Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco Vine, gdzie odzwierciedlają one kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku(...)obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego z polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne) - 1/2 pomarańczy soczystej i dojrzałej, słodkiej w smaku - sok z 1/2 pomarańczy - kilka gałązek rozmarynu - oliwa z oliwek (6-8 łyżek) - ocet
SMYKWKUCHNIwino z ciemnych winogron Pierwsze przymrozki już za nami, więc pora wybrać się do ogrodu i zebrać kiście winogron. Ktoś może się zdziwić, że ze zbiorem tak długo czekałem i skrzywi się teraz z pobłażaniem, ponieważ winne grona, trzymane na krzewie do dziś, wiele straciły na urodzie. Lecz ja celowo trzymałem owoce na krzewach tak długo(...)winogron ewentualnie cukier sposób przygotowania Przebrane owoce winogron (owoców nie myjemy), miażdżymy w prasie, lub jeżeli nie posiadamy prasy, ubijamy je ciężkim tłuczkiem. Przed chwilą, nie bez przyczyny, napisałem żeby nie myć winogron, oczywiście możemy tak zrobić tylko wtedy, gdy jesteśmy pewni źródła ich pochodzenia i wiemy że wcześniej nie zostały one potraktowane środkami chemicznymi. Na owocach winogron, znajdują
Miód i pieprzDoskonały dodatek do pieczonego drobiu. Polecamy. Składniki 500 g kiszonej kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem(...)małym ogniu około godzinę. Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami. Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę
R'n'G KitchenWykonanie: Camembert grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż będzie miękki w środku. Na patelni krystalizujemy miód, dodajemy orzechy, mieszamy, jeszcze ciepłym polewamy po serze. Podajemy z winogronami i lampką wina Monte Santi- jest to jedno z nowych win, które zachwyca smakiem i aromatem ,a najprostszy deser zamienia w kulinarna rozkosz
Z Majeczką w kuchniperfekcji. Niezmiennie popularne pozostają nasze przepisy na wina. Tym razem chętnie sięgaliście po przepis na wino z pomarańczy, wino z ryżu i rodzynek oraz wino z jasnych winogron. Wszystkim, którzy je nastawili – życzymy „na zdrowie” Koniecznie pochwalcie się jak wyszło. Mamy podejrzenie, że wśród naszych Czytelników nie brakuje grzybiarzy. Skąd taki wniosek? Bardzo(...)listopadzie był nasz tekst poradnikowy, dotyczący tego, jak odróżnić kanię od muchomora . Najpopularniejsze przepisy listopada: 1. Przepis na szynkę peklowaną i wędzoną 2. Przepis na ostry sos chili 3. Wino z pomarańczy 4. Wino z ryżu i rodzynek 5. Sos miodowo-musztardowy
Jakugotujesz.plprzepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego dnia odwiedziliśmy nowoczesną dzielnicę(...)piwa pszenicznego. 1. Stacja Oriente 2. Pingwin w Oceanarium. 3. Widok na nabrzeże 4. Kolejka linowa (Teleférico) 5. Most Vasco Da Gama 6. Sangria na białym piwiePomysł na zastąpienie wina piwem pszenicznym w tym sławnym hiszpańskim trunku okazał się strzałem w dziesiątkę! Białe piwo pszeniczne jest lekkie, orzeźwiające, owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie
Chilli Czosnek i Oliwawody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki truskawki(...)połowy ,winogrona również i wyjąć pestki. Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon. Ozdobić listkami mięty. Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi. Jeżeli ,ktoś nie może się doczekać ,może skrócić czas marynowania
Kulinarny karnet ChristopheraCzęsto używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle reumatyczne. Najzdrowsza musztarda to ta o niskiej zawartości cukru, soli i zrobiona na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Zaletą jest jej długa trwałość. Taką musztardę bez trudu przygotujesz w domu. Nie licząc przypraw do jej produkcji potrzebujesz jedynie gorczycy. Wykonanie jest(...)podchodzi wodą jak ta ze sklepu. Odważ sie, przygotuj własną, domową musztardę. W nadchodzącym sezonie grillowym będzie gwiazdą. Składniki: 100 g nasion gorczycy (u mnie żółta) 100-120 ml wina lub octu winnego pół na pół z wodą 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 125 ml wody kurkuma - opcjonalnie Wykonanie: nasiona gorczycy zalać białym winem lub wodą wymieszaną pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyjątków, a nie do reguł. Wina nadające się do przechowywania przez kilkadziesiąt lat stanowią jedynie 2-3% całej produkcji win na świecie. Tego typu wina wytwarzane są z winogron szczepów Nebbiolo lub Cabernet Sauvignon . To jednak nie wszystkie wymagania. Wina takie wytwarzane są w specjalny sposób – przedłużona maceracja oraz długie wychowywanie w niekoniecznie nowych beczkach, które
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem. Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła(...)solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy
R'n'G Kitchenzwijania rolady już przed wstawieniem formy do piekarnika i pilnować tego. U w a g i: * Cream of Tartar to środek naturalny, będący produktem ubocznym procesu fermentacji winogron przy produkcji wina. Używany przy ubijaniu białek nadaje objętości i sztywności ubitej pianie oraz utrwala jej konsystencję. Stosowany jest także przy przygotowywaniu gładkiego lukru, ponieważ zapobiega krystalizacji cukru. Jako naturalny spulchniacz
mojewypiekiinietylkofilmie poniżej znajdziesz przepis na wino z ciemnych winogron. Ma ono wiele właściwości zdrowotnych, chroni między innymi nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zapraszam na film po przepis
Przepisy i porady kulinarnepodobno znaleźli się tacy, którzy to policzyli. Nasze 4 letnie białe musujące wino smakowało wyśmienicie i chętnie sięgnęłam po drugi kieliszek... A czy wiecie, że białe wino powstaje z czerwonych winogron?, wszystko wszakże uzależnione jest od skórek, które mocno zabarwiają. Tak więc do wina białego wyciska się sam miąższ, do wina różowego na kilka godzin zostawia
Apetyczna babeczkaKolejne wina czerwone to już inny świat czyli zbocza Etny. Prezentowana winnica Benanti jest jedną z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych winnic regionu, a ich wina są często obecne w "gwiazdkowych" restauracjach. Winogrona na Etnie zbierane są dopiero w listopadzie. Nic w tym dziwnego jeśli weźmiemy pod uwagę, że rosną na wysokości 700 – 1100 m. n.p.m. Do stałych elementów(...)krajobrazu należy nie tylko wulkaniczne podłoże, ale również... śnieg. Flagową odmianą winogron z Etny jest Nerello Mascalese oraz Nerello Cappuccio. Pierwsze wino ROSSO DI VERZELLA jest mieszanką obu szczepów. Wydaje się, że jest to wino kompletne. Z jednej strony ma lekkość typową dla win pochodzących z wysoko położonych winnic, z drugiej pełnię kojarzoną z cieplejszymi regionami. Wyczujemy
królestwo garów