wino - 10075 przepisów (strona:253/672)

ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 110

łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive(...)dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna w zależności od upodobań. Do rondelka wrzucamy mango, wlewamy ocet i wino, wsypujemy cukier i żurawinę oraz papryczki. Wszystko musi się dusić aż będzie miało mniej więcej jednolitą konsystencję – część kawałków mango się rozpadnie, żurawina zmięknie. Cały czas mieszamy chutney

Martyna Cooks
Wędzona makrela w cieście francuskim 199

najwspanialszych przygodach i mrożących krew w żyłach ekscesach, elektryzujących spotkaniach i imprezach do rana, słodyczach wszelakich i najlepszym winie przychodzi w końcu taki czas, kiedy trzeba coś zjeść. Zjeść naprawdę. Otwieracie lodówkę i jeżeli nie macie tam kolejnego wina oraz… serka mascarpone, to jesteście szczęśliwi. Bo jest szansa, że faktycznie zjecie. Dzisiaj szybki numerek. Przepis na wędzoną

GRUBY WAŁEK
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 208

szczypta cynamonu.   Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny,  1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku,  szczypta(...)cukru, gotować 3 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Bataty obrać, posiekać w drobną kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami.  Do masy dodać odciśnięty jarmuż

SzczyptaSmaQ
Sylwestrowa propozycja - PONCZ! 124

się go w dużych ilościach i na większą ilość osób. Bez ponczu nie mógł obejść się żaden XIX-wieczny Sylwester! Składniki na poncz: 250ml rumu 250ml wódki 750ml czerwonego wina 500ml soku porzeczkowego 500ml coca-coli 300ml schłodzonej, mocnej herbaty 3 pomarańcze 2 cytryny kilka goździków mrożone truskawki Sposób przygotowania: Wino, rum, wódkę, coca-colę, sok porzeczkowy, schłodzoną

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta z warzywami! 123

Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko(...)Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty ser. Kruchy spód, przypieczone warzywa i lampka wina to idealne połączenia na sierpniowe gorące wieczory. Pyszna, lekka kolacja! Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Ziemniaczana rolada z rybą 217

morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować

https:KKuchniaMniam
Grasica cielęca w sosie z madery 171

bouqet garnis**, 20 g masła, sól, pieprz, 100 g Rukoli Fit&Easy, 50 g płatków migdałów, chili, produkty dodane*** 50 g żurawiny suszonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina , miód Grasicę namocz w zimnym mleku przez 24 godziny.  Odsącz ręcznikiem papierowym. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej mięso i blanszuj przez 5 minut. Po tym czasie grasicę(...)papieru do pieczenia) i pokrywką. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu dodaj do sosu rukolę oraz migdały. Porządnie zamieszaj. A tu nasze dalsze modyfikacje: – do garnka wlać wino, zagotować, wrzucić żurawinę i gotować aż płyn odparuje, doprawić do smaku miodem. Migdały podprażyć na suchej patelni. Grasicę wyjąć i trzymać w cieple,  sos przetrzeć przez sito

królestwo garów
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 176

krokoszowym Oleofarm. Czas przygotowania: Porcje: 4 Składniki: 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy , zioła do przybrania. Bita śmietana 250 ml śmietany 36%, 2 łyżeczki przyprawy Cafe de Paris. Sos 100 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm , 1 łyżka posiekanej szalotki, 2 ząbki czosnku w plastrach, 1/4 papryczki chilli posiekana bez pestek(...)przez sitko, wstawić do lodówki z pozostałą śmietaną i mocno schłodzić. Śmietany wymieszać, ubić.  Sos Na oleju zeszklić szalotkę, pod koniec dodać czosnek i chilli, smażyć minutę, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz.  Zredukować płyn na wolnym ogniu, dodać masło, ewentualnie przetrzeć przez sito. Mizeria Warzywa pokroić w plastry, doprawić do smaku, przed podaniem skropić

SzczyptaSmaQ
Schab w sosie arabskim 169

osób ok 30 minut Składniki 2-3 plastry schabu 3 cebule 3 - 4 figi suszone 1 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego (dałam białego) 3 łyżki oliwy 4 łyżki wina (u mnie białe)  Do dzieła!!! Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy, następnie zmniejszamy ogień i chwilkę dusimy. Zdejmujemy(...)patelni i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, figi w kostkę (dość drobno). Cebulę wrzucamy na oliwę i dusimy do miękkości, dodajemy figi, ocet, wino i razem chwile smażymy aby troszkę odparował ocet. Wrzucamy mięso i razem jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z kaszą kus kus przyrządzoną według przepisu na opakowaniu - dodałam szczyptę warzywka. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym 180

pokrojona w paski gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych ( nie mogłam nigdzie dostać więc użyłam drobnych pomidorów pokrojonych na ósemki) masło sól, pieprz dla wzbogacenia smaku dodałam pół szklanki białego wina - jednak owego składnika w przepisie oryginalnym nie ma Do dzieła!!! Obrane szparagi powinno się związać sznurkiem i gotować 2 minuty w osolonej wodzie jednak główki szparagów nie mogą być(...)koloru przekładamy go do miseczki a na patelnie z pozostałym po smażeniu tłuszczem wlewamy śmietankę, wrzucamy połowę natki pietruszki i dwie szczypty gałki muszkatołowej (w tym momencie dodałam też wino). Chwilę razem gotujemy. Szparagi kroimy na kilku centymetrowe słupki i wrzucamy do śmietanki. Gotujemy chwilę i dodajemy kurczaka - czekamy aż sos się troszkę zredukuje. Po ok 5 minutach mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Zazie Bistro - Chapeau bas 143

oprócz miłych kelnerek, orientujących się  gdzie pracują, które dobrze zdały egzamin pierwszego wrażenia). Ślimaki w muszlach na masełku i winie z czosnkiem - delikatne mięso ślimaków, masło i wino... znakomite połączenie, no i sałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem jabłkowym. Przyznaję

Right Behind The Kitchen
Gastronomia na wypasie 106

Jednak oprócz doskonałych wypieków gastronomia kojarzy mi się, w kontekście francuskim rzecz jasna, z mniej lub bardziej "zapachowymi" serami, truflami, gęsią wątróbką no i oczywiście z szampanem, innymi świetnymi winami oraz wieloma, wieloma innymi rarytasami. La Grande Taverne de Loundres Gastronomia to także nieodzowne skojarzenie ze stołowaniem się(...)restauracjach. Na początku były gospody i tawerny, w których to jednak nie można było oczekiwać niewiadomego czego - najeść się i wiśta wio! Z kolei w tawernach zezwolono na spożywanie wina, a z czasem rzucono gościom jakieś mięso. Jak w każdej społeczności są tzw. szanowani goście. Tym właśnie przedstawicielom ludu nie przystawało do zaglądania za drzwi gospody czy przydrożnej karczmy

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 160

musiał coś przekąsić - czy to galaretę, czy to pasztet, chleb ze smalcem. Takie proste zagrychy generalnie. I nic by nie przykuło mojej uwagi jak fakt, że wódka, piwo i wino (odpowiednie pojemności) były w tych samych cenach. To samo z jedzeniem. Nieeeeźleeee, pomyślałem wpatrzony w ogromną ścianę, na której ktoś zmajstrował menu. W środku i na zewnątrz gwar, harmider(...)tatar, co tu filozofować... Ale nie o to, nie o to. Generalnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło

Right Behind The Kitchen