wino z winogron - 305 przepisów (strona:3/21)

Wino w gronie czyli z wizytą na kalifornijskiej wsi 180

wybrałam się samochodem w mini podróż. Zatrzymałam się u znajomego w okolicach San Luis Obispo. Dzięki temu miałam okazję pobyć na prawdziwej, kalifornijskiej wsi. Widziałam dojrzewające na winnicach winogrona. Piłam wina zrobionego z tych, które dojrzały tam kilka lat wcześniej. Najadłam się ręcznie robionych, wymyślnych kiełbas. Jechałam traktorem przez gaje oliwne. Widziałam zdewastowane przez suszę plantacje awokado, drzewa zabezpieczone

Jem więc Jestem
Deska serów 212

ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości, a takie osoby znam Owoce Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. Warzywa świeże Najbardziej(...)domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz inne pij na zdrowie! Niezależnie co wybierzecie, jak skomponujecie swoją deskę serów

Zasmakuj Kuchni
Jak dobrać wino do potrawy 169

Jakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Anielski biszkopt na białkach 335

potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie.  Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego.  Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich

Proste Potrawy
Domowa kiszona kapusta, ubijana noga 202

obecnie od lat 10 jest to moja córka... a właściwie jej noga, bo to nogą od x lat ubijamy kapustę tak jak kobiety w wielkich kadziach ubijały winogrona na wino tak u nas kisi się kapustę. Gdy dzieci były małe wystarczyło im porządnie wyparzyć i wyszorować nogi, bo nic lepiej nie ubija, nie wyciska soku jak siła zawarta

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 166

Płochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam się, że pierwsze winnice w Sandomierzu zostały założone w XIII w., a dzięki przecinającym miasto szlakom handlowym, wino z regionu było znane w różnych częściach Polski i Europy. Na ziemi Sandomierskiej panują warunki sprzyjające uprawie winorośli  - wyjątkowy mikroklimat, znakomite gleby oraz ukształtowanie powierzchni (liczne południowe stoki(...)rozwiniętym rolnictwem, iście mlekiem i miodem płynący. Teraz sandomierskie winiarstwo się odbudowuje, czego dowodem jest powstanie w 2012 roku Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego, prowadzącego do gospodarstw agroturystycznych, plantacji winogron i producentów win. Ponoć można nawet wziąć udział w zbiorach winogron! Ach, poczułam się tak, jakbym miała tu blisko swój mały kawałek regionu śródziemnomorskiego:) Więcej o temacie na: www.winokultura.pl. Na koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
Wino gronowe czerwone „Mocarne” 95

posadziliśmy czerwone i białe winogrona. Czerwone przyjęły się i rosną mocno obdarowując nas co roku kilkoma koszami owoców. Są doskonałym surowcem do wyrobu słodkiego wina gronowego, które nazwaliśmy „Mocarnym”. Łatwo domyślić się dlaczego! Składniki: Winogrona(...)czerwone – w moim przypadku około 25 kilogramów Cukier – 1 kilogram na 4 litry moszczu. Drożdże winiarskie – do wina gronowego słodkiego Pożywka do drożdży winiarskich Pierwszą fermentację wina przeprowadzam w moszczu. Winogrona oddzielam od gałązek  i rozgniatam. Umieszczam je w wiaderku fermentacyjnym ( ja mam takie o pojemności  30 litrów ) i dodaję rozpuszczony w niewielkiej ilości cukier

Smaki Ewy
Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 225

zimowe dni umilały mi posiłki :) Składniki: ulubiony makaron pęczek świeżych szparag 2 łyżki oliwy z oliwek 15-20 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina (lub soku z winogron, jeśli nie możecie pić wina) 1/3 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi zielonych(...)dodając pod koniec pokrojone w drobne płatki ząbki czosnku i całość trzymamy na patelni aż szparagi zmiękną. Zdejmujemy szparagi z czosnkiem na talerz - będziemy je wykorzystywać później. Wino/sok z winogron wlewamy na patelnię i redukujemy o połowę. Dodajemy kremówkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy szparagi z czosnkiem oraz pokrojone w paski suszone pomidory, wrzucamy ugotowany makaron. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) 194

intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego,  wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była pieczona w czasie winobrania(...)sklejamy. Na wierzchu rozsypujemy pozostałe winogrona, wgniatając je trochę w ciasto, polewamy dwoma łyżkami oliwy, taką samą ilością cukru i dekorujemy paroma gałązkami rozmarynu.  Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut(ostatnie 10 min w 180°C). Ciasto powinno się zrumienić, a cukier skarmelizować.   *Nie jestem znawcą win, ani winorośli, ale z tego

Mia Cucina Sofieta
Nové Vinařstvi - wino z Czech 101

owocowe z subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino o kolorze słomkowo – żółtym i cudownym aromacie dojrzałych owoców, zwłaszcza żółtych. W smaku krągłe i przyjemne – owocowe z wyraźnym

królestwo garów
Sok z jasnych winogron 121

zaparciach i zmęczeniu. Jeśli tylko macie swoje własne winogrona i trochę chęci to zabierzcie się do pracy! Dla kogo: dla ceniących domowe przetwory dla mających ochotę zrobić z winogron coś poza winem dla chcących podnieść poziom żelaza we krwi Składniki: 60g cukru lub ksylitolu 500g/ml wody 1kg jasnych winogron (waga samych kuleczek) Wykonanie tradycyjne: Do garnka wlewamy  pół litra

Mania Wypiekania
Galaretka wytrawna z winogron do mięs 176

mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cytryna 225 g cukru żelującego ze stewią   Jak wykonać ?  Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym(...)dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną  ze sparzonej wcześniej  wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu  i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem

Wanilia i Kardamon
Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu ;) 205

lodówkę wyciągamy, to co przeważnie tam mamy czyli : – sery  -wędlinę -czasem jakiś wytrawny dżem ( np. pomidorowy )  -oliwę – chleb po drodze z pracy kupuję winogrona i butelkę wina.  Wszystko rozkładamy na dużej desce, nalewamy dorosłym po kieliszku wina i start :)  Tym razem na naszej desce znalazły się sery francuskie, ale i polskie oscypki(...)tego dwa rodzaje chleba, winogrona, boczek wędzony w plasterkach.  Wy możecie na swojej desce ułożyć to co lubicie i uwierzcie będzie pysznie !  Siedząc, jedząc i rozmawiając spędziliśmy wieczór :)  Polecam !  Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu

Kuchnia na wzgórzu
Emilio Moro w Casa Pablo 79

roladek z bekonu wypełnionych smażonymi daktylam   Krem z ciecierzycy z bekonową posypką Malleolus de Valderramiro 2009 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) wino zrobione z winogron z ponad osiemdziesięcioletnich krzewów. Kolor bardzo ciemny, intensywnie czerwony. Nos jest bardzo bogaty dominują nuty czarnych owoców, pikantnych przypraw. W ustach wino to jest mocne z pięknymi

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania