wino z winogron - 305 przepisów (strona:7/21)

POLKA 2017 93

cytrusowe. Dość duża ilość cukru resztkowego (7g/l) pozwalałoby zakwalifikować ją do win półwytrawnych, choć producent określa ją jako wytrawną. Z drugiej strony spora ilość kwasu (6g/l) powoduje, że nie jest nudna. Spory alkohol 12,5% absolutnie nie dominuje.  Mus z pstrąga ojcowskiego z jogurtem, warzywami oraz winogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną(...)blanc 2017, lód kruszony, sok jabłkowy, woda. Riesling 2017, plasterek pomarańczy, woda. Pieczone winogrona z dużą ilością rozmarynu. I tu wyjątek – nie były to winogrona ze zwiedzanej winnicy. Już niedługo zwiedzanie, degustacje i zakupy wina staną się łatwiejsze. Na terenie winnicy powstaje budynek z salą degustacyjną, oraz piwnicą wykutą w wapiennej skale. Degustowaliśmy na zaproszenie producent Winnica Srebrna Góra

królestwo garów
Lekkie wina na jesienne dni.... 145

MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol) Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne, wytwarzane z białej odmiany winogron Glera (Prosecco) o przyjemnym smaku lukrecji, miodu i akacji. Wino to stanowi znakomitą bazę do najsłynniejszego włoskiego koktajlu bellini: 7/10 wina ProseccoMionetto oraz 3/10 soku ze świeżych, białych brzoskwiń. Wspaniałe jako aperitif. Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością

Wanilia i Kardamon
Odkrywamy kalifornijskie wina II 141

kluczowych elementach: apelacji, winnicach oraz sztuce produkcji wina. Reserve Chardonnay, 2012 to białe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii(...)Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 października. Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne

królestwo garów
Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa 164

innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego(...)łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól

MyCookBook.pl
Kurczak po prowansalsku na puszce piwa 100

innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego(...)łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól

MyCookBook.pl
Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) 157

drożdżówki bez jajek, tłuszczu i nabiału. Kiedyś jeden z nich spisałam i teraz z niewielkimi modyfikacjami, postanowiłam upiec takie ciasto - tym bardziej, że dostałam mnóstwo winogron ogrodowych.  (Z reszty robi się wino...)  Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.  Chyba nie ma opcji, aby się nie udało! W moim domu zniknęło zaraz(...)szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru   Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie w misce połączyć mąkę, cukier i sól. Następnie w składnikach

Di gotuje
Smażony Camembert w płatkach kukurydzianych z konfiturą z suszonej żurawiny na mixie sałat z winogron 184

czerwone 4Łyżki cukier 4Łyżki mix sałat; rukola 4 listki sałata rzymska 2 listki szpinakWg 4 listki sałata czerwona 2 listki winogrona  6Sztuk Sposób Przygotowania; 1.  Do rondla wrzucamy Nasze jablko, żurawine, cukier i polewamy winem około 10 min dusząc. 2.  W misce mieszamy Nasze produkty na mix sałat, kroimy na pół lub 1/4 winogron i mieszamy

pichciszto
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 152

halbtrocken 2010 Filety okonia smażone, a następnie marynowane, z gotowanym w cukrze rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami. Do tego zaproponowano Gewuerztraminer halbtrocken 2010, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym aromatami liczi i rodzynki. W tle floralno-warzywne akcenty(...)Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi ze świni złotnickiej i doskonale skomponował się z brukwią, jarzębiną

królestwo garów
Sałatka z arbuzem i serem feta 199

przyprawa do sera, ale już wtedy uznano, że ich słodycz doskonale przełamuje słony smak sera. Dzisiaj nawet zwykłe spotkanie towarzyskie bardzo często opiera się na dobrym winie i desce serów w towarzystwie winogron, fig, gruszek. Do niedawna być może, przez wiele osób taki zestaw uchodził za rarytas, za coś z wyższej półki. Teraz – nie ma w tym już

Jacob Tastes
Sałatka kalafiorowo- brokułowa 208

czosnkowy   charakteryzuje łagodny, śmietanowy smak delikatnie wzbogacony warzywami - cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki oraz naturalnym olejkiem aromatycznym z czosnku. Całość uzupełnia i wzbogaca szlachetne białe wino, nadające mu niepowtarzalny, jedwabisty aromat winogron. Idealny dla osób lubiących smak czosnku, ale unikających go ze względu na ostry zapach. Niezastąpiony do wędlin, dań z grilla, a także do pieczonych ziemniaków, kanapek

Kuchnia Danusi
Podstawy degustacji wina z Andrzejem Strzelczykiem w Le Reginie 59

wprowadzanie do tematu degustacji wraz z cennymi uwagami, co do istoty oceny wina. Szczególny nacisk położony był na ogólne wnioski na temat każdego wina, jego jakości, potencjału dojrzewania oraz próbę odgadnięcia szczepu winogron, kraju pochodzenia czy regionu. Po dobrym „zastrzyku” niezbędnej teorii wspólnie głośno „skalibrowaliśmy” nasze kubki smakowe degustując białe wino wytrawne. Kiedy reguły były dla wszystkich

królestwo garów
X wystawa win hiszpańskich w Polsce, czyli zimny wiatr, gorący temperament i 100 punktów Parkera… 86

udany i godny polecenia. Kolejne wino pochodziło z maleńkiego regionu tuż koło Barcelony Alella – to Marques de Alella Pansa Blanca. Mało znana odmiana winogron, podobna w stylu do Xarel.lo daje świetne i aromatyczne wina do letniej hiszpańskiej kuchni. Ciekawostką może być, że z winiarni tej widać wieże znanej barcelońskiej świątyni Sagrada de Familia. Kolejne dwa białe wina

królestwo garów
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami 125

także jako kolacja Sałatka z serem pleśniowym i winogronami to aromatyczna potrawa dla miłośników serów pleśniowych Świetnie smakuje w towarzystwie, zwłaszcza czerwonego wina Gorąco polecam   Przepis na jedną miskę sałatki z serem pleśniowym i winogronami.   SKŁADNIKI: 1/2 opakowania sałaty roszponki 150 g winogron jasnych 150 g sera pleśniowego niebieskiego 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka oliwy

WSZYSTKO SMACZNE
Rheingau – w krainie niemieckiego wina 161

rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno jest to nic w porównaniu z zamierzchłymi czasami, kiedy ten region był jednym z większych producentów, ale i tak widok tarasowo rosnących winogron robi wrażenie. Większość turystów winnych jedzie do Rüdesheim, żeby napić się rieslinga i do sąsiedniego Assmannshausen, gdzie pije się czerwony Spätburgunder. Wino(...)Gdzie zjeść: Breuer’südesheimer Schloss Adres: Steingasse 10, Rüdesheim am Rhein Restauracja z letnim ogródkiem, gdzie można pić wino siedząc pod lipą i patrząc to na ruchomy zegar wybijający kuranty to na fontannę w kształcie czegoś pomiędzy kiścią winogron a karczochem otoczonym przez 4 rybki, które plują wodą z pyszczka.   Berg’s Alte Bauernschänke Adres: Niederwaldstraße

Ugotowane pozamiatane
Tęczowe owoce w szampańskiej galaretce 115

każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki na 4 pucharki: Dowolne owoce w różnych kolorach • borówka amerykańska • ciemne i jasne winogrona • truskawki • maliny • brzoskwinie Galaretka • 500 ml słodkiego wina musującego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych do najjaśniejszych. • Truskawki i brzoskwinie pokroić, reszta

To co kocham

Proponowane wyszukiwania