonej cebuli 120ml czerwonego wina 50ml czerwonego octu winnego 25g cukru 20g miodu 20ml octu balsamicznego oliwa z oliwek sól Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną oliwę(...)Zamieszać. Wlać wino i wsypać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać ocet winny, miód i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż cebula będzie całkowicie miękka, a cały płyn wyparuje. Pod koniec gotowania dolać octu balsamicznego. Konfiturę można zawekować - przełożyć do wygotowanego słoika, szczelnie zakręcić, włożyć do zimnej wody

Codzienne Gotowanie
Baranina po rzymsku 178

tego mięsa -  baraninę po rzymsku. Składniki : 400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tymianku 2-3 fileciki anchois 150ml czerwonego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka cukru duża garść czarnych oliwek bez pestek posiekana natka pietruszki łyżka oliwy łyżka masła Przygotowanie : Oliwę i masło rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w kostkę wielkości(...)kęsa, przesmażyć chwilę aż zbrązowieje i się zamknie. Dodać wino, bulion i cukier. Czosnek, tymianek i anchois rozgnieść w moździerzu lub zmiksować na gładką masę. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso

Codzienne Gotowanie
Perliczka z borówkami - z brusznicą 150

nogi perliczki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sok z 2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, kilka listków rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 100 g borówek z pomarańczą *, sól, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła,  Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano(...)stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać

królestwo garów
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 235

SKŁADNIKI: 2 Piersi z kaczki Żurawina (świeża lub w konfiturze) 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć(...)minut. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY : na patelni, na której była smażona kaczka zostawić odrobinę tłuszczu. Wlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami

smacznieinatemat
Tarta z kremem miętowym i malinami 201

taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto:   - 200 g mąki pszennej - 100 g masła  - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru pudru(...)cukrem pudrem, po czym wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, żeby krem stężał.  Ciasto świetnie smakuje podane z sosem ze zmiksowanych i przetartych malin zredukowanych odrobiną czerwonego wina. A tu więcej zdjęć na zachętę

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron z prawdziwkami 165

cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę i czosnek posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę(...)oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody

R'n'G Kitchen
Czekoladowe ciasto na winie - z jagodami 137

Póki co opróżniam zamrażakę i podrzucam Wam mięciutkie i wilgotne ciasto z tymi owocami, któremu winno nadaje nieco intrygującego posmaku. Zapraszam :) Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata szklanka jagód + do dekoracji Polewa: tabliczka(...)cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich

Nie tylko w kuchni
Sos borowikowo porowy z ziołami 138

smaczny sosik pachnący ziołami. Można go również przygotować z mrożonych grzybów.  Zapraszam Składniki: 300 g borowików, 1 duży por (jasna część), 2 ząbki czosnku, 50 ml białego wina (użyłam półwytrawnego), 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn Sposób przygotowania: Grzyby i por oczyścić, opłukać i pokroić. Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać wino i chwilę smażyć. Dorzucić grzyby, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć około 15 minut. Śmietankę rozrobić z niewielką ilością odebranego sosu – wlać na patelnię i zagotować. Na koniec dodać świeży tymianek i rozmarym. Gotowe

Nie tylko w kuchni
Czekośliwka z makiem i kremem 147

skusi na takie ciacho? Połączenie smaków udało się wyjątkowo, chociaż prawdę mówiąc myślałam, że przekombinowałam....ale nie. Jest po prostu wyśmienite! Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy(...)puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą

Nie tylko w kuchni