Jakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich
Proste Potrawyobecnie od lat 10 jest to moja córka... a właściwie jej noga, bo to nogą od x lat ubijamy kapustę tak jak kobiety w wielkich kadziach ubijały winogrona na wino tak u nas kisi się kapustę. Gdy dzieci były małe wystarczyło im porządnie wyparzyć i wyszorować nogi, bo nic lepiej nie ubija, nie wyciska soku jak siła zawarta
Bernika - moj kulinarny pamietnikPłochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam się, że pierwsze winnice w Sandomierzu zostały założone w XIII w., a dzięki przecinającym miasto szlakom handlowym, wino z regionu było znane w różnych częściach Polski i Europy. Na ziemi Sandomierskiej panują warunki sprzyjające uprawie winorośli - wyjątkowy mikroklimat, znakomite gleby oraz ukształtowanie powierzchni (liczne południowe stoki(...)rozwiniętym rolnictwem, iście mlekiem i miodem płynący. Teraz sandomierskie winiarstwo się odbudowuje, czego dowodem jest powstanie w 2012 roku Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego, prowadzącego do gospodarstw agroturystycznych, plantacji winogron i producentów win. Ponoć można nawet wziąć udział w zbiorach winogron! Ach, poczułam się tak, jakbym miała tu blisko swój mały kawałek regionu śródziemnomorskiego:) Więcej o temacie na: www.winokultura.pl. Na koniec
Chilli Czosnek i Oliwaposadziliśmy czerwone i białe winogrona. Czerwone przyjęły się i rosną mocno obdarowując nas co roku kilkoma koszami owoców. Są doskonałym surowcem do wyrobu słodkiego wina gronowego, które nazwaliśmy „Mocarnym”. Łatwo domyślić się dlaczego! Składniki: Winogrona(...)czerwone – w moim przypadku około 25 kilogramów Cukier – 1 kilogram na 4 litry moszczu. Drożdże winiarskie – do wina gronowego słodkiego Pożywka do drożdży winiarskich Pierwszą fermentację wina przeprowadzam w moszczu. Winogrona oddzielam od gałązek i rozgniatam. Umieszczam je w wiaderku fermentacyjnym ( ja mam takie o pojemności 30 litrów ) i dodaję rozpuszczony w niewielkiej ilości cukier
Smaki Ewyzimowe dni umilały mi posiłki :) Składniki: ulubiony makaron pęczek świeżych szparag 2 łyżki oliwy z oliwek 15-20 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina (lub soku z winogron, jeśli nie możecie pić wina) 1/3 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi zielonych(...)dodając pod koniec pokrojone w drobne płatki ząbki czosnku i całość trzymamy na patelni aż szparagi zmiękną. Zdejmujemy szparagi z czosnkiem na talerz - będziemy je wykorzystywać później. Wino/sok z winogron wlewamy na patelnię i redukujemy o połowę. Dodajemy kremówkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy szparagi z czosnkiem oraz pokrojone w paski suszone pomidory, wrzucamy ugotowany makaron. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była pieczona w czasie winobrania(...)sklejamy. Na wierzchu rozsypujemy pozostałe winogrona, wgniatając je trochę w ciasto, polewamy dwoma łyżkami oliwy, taką samą ilością cukru i dekorujemy paroma gałązkami rozmarynu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut(ostatnie 10 min w 180°C). Ciasto powinno się zrumienić, a cukier skarmelizować. *Nie jestem znawcą win, ani winorośli, ale z tego
Mia Cucina Sofietaowocowe z subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino o kolorze słomkowo – żółtym i cudownym aromacie dojrzałych owoców, zwłaszcza żółtych. W smaku krągłe i przyjemne – owocowe z wyraźnym
królestwo garówzaparciach i zmęczeniu. Jeśli tylko macie swoje własne winogrona i trochę chęci to zabierzcie się do pracy! Dla kogo: dla ceniących domowe przetwory dla mających ochotę zrobić z winogron coś poza winem dla chcących podnieść poziom żelaza we krwi Składniki: 60g cukru lub ksylitolu 500g/ml wody 1kg jasnych winogron (waga samych kuleczek) Wykonanie tradycyjne: Do garnka wlewamy pół litra
Mania Wypiekaniamięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cytryna 225 g cukru żelującego ze stewią Jak wykonać ? Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym(...)dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem
Wanilia i Kardamonlodówkę wyciągamy, to co przeważnie tam mamy czyli : – sery -wędlinę -czasem jakiś wytrawny dżem ( np. pomidorowy ) -oliwę – chleb po drodze z pracy kupuję winogrona i butelkę wina. Wszystko rozkładamy na dużej desce, nalewamy dorosłym po kieliszku wina i start :) Tym razem na naszej desce znalazły się sery francuskie, ale i polskie oscypki(...)tego dwa rodzaje chleba, winogrona, boczek wędzony w plasterkach. Wy możecie na swojej desce ułożyć to co lubicie i uwierzcie będzie pysznie ! Siedząc, jedząc i rozmawiając spędziliśmy wieczór :) Polecam ! Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu
Kuchnia na wzgórzuroladek z bekonu wypełnionych smażonymi daktylam Krem z ciecierzycy z bekonową posypką Malleolus de Valderramiro 2009 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) wino zrobione z winogron z ponad osiemdziesięcioletnich krzewów. Kolor bardzo ciemny, intensywnie czerwony. Nos jest bardzo bogaty dominują nuty czarnych owoców, pikantnych przypraw. W ustach wino to jest mocne z pięknymi
królestwo garówZwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie odzwierciedlają one kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku(...)obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego z polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne) - 1/2 pomarańczy soczystej i dojrzałej, słodkiej w smaku - sok z 1/2 pomarańczy - kilka gałązek rozmarynu - oliwa z oliwek (6-8 łyżek) - ocet
SMYKWKUCHNI