wino z winogron - 305 przepisów (strona:15/21)

Restauracja Amarylis 120

winogrona Wszystko było obłędne. Polędwica wysmażona perfekcyjnie. Dodatki idealnie dobrane. Sos z grzybków chińskich, a nie jak się spodziewałam borowików czy prawdziwków. Wędzona dynia... Rewelacja. Jedliśmy, nie mogąc nadziwić się pięknem dania i bogactwem przenikających się smaków. Deser był dla nas niesamowity. Pierwszy raz jedliśmy zabajone z tytoniem, szaleństwo. Na dodatek w środku były dwie żelki z białego wina

Karola gotuje
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 216

pochłonie zbyt wiele czasu. Wybór serów w różnych przedziałach cenowych jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela. Do tego kilka pomidorów, orzechów włoskich, słoiczek oliwek, winogrona i uczta serowa gotowa :) Deskę serów serwujemy ze świeżą bagietką, pamiętając aby sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Na jedną osobę przeznaczamy po 30 - 50 gramów(...)przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą np. Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dżem z ciemnych winogron 161

Kiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku po raz pierwszy u nas obrodziła. Ogółem mamy na działce ponad dwadzieścia krzewów winorośli. Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to Alwood, mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się(...)przerobu. Ma średniej wielkości granatowoczarne jagody z grubą skórką i miękki, lekko galaretowaty miąższ o truskawkowym posmaku. Na wino się raczej nie nadaje, musiałam więc przerobić je w inny sposób. Czytaj więcej

Wiem co jem
Jak przygotować talerz z serów i wędliny 141

zadowolą się serem. Porcja smacznej wędliny to świetny dodatek do serowego talerza. Obok serów i wędlin warto zaprosić gości na porcję pysznych owoców i orzechów. Zawsze mam na talerzu winogrona, melon, suszone owoce, a nawet orzechy. Zapytacie, gdzie chleb? Zamiast chleba polecam słone krakersy i cynamonowe chrupkie pieczywo. Świetnie pasują zarówno do serów jak i wędliny. Talerz z serów(...)obfitą marmurową płytę na moje urodziny. Wśród świątecznego poruszenia nie chce mi się niewiadomo co tworzyć i wydziwiać. Pokaźny deserowy talerz z serów i wędliny, a do tego musujące wino i mała impreza urodzinowa gotowa! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Jak przygotować talerz z serów i wędliny appeared first on Blog kulinarny

codojedzenia
Owocowy pudding z chia bez cukru 107

www.naszekrzewy.pl  2 lata temu temu, miałam okazję zasadzić sobie różne sadzonki, w tym WINOROŚL RONDO . w końcu mogę cieszyć się ich owocami :) A tata produkcją wina. Postanowiłam zrobić deserki z nasionami szałwii hiszpańskiej - chia.  Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona(...)także bardziej bogate w wapń niż mlek o.  Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 4-5 łyżek nasion chia 1 dojrzały banan 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) 2 kiście winogrona  Dzień wcześniej jogurt miksujemy z bananem, dosładzamy syropem klonowym i dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Tak przygotowany deser rozlewamy do pucharków i wstawiamy na całą noc do lodówki, by nasiona

Bon Appetit Małgorzaty
Sangria, czyli jak zatrzymać lato :) 125

Sangrię... Ale do rzeczy.... Nie jest to oryginalna receptura ale bardzo podobna do tej, którą kiedyś wykorzystywałam w pracy za barem :) Składniki: 0,7 l różowe ( a najlepiej czerwone ) wino 8 cl likier rabarbarowy 8 cl whisky, którą akurat miałam pod ręką 8 cl rakija pigwowa lub gruszkowa sok z 3 małych pomarańczy  syrop z mango w zalewie(...)składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać lodem. Popijać ze smakiem ;) Piękne szkło dzięki: http://e-kwk.pl/ Do sangrii można dodać więcej różnych owoców, np. truskawki, banany, winogrona. Co kto lubi. Na zdrowie

Jemy Pijemy
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 256

czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2.   Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3.   Żurawinę przekładamy(...)składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję.Smacznego

W kuchni Katie
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 126

piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać. Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne! Na około 30 cantuccini Przygotowanie(...)pistacji (niesolonych) - opcjonalnie ● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół na pół) ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 2 szczypty soli morskiej ● 3 łyżki oleju z pestek winogron ● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55) ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Ziarna tonki zetrzyj na małej tarce (jak do gałki muszkatołowej).   Suszone morele drobno posiekaj. Pistacje (jeśli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jak grillować gruszki – porady i przepisy 180

naoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy je również obrać ale nie jest to konieczne. Gruszki dobrze jest też przed grillowaniem natrzeć np. olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy(...)górnym ruszcie/półce do podgrzewania lub obok grillowanego dania głównego. Mają one lekko słodki smak i mogą być podawane z gałką lodów waniliowych. Składniki: 2 duże gruszki ½ szklanki białego wina 1 łyżka cukru 1 laska cynamonu (około 2 cm) ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla, dokładnie oczyszczamy ruszt i go oliwimy. Gruszki przecinamy wzdłużnie na pół i usuwamy rdzeń

naRuszcie
Pizza Cooking Class Florence + kilka słów ode mnie. 173

Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem Scamroza suszonymi pomidorami i oliwkami. Biała pizza z mozzarellą, kwiatami cukinii, pomidorkami, serem burrata i szczypiorkiem. Mój faworyt! A na deser Focaccia z winogronami. Właśnie mamy sezon, więc są one WSZĘDZIE! Trzeba przyznać - są pyszne. A to cudo awansowało ostatnio na jeden z moich ulubionych owoców! Fichi d'India z Sycylii(...)jest naszym Dniem Tequili, więc muszę się zbierać... :D Właśnie uświadomiłam sobie, że wszyscy moi współlokatorzy posiadają normalne produkty spożywcze w lodówce, a na mojej półce znajduje się: 1. Wino Montendoli Tradizionale Vermaccia Di San Gimignano (polecam!) 2. Jabłkowy Vinegar. 3. Masło.  ...........  Jak przystało na kucharkę, czy co?!  UDANEJ SOBOTNIEJ NOCY KOCHANI!!! P.S. Chciałabym podziękować mojemu

DominikaDolci
Kilka słow o soku przedłużającym życie... 179

zrobione. Na szczęście nie będzie to lista długa przesycona E 300 E 404 oraz trudnymi do wypowiedzienia nazwami chemicznymi, gdyż...soki GRANTE to 100 % owoca. W tym wypadku granatu, winogrona, pigwy! O dobroczynnych właściwościach granatu , wielu z nas zapomina, a warto, naprawdę warto go poznać bliżej, bo może okazac się, że kupując sztuczne suplementy diety, przepłacamy, niszczymy nasz żołądek. Alternatywą(...)witaminy, minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z granatu, schłodzony w lodówce idealnie nadaje się do...posiłku.  Tak w stylu włoskim...jak i polskim! Osoby lubiące pić wino do obiadu lub kolacji , powinny sięgnąć również po ten właśnie sok, gdyż doznania smakowe są rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę..! Granat uprawiano

Z Kuchni Do Kuchni
Podróże kulinarne - Tunezja 180

winoroślami. Jest najbardziej „europejskim” krajem wśród krajów arabskich. Mimo, że jest to kraj muzułmański, dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki(...)jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce opuncji Daktyle na miejscowym targu Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną i ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu

Zawsze głodna!
Napój karnawałowy z owocami z Hiszpanii 159

Napój karnawałowy alkoholowy wprost z Hiszpanii. Jak byliśmy latem w Hiszpanii często częstowano nas takim rarytasem. Ponieważ mamy karnawał i Tłusty Czwartek a potem ostatki więc

Moje Małe Czarowanie
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 181

Jedynie paczuszka prezentów na mecie była niczego sobie. Byłoby dużo fajniej, gdyby więcej osób zdecydowało się wystartować. A dlaczego frekwencja była taka niska? Gdybym miała obstawiać, powiedziałabym, że to wina kiepskiej reklamy i absolutnego braku informacji - mały druczek na stronie internetowej oraz ulotce, to żadna informacja. Zwłaszcza, jeżeli zawiera jedynie godzinę i miejsce. Tak czy siak po grze miejskiej(...)być gburowaty, a jedzenie brzydko podane – to i tak nie zmieniłoby mojej oceny. Doskonałe! 10/10 (nawet  11/10) 2. KAMARI 3/10 pkt Kulebiak po grecku, czyli polędwiczka w liściach winogron w cieście filo z espumą żurawinową, podana z pastą z pieczonego bakłażana i zielonym groszkiem  W KAMARI spodziewałam się znacznie więcej. Uprzedzone o długim oczekiwaniu zamówiłyśmy piwo, otrzymałyśmy

Życie zamknięte w smaku
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 167

zimno “ravioli” z soku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały(...)godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon  1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 160°C. Szalotki przekrój na pół

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania