wino z winogron - 305 przepisów

Lubię...ŚWIĄTECZNĄ KARKÓWKĘ W WINOGRONACH Z WINEM. 191

Spędzać w kuchni przyjemne chwile, otoczonaaromatami, smakami.. A potem dobrze zjeść.Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać. Marzyć i kombinować. ŚWIĄTECZNA KARKÓWKA W WINOGRONACH I WINIE.(przepis autorski;)ładny kawałek karkówki (ok. 600g)duża cebulaszklanka połówek winogron czerwonychszklanka czerwonego wina wytrawnegosól, pieprz,dużo majerankułyżka masłaKarkówkę ładnie oprawiłam, natarłam solą, pieprzem i majerankiem, zostawiłamna(...)pół godziny w lodówce. Cebulę pokroiłam w półplasterki. Zeszkliłam na maśle.Chwileczkę podsmażyłam z obu stron karkówkę. Po czym wlałam wino. Poddusiłam10 minut pod przykryciem i dorzuciłam winogrona. Dosypałam majeranku.Całość dusiłam ok. godziny na średnim ogniu.Ciekawie pasuje do kaszy. (wybaczcie mi jakość zdjęć - robione aparatem kompaktowym, niestety) SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Łososiowe trio z rieslingiem 150

winogron użytych do produkcji wina. Kabinett oznacza to, że winogrona zostały zebrane podczas podstawowego zbioru winogron Spätlese – winogrona zostały zebrane później niż podstawowy zbiór, jest to tak zwany późny zbiór. Charakteryzują się większą zawartością cukru. Większą koncentracją aromatów i smaków. Auslese – ręczny selektywny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Wina Kabinett, Spätlese i Auslese mogą być zarówno wytrawne(...)roku. Aby mogła rozwinąć się szlachetna pleśń, niezbędne są odpowiednie warunki klimatyczne (rano mgły przynoszące wilgoć do rozwoju pleśni a popołudniu wiatr i słońce, aby nie dochodziło do gnicia winogron). Wina te są unikatowe a przez to też mają unikatowe ceny. Trockenbeerenauslese (TBA) winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 149

winogron użytych do produkcji wina. Kabinett oznacza to, że winogrona zostały zebrane podczas podstawowego zbioru winogron Spätlese – winogrona zostały zebrane później niż podstawowy zbiór, jest to tak zwany późny zbiór. Charakteryzują się większą zawartością cukru. Większą koncentracją aromatów i smaków. Auslese – ręczny selektywny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Wina Kabinett, Spätlese i Auslese mogą być zarówno wytrawne(...)roku. Aby mogła rozwinąć się szlachetna pleśń, niezbędne są odpowiednie warunki klimatyczne (rano mgły przynoszące wilgoć do rozwoju pleśni a popołudniu wiatr i słońce, aby nie dochodziło do gnicia winogron). Wina te są unikatowe a przez to też mają unikatowe ceny. Trockenbeerenauslese (TBA) winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich

królestwo garów
Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami 131

Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami Kurczak zapiekany w winie , jest zainspirowany francuskim ” Coq au vin ” . Oczywiście nieco zmodyfikowany Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty ) , sprawia ,że kurczak(...)wrzenia i przelewamy całość do kurczaka . Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Wino – uprawa winogron 141

mitów. Poza ceną, długowiecznością i właściwościami dotyczą one samego wytwarzania tego rodzaju alkoholu. Pomimo, że uprawa winogron nie należy do najprostszych to… Powszechnie sądzi się, że winogrona do najlepszych win zbiera się ręcznie. To nieprawda, a mit miał być chyba chwytem marketingowym, bo przecież produkcja ręczna trwa dłużej(...)wiąże się z większymi kosztami. Uprawa winogron – jak zbiera się winogrona Należy wiedzieć, że wszystkie winiarnie zbierają winogrona w ten sam sposób, wykorzystując maszyny. Zbiory dokonywane są ręcznie tylko wtedy, gdy teren jest zbyt trudny – zbocza z winoroślą są niedostępne i strome. Maszyny zastępują pracę wielu ludzi, nie tylko zbierając winogrona, ale także miażdżąc je i przygotowując do dalszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe grzane wino 178

Wieczory są coraz chłodniejsze… warto zatem znać sposoby jak ogrzać się po powrocie do domu. Fajnym pomysłem może być domowe grzane wino . Możecie skorzystać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe grzane wino 182

Wieczory są coraz chłodniejsze… warto zatem znać sposoby jak ogrzać się po powrocie do domu. Fajnym pomysłem może być domowe grzane wino . Możecie skorzystać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Luis Pato i jego Baga 131

winogron tego szczepu. Czterdzieści lat temu jako pierwszy w regionie zaczął hodować odmianę Baga. Stworzył też unikalną winnicę z krzewów szczepu Baga rosnących na własnym korzeniu. Jest to winiarz, który porusza się swoimi drogami. Jak nie odpowiadają mu narzucone rygory produkcji zgodne z DOC rezygnuje z nich. Jako pierwszy eksperymentuje z oddzielaniem szypułek od winogron, dojrzewaniem wina w beczkach(...)nowego francuskiego dębu. Robi czerwone wina z białych odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka

królestwo garów
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 201

wina zawdzięczają taninom. Taniny to naturalny środek konserwujący zawarty w skórce i szypułkach winogron, który absorbowany jest przez wino w procesie fermentacji. Przy produkcji białych win używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina mają dość ostry smak i pozostawiają w ustach uczucie suchości. Z drugiej(...)strony, to im wina zawdzięczają swoja strukturę i wyważony smak.Stopień słodkości wina zależy w dużej mierze od odmiany winogron, z którego wino jest zrobione i regionu, z którego winogrona te pochodzą.Kwasowość związana jest z orzeźwiającym posmakiem wina i jest typowa dla win pochodzących z regionów o mniejszym nasłonecznieniu.Bukiet wina to odczucie

W kuchni Karmel-itki
O winie słów kilka 211

winogron. Drugi podział, to podział ze względu na kolor wina: wino białe, różowe i czerwone. Wbrew powszechnym przekonaniom kolor wina nie zależy od koloru winogron. Białe wino może powstać z czerwonych winogron - wystarczy oddzielić miąższ od skórki. Na tym właśnie polega różnica - wina białe wytwarza się z soku z samego miąższu owoców, a wina czerwone i różowe z gniecionych całych winogron, łącznie ze skórką, pestkami i łodyżkami.  Z tego właśnie powodu wino czerwone uważane jest za najlepsze dla zdrowia, ponieważ, jak wiadomo, w skórkach owoców znajduje się najwięcej cennych składników i przeciwutleniaczy. W winie czerwonym znajduje się aż 10 razy więcej przeciwutleniaczy, niż w winie białym. Zalety regularnego picia

two broke sisters
bąbelki na Nowy Rok 91

założenia należy unikać wszelkiego rodzaje „Szampańskoje igristoje „ w promocyjnej cenie 4,99 zł. Jak i z czego został zrobiony wiedzą tylko jego „wytwórcy”. Zafundujmy sobie wino zrobione z winogron przez winiarza. A jest w czym wybierać . I nie musi być to wcale kultowy ale najczęściej drogi szampan. Klasyczne wino musujące występuje praktycznie w tylu odmianach co wina(...)używa się winogron ze szczepów Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois Blanc oraz Chardonnay . Poza Alzacją Crémant produkowane jest w wielu innych apelacjach Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire. Różnią się one głównie szczepami winogron użytymi do produkcji.    Możemy również kupić wino musujące

królestwo garów
Winogrona zapiekane 96

idealnie pasowały do sera, dań mięsnych, do drobiu, lub do wina... Winogrona, rozmaryn, oliwa, Winogrona umyć, osuszyć, oderwać z gałązek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obłożyć rozmarynem. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Podawać jako sałatkę lub przekąskę do wina

królestwo garów
Monte del Fra z Veneto 119

w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino(...)potraw. Według Mariki idealne również do potraw z koniny. Bardzo dobre wino.  Amarone Classico Valpolicella DOC ( 149 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. Winogrona do produkcji tego wina zbierane są w połowie października ( z zachowaniem bardzo rygorystycznej selekcji ) i do końca lutego suszone a ż stężenie cukru w winogronach osiągnie co najmniej 28% -30%. Potem

królestwo garów
Surówka z brukwi 166

soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin     Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno

mojewypiekiinietylko
Kurczak w jesiennych warzywach 248

proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na złoto z obu stron na rozgrzanym(...)się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone na pół i pozbawione pestek. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania