wino z winogron - 305 przepisów (strona:6/21)

Barolo i przepis na bocconcini z winem 123

wymagane jest conajmniej 38 miesięcy leżakowania, w tym 18 miesiący w drewnianych beczkach. Liczy się to od listopada, czyli w 2018 można zacząć sprzedawać dopiero wino zebrane w 2014. Barolo produkuje się w winogron odmiany Nebbiolo, które są typowe dla Piemontu, ale też delikatne i trudne w uprawie. W uprawie Nebbiolo liczy się terroir i klimat. Miasteczko Barolo znajduje(...)jest otoczone górami. Prace w winicy trwają długo. Winorośl ta ma długi cykl wegetacyjny – kwitnie bardzo wcześnie – w kwietniu i dojrzewa w pażdzierniku. Winogrona trzeba zbierać ręcznie. Jednocześnie daje jednak bardzo szczególne owoce. Wino ma wyższy poziom alkoholu, wyższą kwasowość i taniczność, co umożliwia dłuższe przechowywanie wina bez szkody dla jego ewolucji – nawet 15-20 lat. Idealna

Ugotowane pozamiatane
Barolo i przepis na bocconcini z winem 109

wymagane jest conajmniej 38 miesięcy leżakowania, w tym 18 miesiący w drewnianych beczkach. Liczy się to od listopada, czyli w 2018 można zacząć sprzedawać dopiero wino zebrane w 2014. Barolo produkuje się w winogron odmiany Nebbiolo, które są typowe dla Piemontu, ale też delikatne i trudne w uprawie. W uprawie Nebbiolo liczy się terroir i klimat. Miasteczko Barolo znajduje(...)jest otoczone górami. Prace w winicy trwają długo. Winorośl ta ma długi cykl wegetacyjny – kwitnie bardzo wcześnie – w kwietniu i dojrzewa w pażdzierniku. Winogrona trzeba zbierać ręcznie. Jednocześnie daje jednak bardzo szczególne owoce. Wino ma wyższy poziom alkoholu, wyższą kwasowość i taniczność, co umożliwia dłuższe przechowywanie wina bez szkody dla jego ewolucji – nawet 15-20 lat. Idealna

Ugotowane pozamiatane
Terrina na białym winie z owocami lata 125

półsłodkie będzie najlepszym wyborem) 1-3 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny 2 nektaryny 300 g borówek amerykańskich 300 g białych winogron 300 g malin 200 g jeżyn 100 g czerwonych porzeczek * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej wino, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil(...)napęcznienia. Następnie wlej część gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia. Wszystkie owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje

Food Square
Galaretka winogronowa 162

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub ocet winny. Oczywiście z winogron można przygotować sok na zimę, ale także galaretkę. Taka winogronowa galaretka świetnie sprawdzi się w wypiekach i deserach jako słodko-kwaśny dodatek do tortów, ciasteczek i pierników

Korniszonki
KOKTAJLE Z KONIAKIEM 144

Koniak to wysokoprocentowy napój alkoholowy, destylat wina. Produkowany jest on z białych winogron, tylko i wyłącznie w rejonie Cognac we Francji, stąd jego nazwa. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu od minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Koniak charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz bogatym

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti carbonara 312

jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro. Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam

Ala piecze i gotuje
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 373

ocet i maziowata w teksturze. Rzadko kiedy myśli się o traktowaniu tego nieatrakcyjnie „wonnego” warzywa, tak jak traktuje się winogrona, zanim staną się dobrym winem. Ale tak właśnie być powinno, bowiem proces fermentacji kapusty, tak samo jak i wina, wymaga cierpliwości, uwagi i pasji. W czasach kiedy skandynawski kulinarny ruch „odrodzenia” wynosi na piedestał warzywa „ubogich”, kapusta

Jem więc Jestem
Winne Walentynki - 2 nd Warsaw Annual Tasting of Portuguese Wines 95

wina. Wino z dobrym potencjałem do leżakowania. Mnie natomiast urzekło wina Herdade Săo Miguel Reserva – starzone 12 miesięcy w beczkach. Ręcznie zbierane winogrona, ogromna pasja winiarza przekładają się na wspaniałe wino, dobrze zbalansowane, krągłe i bogate zarówno w aromat i przede wszystkim smak. Ostatnim wytrawnym winem degustacji było dość jeszcze surowe wino Calheiros Cruz Reserva

królestwo garów
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 126

słodkie. Historia powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win.    W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry. Położone jest na południu(...)uprawy winorośli palomino składa się w 40-50% z kredy, reszta to mieszanina wapienia, gliny i piasku. Zgodnie z przepisami 40 % winogron do produkcji sherry musi być uprawiana na takiej glebie. W sumie winnice uprawiające winogrona na sherry zajmują około 7000 hektarów. Sherry może być wytrawne (Fino i Manzanilla), półwytrawne i półsłodkie (Amontillado, Oloroso , Palo Cortado, Pale Cream, Medium) słodkie

królestwo garów
Stek z rekina I 99

chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami.  polecam również  stek z rekina II   Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof. Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi i korzeniem pietruszki. 49,00 brutto poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino

królestwo garów
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 105

kuskusem. *może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw Kamis, Do zrazów polecam Gewürztraminer halbtrocken Rappenhof (w ZADNYM WYPADKU CZERWONE WINO). Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. W nosie i ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi, rodzynką i delikatnymi warzywnymi nutami. 49.00 brutto  poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino

królestwo garów
torcik z białym winem 118

pieczenia na przełożenie: 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 70 g migdałowych płatków kilka winogron kilka bezików Białka ubić na pianę. Powoli dosypywać cukier aż masa będzie gęsta i sztywna. Wtedy zacząć dodawać po żółtku. Następnie wlać olej i wodę. Mąki wymieszać(...)wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem, nasączyć, przesmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałej śmietany. Położyć ostatni biszkopt, nasączyć winem. Zdjąć rant, boki i wierzch obsmarować pozostałą śmietaną. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać tort. Wierzch udekorować winogronami i bezikami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 157

Feinherb 2011 Jałowcowo piwne lody, krówka z miodu  zawinięta w papier ze śliwki,  plaster miodu, beza,  kandyzowana pigwa. Gewuerztraminer feinherb 2011, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującymi aromatami liczi i rodzynek. . Plaster miodu podkręcony jałowcem i przełamany śliwką węgierką i pigwą

królestwo garów
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 105

Mleczny księżyc raz po raz znika, przesłaniany pędzącymi po niebie chmurami. Robaczki świętojańskie odbijają się rykoszetem od krzewów winorośli (...) ", a ja odkładam miskę dorodnych winogron. Chcę zatrzymać ich smak inaczej niż zwykle. Nie w winie, ani w soku, nie w rozmarynowej galaretce i rozrywanej jeszcze na ciepło schiacciate con l'uva , ale w lodach. Concord grapes ice cream(...)długo nie da o sobie zapomnieć. Zmalujcie sobie takie lody, koniecznie!  LODY WINOGRONOWE Z NUTĄ ROZMARYNU  CONCORD GRAPES ICE CREAM Co mogę o nich napisać? Są doskonale. Winogrona concord i rozmaryn to para doskonała. Dla mnie to kolejne cudowne wcielenie tych wspaniałych, aromatycznych i uwodzicielsko słodkich owoców.  2 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka mleka 1 3/4 szklanki

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania